fb

Πληροφορίες για: Καναδάς

Καναδάς.. Μια αχανής χώρα
Δεύτερη σε μέγεθος χώρα μετά τη Ρωσία, είναι μια αχανής χώρα και συνάμα από τις πιο αραιοκατοικημένες. Η εκπληκτική του φύση, με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου να αποτυπώνονται στα Εθνικά του Πάρκα, στις σμαραγδένιες λίμνες στα Καναδικά Βραχώδη Όρη, αλλά και οι πανέμορφες πόλεις του Ανατολικού και Δυτικού Καναδά, συμπληρώνουν ένα μοναδικό ταξίδι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη σας.

Μία τεράστια χώρα με ετερογενή πληθυσμό
Αν και είναι σχετικά νέο κράτος, εντούτοις διαθέτει πλούτο παραδόσεων, που ανάγονται στους πρώτους κατοίκους και στους Ευρωπαίους πιονιέρους, κυρίως Άγγλους και Γάλλους.

55 χιλιομέτρων ποταμός Νιαγάρας
Αφεθείτε στο όμορφο και μαγικό κόσμο αυτού του φαινομένου. Κάντε βόλτα στον πεζόδρομο κατά μήκος του ποταμού, με θέα στους καταρράκτες και την χαράδρα, μια μοναδική εμπειρία που θα σας γεμίσει με αναμνήσεις.

Βανκούβερ

Το Βανκούβερ βρίσκεται στην πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Θεωρείται η πιο όμορφη πόλη του Καναδά και ο ιδανικότερος τόπος διαμονής του πλανήτη. Για πέμπτη συνεχή χρονιά ψηφίστηκε ως η κορυφαία πόλη του κόσμου σε ποιότητα ζωής!

Έχει 1,8 εκατομμύρια κατοίκους από 60 διαφορετικές κουλτούρες. Είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας μετά το Τορόντο και το Μόντρεαλ και έχει 176 πάρκα, που μπορείτε να τα θαυμάσετε από εναέριο τρένο! Το λοφώδες έδαφος στο οποίο είναι χτισμένο και οι πολλές γέφυρες προσφέρουν υπέροχη θέα στον ωκεανό, στην παραλία και στην πόλη.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι η κινέζικη συνοικία, το λιμάνι με τις ψαροταβέρνες, η κρεμαστή γέφυρα Καπιλάνο και το Συνεδριακό Κέντρο, που με τα λευκά πανιά του μοιάζει σαν ιστιοφόρο.

Το πάρκο Στάνλεϋ είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Βόρειας Αμερικής. Περιβάλλεται από θάλασσα και είναι γεμάτο τοτέμ ινδιάνων, λίμνες με κύκνους, κήπους με τριαντάφυλλα, γιότινγκ κλαμπ, ακουάριουμ με 56.000 ζώα, ζωολογικό κήπο, μινιατούρα τρένου που κάνει το γύρο του πάρκου, αλλά και τέσσερις πλαζ!

Περπατήστε στη Γκάσταουν, μια συνοικία που αποτελεί θαυμάσιο δείγμα βικτωριανής αρχιτεκτονικής, γεμάτη λουλούδια, γκαλερί και πολλά καταστήματα με σουβενίρ. Αν επιθυμείτε θαλάσσιο περίπατο, υπάρχουν πλοιάρια εποχής που μπορούν να σας τον προσφέρουν.

Απολαύστε τα ψώνια σας στο Γκράνβιλ Άιλαντ, ένα ολοζώντανο συγκρότημα μεγάλων υπαίθριων χώρων με μοντέρνα καταστήματα, θέατρα και τεράστιο υπαίθριο παζάρι. Εδώ θα βρείτε από μικρά πούρα με κονιάκ έως εντυπωσιακές γούνες, που είναι είδος της περιοχής.

Το Βανκούβερ είναι ιδανικό για τους λάτρες του σκι, ενώ το καλοκαίρι παρουσιάζει θαυμάσιες εικόνες με καταρράκτες από τους πάγους που λιώνουν και τρέχουν ανάμεσα από τα τεράστια δένδρα, καταλήγοντας σε λίμνες. Η φύση σε όλο της το μεγαλείο

Τορόντο

Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά και η πρωτεύουσα της επαρχίας του Οντάριο. Η πόλη είναι χτισμένη στην βόρεια όχθη της λίμνης Οντάριο. Επισκεφτείτε τον πύργο παρατήρησης και τηλεπικοινωνιών CN, που κύριο χαρακτηριστικό του είναι το επταώροφο κατάστρωμα που ξεκινάει από τα 342 μέτρα όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το γυάλινο πάτωμα που κόβει την ανάσα. Συνδυάστε την πανοραμική παρατήρηση της πόλης με ένα ξεχωριστό γεύμα στο "πανύψηλο" εστιατόριο που φιλοξενεί. Επίσης, το Δημαρχείο του Τορόντο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης όπου πολλοί χώροι του είναι επισκέψιμοι από το κοινό και στην περίπτωση που το επιθυμείτε μπορείτε να ακολουθήσετε μία μίνι ξενάγηση μέσω της οποίας θα αποκομίσετε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Μόντρεαλ

Το Μόντρεαλ είναι μία από τις μεγάλες πόλεις του Καναδά και η μεγαλύτερη της επαρχίας του Κεμπέκ, είναι μια πόλη που αξίζει να ζήσει κανείς ακόμη και για πάντα. Προσφέρει δραστηριότητες για όλα τα γούστα, από αθλητικά γεγονότα (Φόρμουλα 1, Rogers Cup) μέχρι συναυλίες και Cirque du Soleil. Επίσης μπορείς να παρακολουθήσεις και διάφορα όπως μουσικής, κινηματογράφου αλλά πυροτεχνημάτων και κωμωδίας.

Niagara Falls


Ένα από τα πιο θεαματικά φυσικά φαινόμενα. Οι καταρράκτες του Νιαγάρα είναι ένα σύμπλεγμα καταρρακτών του ποταμού Νιαγάρα, στα διεθνή σύνορα μεταξύ της καναδικής επαρχίας του Οντάριο και της αμερικανικής πολιτείας της Νέας Υόρκης. Τα χωριά ή οι μικρές πόλεις που βρίσκονται δίπλα από τους καταρράκτες «πνίγονται» από θεματικά πάρκα και άλλες αντίστοιχες ατραξιόν που έχουν να κάνουν με τους καταρράκτες. Για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών ήδη από το 1860 οι τοπική διοίκηση άρχισε να φωτίζει τα βράδια τους καταρράκτες.

Κεμπέκ

Η ιστορική πόλη του Καναδά και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η Παλιά Πόλη του Κεμπέκ είναι η μόνη πόλη της Βορείου Αμερικής της οποίας τα τείχη διατηρούνται ακόμα — και μάλιστα σε άριστη κατάσταση. Ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το Château Frontenac, το οποίο είναι ένα κτίριο που κυριαρχεί ως φιγούρα ανάμεσα στα κτίρια της πόλης και που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο από το 1980. Η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης απεικονίζεται από μεγάλα, πέτρινα κτίρια και στενά, πέτρινα και δαιδαλώδη δρομάκια, που σας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως πολιτιστικό μνημείο.

Οττάβα

Οττάβα

Η Οττάβα ή Οτάβα είναι η πρωτεύουσα του Καναδά. Η Οττάβα είναι κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Οττάβα, που ρέει στα όρια των επαρχιών του Κεμπέκ και του Οντάριο. Μία ενδιαφέρουσα και ευχάριστη μικρή πόλη που διοικεί ένα τεράστιο σ' έκταση- κράτος και βρίσκεται κτισμένη πάνω ακριβώς στα σύνορα δύο πολιτειών, του γαλλόφωνου Κεμπέκ και του αγγλόφωνου Οντάριο. Αξίζει να επισκεφτείτε το Καναδικό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι προσβάσιμο σε ένα καταπράσινο χώρο. Είναι μια πόλη με αέρα ευρωπαϊκό, πλούσια σε μνημεία και μουσεία, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά, τη Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο Χρήματος και το Μουσείο Μπάιταουν. Για τις αγορές σας η ByWard Market συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό εμπορικών καταστημάτων, μοδάτων μπουτίκ, μπαρ, εστιατορίων, trendy καφέ και νυχτερινών κέντρων.

Βανκούβερ

Ανεβείτε στο "Βανκούβερ Λουκάουτ", τον πύργο – ορόσημο, με εκπληκτική θέα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και το βράδυ, όταν μυριάδες φώτα στολίζουν την πόλη. Οι γυάλινοι ανελκυστήρες σας ανεβάζουν στα 168 μέτρα σε 40 δευτερόλεπτα!

Αν έχει λιακάδα, κάντε μια υπέροχη βόλτα στο δάσος Σίτκα, με τις αετοφωλιές στα ψηλά κλαδιά, τα στενά μονοπάτια, τις απότομες ανηφοριές. Χαρείτε τη μαγεία του εθνικού δρυμού και μετά ξαποστάστε στην ερημική παραλία νιώθοντας σα να ακούτε την ίδια την ψυχή της θάλασσας.

Ανεβείτε με τελεφερίκ στο λόφο – χιονοδρομικό κέντρο των 1.211 μέτρων που δεσπόζει στην πόλη (Γκράουζ Μάουντεν), απ΄ όπου θα θαυμάσετε ένα εκπληκτικό πανόραμα της ευρύτερης περιοχής.

 

Και εγένετο Καναδάς…

Η ονομασία του Καναδά προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τη λέξη των αυτοχθόνων Ινδιάνων Χιούρον-Ιροκουά "kanata" (κάναντα) που σημαίνει "χωριό", "καταυλισμός" ή καλύβα. Το 1535 ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ εξέλαβε λανθασμένα τη λέξη kanata ως τοπωνύμιο της περιοχής γύρω από τη σημερινή Πόλη του Κεμπέκ και στους πρώτους χάρτες του σημείωσε με την ονομασία "Rivière du Canada" τον ποταμό Άγιο Λαυρέντιο. Κατά μία άλλη εκδοχή, λιγότερο πιθανή, η ονομασία Καναδάς προέρχεται από τα ισπανικά, μιας και οι ισπανοί χαρτογράφοι σημείωναν την περιοχή που δεν είχαν εξερευνήσει βορείως του Κόλπου του Μεξικού με τις λέξεις "acà nada" δηλαδή "εδώ τίποτα".

Έθιμα και παραδόσεις

Ο Καναδάς είναι μία τεράστια χώρα με ετερογενή πληθυσμό. Αν και είναι σχετικά νέο κράτος, εντούτοις διαθέτει πλούτο παραδόσεων, που ανάγονται στους πρώτους κατοίκους και τους Ευρωπαίους πιονιέρους, κυρίως Άγγλους και Γάλλους
Οι Γαλλοκαναδοί διαφέρουν από τους Αγγλοκαναδούς ως προς τη γλώσσα, τις παραδόσεις αλλά και τα διακριτικά γνωρίσματα του χαρακτήρα.
Επιπλέον υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των Αγγλοκαναδών, ανάλογα με την καταγωγή (σκοτσέζικη, ιρλανδική, αγγλική) και τη θρησκεία τους.
Οι Γάλλοι άποικοι που κατοίκησαν τη χώρα τον 17ο αιώνα ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους χωρικοί, εργάτες, χειροτέχνες, οι οποίοι ακριβώς τότε άρχισαν να ασχολούνται με τη γεωργία.
Όμως, ενώ οι Άγγλοι πρεσβυτεριανοί κατέφευγαν σε αυτή τη Νέα Γη για να ξεφύγουν από τους θρησκευτικούς διωγμούς, η στρατολόγηση των Γάλλων αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη, καθώς τους έλειπε οποιοδήποτε ψυχολογικό κίνητρο πέρα από την ελπίδα να αποκτήσουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Γνωστός με την ονομασία habitant, ο καλλιεργητής της Νέας Γαλλίας ξεχώριζε από τον Ευρωπαίο χωρικό, που ήταν υποχείριο φεουδαρχικών συστημάτων. Ο Καναδός χωρικός ήταν κύριος του εαυτού του· ήταν ιδιοκτήτης της γης, ένας μικρός άρχοντας στο φέουδό του.
Οι Αγγλοκαναδοί έχουν την τάση να διαιωνίζουν τις παραδόσεις τους στα τοπωνύμια, στα τραγούδια και στους λαϊκούς χορούς ή ακόμη και στη γλώσσα των προγόνων τους. Οι αστικές παραδόσεις είναι ένας εξίσου σημαντικός τομέας που συμβάλλει στη συνέχιση της αγγλικής νοοτροπίας στον Καναδά. Από την άποψη αυτή υπάρχει ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τον Καναδά όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από τα άλλα κράτη της αμερικανικής ηπείρου: το κοινοβουλευτικό σύστημα με αμιγώς βρετανικό χαρακτήρα. Άλλο στοιχείο διαφοροποίησης βρίσκεται στο γεγονός ότι η χώρα είναι ακόμα και σήμερα, έστω και συμβολικά μόνο, η μοναδική χώρα στην Αμερική που έχει αρχηγό της ένα βασιλιά. Η βρετανική ατμόσφαιρα γίνεται περισσότερο αισθητή στις επίσημες εκδηλώσεις.


Αν και ολόκληρος σχεδόν ο Καναδάς εμφανίζεται διαποτισμένος από τον αγγλικό πολιτισμό, οι σημερινοί Καναδοί είναι βαθιά επηρεασμένοι στον καθημερινό τρόπο ζωής τους από τα αμερικανικά πρότυπα. Τα αυτοκίνητα, οι διαφημιστικές επιγραφές, τα τρόφιμα, όλα τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, δεν διαφέρουν από εκείνα που χρησιμοποιούνται στη γείτονα χώρα. Επίσης παρόμοιο είναι το στιλ των σπιτιών, ενώ ο ρυθμός της ζωής είναι τυπικά βορειοαμερικανικός. Οι Καναδοί παρακολουθούν κατά προτίμηση τις ταινίες που προέρχονται από το Χόλλυγουντ, διαβάζουν τις εφημερίδες και τα περιοδικά από τις ΗΠΑ κι ενδιαφέρονται για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ζωηρότερα ίσως απ’ όσο για τις δικές τους.
Οι Καναδοί κατόρθωσαν όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να αναβιώσουν τα έθιμα και τις τέχνες των αυτόχθονων λαών που κατοικούσαν πριν από εκείνους σε αυτές τις αχανείς εκτάσεις. Η συνδρομή τους στην οικοδόμηση της χώρας είναι αναμφισβήτητη. Οδήγησαν τους εξερευνητές διδάσκοντας συστήματα επιβίωσης σε έναν άγνωστο κόσμο, τροφοδότησαν το εμπόριο γουναρικών, ενώ οι τροφές τους (καλαμπόκι, μπιζέλια, κολοκύθια) είναι συνηθισμένα προϊόντα διατροφής στον Καναδά. Σε αυτούς τους πληθυσμούς οφείλονται ορισμένα στοιχεία των εθίμων.
Η αρκτική περιοχή του Καναδά αναπτύχθηκε πολύ αργότερα από την αντίστοιχη της Ευρώπης ή της Ασίας. Ενώ σε άλλες χώρες οι Ινουίτ διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις με τους λευκούς, στον Καναδά ο λαός αυτός αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών από εκείνους της φυλής τους. Μόνο με τον ερχομό των φαλαινοθηρών στις αρχές του 19ου αιώνα σημειώθηκε μια αλλαγή.
 

...

περισσότερα

Κανάλι Ριντώ, Καναδάς

Πρόκειται για ένα μνημειακό κανάλι, κατασκευασμένο στις αρχές του 19ου αιώνα, που καλύπτει 202 χιλιόμετρα κι ενώνει τους ποταμούς Ριντώ και Καταράκι, νότια της Οτάβας, με τη λίμνη Οντάριο. Η αρχική πρόθεση της κατασκευής του ήταν λόγοι στρατηγικοί και στρατιωτικοί, παράλληλα όμως το κανάλι αυτό επέτρεπε τη ναυσιπλοΐα με ατμοκίνητα καράβια. Την εποχή της κατασκευής του, το 1828, οι Βρετανοί, για να αποφύγουν την εκτενή εκσκαφή, χρησιμοποίησαν την τεχνική του “slack water”: Μια σειρά δηλαδή 47 πλεύσιμων φραγμάτων που σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα παρόμοιας τεχνολογίας στη Βόρεια Αμερική.
Το κανάλι του Ριντώ είναι επίσης το μόνο κανάλι που οι αρχικές δομές και λειτουργίες του παρέμειναν άθικτες. Για την προστασία του είχαν κατασκευαστεί οχυρό και φυλάκια και το 1848 στην άμυνά του προστέθηκαν τέσσερις μεγάλοι πύργοι στο λιμάνι του Κίνγκστον.
Το σπουδαίο αυτό μηχανικό έργο βρίσκεται από το 2007 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

...

περισσότερα

Ο Καναδάς από άκρη σε άκρη

Βρετανική οργάνωση, γαλλική ζωντάνια, ελβετική ακρίβεια, αμερικανική άνεση. Ο φιλόξενος και πολιτισμένος Καναδάς αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να λειτουργεί ένα δίκαιο κράτος ως προς τη φύση και τους ανθρώπους του και γι’ αυτό είναι και ένα από τα πιο αγαπημένα μας καλοκαιρινά ταξίδια.

Για τους Έλληνες ο Καναδάς ήταν τόπος μετανάστευσης, που λόγω του κρύου κλίματος δέχθηκε τους πιο τολμηρούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία ήταν οι πιο «εξωτικοί» προορισμοί, καθώς ο Βορράς της Αμερικής θύμιζε περισσότερο Ευρώπη. Είναι αλήθεια αυτό που λένε για τους Καναδούς, ότι είναι Άγγλοι, με γαλλική συμπεριφορά και αμερικανικό μισθό, σε μια πραγματικά αχανή χώρα. Εκεί όπου οι αυτόχθονες Ινδιάνοι είναι η μειονότητα και οι μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου η πλειονότητα.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη μετά τη Ρωσία, έχει μόνο 35 εκατομμύρια κατοίκους, και μάλιστα σε μια νότια ζώνη κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ που δεν ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα πλάτους, γιατί πιο βόρεια το χιόνι δεν λιώνει... Δεν είναι, όμως, ίδια με τον γείτονά της προς τον Νότο, παρότι έχουν την ίδια γλώσσα, το ίδιο σύστημα διακυβέρνησης και σχεδόν την ίδια νοοτροπία.
Οι Καναδοί προσέχουν και διατηρούν τις ευρωπαϊκές τους ρίζες και δεν οπλοφορούν. Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που ζήτησε δημοσίως συγνώμη στους αυτόχθονες για την εποικιστική της πολιτική, η μόνη χώρα που έχει χαρίσει δάνεια προς χώρες του Τρίτου Κόσμου χωρίς να ζητήσει αποπληρωμή και η μόνη χώρα που διατηρεί το κοινωνικό κράτος αλώβητο χάρη στην υψηλή φορολογία. Έχει την πολυτέλεια να το κάνει, γιατί είναι μεγάλη και πλούσια σε πόρους.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, για άλλο ένα ταξίδι εξερεύνησης του Versus, της μεγαλύτερης χώρας ανάμεσα σε δύο ωκεανούς. Όπως σας έχουμε συνηθίσει... Πρωτόγνωροι προορισμοί, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και στην πληρότητα: από άκρη σε άκρη. Από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα από πεδιάδες, λίμνες, ποτάμια, παγετώνες και μαγευτικά βουνά, θα ανακαλύψουμε μία από τις πιο ειρηνικές, πολιτισμένες και φημισμένες για τη διαφορετικότητά τους χώρες στον κόσμο. Είναι ένα ταξίδι αστικών και φυσικών τοπίων που λειτουργούν σε αρμονία και ηρεμούν τον ταξιδιώτη χωρίς να τον κουράζουν. Ο Καναδάς έχει λευκό και κόκκινο στη σημαία του, αλλά γαλάζιο και πράσινο χρώμα στα τοπία του...

...

περισσότερα

Βραχώδη Όρη

Τα Βραχώδη Όρη (Rocky Mountains) είναι η μεγάλη οροσειρά της δυτικής Βόρειας Αμερικής, που εκτείνεται σχεδόν κατά μήκος του Ειρηνικού ωκεανού με κατεύθυνση προς νότο (Αλάσκα, Καναδάς, ΗΠΑ) και καταλήγει στο Μεξικό.
Η υψηλότερη κορυφή  της οροσειράς αυτής είναι το Elbert, που φθάνει τα 4.400 μέτρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκεται στο Κολοράντο. Η δημιουργία τους, πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια, οφείλεται στην τεκτονική των πλακών: η υποβύθιση της πλάκας του Ειρηνικού κάτω από την Βορειοαμερικανική πλάκα, ανάγκασε τα βουνά να φθάσουν σε αυτά τα ύψη.
Σύμφωνα με τον γεωλογικό χρόνο, είναι σχετικά νέα βουνά, όπως οι Άλπεις και τα Ιμαλάια.
Τα Βραχώδη όρη εξακολουθούν να μεγαλώνουν καθ΄ ύψος, ενώ ο άνεμος και οι ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις τα διαβρώνουν. Οι κορυφογραμμές τους μοιάζουν με κοφτερά πριόνια, επειδή η αιολική διάβρωση δεν έχει ακόμα "στρογγυλέψει" τις άκρες τους.
Αποτελούνται από μια σειρά από ηφαιστειογενείς και γρανιτώδεις σχηματισμούς, οι οποίοι διαιρούνται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: τα Βόρεια Βραχώδη όρη, τα Κεντρικά Βραχώδη όρη και τα Νότια Βραχώδη όρη.
Από γεωλογική άποψη αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με τα βουνά της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, οι γεωγράφοι όμως τα διαχωρίζουν για ευκολότερη μελέτη.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Καναδάς

Ο Καναδάς είναι χώρα της Βόρειας Αμερικής, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της γης. Βρέχεται ανατολικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Νοτίως συνορεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Βορειοδυτικά συνορεύει με την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκτείνεται στον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι τον Βόρειο Πόλο. Ως πρώην αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών και τυπικώς κεφαλή της χώρας είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Καναδάς εχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο ειρηνικές, ανεπτυγμένες και πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο.
Πρωτεύουσα του Καναδά είναι η Οττάβα. Εκεί έχουν την έδρα τους η Βουλή του Καναδά, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, τα Υπουργεία καθώς και σχεδόν όλες οι καναδικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο Καναδάς είναι ουσιαστικά δημιούργημα Άγγλων και Γάλλων αποίκων που δεν θέλησαν να ακολουθήσουν την Αμερικανική Επανάσταση κατά του βρετανικού στέμματος. Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, η ιστορία του Καναδά χαρακτηρίζεται από διαπραγματεύσεις, συνθήκες και συμβιβασμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και βίαια επεισόδια στην καναδική ιστορία. Σήμερα ο Καναδάς είναι μία ανεπτυγμένη ομοσπονδιακή χώρα που αποτελείται από δέκα επαρχίες και τρία «εδάφη» (επικράτειες ή περιφέρειες) υπό ομοσπονδιακό έλεγχο. Επισήμως, κεφαλή του Καναδά είναι ο εκάστοτε βασιλέας της Βρετανίας, τον οποίο αντιπροσωπεύει ο Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά. Ουσιαστικά, την εξουσία στον Καναδά την έχει ο πρωθυπουργός της χώρας και η Καναδική Βουλή (αγγλ. Parliament of Canada, γαλλ. Parlement du Canada), η οποία αποτελείται από δύο σώματα: το Κοινοβούλιο (αγγλ. The House of Commons, γαλλ. la Chambre des communes) και την Γερουσία (αγγλ. The Senate, γαλλ. le Sénat). Τα 308 μέλη του Κοινοβουλίου εκλέγονται με απευθείας ψηφοφορία ανά τέσσερα με πέντε χρόνια, και ο κάθε βουλευτής αντιπροσωπεύει μία περιφέρεια και μόνο (μονοεδρικό σύστημα). Τα 105 μέλη της Γερουσίας είναι ισόβια και διορίζονται από τον Γενικό Κυβερνήτη του Καναδά, κατόπιν υποδείξεως του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο έχει νομοθετική εξουσία και η Γερουσία ελέγχει και επικυρώνει τους νόμους. Ο Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά διορίζεται από τον καναδό πρωθυπουργό για θητεία τεσσάρων ετών. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού νέων μεταναστών που δέχεται κάθε χρόνο, ο Καναδάς αυτοχαρακτηρίζεται ως «πολυπολιτισμική κοινωνία». Τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι οι δύο επισήμως αναγνωρισμένες γλώσσες της χώρας. Τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα της επαρχίας του Κεμπέκ, ενώ τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα σχεδόν όλου του υπόλοιπου Καναδά. Η επαρχία του Νιου Μπράνσγουικ είναι επισήμως δίγλωσση (αγγλικά και γαλλικά). Στα Βορειοδυτικά Εδάφη και στο Νούναβουτ επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και ορισμένες αυτόχθονες γλώσσες, όπως τα ινούκτικουτ που μιλούν οι αυτόχθονες Ινουίτ. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2013 τα 81,57 χρόνια (78,98 χρόνια οι άνδρες και 84,31 οι γυναίκες).

Γεωγραφία

Το κλίμα είναι καθαρά ηπειρωτικό. Ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα, που είναι τελείως ανοιχτό προς το Βόρειο Πόλο, παρουσιάζει πολύ ψυχρούς χειμώνες με μέση θερμοκρασία περίπου -20° C. Μόνο στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού το κλίμα είναι πιο εύκρατο κι αυτό μόνο στα παράλια που δέχονται το ζεστό θαλάσσιο ρεύμα από την Ιαπωνία. Αυτές ακριβώς οι κλιματολογικές συνθήκες εμποδίζουν την εγκατάσταση ανθρώπων σε μεγάλο μέρος της χώρας.

περισσότερα

Με μια ματιά

Διασχίστε απ΄ άκρη σ’ άκρη τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της γης.

Γνωρίστε ολόκληρο τον Καναδά με την πολύτιμη βοήθεια του Versus Travel.

Χάρτης Ταξιδιού Καναδάς

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια