fb

Πληροφορίες για: Σκωτία

Λίγα λόγια για τη Σκωτία
Η Σκωτία είναι χώρα - τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Σκωτία χωρίζεται βασικά σε δύο περιοχές, στις ορεινές περιοχές (Highlands), και στις πεδινές περιοχές (Lowlands). Αντίστοιχα οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως κέλτικης προέλευσης, χωρίζονται σε ορεινούς (Χάιλαντερς - Highlanders) και πεδινούς (Λόουλαντερς - Lowlanders). Οι Χάιλαντερς είναι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους, ζούνε στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας, και στη γλώσσα τους θα βρει κανείς πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία, σίγουρα περισσότερα απ' ό,τι στην καθομιλουμένη των Λόουλαντερς, των κατοίκων των πεδινών περιοχών κυρίως στο νότο της χώρας και των μεγαλύτερων πόλεων, του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης, που δέχθηκαν λόγω γεωγραφίας και γειτνίασης με την Αγγλία πιο εύκολα την αγγλική επιρροή. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκωτσέζικος πολιτισμός
Η σκωτσέζικη μουσική είναι μια σημαντική πλευρά της σκωτσέζικης κουλτούρας, που ενσωματώνει παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία. Παραδοσιακό μουσικό όργανο της Σκωτίας είναι η γκάιντα, καθώς και το βιολί και το ακορντεόν, που χρησιμοποιούνται σε συγκροτήματα σκωτσέζικης κάντρι συνήθως μουσικής, που αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της κάντρι μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω των μεταναστών, που έφεραν μαζί τους τη μουσική από την αρχική τους πατρίδα. Η σκωτσέζικη λογοτεχνία περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα στα Αγγλικά, στα Σκωτικά Γαελικά, στα Σκωτικά (Σκωτς), στα γαλλικά και στα λατινικά. Ο ποιητής και στιχουργός Ρόμπερτ Μπερνς έγραφε στα Σκωτικά (Σκωτς), αν και πολλά από τα γραπτά του είναι επίσης στα αγγλικά ή σε μια ελαφριά διάλεκτο των Σκωτικών (Σκωτς), τα οποία είναι περισσότερο κατανοητά στο ευρύτερο κοινό. Παρομοίως, τα γραπτά των Γουόλτερ Σκοτ και Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έγιναν παγκοσμίως γνωστά το 19ο και 20ό αιώνα.

Η πατρίδα του ουίσκι
Κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια πότε άρχισε η απόσταξη του ουίσκι στη Σκωτία. Βρίσκουμε όμως σχετικές αναφορές από τα τέλη του 15ου αιώνα και έπειτα από μακρόχρονη ιστορία, η Σκωτία είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με το προϊόν και αναγνωρισμένη ως έδρα του ουίσκι. Ένα ουίσκι τύπου blended είναι υποχρεωτικό να μείνει στο βαρέλι για να ωριμάσει τουλάχιστον τρία χρόνια και ένα καλό malt, τουλάχιστον μία δεκαετία στο βαρέλι, πριν εμφιαλωθεί! Από τα βόρεια νησιά έως τα Highlands, εκατοντάδες αποστακτήρια παράγουν σήμερα μερικά από τα καλύτερα ουίσκι στο κόσμο, ενώ περισσότερα από τα μισά αποστακτήρια βρίσκονται στο Speyside (όπως αυτά των Glenfiddich, Cardhu Balvenie, Maccalan, Glenlivet, Aberlour, Glenfarclas, Mortlach, Longmorn κ.ά.).

