Συνάντηση στο αεροδρόμιο των Αθηνών και πτήση (μέσω Ρώμης) για τη Φλωρεντία, την πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.
Χωρίς να χάνουμε χρόνο, ξεκινάμε για μια ενδελεχή ξενάγηση στην πανέμορφη Φλωρεντία με τοπικό ξεναγό, επιπλέον του Έλληνα αρχηγού μας. Θα γνωρίσουμε καλά αυτή την πόλη-μουσείο, η οποία είναι ολόκληρη ένα μνημείο της UNESCO. Θα πάμε στην Πλατεία ντε λα Σινιορία, όπου δεσπόζει αντίγραφο του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου (εκεί είχε τοποθετηθεί αρχικά, όταν ολοκληρώθηκε το γλυπτό, το 1501). Το πρωτότυπο εκτίθεται σήμερα στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Φλωρεντίας.
Θα πάμε επίσης στην εντυπωσιακή εκκλησία του Τίμιου Σταυρού που είναι τόπος ταφής 270 επιφανών Φλωρεντιανών, όπως ο Γαλιλαίος, ο Δάντης, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Μακιαβέλι. Θα δούμε, ακόμη, τη διάσημη Πόντε Βέκιο, τη μεσαιωνική γέφυρα με τα σπίτια και τα μαγαζάκια που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από το ποτάμι, καθώς και την ιστορική Πλατεία Ντουόμο με τον καθεδρικό της Παναγίας των Λουλουδιών που άρχισε να χτίζεται το 1296 και ολοκληρώθηκε το 1436. Στον καθεδρικό θα δούμε το εκπληκτικό καμπαναριό του Τζιότο, τον τρούλο του Μπρουνελέσκι και το ιστορικό Βαπτιστήριο.
Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε τη συνοικία όπου έζησε ο πατέρας της ιταλικής γλώσσας και φιλόσοφος της Αναγέννησης, Δάντης Αλιγκέρι. Δεν θα παραλείψουμε βεβαίως να περάσουμε από την περίφημη Πλατεία Ρεπούμπλικα με τα ιστορικά καφέ Gilli (από το 1733) και Paszkowski (από τον 19ο αιώνα), καθώς και από την Αψίδα του Θριάμβου του 18ου αιώνα που χτίστηκε στην πλατεία της Δημοκρατίας για την υποδοχή του Δούκα της Λοραίνης. Διανυκτέρευση στη Φλωρεντία.
Έφτασε η ώρα να γνωρίσουμε την πιο σημαντική πινακοθήκη της Ιταλίας και το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε στον κόσμο, την Πινακοθήκη Ουφίτσι, όπου θα δούμε πολύ διάσημα έργα ζωγραφικής του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης τα οποία ανήκαν στη συλλογή των αριστοκρατών, τραπεζιτών και πολιτικών, Μεδίκων. Η Πινακοθήκη Ουφίτσι άρχισε να λειτουργεί τον 16ο αιώνα και στεγάζεται στο οικογενειακό κτίριο των Μεδίκων, το οποίο είχε κατασκευαστεί αρχικά για τα γραφεία και τις υπηρεσίες της δυναστείας. Εξ ου και η ονομασία «ουφίτσι» που σημαίνει «γραφεία”. Η
συλλογή της Πινακοθήκης Ουφίτσι έγινε δημοσίως προσβάσιμη το 1769, αν και ήταν ανοιχτή για το κοινό, κατόπιν αίτησης, ήδη από τον 16ο αιώνα. Σήμερα, εκεί εκτίθενται κατά κύριο λόγο έργα ζωγραφικής. Μερικά από τα ονόματα που θα δούμε είναι: Φιλίππο Λίππι, Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Σάντρο Μποτιτσέλι, Περουτζίνο, Πιέρο ντι Κόζιμο, Ραφαήλ, Τζορτζόνε, Τισιανός, Τιντορέτο, Βερονέζε, Μιχαήλ Άγγελος, Καραβάτζιο, Τζιανμπατίστα Τιέπολο, Καναλέτο. Στην πινακοθήκη εκτίθενται και ζωγράφοι από άλλες χώρες, πλην της Ιταλίας (Φλαμανδοί, Γερμανοί, Ολλανδοί), οι οποίοι εργάστηκαν για τους Μεδίκους, όπως οι Ντίρερ, Κράναχ, Χόλμπαϊν, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Βαν Ντάικ, Ελ Γκρέκο, Βελάθκεθ, Ντελακρουά.