fb

Πληροφορίες για: Φινλανδία

H χώρα των αντιθέσεων
Μπορεί να χαρακτηριστεί η Φινλανδία.Αντιθέσεις όπως οι τέσσερις ξεχωριστές εποχές του χρόνου, ο ήλιος του μεσονυχτίου και η περίοδος του σκότους, οι αγροτικές και αστικές περιοχές, η Ανατολή και η Δύση.

Δροσιά… all the year
Στην Λαπωνία για παράδειγμα το καλοκαίρι διαρκεί μόλις 2,5 μήνες, ενώ η ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία τον Ιανουάριο κυμαίνεται μεταξύ -3 και -30.

Χώρος, χρόνος, ηρεμία και ησυχία
τέσσερα στοιχεία που απουσιάζουν απο τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όμως η Φινλανδία μπορεί να προσφέρει ακόμη και στην καρδιά της πόλης.

Ελσίνκι

Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας είναι μια από εκείνες τις πόλεις που λατρεύονται από τους επισκέπτες τους – και όχι άδικα. Το Ελσίνκι περιτριγυρίζεται από θάλασσα, τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή, γεγονός που δίνει στην πόλη μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ρώσικα εστιατόρια, σάουνα και χαμάμ είναι στην ημερήσια διάταξη στο Ελσίνκι, που φημίζεται τόσο για το φαγητό και το ποτό του, όσο και για τα σπα και τα κέντρα θεραπείας και σωματικής και ψυχικής αναζωογόνησης.

Το υπέροχο Kaivopuisto Park, η εντυπωσιακή συνοικία Punavuori, ο Ρώσικος Καθεδρικός Ναός Uspenskij είναι μερικά από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στο Ελσίνκι, το οποίο πάντως είναι μια πόλη που πρέπει να περπατήσει κανείς, αν θέλει να κατανοήσει και να γνωρίσει σε βάθος.

Ροβανιέμι


Μας περιμένει το χωριό του Άη Βασίλη και το ταχυδρομείο του με τα Ξωτικά, ο Αρκτικός Κύκλος, χιονισμένα τοπία και μοναδική φύση, Snow Mobile σαφάρι σε τοπία παγωμένων λιμνών και άγριου δάσους, ο Βασιλιάς της Αρκτικής, η πολική αρκούδα, χαριτωμένα χάσκι και ο παραδοσιακός κάτοικος της Λαπωνίας, ο τάρανδος, ακόμα και ο ίδιος ο  διάσημος  Άη Βασίλης

Κρουαζιέρα με παγοθραυστικό στη Βαλτική

Από το λιμάνι Ajos, απ' όπου ξεκινάει, το μοναδικό παγοθραυστικό της Φινλανδίας, για μια 3ωρη κρουαζιέρα στην παγωμένη Βαλτική θάλασσα.
Κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας ο καπετάνιος θα σας κάνει ξενάγηση της περιοχής, ενώ οι πιο τολμηροί θα έχουν την ευκαιρία να βουτήξουν στα παγωμένα νερά της βόρειας θάλασσας, φορώντας ειδική στολή.

Igloo Restaurant - Snowland

Το Igloo Restaurant - Snowland κατασκευάζεται κάθε χρόνο, 3km έξω από το Ροβανιέμι. Θα θαυμάσετε τον τρόπο κατασκευής από κομμάτια πάγου του εστιατορίου και των δωματίων, για τους τολμηρούς που θέλουν να περάσουν την νύχτα τους μέσα στους πάγους, την disco από πάγο και το εστιατόριο με τα τραπέζια, καρέκλες, ποτήρια, όλα φτιαγμένα από πάγο. Αναχωρηση για το Kuusamo.

