Ανεξάρτητο κράτος της νοτιοδυτικής Αφρικής. Μέχρι το 1968 ήταν γνωστή με την ονομασία Νοτιοδυτική Αφρική και βρισκόταν υπό τη διοίκηση της Νότιας Αφρικής. Ύστερα από πολύχρονο και αιματηρό αγώνα εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής, απέκτησε το 1990 την ανεξαρτησία της και μετονομάστηκε σε Ναμίμπια. Συνορεύει βόρεια με την Αγκόλα και τη Ζάμπια, ανατολικά με την Μποτσουάνα, νοτιοανατολικά και νότια με τη Νότια Αφρική, ενώ δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό.
Η Ναμίμπια έχει συνολική έκταση 825.418 τ. χλμ. και κατέχει την 33η παγκόσμια θέση και τη 15η μεταξύ των κρατών της Αφρικής. Συγκριτικά με άλλες χώρες, η έκταση της Ναμίμπια είναι ίση περίπου με αυτήν της Μοζαμβίκης, διπλάσια από αυτήν της Παραγουάης και κατά 6,2 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2002 ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 1.820.916 κατοίκους και η Ναμίμπια από την άποψη αυτή κατατάσσεται στην 143 παγκόσμια θέση. Αναλογικά με τη μεγάλη έκταση της χώρας ο πληθυσμός είναι ελάχιστος, με αποτέλεσμα η Ναμίμπια να αποτελεί την πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου μαζί με την Αυστραλία, τη Μογγολία και τη Μαυριτανία. Συγκεκριμένα η πυκνότητα πληθυσμού φτάνει μόλις τους 2,2 κατοίκους ανά τ. χλμ.
Γεωγραφία
Η χώρα έχει σχήμα τετραπλεύρου, με εξαίρεση μια στενή λωρίδα γης η οποία εκτείνεται προς τα ανατολικά κατά μήκος των βόρειων συνόρων της με τη Ζάμπια και είναι γνωστή με την ονομασία Καπρίβι. Από μορφολογική άποψη το ανάγλυφο της χώρας μπορεί να διακριθεί σε τρεις μεγάλες φυσιογραφικές περιοχές: την έρημο Καλαχάρι, κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της χώρας, το κεντρικό οροπέδιο και την έρημο Ναμίμπ, κατά μήκος των δυτικών ακτών της χώρας στον Ατλαντικό. Η έρημος Καλαχάρι είναι μια τεράστια αμμώδης περιοχή που απλώνεται σε μια αρκετά υψηλή λεκάνη, η οποία αποτελεί τμήμα του μεγάλου αφρικανικού οροπεδίου. Προχωρώντας προς τα δυτικά, η λεκάνη βαθμιαία ανυψώνεται σχηματίζοντας το Κεντρικό Οροπέδιο, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος της χώρας, με κατεύθυνση από βορρά προς νότο και το υψόμετρό του κυμαίνεται από 975 έως 2.000 μ. Σε ορισμένα σημεία το υψόμετρο ξεπερνά τα 2.000 μ., όπως η κορυφή του όρους Μπράντμπεργκ στα δυτικά, που φτάνει τα 2.579 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας. Νοτιότερα δύο κορυφές των υψιπέδων Χόμας φτάνουν τα 2.483 μ. και 2.351 μ. αντίστοιχα, ενώ στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας υψώνεται το όρος Κάρασμπουργκ (2.202 μ.). Στα δυτικά το Κεντρικό Οροπέδιο κατέρχεται απότομα σχηματίζοντας τον Μεγάλο Κρημνό, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Αφρικής. Τα υψώματα βαθμιαία παίρνουν τη μορφή βραχωδών επιπέδων που δυτικότερα παραχωρούν τη θέση τους στην έρημο Ναμίμπ, η οποία εκτείνεται επί 1.600 χλμ. κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού και το πλάτος της προς το εσωτερικό της χώρας κυμαίνεται από 100 έως 160 χλμ. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι πανύψηλοι αμμόλοφοι, οι οποίοι είναι οι ψηλότεροι στον κόσμο και φτάνουν τα 300 μ.