Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε το μουσείο της Νατιτίγκου θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της γύρω περιοχής, τη διάσχιση των συνόρων και την είσοδό μας στο Τόγκο.
Καθ’ οδόν θα κάνουμε μια στάση στην περιοχή του Κοπάργκο (Copargo) και θα ανακαλύψουμε τα παλιά χωριά των Taneka (ή Tangba) των περήφανων και γενναίων πολεμιστών, όπως σημαίνει το όνομά τους. H εθνότητα αυτή δημιουργήθηκε στο πέρασμα των αιώνων από τη συνάντηση πληθυσμών διαφορετικής καταγωγής που έχουν μετακομίσει σε αυτή την περιοχή και έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό πολιτιστικό μείγμα.
Τα χωριά αποτελούνται από στρογγυλά σπίτια με κωνική στέγη από άχυρο, που προστατεύονται στην κορυφή από ένα δοχείο από τερακότα. Το πάνω μέρος του χωριού κατοικείται από νεαρούς μυημένους και τους ιερείς φετίχ, που είναι οι πνευματικοί ηγέτες, και είναι αναγνωρίσιμοι από τα ρούχα τους - καλύπτονται μόνο με δέρμα κατσίκας και φέρουν ένα μακρύ σωλήνα.
Συνεχίζουμε με τα χωριά των κατοίκων Σόμπα και Ταμπερμά - που ανήκουν στην εθνότητα Batammariba (Tammari) – και απλώνονται στα σύνορα μεταξύ Τόγκο και Μπενίν. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.
Η ομάδα που ζει στο Μπενίν προσδιορίζεται με το όνομα Σόμπα (Somba), ενώ η ομάδα του Τόγκο είναι γνωστή ως Ταμπερμά (Tamberma). Οι δύο ομάδες ανήκαν αρχικά στον ίδιο πληθυσμό και έτσι εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά, που διαφέρουν μόνο για ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.
Οι Σόμπα, σε αντίθεση με τους Ταμπερμά, έχουν δερματοστιξία, ουλές και tattoos (scarification) σε όλο το πρόσωπο, αλλά και στο σώμα, κυρίως στην κοιλιά. Είναι ένα είδος πλέγματος που σχηματίζεται από κάθετες και οριζόντιες γραμμές, που θυμίζουν συμβολικά τη χάραξη στο έδαφος για τη σπορά, και συμβολίζουν την ανάπτυξη και τη ζωή. Τα ίδια μοτίβα είναι επίσης χαραγμένα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών τους, των tatas somba.
Οι Ταμπερμά καταλαμβάνουν την περιοχή Κουταμμακού (Koutammakou), που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Τόγκο, στα σύνορα με το Μπενίν. Η κοιλάδα, που πήρε το όνομά της από αυτόν τον λαό, συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2004, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτός ο πληθυσμός ζει σε αρμονία με την επικράτειά του και των τυπικών οχυρωμένων σπιτιών που χτίζουν.
Οι Batammariba ήταν κάποτε διάσημοι για τη γύμνια του σώματός τους, οι αυξανόμενες όμως εξωτερικές επιρροές συνέβαλαν στην κάλυψή τους σήμερα, αν και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να φορούν παραδοσιακά στολίδια. Είναι κυνηγοί και αγρότες και δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσει κανείς ομάδες ανδρών να επιστρέφουν από κυνήγι με τα τόξα και τα βέλη τους, φορώντας καλύμματα κεφαλής από κέρατα αντιλόπης και κόκαλα στα χείλη τους. Κέρατα αντιλόπης χρησιμοποιούν και οι γυναίκες στα καπέλα τους, αλλά τοποθετούνται επίσης και πάνω από την εξώπορτα των σπιτιών.
Το μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο είναι η φανταστική αρχιτεκτονική των σπιτιών της περιοχής. Κάθε σπίτι είναι χτισμένο σαν ένα φρούριο, ικανό να αμυνθεί ενάντια στις επιδρομές των εμπόρων σκλάβων και ικανό να θωρακίσει μια ολόκληρη οικογένεια και τα ζώα της από τους εισβολείς.
Παρόμοια σε μορφή με τα μεσαιωνικά κάστρα, λόγω των επικλινών πυργίσκων, είναι από τα πιο όμορφα δείγματα αφρικανικής αρχιτεκτονικής. Το στυλ τους εντυπωσίασε τον αρχιτέκτονα της πρωτοπορίας Λε Κορμπυζιέ (Le Corbusier) που τα περιγράφει ως «γλυπτική αρχιτεκτονική». Τα σπίτια έχουν ξεχωριστούς περιβόλους για ανθρώπους, ζώα και σιτηρά, αλλά και πηγάδια, πράγμα που σημαίνει ότι μια οικογένεια θα μπορούσε να παραμείνει εκεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ωθώντας τους επιδρομείς να τα παρατήσουν και να αναζητήσουν ευκολότερη λεία.
Η παραδοσιακή κατοικία Takyenta (Takienta), συμπεριλαμβανομένης της περίφημης Tata Somba, είναι συνήθως χτισμένη από λάσπη, κλαδιά και άχυρο και αποπνέει έναν συνδυασμό δύναμης, φροντίδας και ομορφιάς. Μεγάλα ιερά - φαλλικής μορφής - στην είσοδο των σπιτιών τους δείχνουν τις ανιμιστικές τους πεποιθήσεις.
Ως ένας πληθυσμός που ασκεί ανιμιστική θρησκεία, οι Batammariba προστατεύουν τα σπίτια τους με φετίχ και βωμούς στους οποίους κάνουν θυσίες στα πνεύματα. Πιστεύουν επίσης σε έναν θεό του ήλιου και μια θεά της γης υπεύθυνη για τη γονιμότητα.
Με την άδεια των γερόντων θα μπούμε στα σπίτια τους για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο ζωής τους.
Οι Ταμπερμά εκτελούν περίτεχνες τελετές κηδείας, ιδιαίτερα ο χορός Tibent, ή ο χορός των τυμπάνων, είναι ένας χορός θανάτου που έχει το καθήκον να τιμήσει τους νεκρούς. Αυτοί που αντιπροσωπεύουν αυτόν τον περίτεχνο χορό είναι μια ομάδα ανθρώπων που ασχολείται ειδικά με αυτό το περίπλοκο τελετουργικό με φώτα, θέματα και μια τέλεια επιλογή χρόνου. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των κηδειών, το σπίτι του νεκρού ντύνεται και η κυκλική επίπεδη πέτρα στο κέντρο της βεράντας, που συνήθως χρησιμοποιείται ως τραπέζι, αφαιρείται και χρησιμοποιείται ως ταφόπλακα.
Πλήρεις εντυπώσεων για αυτόν τον μοναδικό λαό και τα χωριά του, όπως επίσης και τα όμορφα τοπία, θα κατευθυνθούμε στην Καρά (Kara) όπου και θα διανυκτερεύσουμε.