Μία εμπειρία από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου

Ενα σπάνιας ομορφιάς και ταξιδιωτικής αξίας οδοιπορικό στη Βόρεια Σκανδιναβία έρχεται να ξυπνήσει τα καλοκαιρινά μας όνειρα... Με το τέλος της άνοιξης οι πάγοι στους δρόμους και στα πεδινά περάσματα της Βόρειας Σκανδιναβίας έχουν πλέον υποχωρήσει και ο καιρός έχει αρκετά γλυκάνει, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ξεκινήσουμε την ανεπανάληπτη αυτή διαδρομή που στόχο έχει τη «γη του ήλιου του μεσονυχτίου» και τις εσχατιές του Βορρά της Ευρώπης.
Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού μας είναι τα Νησιά Λοφότεν, τόπος μακρινός για ναυτικούς και έμπνευση για ποιητές. Είμαστε ήδη βορειότερα του Αρκτικού Κύκλου, του 66ου παραλλήλου, όπου και παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς ημέρας. Εναλλαγή τοπίων, άγριοι βράχοι μέσα σε ήρεμες θάλασσες, γαλήνια ψαροχώρια με πολύχρωμα σπιτάκια στα πόδια χιονισμένων βουνών, ήπιες θερμοκρασίες από το Γκολφ Στριμ και το Μεξικό που σαν ευλογία έρχονται και αγκαλιάζουν τα νησιά, γλυκαίνοντας την εκεί παραμονή μας. Και μετά η «πορεία προς τον Βορρά». Στον δρόμο μας το φυσικό λιμάνι του Νάρβικ, το «Παρίσι του Βορρά», το Τρόμσε, η Άλτα με τις βραχογραφίες, το Χάμερφεστ που θεωρείται η βορειότερη πόλη του κόσμου, και υπέροχες διαδρομές με φέρι. Τα βουνά είναι χιονισμένα ακόμα και το καλοκαίρι, κάθε φιόρδ και κάθε στροφή στον δρόμο Ε6 είναι μια αποκάλυψη, κάθε οροπέδιο μας διηγείται το πέρασμα Λαπώνων, ταράνδων και παγετώνων, κάθε ποτάμι φέρνει μαζί του λαϊκούς μύθους και σιγοτραγουδά τις μελωδίες του Γκριγκ… Και κάθε πρωί κοιτάζουμε τον χάρτη μας και είναι ακόμα μεγαλύτερη η προσμονή μέχρι να φτάσουμε στο βορειότερο νησί της ευρωπαϊκής ηπείρου, το Μάγκερεϊ, και μετά στο Βόρειο Ακρωτήριο, εκεί όπου πλέον «τελειώνει ο δρόμος».
Εκεί όπου αντικρίζει κανείς τα απόκρημνα βράχια και τη θάλασσα του Μπάρεντς. Η συγκίνηση μπερδεύεται με την ικανοποίηση γιατί φτάσαμε τόσο μακριά, τόσο βόρεια. Με έκπληκτα μάτια να κοιτούμε τον φωτεινό νυχτερινό ουρανό για να κατανοήσουμε την πορεία του μεσονύχτιου ήλιου! Να μην ξημερώνει ποτέ, γιατί απλά ποτέ δεν νύχτωσε, πηγαίνοντας, θαρρείς, κόντρα σε όλα αυτά που μας έμαθαν οι σταθεροί και απαρέγκλιτοι κανόνες της φύσης.Και έπειτα από αυτήν την «κορύφωση» του ταξιδιού μας, ο δρόμος μάς φέρνει πιο νότια, στη γη των Λαπώνων, μέσα από τα ατελείωτα δάση και τις λίμνες της Βόρειας Φινλανδίας, στο Καριγκασνιέμι, το Ίναρι, το Ίβαλο, το Ροβανιέμι, εκεί όπου περνάμε από την πολική στην εύκρατη ζώνη και θα κοιτάξουμε για τελευταία φορά το βράδυ προς τον Βορρά για να δούμε τον ήλιο του μεσονυχτίου. Τελευταία μας στάση και σύνοψη του ταξιδιού στις ακτές της Βαλτικής και στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.Όταν σχεδιάζαμε το πρόγραμμα αυτό, είχαμε στο μυαλό μας τους ταξιδιώτες που θέλουν να δουν ένα φαινόμενο μοναδικό μαζί με μια φύση εξαίρετης ομορφιάς που τόσο γενναιόδωρα η Βόρεια Σκανδιναβία προσφέρει. Θέλαμε συγχρόνως να ανεβάσουμε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων, χρησιμοποιώντας πτήσεις και όχι πολύωρες διαδρομές με πούλμαν. Επειδή όμως ένα ταξίδι είναι πάνω από όλα γνώση, εξερεύνηση και εμπειρία, έχουμε επιλέξει σε κάποιες περιοχές να γίνουν μεγαλύτερες οδικές διαδρομές, για να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους, την πραγματική ζωή και τις λεπτομέρειες του τοπίου.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Φινλανδία

Η Δημοκρατία της Φινλανδίας είναι ανεξάρτητη χώρα της Βόρειας Ευρώπης με έκταση 337.030 τ. χλμ.. Η χώρα έχει μέγιστο μήκος από βορρά προς νότο 1.160 χλμ. και μέγιστο πλάτος από ανατολή προς δύση 540 χλμ. Η Φινλανδία είναι η έβδομη σε έκταση ευρωπαϊκή χώρα (προηγούνται η Ευρωπαϊκή Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Γερμανία) και καταλαμβάνει το 3,5 περίπου της συνολικής έκτασης της Ευρώπης. Η χώρα περιλαμβάνει εκτός από τα ηπειρωτικά εδάφη και 6.554 νησιά και νησάκια, από τα οποία κατοικούνται μόνο το 60 περίπου. Ο πληθυσμός της το 2002 αριθμούσε 5.183.545 κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι το Ελσίνκι.


Η Φινλανδία καταλαμβάνει ένα τμήμα της Βόρειας Ευρώπης και το 1/3 περίπου της έκτασής της ανήκει στον Πολικό Κύκλο. Βρίσκεται στα ανατολικά της Σκανδιναβικής χερσονήσου, στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας και συνορεύει βόρεια και σε μήκος 716 χλμ. με τη Νορβηγία, βορειοδυτικά και σε μήκος 536 χλμ. με τη Σουηδία και ανατολικά και σε μήκος 1.269 χλμ. με τη Ρωσία, ακόμη βρέχεται από τον Βοθνικό κόλπο, που τη χωρίζει από τη Σουηδία στα δυτικά, και από τον Φιννικό κόλπο στα νότια. Στη Φινλανδία ανήκουν και τα νησιά Άχβενανμαα (Όλαντ), που βρίσκονται στην είσοδο του Βοθνικού κόλπου· ξεχωρίζουν τα νησιά Βάλγκραντ και Κάρλε.