Εδιμβούργο

Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού χάρη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Στην απογραφή του 2010, το Εδιμβούργο είχε συνολικό πληθυσμό 486.120 κατοίκων κι έτσι είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πόλη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη κι έρχεται δεύτερη σε τουρίστες πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Λονδίνο. Η Παλαιά Πόλη έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης. Μεγάλα τετράγωνα ανάμεσα στους δρόμους αποτελούν λαϊκές αγορές ή περιφράζουν δημόσια κτίρια, όπως τα Δικαστήρια. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πολυάριθμοι υπόγειοι δρόμοι, απομεινάρια παλαιότερων φάσεων οικοδόμησης της πόλης. Η Νέα Πόλη δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα, ως λύση για τον υπερπληθυσμό της Παλαιάς Πόλης. Το 1766, έγινε διαγωνισμός για την κατασκευή της Νέας Πόλης, η οποία δημιουργήθηκε με αυστηρό σχεδιασμό, όπως ταίριαζε και στο ορθολογιστικό πνεύμα που επικρατούσε τότε, στα χρόνια του Διαφωτισμού. Ο κύριος εμπορικός δρόμος είναι η Princes Street, ενώ στην ανατολική και δυτική άκρη υπάρχουν οι πλατείες St. Andrew's Square και Charlotte Square αντίστοιχα. Στη βόρεια πλευρά της δεύτερης πλατείας βρίσκεται κι η επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Σκωτίας, επονομαζόμενη Bute House. Η Νέα Πόλη ήταν τόσο επιτυχημένη που γρήγορα επεκτάθηκε, χωρίς να διατηρήσει τον αυστηρό σχεδιασμό της. Αποτελεί, ωστόσο, ένα από τα καλύτερα δείγματα Γεωργιανής αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο. Το Λέιθ είναι το λιμάνι του Εδιμβούργου. Αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από το Εδιμβούργο: το 1920, μάλιστα, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, όταν το "φρούριο" του Λέιθ ενώθηκε με την κομητεία του Εδιμβούργου. Με τον επανασχεδιασμό του λιμανιού, το Εδιμβούργο έγινε κέντρο πολλών ναυτιλιακών εταιρειών, που προσέφεραν δρομολόγια προς τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Γλασκώβη

Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη και ναυπηγικό κέντρο της Σκωτίας, σημαντικά αξιοθέατα είναι η πλατεία Τζωρτζ με τα επιβλητικά Βικτωριανά κτήρια, το Πανεπιστήμιο της πόλης και ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάνγκο, αλλά και τα μοντέρνα κτήρια, τα κομψά καταστήματα, τα πολιτιστικά κέντρα και τα περισσότερα από 30 μουσεία της. Αρκετά κοντά, στην πόλη Stirling με το εντυπωσιακό κάστρο, έλαβε χώρα το 1297 μία από τις μεγαλύτερες μάχες Σκωτίας-Αγγλίας με νικητές τους Σκοτσέζους και επικεφαλής τον θρυλικό Ουίλλιαμ Ουάλας.

Αμπερντίν

Το Αμπερντίν, στην ανατολική άκρη της Σκωτίας , με την απαστράπτουσα γρανιτένια γραμμή του ορίζοντά του που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, συνδυάζει αρμονικά έναν εντυπωσιακό πολιτισμό, με πολλά καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή. Είναι μια από τις μοναδικές πόλεις στη Βρετανία που διαθέτει αμμώδη παραλία, καθώς και μερικά από τα πιο σαγηνευτικά τοπία της Σκωτίας λίγο έξω από την πόλη, στο Royal Deeside και στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms 

Χάιλαντς

Ταξιδεύοντας με προορισμό τα Highlands (βραχώδη υψίπεδα), θα δείτε ρυάκια και καταπράσινα λιβάδια, γεμάτα αγελάδες και πρόβατα, διάσπαρτα κάστρα, αγροκτήματα, καθώς και πολλά αποστακτήρια ουίσκι, ενώ η ανθρώπινη παρουσία είναι σπάνια. Η πόλη Ινβερνές  αποτελεί την πρωτεύουσα των Highlands και η φημισμένη λίμνη Loch Ness, η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται νότιά της. Σε αυτή τη λίμνη ζει το ομώνυμο τέρας (γνωστό και με το όνομα Nessie), σύμφωνα με το μύθο και με αναφορές που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα. Ο θρύλος αναφέρει ότι εκείνη την εποχή, ο άγιος Κολούμπα, έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό. Πολλές άλλες αναφορές ακολούθησαν μέχρι και σήμερα –μάλλον περισσότερο επηρεασμένες από τη σφαίρα της φαντασίας και των θρύλων- αλλά υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλικό ερπετό. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η λίμνη αποτελεί μέρος ενός πανέμορφου τοπίου που χαλαρώνει κάθε επισκέπτη. Διασχίστε τα Highlands περνώντας μέσα από το θεαματικό φαράγγι του Glen Coe, που φιλοξενεί μια από τις υψηλότερες κορυφές στη Σκωτία, το παραδοσιακό ψαροχώρι Fort William στους πρόποδες του βουνού Ben Nevis (υψηλότερη βουνοκορφή της Σκωτίας) και φτάστε μέχρι το Fort Augustus, στα νοτιοδυτικά της λίμνης Loch Ness.

 

Σκωτία… elementary Mr Watson!

Ελάτε να σας ταξιδέψουμε σε έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στον κόσμο. Τόσο για τα φυσικά τοπία της (βουνά, πεδιάδες ακτές), όσο και για τον πολιτισμό της – υπήρξε κέντρο του Διαφωτισμού και των Γραμμάτων και αυτό αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική αλλά και στη γενικότερη κουλτούρα των πόλεών της. Με άλλα λόγια τη Σκωτία πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτούμε!
Λίγη γεωγραφία: Η Σκωτία αποτελεί το βόρειο τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας. Στα νότια συνορεύει με την Αγγλία, οι δυτικές ακτές της βρέχονται από τον Ατλαντικό και οι ανατολικές από τη Βόρεια Θάλασσα. Χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές (Χάιλαντς), και στις πεδινές (Λόουλαντς). Οι Χάιλαντερς θεωρούν τους εαυτούς τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους από τους Λόουλαντερς. Αυτά συμβαίνουν παντού τελικά!
Το ταξίδι μας εκεί περιλαμβάνει όλη την περιπέτεια που κρύβει αυτή η χώρα. Κατ’ αρχάς επισκεπτόμαστε και διαμένουμε στο λαμπρό Εδιμβούργο. Πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της μετά τη Γλασκόβη. Εκεί θα δούμε την Παλαιά Πόλη έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης. Αλλά και τη Νέα Πόλη που δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα με αυστηρό σχεδιασμό και γεωργιανήαρχιτεκτονική, στο ορθολογιστικό πνεύμα του Διαφωτισμού. Εκεί «γεννήθηκαν» ο Σέρλοκ Χολμς, ο Δρ Τζέκυλ, ο κύριος Χάιντ, αλλά και οι σπουδαίοι φιλόσοφοι Ντέιβιντ Χιουμ και Ανταμ Σμιθ.
Εν συνεχεία διανυκτερεύουμε στη γραφική και πανέμορφη πόλη Όμπαν, η οποία θα αποτελέσει και το ορμητήριό μας για να επισκεφτούμε τα Χάιλαντς και τις άλλες φυσικές ομορφιές της Σκωτίας. Το Όμπαν φημίζεται για το μοναδικό ουίσκι, τα λαχταριστά θαλασσινά αλλά και τους εντυπωσιακούς πύργους του. Από κει θα πάμε ως το Αβιμόρ για να θαυμάσουμε και τις περίφημες λίμνες της Σκωτίας – ναι και τη Λοχ Νες… Και μετά θα πλεύσουμε για το Νησί Μαλ με τα σκωτσέζικα φιόρδ, τις λίμνες και τα εκπληκτικά τοπία. Μεταξύ άλλων θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το μυστήριο του περίφημου κύκλου μεγάλιθων του Λοχμπούι… Ίσως το πνεύμα του κυρίου Σέρλοκ μας βοηθήσει!
 

...

περισσότερα

FREE DERRY, Η ταραγμένη ιστορία μιας πόλης

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 μια λαϊκή εξέγερση ξέσπασε σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι κάτοικοι έδιωξαν την τοπική αστυνομία και τις αρχές της πόλης και ανέλαβαν οι ίδιοι τη διοίκηση της πόλης. Η πόλη ήταν το Ντέρυ: για 3 ολόκληρα χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της πόλης ήταν γνωστό ως «Ελεύθερο Ντέρυ» (Free Derry), μια περιοχή που για το διάστημα αυτό δεν αποτελούσε πλέον μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, μια «no go» περιοχή, όπου ούτε ο ίδιος ο βρετανικός στρατός δεν μπορούσε να εισέλθει. 
Η λαϊκή αυτή εξέγερση ξεκίνησε από τη συνοικία Bogside, κάτω ακριβώς από τα τείχη της πόλης, και αφορμή ήταν οι επί μακρά σειρά ετών διακρίσεις εις βάρος των καθολικών κατοίκων της πόλης. Ολόκληρη η Ιρλανδία άλλωστε είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία καθολική, εκτός από τις περιοχές όπου μέσα στους αιώνες εγκαταστάθηκαν Βρετανοί άποικοι, από την Αγγλία και τη Σκωτία.
Η Ιρλανδία υπήρξε η πρώτη αποικία της Βρετανίας. Στις αρχές του 20ου αι. ωστόσο η κεντρική και νότια Ιρλανδία απέκτησαν την ανεξαρτησία τους (έπειτα από πολλούς και αιματηρούς αγώνες). Η απάντηση της Βρετανίας ήταν να χωρίσει το ιρλανδικό έθνος και να κρατήσει τον Βορρά υπό τη δικαιοδοσία της. Στον Βορρά, οι προτεστάντες απόγονοι των Βρετανών εποίκων θεωρούσαν τους εαυτούς τους αμιγώς Βρετανούς, ενώ οι αυτόχθονες Ιρλανδοί, καθολικοί το θρήσκευμα, απέρριψαν τον διαχωρισμό πιστεύοντας σε μια ενωμένη Ιρλανδία.
Για να εξασφαλίσουν πως ο Βορράς θα παρέμενε για πάντα βρετανικός, το κράτος της Βόρειας Ιρλανδίας (με πρωτεύουσα το Μπέλφαστ) σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατήσει τους αυτόχθονες καθολικούς μακριά από την τοπική εξουσία: και πουθενά δεν ήταν αυτό το γεγονός πιο ξεκάθαρο, από ό,τι στο Ντέρυ. Η πρακτική ήταν απλή: ο καθορισμός των εκλογικών τμημάτων στην πόλη ήταν σχεδιασμένος με τρόπο ώστε μεγάλες πληθυσμιακά κοινότητες καθολικών να εκλέγουν ένα μικρό αριθμό αντιπροσώπων, ενώ πολύ μικρότερες κοινότητες προτεσταντών είχαν τη δυνατότητα να εκλέγουν έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό αντιπροσώπων. Η πρακτική αυτή εφαρμοζόταν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ιρλανδία, η επίδραση στο Ντέρυ ωστόσο ήταν καθοριστική, καθώς η πόλη ήταν ξεκάθαρα καθολική, με μια πολύ μικρή μειονότητα προτεσταντών. Πέρα από αυτό, οι καθολικοί του Ντέρυ αποκλείονταν από την αγορά εργασίαςαντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα ανεργίας. Η κατάσταση αυτή διήρκεσε αρκετές δεκαετίες (από το 1921 έως τις αρχές του ’70), δημιουργώντας μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια στην καθολική πλειοψηφία του Ντέρυ, που άρχισε να εκφράζεται με συνεχείς διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες (civil rights movement) στους δρόμους της πόλης, με επίκεντρο την συνοικία Bogside. Το 1968 και το 1969 τα επεισόδια ήταν καθημερινό φαινόμενο, με έντονη τη χρήση βίας από τη βρετανική αστυνομία, χωρίς να λείψουν τα θύματα. Το καλοκαίρι του 1969, στις 12 Αυγούστου, ξέσπασε μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση των καθολικών κατοίκων με την αστυνομία, που έμεινε γνωστή ως «η Μάχη του Bogside». Κράτησε τρεις μέρες, και έληξε με την απόσυρση των εξαντλημένων αστυνομικών δυνάμεων και την οχύρωση (με οδοφράγματα) μεγάλου μέρους της πόλης από τους ίδιους τους κατοίκους: το Ελεύθερο Ντέρυ μόλις είχε γεννηθεί.
Η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η αποστολή του στρατού στην περιοχή: συγκρούσεις ανάμεσα στον πλήρως εξοπλισμένο βρετανικό στρατό και τους αμυνόμενους κατοίκους του Ντέρυ ήταν καθημερινό φαινόμενο. Το αποκορύφωμα ήταν η Ματωμένη Κυριακή (Bloody Sunday), στις 30 Ιανουαρίου 1972, όταν άντρες του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών εισέβαλλε στο Bogside σκοτώνοντας 14 πολίτες, χωρίς να υπάρξει κάποια προκλητική κίνηση από τους κατοίκους, όπως παραδέχθηκε πολύ αργότερα (το 2010) και το επίσημο πόρισμα της βρετανικής κυβέρνησης. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31 Ιουλίου 1972, μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του στρατού (22.000 άντρες, όταν ολόκληρος ο καθολικός πληθυσμός του Ντέρυ δεν ξεπερνούσε τους 30.000) με την κωδική ονομασία Operation Motorman, έθεσε τέλος στο Ελεύθερο Ντέρυ, επαναφέροντας την πόλη υπό βρετανική διοίκηση. Ακολούθησαν τρεις δεκαετίες εκτεταμένων συγκρούσεων ανάμεσα στις βρετανικές αρχές και τους καθολικούς Ιρλανδούς, μια περίοδος γνωστή ως «οι Μπελάδες» (the Troubles), με εκατοντάδες θύματα.
Σήμερα η κατάσταση είναι απόλυτα ειρηνική, οι συνθήκες έχουν εξομαλυνθεί, τα δικαιώματα των καθολικών Βορειοϊρλανδών έχουν αποκατασταθεί: η ιστορία των ταραγμένων εκείνων χρόνων αποτυπώνονται εύγλωττα στα περίφημα murals, τις πελώριες ζωγραφιές στους τοίχους των πολυκατοικιών της πόλης, έργα της ομάδας καλλιτεχνών The Bogside Artists, που έζησαν από πρώτο χέρι ολόκληρη την ταραγμένη αυτή περίοδο…
 

...

περισσότερα

Νησιά Φερόε - Τα ψαροχώρια των Βίκινγκς

Παραμυθένια φιόρδ, ζεν ατμόσφαιρα, «άγρια» παρθένα ομορφιά, ανέγγιχτη φύση, βαθύ μπλε του ωκεανού, σκανδιναβικός πεντακάθαρος αέρας, επιβλητικά βράχια στη θάλασσα, γραφικές κοιλάδες και πελώρια καταπράσινα βουνά. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι βρίσκεται στον Παράδεισο; Αν σας κούρασε η αστική καθημερινότητα και θέλετε να ξεφύγετε από όλα, τότε οι Νήσοι Φερόε αποτελούν ένα ταξιδιωτικό «διαμάντι», έναν  εναλλακτικό προορισμό με αντιτουριστικό χαρακτήρα, όπως μόνο το Versus Travel ξέρει να προσφέρει, αποκλειστικά για αληθινούς εξερευνητές και φυσιολάτρεις ταξιδιώτες. Κάπου μεταξύ Σκωτίας, Νορβηγίας και Ισλανδίας συσπειρώνονται τα πανέμορφα ηφαιστειακά Νησιά Φερόε (Faroe Ιslands). Πράσινα, τραχιά και ανεμοδαρμένα από την απεραντοσύνη του βόρειου Ατλαντικού. Tα δεκαοκτώ ομιχλώδη νησάκια -εκ των οποίων τα δεκαεπτά είναι κατοικήσιμα- δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο στην Ευρώπη. Μερικές φορές μάλιστα, η ομίχλη του καλοκαιριού δημιουργεί ένα άκρως μυστικιστικό τοπίο. Μια προσεκτική ματιά στον χάρτη φανερώνει την κοσμογονία που κάποτε συνέβη εδώ. Τα νησιά του συμπλέγματος ήταν ένα, αλλά κατακερματίστηκαν, με αποτέλεσμα να χωρίζονται από στενά φιορδ, των οποίων το πλάτος επιτρέπει την κατασκευή υποθαλάσσιων τούνελ. Έτσι, βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, που δεν καταλαβαίνει κανείς ότι πέρασε από το ένα νησί στο άλλο. Σήμερα, αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία που ανήκει στο βασίλειο της Δανίας. Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι τα σπίτια των χωριών. Ξύλινα, βαμμένα με έντονα χρώματα ή με το παραδοσιακό μαύρο, ενώ οι στέγες είναι συχνά σκεπασμένες με χλοοτάπητα. Οι κάτοικοι, λόγω της απομόνωσης των νησιών, έχουν διατηρήσει τη δική τους παραδοσιακή σκανδιναβική κουλτούρα, ενώ έχουν και τη δική τους γλώσσα η οποία έχει τις ρίζες της από την εποχή των Βίκινγκς. Άλλωστε, οι σύγχρονοι Φερόες είναι απόγονοι των Βίκινγκς. Τα νησιά είναι συνδεδεμένα με σκανδιναβικούς θρύλους, ιστορίες ψαράδων και μύθους διαφόρων μοναχών. Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους λέει ότι οι δύο πέτρινες στήλες που ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα, δημιουργήθηκαν όταν δύο γίγαντες προσπάθησαν να σύρουν τα νησιά προς το δικό τους νησί (τη σημερινή Ισλανδία). Ακόμα, η πρωτεύουσα των νησιών, Τόρσχαβν (Tórshavn), φημίζεται πως έχει πάρει το όνομά της από τον Thor, τον Νορβηγό θεό του κεραυνού και της αστραπής. Επίσης, λέγεται ότι τον 6ο αιώνα μ.Χ. ένας Ιρλανδός μοναχός που έφθασε εκεί, τα χαρακτήρισε ως παράδεισο των πουλιών και των προβάτων. Κι έτσι πήραν το όνομά τους. Μάλιστα, στα τέλη του 7ου αιώνα, μοναχοί από την Ιρλανδία επισκέφθηκαν τα νησιά προς αναζήτηση ερημητηρίων για μοναχισμό. Σήμερα, στα νησιά υπάρχουν περίπου 70.000 πρόβατα και σχεδόν 2 εκατ. ζεύγη σπάνιων πτηνών. Εξερευνούμε σημεία στα οποία έχουν γίνει γυρίσματα για τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», κάνουμε πεζοπορία με φόντο απόκοσμα τοπία, επισκεπτόμαστε αρχαία παραπήγματα των Βίκινγκς τα οποία έχουν ξεμείνει στο νησί από Νορβηγούς θαλασσοπόρους, που ήταν από τους πρώτους ενοίκους των νησιών. Δοκιμάζουμε την παραδοσιακή φεροέζικη κουζίνα που αποτελείται από εξαιρετικά θαλασσινά και βιολογικό αρνί, απολαμβάνουμε αχνιστό καφέ με φόντο τα κύματα του Ατλαντικού, ενώ φεύγοντας προμηθευόμαστε με εξαιρετικά προϊόντα που κατασκευάζονται από μαλλί υψηλής ποιότητας. 

...

περισσότερα

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Ένας προορισμός που τον χαρακτηρίζουν τα μεγαλειώδη, μαγευτικά και ακαταμάχητα γοητευτικά τοπία. Αντικρουόμενα στοιχεία - πάγος και φωτιά - συνθέτουν μια απέριττη, άγρια, ακατέργαστη και επιβλητική ομορφιά. Μια φύση μοναδική στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Η Ισλανδία, η "χώρα των πάγων",το δεύτερο μεγαλύτερο νησί και η πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης, είναι από τη φύση καταδικασμένη στην απομόνωση: τα πιο κοντινά της μέρη είναι η Γροιλανδία που απέχει 290 km, τα νησιά Φερόες (420 km) και η Σκωτία (800 km), ενώ από την ηπειρωτική Ευρώπη η κοντινότερη χώρα είναι η Νορβηγία που απέχει 970 km.Μια "νέα γη" που ξεπήδησε από τους ατμούς και τη λάβα και τροφοδότησε τους θρύλους των Βίκινγκς. Μια χώρα περίφημη για την παρθένα φύση της και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά της χαρακτηριστικά: θερμές πηγές, μεγαλοπρεπείς παγετώνες, ενεργά και ανενεργά ηφαίστεια, χιονοσκεπή βουνά, θερμοπίδακες (γκέιζερ), παγωμένες θάλασσες, ονειρικές λίμνες, ορμητικά ποτάμια, βροντώδεις καταρράκτες, απόκρημνα βράχια, βαθιές κοιλάδες, δαντελωτές ακτογραμμές, πολυσχιδή φιόρδ,σουρεαλιστικοί σχηματισμοί λάβας... Πέρα από αυτά όμως, είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία, λογοτεχνία και λαϊκές παραδόσεις.
Το ταξίδι μας είναι αφιερωμένο στο μυστήριο της χώρας αυτής, στην ομορφιά των τοπίων της και στα αμέτρητα φυσικά της φαινόμενα. Ένα εκπληκτικό ταξίδι στη βορειότερη άκρη της Ευρώπης, που προσφέρει εικόνες αναπάντεχης ομορφιάς και συναρπαστικές εμπειρίες.

...

περισσότερα

Χάιλαντς

Τα Χάιλαντς της Σκωτίας δεν είναι ένα απλό ταξίδι. Είναι όνειρο ζωής. Θεωρούνται μία από τις ομορφότερες περιοχές ολόκληρου του πλανήτη.

Έχουν απίστευτα ενδιαφέρουσα φύση, πολυτάραχη και πολύ μακρά ιστορία που αρχίζει από τους προϊστορικούς χρόνους, σπουδαίο πολιτισμό, μύθους, δοξασίες, κάστρα, άγρια ζωή, λίμνες με τέρατα, μάγισσες, πόλεις που γέννησαν τη Βιομηχανική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό, παλάτια που κόβουν την ανάσα, το καλύτερο ουίσκι του κόσμου… ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Το Versus, με αυτό το φαντασμαγορικό πρόγραμμα που εξειδικεύεται στα Χάιλαντς όσο κανένα άλλο, για μία ακόμη φορά ξεπερνάει τον εαυτό του. Χτενίζει προσεκτικά ολόκληρη τη Σκωτία από τα φιόρδ της Βόρειας Θάλασσας και του Ατλαντικού Ωκεανού, ως τα δυτικά νησιά με τις λιμνοθάλασσες. Εξερευνά όλη την ενδοχώρα και περνάει τα φυσικά σύνορα που χωρίζουν τα Χάιλαντς από τα Λόουλαντς. Διασχίζει τα βουνά, τα οροπέδια τις κοιλάδες του Βορρά και φτάνει στις απέραντες καταπράσινες πεδιάδες του Νότου. Επιλέγει τις κορυφαίες πόλεις-σταθμούς που είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για τη Σκωτία και τη Βρετανία αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, λόγω της Βιομηχανικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού: Αμπερντίν, Γλασκώβη, Εδιμβούργο.

Αν δεν γνωρίζετε τα Χάιλαντς πρέπει να τα μάθετε. Αν πάντοτε ονειρευόσασταν ένα ταξίδι εκεί, αυτό είναι το ιδανικό πρόγραμμα για σας. Σας καλούμε να μελετήσετε την άρτια δομή του και απλώς να αφεθείτε στη μαγεία του. Σας υποσχόμαστε μία εμπειρία αξέχαστη.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Σκωτία

Είναι χώρα που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού της Μ. Βρετανίας και ανήκει πολιτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Έχει έκταση 78.749 τετρ. χλμ. και πληθυσμό περίπου 5.500.000 κατοίκους, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους μιλούν την αγγλική γλώσσα. Η Σκωτία προς Α. βρέχεται απ' τη Βόρεια Θάλασσα, προς Β. και Δ. απ' τον Ατλαντικό ωκεανό και προς Ν. συνορεύει με την Αγγλία.


Όρη: Το έδαφος της Σκωτίας είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του ορεινό. Τα όρη έχουν διεύθυνση κυρίως από Β.Δ. προς Ν.Α.
Το ορεινό τμήμα γενικά χωρίζεται από τρεις οροσειρές. Στο Β. τμήμα βρίσκεται η οροσειρά των Γραμπιανών ορέων, με ψηλότερο όρος το Μπεν- Νέβις (1340 μ.) που είναι και το ψηλότερο ολόκληρης της Μ. Βρετανίας. Στο νότιο τμήμα βρίσκεται η οροσειρά Τσέβιοτ και στα ΒΔ. εκτείνεται η οροσειρά του Μπεν-Αττόου (1.220 μ.

Ποταμοί-Λίμνες: Ο κυριότερος ποταμός της Σκωτίας είναι ο Κλάυντ (170 χλμ. μήκος), που σχηματίζει 4 καταρράχτες κατά τη ροή του και καταλήγει στον ποταμόκολπο Φερθ οφ Κλάυντ.
Άλλοι ποταμοί είναι: ο Ταίυ, ο μεγαλύτερος της Σκωτίας (193 χλμ. περίπου), που πηγάζει απ τα δυτικά σύνορα της κομητείας Πέρθε και χύνεται στη Βόρεια Θάλασσα, σχηματίζοντας τον ποταμόκολπο Φερθ οφ Ταίυ, μήκους 40 χλμ. Ο Τουήντ (154 χλμ.) που βρίσκεται στη Ν.Α. Σκωτία και χύνεται κι αυτός στη Βόρεια Θάλασσα, ο Νορθ Εσκ, ο Ντον (100 χλμ.), ο Σπέυ (177 χλμ.), ο Θούρσο, ο Νες, ο Λίντελ κ.ά.
Όλοι οι παραπάνω ποταμοί χύνονται στη Βόρεια Θάλασσα.


Στη Σκωτία υπάρχουν πολλές λίμνες που χαρακτηρίζονται με το όνομα "Λοχ" ή "Λοκ". Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Λοχ Λόμοντ που είναι και η μεγαλύτερη λίμνη της Μεγάλης Βρετανίας. Άλλες λίμνες είναι η Λοχ Νες με το πασίγνωστο τέρας της, η Λοχ Σιν, η Λοχ Ταίη, η Λοχ Κάτριν κ.ά.

Γεωγραφία

Η Σκωτία αποτελεί το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας. Στα νότια συνορεύει μόνο με την Αγγλία, ενώ οι δυτικές ακτές της βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και οι ανατολικές ακτές της από τη Βόρεια Θάλασσα.
Η γεωγραφική έκταση της Σκωτίας καθορίστηκε το 1237 στη Συνθήκη του Γιορκ μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας και το 1266 στη Συνθήκη του Περθ μεταξύ Σκωτίας και Νορβηγίας.

περισσότερα

Με μια ματιά

Με πλούσια και συναρπαστική ιστορία, σχεδόν 800 νησιά (από τα οποία μόνο 300 κατοικούνται), πανέμορφα τοπία και ενδιαφέρουσες πόλεις, αλλά και μια ιδιαίτερη κουλτούρα που μαγεύει, η Σκωτία αποτελεί προορισμό που ελάχιστοι λάτρεις των ταξιδιών θα προσπερνούσαν.

Χάρτης Ταξιδιού Σκωτία