fb

Το Δέλτα του Έβρου

Κανείς δε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Έβρος είναι ένας ακόμα ποταμός. Εκτός του ότι αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία και Ελλάδα-Βουλγαρία, η πορεία του ανέκαθεν καθόριζε τις τύχες του τόπου. Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν σαν τον μεγαλύτερο ποταμό του τότε γνωστού κόσμου, παρόλο που δεν είναι παρά ο μεγαλύτερος σε μήκος στην Βαλκανική χερσόνησο.
Σχεδόν 30 χιλιόμετρα πριν από τις εκβολές του ο Εβρος ποταμός χωρίζεται στα δύο σχηματίζοντας ένα τεράστιο μακροσκελές τρίγωνο. Η δελταϊκή πεδιάδα που δημιουργείται έχει συνολική έκταση 200.000 στρέμματα τα οποία μοιράζονται η Ελλάδα (150.000) και η Τουρκία. Τα 80.000 στρέμματα από αυτά που βρίσκονται επί του ελληνικού εδάφους αποτελούν την έκταση η οποία έχει ενταχθεί στη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ. Η επίσημη ονομασία του Δέλτα του Έβρου είναι «Αινήσιον Δέλτα».
Μέχρι την δεκαετία του 1950 αυτός ο τόπος ήταν παρθένος και ουσιαστικά ανεξερεύνητος. Μετά άρχισαν τα έργα αποστράγγισης, υψώθηκαν αναχώματα, χαράχθηκαν χωματόδρομοι, ευθυγραμμίστηκε η κοίτη του ποταμού και αποξηράνθηκαν μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργειες. Τα 20 τελευταία χρόνια οι δραστηριότητες αυτές, πάντως, έχουν σταματήσει.
Η μεγάλη αξία του Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην πλούσια ορνιθοπανίδα του. Εδώ έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 316 είδη πουλιών από τα 420 περίπου που υπάρχουν στην Ελλάδα! Είναι σπάνιο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το οικοσύστημα λειτουργεί σαν βιότοπος για φώλιασμα, ως καταφύγιο για μεγάλους πληθυσμούς υδρόβιων πουλιών από τις βόρειες περιοχές της κεντροανατολικής Ευρώπης κατά την διάρκεια του χειμώνα και ως ζωτικός χώρος συγκέντρωσης και ανάπαυσης μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών. Αντίστοιχα στην περιοχή του Έβρου έχουν παρατηρηθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες –τα πολυτιμότερα υγροτοπικά συστήματα– στο Δέλτα. Της Δράνας (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρέμματα και τα Παλούκια (ή Καζικλί) με έκταση 2.800 στρέμματα.
* Η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου είναι 6 μέτρα χαμηλότερη από εκείνη της θάλασσας. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ακόμα μεγάλες και πολύ εύφορες. Τα βασικά προϊόντα είναι βαμβάκι, σιτάρι, τεύτλα και καλαμπόκι.
* Η επίσκεψη στην περιοχή του Δέλτα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιοχές και θα πρέπει να είστε μαζί με κάποιον ξεναγό εθνικών δρυμών, ή να έχετε συνοδό με ειδική άδεια. Η περιοχή είναι επιτηρούμενη από τον στρατό.


Δείτε και άλλες εμπειρίες

Ροδέλαιο...Βουλγαρίας

Περισσότερα

Σκύρος, η γοητεία των αντιθέσεων...

Περισσότερα

Χαλκιδική

Περισσότερα

Ρόδος: Το νησί των ιπποτών που...

Περισσότερα

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ...

Περισσότερα

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ...

Περισσότερα

ΤΑ ΚΟΥΚΛΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ...

Περισσότερα

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου...

Περισσότερα

Μαστίχα, το ανεκτίμητο δώρο...

Περισσότερα

Κερκυραϊκό Πάσχα – το...

Περισσότερα

Κομοτηνή

Περισσότερα

Αλεξανδρούπολη: Το σταυροδρόμι...

Περισσότερα

Αρχαία Μεσσήνη: Ταξίδι πίσω...

Περισσότερα

Μεθώνη: Με άρωμα... Μεσαίωνα...

Περισσότερα

Κορώνη: Στα χνάρια των ιπποτών......

Περισσότερα

Σαμοθράκη, το νησί των Καβείριων...

Περισσότερα

Σουφλί, στους δρόμους του μεταξιού...

Περισσότερα

Λίμνη Κερκίνη

Περισσότερα

Σπήλαιο Αλιστράτης

Περισσότερα

Σπήλαιο Διρού

Περισσότερα

Θεσσαλονίκη

Περισσότερα

Γιάννενα: Η πόλη των θρύλων

Περισσότερα

Λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου, Νομός...

Περισσότερα

Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας

Περισσότερα

Μετέωρα: Το πέτρινο δάσος

Περισσότερα