fb

Μεθώνη: Με άρωμα... Μεσαίωνα

Οι δύο μεσσηνιακές καστροπολιτείες Μεθώνη - Κορώνη, «συμπληρώνουν» η μία την άλλη, γι' αυτό άλλωστε τα Κάστρα τους είναι γνωστά και ως «Οι δύο οφθαλμοί της Γαληνοτάτης» ανά το πέρασμα των αιώνων. Τα κάστρα τους ήκμασαν στην πρώτη ενετοκρατία, ενώ τον Μεσαίωνα υπήρξαν σημαντικοί σταθμοί για τα εμπορικά πλοία που ταξίδευαν από Δύση προς Ανατολή. Η γραφική Μεθώνη με τη ρομαντική ατμόσφαιρα, με τα χαμηλά της σπιτάκια, αλλά και με τις λουλουδιασμένες αυλές που αναβλύζουν αρώματα, είναι σίγουρο ότι θα σας γοητεύσει.
Απέχει 65 χλμ. από την Καλαμάτα και δίνει μία ακόμα νησιώτικη πινελιά στην καταπράσινη Πελοπόννησο. Η Μεθώνη ή Μοθώνη, ονομάστηκε έτσι από τον Μόθωνα λίθο, έναν βράχο, συνέχεια της ακτής, που προχωρεί σαν ύφαλος κάτω από τη θάλασσα. Το πρώτο της όνομα ήταν, σύμφωνα με τον Παυσανία, Πήδασος, ενώ ο Όμηρος την ανέφερε ως την τελευταία από τις εφτά πόλεις που προσέφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα, εάν αυτός δεχόταν να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Τροίας. Το ωραιότερο σημείο της είναι το παραθαλάσσιο καλοδιατηρημένο Βενετσιάνικο κάστρο με το οκταγωνικό Μπούρτζι.
Αξίζει να το περπατήσετε ολόκληρο, ιδίως τον πλακόστρωτο δρόμο της αγοράς που οδηγεί στην επιβλητική Πύλη της Θάλασσας κι από 'κει να φτάσετε μέχρι τα βράχια του Μόθωνα Λίθου στο Μπούρτζι. Χτισμένο από τους Ενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα σε βραχώδη χερσόνησο, το τεράστιο κάστρο, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του ακρωτηρίου της δυτικής ακτής. Οι τρεις πλευρές του βρέχονται από τη θάλασσα ενώ η βόρεια, που βλέπει στην ξηρά, είναι ισχυρά οχυρωμένη από μια ακρόπολη. Εδώ βρίσκεται η εντυπωσιακή είσοδος, μια πέτρινη γέφυρα με 14 τόξα. Η επιβλητική πύλη του κάστρου διακοσμημένη με ανάγλυφα – ξεχωρίζει το εντοιχισμένο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Βενετίας – αποτελεί το εντυπωσιακότερο σημείο. Σήμερα η κωμόπολη των 1.200 κατοίκων στέκει δίπλα στο Κάστρο της.
Μπορεί να μην συναντήσετε ιππότες, θα ακούσετε όμως την ιστορία για τον Ιωάννη Κουτρούλη, τον ιππότη που έζησε στο τέλος του 14ου αιώνα και περίμενε επτά χρόνια για να πάρει διαζύγιο η εκλεκτή της καρδιάς του για να την παντρευτεί. Στη συνέχεια, έγινε ο περίφημος «Γάμος του Κουτρούλη». Πλέον κάθε χρόνο, γίνεται η αναβίωσή του με αυθεντικές βενετσιάνικες φορεσιές.


Δείτε και άλλες εμπειρίες

Ροδέλαιο...Βουλγαρίας

Περισσότερα

Σκύρος, η γοητεία των αντιθέσεων...

Περισσότερα

Χαλκιδική

Περισσότερα

Ρόδος: Το νησί των ιπποτών που...

Περισσότερα

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ...

Περισσότερα

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ...

Περισσότερα

ΤΑ ΚΟΥΚΛΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ...

Περισσότερα

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου...

Περισσότερα

Μαστίχα, το ανεκτίμητο δώρο...

Περισσότερα

Κερκυραϊκό Πάσχα – το...

Περισσότερα

Το Δέλτα του Έβρου

Περισσότερα

Κομοτηνή

Περισσότερα

Αλεξανδρούπολη: Το σταυροδρόμι...

Περισσότερα

Αρχαία Μεσσήνη: Ταξίδι πίσω...

Περισσότερα

Κορώνη: Στα χνάρια των ιπποτών......

Περισσότερα

Σαμοθράκη, το νησί των Καβείριων...

Περισσότερα

Σουφλί, στους δρόμους του μεταξιού...

Περισσότερα

Λίμνη Κερκίνη

Περισσότερα

Σπήλαιο Αλιστράτης

Περισσότερα

Σπήλαιο Διρού

Περισσότερα

Θεσσαλονίκη

Περισσότερα

Γιάννενα: Η πόλη των θρύλων

Περισσότερα

Λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου, Νομός...

Περισσότερα

Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας

Περισσότερα

Μετέωρα: Το πέτρινο δάσος

Περισσότερα