Γεωγραφία

Η Φινλανδία παρουσιάζει μορφολογικά χαρακτηριστικά εδάφους που θυμίζουν το σκανδιναβικό τοπίο (σουηδικό και νορβηγικό) και προαναγγέλλουν τις ιδιαιτερότητες του ρωσικού εδάφους. Η διαβρωτική και προσχωματική δραστηριότητα των πάγων, που κάλυπταν διαδοχικά αλλά ολοκληρωτικά το φινλανδικό έδαφος κατά τον Τεταρτογενή αιώνα, δημιούργησε από τις αρχαιότατες οροσειρές ένα εκτεταμένο ημιεπίπεδο αυλακωμένο από κοιλάδες.
Με την υποχώρηση των παγετώνων δημιουργήθηκαν πολλά μοραινικά πετρώματα που σχημάτισαν υψώματα ακανόνιστης διάταξης τα οποία συχνά παρουσιάζουν το επίμηκες σχήμα τύπου drumlins. Το βάρος των παγετώνων που αποσύρθηκαν πίεσε το γήινο φλοιό καθοδικά και η τήξη των πάγων επέτρεψε την ανύψωση του φλοιού της γης, που κάθε χρόνο (ακόμη και στην εποχή μας) φτάνει και τα 9 χιλιοστόμετρα στο μυχό του Βοθνικού Κόλπου. Η ιδιαιτερότητα του φινλανδικού εδάφους έγκειται στην ύπαρξη υψωμάτων που είναι καλυμμένα από δάση και τα οποία εμποδίζουν την εκβολή των άφθονων υπέργειων υδάτων στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζονται 55.000 περίπου λίμνες, αναρίθμητοι ποταμοί και ελώδεις περιοχές, που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση. Η θέα του φινλανδικού τοπίου εντυπωσιάζει και ορισμένες φορές μελαγχολεί τον επισκέπτη.
Το φινλανδικό έδαφος έχει γενικά χαμηλό ανάγλυφο. Εξαίρεση αποτελεί το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας στα σύνορα με τη Νορβηγία και τη Σουηδία, στο οποίο απαντάται η υψηλότερη οροσειρά σε όλη την επικράτεια. Οι κορυφές της είναι πάνω από 1.000 μ. και η υψηλότερη είναι η κορυφή Χάλτιατουντουρι που ανήκει στο σύστημα των Σκανδιναβικών Άλπεων και φτάνει τα 1.324 μ. Στην υπόλοιπη έκταση τα υψώματα είναι λόφοι με υψόμετρο 200 με 250 μέτρα. Στη νότια Φινλανδία η σταδιακή αποχώρηση των παγετώνων έδωσε το χρόνο στα μοραινικά πετρώματα να σχηματίσουν δύο μακρές, παράλληλες σχεδόν, σειρές υψωμάτων, που ονομάζονται Σάλπαουσελκαιε και απέχουν μεταξύ τους γύρω στα είκοσι χιλιόμετρα. Τα υψώματα είναι μικρότερα και από 100 μ., με βόρειες πλαγιές που είναι ομαλές και νότιες πλαγιές απόκρημνες.
Στη χώρα διακρίνονται τέσσερις φυσιογραφικές περιοχές: η παράκτια ζώνη προς τον Φιννικό και Βοθνικό Κκόλπο, η περιοχή των λιμνών, η κεντροφινλανδική χώρα και η βόρεια Φινλανδία.
Η περιοχή των παραλίων προς τον Φιννικό και Βοθνικό κόλπο είναι απόκρημνη και φαίνεται σαν να χαράσσεται από αναρίθμητους μυχούς με διάφορους τρόπους. Αν και το έδαφός της είναι γόνιμο, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν ευνοούν τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα προς τα βόρεια. Το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής είναι εξαιρετικά πυκνό και οι ποταμοί της παρουσιάζουν σημαντική δυναμική ενέργεια, επειδή μέχρι να εκβάλουν στη θάλασσα αναγκάζονται να διέλθουν από τα υψώματα του φράγματος του Σάλπαουσελκαε. Κατά μήκος των ακτών σχηματίζονται χιλιάδες νησάκια, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι ακατοίκητα. Το σημαντικότερο νησιωτικό συγκρότημα, που βρίσκεται ανάμεσα στη Φινλανδία και στη Σουηδία είναι το Όλαντ (Άχβενανμαα) και αριθμεί περίπου 300 νησιά. Τα νησιά Όλαντ χωρίζονται από τη Σουηδία από τον πορθμό Σέντρα Κοάρκεν που λειτουργεί σαν ένα είδος φυσικής γέφυρας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η περιοχή των λιμνών βρίσκεται στην ενδοχώρα και οριοθετείται από τα υψώματα του Σάλπαουσελκε προς νότο και από τα κεντροφινλανδικά υψώματα προς βορρά. Ονομάζεται έτσι επειδή εκεί βρίσκονται οι περισσότερες από τις χιλιάδες φινλανδικές λίμνες, που καλύπτουν τη μισή από τη συνολική έκταση της χώρας και σε συνδυασμό με τους ποταμούς που τις τροφοδοτούν και με τα έλη που τις περιβάλλουν σχηματίζουν ένα μοναδικό υδρογραφικό δίκτυο για τα παγκόσμια δεδομένα.
Τα κεντροφινλανδικά υψώματα είναι μια περιοχή γεμάτη λόφους με μικρό υψόμετρο που μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 600 μέτρα. Βρίσκεται στα βόρεια της περιοχής των λιμνών και απλώνεται μέχρι τη νοητή γραμμή του Αρκτικού Κύκλου ενώνοντας τη Φινλανδία με την περιοχή της Φιννοκαρελίας (βορειοδυτική Ρωσία).
Η ζώνη της βόρειας Φινλανδίας εκτείνεται στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου ως τις 70° περίπου βόρειο πλάτος. Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο ανάγλυφο του ανατολικού της τμήματος σε σχέση με τη μορφολογία των κεντροφινλανδικών υψωμάτων, όμως στο βορειοδυτικό μέρος της ζώνης κάνουν την εμφάνισή τους τα ακραία τμήματα των Σκανδιναβικών Άλπεων, που κατοικούνται από Λάπωνες.

περισσότερα

Με μια ματιά

Στην Φινλανδία σίγουρα θα βρείτε κάτι το ξεχωριστό και απόλυτα διαφορετικό αφού το αναζητήσετε σωστά.

Ελάτε στο Versus Travel!

Χάρτης Ταξιδιού Φινλανδία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια