Μετά το πρωινό μας πάμε να επισκεφθούμε το παγκοσμίου φήμης βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας και στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Αμβέρσα υπήρξε σημαντικότατο εμπορικό και χρηματιστηριακό κέντρο στον Μεσαίωνα. Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και εμπορικές εταιρείες της εποχής είχαν την έδρα τους εκεί. Επίσης εκεί είχαν έδρα και τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά γραφεία − πολλά τέτοια κτίρια σώζονται και χρησιμοποιούνται ακόμη. Συνακολούθως, σ’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα πόλη, μαζί με το εμπόριο, τη ναυτιλία και τα χρηματοικονομικά άνθισαν κατά τον μεσαίωνα και την αναγέννηση και οι τέχνες και φυσικά η περίφημη φλαμανδική ζωγραφική. Τον 17ο αιώνα μεταφέρθηκε στην Αμβέρσα το κέντρο της βελγικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τις Βρυξέλλες.
Σήμερα η Αμβέρσα είναι η πόλη όπου διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός διαμαντιών στον κόσμο (70% της παγκόσμιας διακίνησης). Τα περισσότερα καταστήματα διαμαντιών είναι συγκεντρωμένα στην οδό Pelikaanstraat, στην εβραϊκή συνοικία. Επίσης πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη μετά το Αμβούργο και το Ρότερνταμ. Τέλος η Αμβέρσα, τα τελευταία 30-40 χρόνια είναι μία πρωτοποριακή μητρόπολη της μόδας. Υπάρχει η λεγόμενη Σχολή της Αμβέρσας, η οποία περιλαμβάνει Βέλγους σχεδιαστές που λανσάρουν ένα συγκεκριμένο αφαιρετικό στυλ και έχουν φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο. Αυτά όσον αφορά το γενικότερο προφίλ της πόλης.
Με μία πρώτη ματιά στη βόλτα μας θα διαπιστώσουμε πως το μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο, που χτίστηκε γύρω από τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό διατηρείται άρτια. Επίσης, κρυμμένα σε καλντερίμια και γραφικά δρομάκια, βρίσκονται χιλιάδες εστιατόρια και μπαρ, καταστήματα με αντίκες, γκαλερί, σοκολατερί, μπουτίκ σχεδιαστών και καταστήματα διαμαντιών.
Αλλά και ο ολόκληρη η πόλη μοιάζει με μουσείο αρχιτεκτονικής: από το μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιώνα δίπλα στο ποτάμι, μέχρι τα σύγχρονα κτίρια στην προκυμαία και τις μπελ επόκ επαύλεις στον αριστοκρατικό δρόμο Κοτζέλς-Οσιλέι. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι κυριολεκτικά ένα αριστούργημα ευρωπαϊκής εκλεκτικής αρχιτεκτονικής του γυρίσματος του 20ου αιώνα!
Οι επαύλεις βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη και οι περισσότερες χτίστηκαν μεταξύ 1894 και 1908 σε διάφορα στυλ της εποχής: νεογοτθικό, νεοκλασικό, αρ νουβό και μεσαιωνικό-αναγεννησιακό Τυδώρ.
Και αφού μιλάμε για επαύλεις, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το απίστευτο, ολοζώντανο παλάτι του Ρούμπενς του διάσημου Φλαμανδού ζωγράφου που έζησε και δημιούργησε στην Αμβέρσα περίπου 400 χρόνια πριν. Αυτό το σπίτι-μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ανοιχτό για το κοινό.
Συνεχίζουμε για τη Γάνδη, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Βελγίου. Οικοδομήθηκε περί τον 7ο αιώνα ως καταυλισμός στη συμβολή των ποταμών Σκάλδη και Λυς και κατέληξε τον Μεσαίωνα να είναι μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις στη Βόρεια Ευρώπη. Διαθέτει ένα πολύ όμορφο ιστορικό κέντρο με χαρακτηριστικά κτίσματα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, τα οποία, ευτυχώς, δεν υπέστησαν καταστροφές από τους πολέμους. Αντιθέτως αναπαλαιώθηκαν και συντηρούνται άψογα.
Το ιστορικό κέντρο της Γάνδης είναι η μεγαλύτερη περιοχή στο Βέλγιο όπου δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Εμείς στην ξενάγησή μας θα δούμε το Διοικητήριο, θα επισκεφθούμε τον καθεδρικό ναό του Σεν Μπαβό, όπου υπάρχουν έργα του Ρούμπενς, του Ιερώνυμου Μπος και το υπέροχο τρίπτυχο που αποδίδεται στους αδερφούς Βαν Άικ. Θα δούμε, επίσης, το Κάστρο των Ιπποτών και γενικώς θα γνωρίσουμε την πόλη, που κατά τον Μεσαίωνα υπήρξε ένα σπουδαίο εμπορικό σταυροδρόμι της Ευρώπης.
Επιστροφή στην Μπρυζ και διανυκτέρευση.