fb

Πληροφορίες για: Ναμίμπια

Ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες
που προσφέρουν δυο από τις λιγότερο επισκεπτόμενες περιοχές του πλανήτη μας. Μετά από προηγούμενες εμπειρίες μας, προσθέσαμε στοιχεία που προσδίδουν στο πρόγραμμα αυτό έναν ακόμα μεγαλύτερο εξερευνητικό χαρακτήρα.

 

Η φυλή των Χίμπα, τα δελφίνια και οι φώκιες
Μέσα σε αυτά που θα πρέπει να συνυπολογίσετε είναι η επίσκεψη σε χωριό της παράξενης και άκρως γοητευτικής φυλής των Χίμπα, όπου θα δούμε από κοντά τον τρόπο ζωής τους, η γνωριμία μας με τη φυλή των Βουσμάνων, η πλεύση μας στον κόλπο Γουάλβις στο Σβάκοπμουντ για μια από τις εντυπωσιακότερες εμπειρίες της ζωής σας, ανάμεσα από δελφίνια και αποικίες με φώκιες, δοκιμάζοντας νοστιμότατα θαλασσινά, οι δύο διανυκτερεύσεις στο περίφημο πάρκο Ετόσα και τέλος, η διαμονή μας στο Δέλτα του Οκαβάνγκο.


Ένα ταξίδι στη Ναμίμπια, έτσι όπως το περιμένατε από εμάς: με πληθωρικότητα!
Οι περιοχές του Οκαβάνγκο και της ερήμου Ναμίμπ έχουν χαρακτηριστεί ως τα τελευταία "φυσικά μνημεία" της Αφρικής.
 

Ναμίμπια

H Ναμίμπια αποτελεί μια χώρα όπου θα ζήσετε την απόλυτη εμπειρία του διαφορετικού, με ερήμους, πρωτόγονες φυλές, άγρια ζώα, σε μια αραιοκατοικημένη χώρα με πολλές αντιθέσεις, με την πρωτεύουσά της, το Βίντχουκ να αποτελεί το κοινωνικό, το οικονομικό, το πολιτικό και το πολιτιστικό κέντρο της.

Εθνικό Πάρκο Ετόσα

Στο κέντρο του εθνικού πάρκου Ετόσα στη βόρεια Ναμίμπια, κοντά στα σύνορα με την Αγκόλα (έκταση 22.000 τ.χλμ., όσο περίπου όλη η Πελοπόννησος και τα νησιά του Ιονίου μαζί), βρίσκεται η μεγαλύτερη εποχική αλμυρή λίμνη της Αφρικής (6.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 130 χλμ. πλάτος Χ 70 χλμ. μήκος). Για λίγες μέρες το χρόνο η έρημος αυτή πλημμυρίζει και τότε μεταναστεύουν στην Ετόσα τεράστια κοπάδια άγριων μηρυκαστικών.

Σβάκοπμουντ


Η επίσκεψη στην ήσυχη λουτρόπολη του Σβάκοπμουντ είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χρονοχώρο, καθώς δίνει την αίσθηση ευρωπαϊκής λουτρόπολης του μεσοπολέμου. Το Σβάκοπμουντ ομιλεί άπταιστα τη γερμανική, κατάλοιπο από την ίδρυση της πόλης. Εφημερίδες στα γερμανικά, γερμανικές επιγραφές στα κτίρια, γερμανική αρχιτεκτονική, πολεοδομία, γερμανικό σχολείο, γερμανικοί φούρνοι, γερμανοί κάτοικοι απόγονοι των πρώτων γερμανών αποίκων και βέβαια γερμανοί τουρίστες.
Για εκατοντάδες χρόνια ο περίπλους της Ναμίμπια, λόγω των ρευμάτων, των ανέμων και των πυκνών ομιχλών του Ατλαντικού, αλλά και λόγω της έλλειψης νερού και τροφής, ήταν από τις πιό επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.

Ναμίμπια

• Η Ναμίμπια είναι μια χώρα πολύ ασφαλής. Δεν υπάρχουν επικίνδυνες ζώνες και δεν χρειάζεται να κάνετε εμβόλια. Αυτά και μόνο την καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό.

• Διαθέτει τουριστικές υποδομές που θα ζήλευαν πολλές χώρες. Μπορεί να ζήσεις ένα σαφάρι 4x4 ή μια ατελείωτη χωμάτινη διαδρομή, το γνωστό και ως αφρικανικό μασάζ, μπορεί να αναμετριέσαι με τα όριά σου, στο τέλος της ημέρας όμως στο λοντζ σε περιμένει ένα δείπνο-γαστριμαργική πανδαισία και ένα αποικιακού στυλ διακοσμημένο δωμάτιο, με σεντόνια που τρίζουν από καθαριότητα.

• Eco paradise. Το 40% της Ναμίμπια έχει επισήμως ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή, ενώ η ακτογραμμή του Ατλαντικού θεωρείται το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της Αφρικής και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο!

• Έχει μόνο δύο εκατομμύρια κατοίκους. Δεν είναι περίεργο ότι μπορεί να οδηγείς επί ώρες χωρίς να δεις ούτε ένα αυτοκίνητο, έναν άνθρωπο ή έστω κάποιο σημάδι ανθρώπινης ζωής.

• Ναμίμπια στη γλώσσα των Βουσμάνων σημαίνει «Η χώρα όπου δεν υπάρχει τίποτα».

• H περιοχή Σοσουσβλέι είναι η πατρίδα των πιο υψηλών ανάγλυφων αμμόλοφων στον κόσμο που μπορεί να φτάνουν και τα 400 μ.

• Άλλο μοναδικό φαινόμενο που απαντάται εδώ είναι η τοπική ομίχλη πάνω από τις θίνες της άμμου.

• Το επόμενο μέρος που μπορεί να συναντήσει κανείς ομίχλη πάνω από μία έρημο είναι... ο πλανήτης Άρης!

• Siloh Wildlife Sanctuary ονομάζεται το υπέροχο καταφύγιο για την περίθαλψη και προστασία τραυματισμένων ρινόκερων και ελεφάντων που ίδρυσε το 2017 η Αντζελίνα Τζολί προς τιμήν της κόρη της Σιλό (Siloh), η οποία γεννήθηκε στη Ναμίμπια.

• Μόλις το 1990 η Ναμίμπια απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Νότια Αφρική.

Επιπλέον γνώσεις:

Βιβλία:
• «Africa, Sebastiao Salgado», εκδόσεις Taschen.
• «Tippi: My book of Africa», της Τιπί Ντεγκρέ, το κορίτσι των Γάλλων κινηματογραφιστών, που μεγάλωσε στη ζούγκλα της Ναμίμπια σαν θηλυκός Μόγλης, μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά της για τα ζώα και την Αφρική. Εκδόσεις Amazon.
• «The sheltering desert», του Χένο Μάρτιν.
• «A history of Namibia», της Μάριον Γουάλας.
• «Namibia: The beautiful landscape», του Μάριο Βιδόρ.

 

Η έρημος, η Ακτή των Σκελετών, οι Χίμπα, η άγρια αφρικανική ζωή… και εσείς!

Στο καψαλισμένο τοπίο της ερήμου Ναμίμπ, το χρυσαφένιο φως της αυγής φωτίζει πρώτα τις κορυφές των νεκρών αλωνίδων που τα σκελετωμένα κλαδιά τους δείχνουν τον ουρανό. Στη συνέχεια κατεβαίνει στους κορμούς τους και συνεχίζει όπως κάθε πρωί στα 600 χρόνια της ύπαρξής τους μέχρι να φτάσει στη σκαμμένη από την ανομβρία νεκρή επιφάνεια της «Νεκρής Όασης» (Deadvlei) και τότε, καθώς το φως του ήλιου παραμερίζει το πέπλο της σκιάς και σαρώνει τη λεκάνη της αλλοτινής λίμνης, τα πάντα μοιάζουν να επιταχύνουν. Η αντίθεση ανάμεσα στο ραγισμένο λευκό του της «Νεκρής Όασης» και στις κόκκινες αμμοθίνες που την περιβάλλουν είναι απόλυτη. Υπάρχει πράγματι μια ευδιάκριτη γραμμή, εκεί που τελειώνει το ένα και αρχίζει το άλλο…
Ο ανήσυχος ταξιδευτής θα μαγευτεί δίχως αμφιβολία από τη μαύρη αυτή «καλλονή» με τις άφθονες αποχρώσεις της άμμου. Ηθελημένα θα του κοπεί η ανάσα όταν αντικρίσει το υπαίθριο… ατελιέ της σκληρής ερήμου που ρούφηξε τα πάντα και μας έδωσε τη «Νεκρή Όαση». Θα αποκωδικοποιήσει τον ήχο που κάνει ο αέρας όταν σφυρίζει μέσα από τις θίνες. Θα ζυγίσει μέσα του την παγωμένη δροσιά του Ατλαντικού που φιλά ηδονικά τη φλογισμένη έρημο Ναμίμπ σε μια συνεύρεση μοναδική....
Υπνωτισμένοι από την απόκοσμη ομορφιά, παίρνουμε κιάλια και φωτογραφικές μηχανές για να «αποθηκεύσουμε» για πάντα στον σκληρό δίσκο της μνήμης μας τους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτού του ταξιδιού, μία από τις αρχαιότερες φυλές του πλανήτη, τους περήφανους Χίμπα, που βάφουν πρόσωπα και μαλλιά με κόκκινο πηλό και που μας τιμούν βάζοντάς μας έστω και για λίγες ώρες μέσα στη ζωή τους, ενώ με τα τζιπ οργώνουμε τις ατέρμονες εκτάσεις του Πάρκου Ετόσα: λιοντάρια, ελέφαντες, τσίτα, γκνου, γαζέλες, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, φλαμίνγκο μάς γνέφουν αφήνοντάς μας να διασχίσουμε την άγονη γη τους. Ζώα και πουλιά που δεν τα χωρά ο νους.

Και η σουρεάλ περιπέτεια συνεχίζεται… Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ανακάλυψαν τη χώρα στις αρχές του 19ου αι. ήταν Γερμανοί ιεραπόστολοι. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί δρόμοι έχουν γερμανικά ονόματα, ενώ δίπλα στις τσίγκινες καλύβες μπορείς να βρεις αυθεντικές βαυαρικές μπιραρίες με λουκάνικα bratwurst και ξινολάχανο.
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν γνωρίζουν πολλά για αυτό το νοτιοδυτικό άκρο της Αφρικής. Αν πεις Ναμίμπια, μπορεί να μη θυμούνται ούτε πού βρίσκεται στον χάρτη. Τρίτη πιο αραιοκατοικημένη χώρα του πλανήτη, περίμενε καρτερικά τη σειρά της, αρκούμενη σε ρόλο κομπάρσου ως συνοδευτικό διήμερο ταξίδι δίπλα στις ναυαρχίδες του τουρισμού: Νότια Αφρική και Μποτσουάνα. Κάπως έτσι πρόλαβε να γλιτώσει από το αδηφάγο στόμα του μαζικού τουρισμού. Στο μεσοδιάστημα γιόρτασε την ανεξαρτησία της, το 1990, ωρίμασε κοινωνικά και οικολογικά.
Και ό,τι της λείπει σε ανθρώπους και νούμερα, τα καλύπτει με τον υπερπληθυσμό των άγριων περήφανων ζώων, τη θερμή φιλοξενία και τα ζεστά χαμόγελα των κατοίκων της. Αν φέτος θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι που θα το θυμάστε σε όλη σας τη ζωή, καλώς ήρθατε στη Ναμίμπια!

...

περισσότερα

Μποτσουάνα, η Ελβετία της Αφρικής

Αραιοκατοικημένη από ανθρώπους, αλλά με έναν ασύλληπτο συνωστισμό άγριων ζώων, παραμυθένιων ψαριών και πτηνών, η Μποτσουάνα βρίσκεται σφιχταγκαλιασμένη γεωγραφικά με τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική. Προτεκτοράτο της Βρετανίας μέχρι το 1885, τραβάει πλέον τον δικό της δρόμο ανάπτυξης, βασισμένη στα διαμάντια και στον τουρισμό, και θεωρείται ως μία από τις πλέον εύπορες χώρες του αφρικανικού κόσμου.
Έχει μέγεθος όσο και η Γαλλία, μόνο που το 85% της χώρας καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Στο υπόλοιπο 15% ζουν ειρηνικά μόλις 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι διαφορετικών φυλών. Αυτό το ειρηνικά έχει πραγματικά τεράστια σημασία για μια αφρικανική δημοκρατία. Τα τύμπανα του πολέμου έχουν πολύ καιρό να ηχήσουν στη χώρα αυτή, γι’ αυτό και πολλοί τη συγκρίνουν με την Ελβετία.
Ένα ταξίδι-σταθμός στη γνωριμία μας με τη φύση και το αυθεντικό αφρικανικό στοιχείο. Ο μεγάλος ποταμός Οκαβάνγκο δεν εκβάλλει στον ωκεανό όπως οι περισσότεροι ποταμοί, αλλά διεισδύει μέσα στην έρημο Καλαχάρι και απλώνεται σε μια τεράστια επίπεδη περιοχή, όπου το νερό του σκορπίζεται σαν ιστός αράχνης προς όλες τις κατευθύνσεις και απορροφάται σιγά σιγά από τη γη, δημιουργώντας μια όαση που λέγεται δέλτα του Οκαβάνγκο.
Η βλάστηση οργιώδης, ενώ μέσα στο δέλτα υπάρχουν δεκάδες νησιά, χωριουδάκια, κανάλια και λίμνες, όπου ζουν ασύλληπτα για τη φαντασία πουλιά, ψάρια και ζώα. Η στάθμη του αυξομειώνεται σε εξαμηνιαίους κύκλους, κάνοντας τα νησιά να εξαφανίζονται κάτω από τα νερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να επανεμφανίζονται τον χειμώνα προκαλώντας την αντίστοιχη μετανάστευση των ζώων. Ας γνωρίσουμε όμως από κοντά το σμαραγδένιο αυτό κόσμημα στο αφρικανικό ανάγλυφο, πραγματικό θαύμα της φύσης.

...

περισσότερα

Χίμπα: Οι νομάδες της ερήμου - Ναμίμπια

Οι Χίμπα και οι Χερέρο είναι φύλα που έφτασαν στη σημερινή Ναμίμπια και την Μποτσουάνα από το ανατολικό τμήμα της ηπείρου, στο πλαίσιο της μεγάλης μετακίνησης των λαών που μιλούσαν τη γλώσσα Μπαντού πριν από 150 χρόνια. Οι φυλές άρχισαν να διασκορπίζονται. Η ομάδα, που σήμερα είναι γνωστή ως Χερέρο, εξαπλώθηκε στον Νότο, ενώ οι πρόγονοι των Χίμπα παρέμειναν να «φυλάσσουν Θερμοπύλες» στην άγρια και αφιλόξενη Καόκολαντ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Ο ημινομαδικός τρόπος ζωής αλλά και η ελάττωση των ήδη υπαρχόντων βοσκοτόπων εδώ και αιώνες τούς αναγκάζει να μετακινούνται προς ανεύρεση νέων «εύφορων» εδαφών, όπως διαμορφώνονται από τις βροχοπτώσεις. Ο καιρός είναι ο μόνος σύμμαχος για την εξασφάλιση και τη διατήρηση της ζωντανής περιουσίας τους.
Οι απειλητικές διαστάσεις που πήραν η ξηρασία και ο πόλεμος στη χώρα κατά τη δεκαετία του 1980 λίγο έλειψε να αφανίσουν την κοιτίδα του αρχέγονου πολιτισμού τους. Κάποιοι μετανάστευσαν στη γειτονική Ανγκόλα, άλλοι αναζήτησαν εργασία στις μεγάλες πόλεις και, δυστυχώς, έχασαν το 90% του βασικού τους περιουσιακού στοιχείου: τις αγελάδες τους.
Σήμερα περίπου 50.000 αυτόχθονες βοσκοί Χίμπα αποτελούν τον πληθυσμό στα όρια του ποταμού Κουνένε και απασχολούνται αποκλειστικά με τα κοπάδια και τις αγέλες τους γύρω από τους εκάστοτε νερόλακκους που επιλέγουν ως βάση για να ποτίζουν τα ζώα τους. Ζουν σε μικρά χωριά ή οικογενειακές ομάδες, φτιάχνοντας κάθε φορά τα χωριά τους γύρω από το μαντρί με τα ζώα τους! Στη μέση βρίσκεται η στάνη με τα ζώα και περιμετρικά οι καλύβες των Χίμπα.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ναμίμπια

Ανεξάρτητο κράτος της νοτιοδυτικής Αφρικής. Μέχρι το 1968 ήταν γνωστή με την ονομασία Νοτιοδυτική Αφρική και βρισκόταν υπό τη διοίκηση της Νότιας Αφρικής. Ύστερα από πολύχρονο και αιματηρό αγώνα εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής, απέκτησε το 1990 την ανεξαρτησία της και μετονομάστηκε σε Ναμίμπια. Συνορεύει βόρεια με την Αγκόλα και τη Ζάμπια, ανατολικά με την Μποτσουάνα, νοτιοανατολικά και νότια με τη Νότια Αφρική, ενώ δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό.
Η Ναμίμπια έχει συνολική έκταση 825.418 τ. χλμ. και κατέχει την 33η παγκόσμια θέση και τη 15η μεταξύ των κρατών της Αφρικής. Συγκριτικά με άλλες χώρες, η έκταση της Ναμίμπια είναι ίση περίπου με αυτήν της Μοζαμβίκης, διπλάσια από αυτήν της Παραγουάης και κατά 6,2 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2002 ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 1.820.916 κατοίκους και η Ναμίμπια από την άποψη αυτή κατατάσσεται στην 143 παγκόσμια θέση. Αναλογικά με τη μεγάλη έκταση της χώρας ο πληθυσμός είναι ελάχιστος, με αποτέλεσμα η Ναμίμπια να αποτελεί την πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου μαζί με την Αυστραλία, τη Μογγολία και τη Μαυριτανία. Συγκεκριμένα η πυκνότητα πληθυσμού φτάνει μόλις τους 2,2 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Γεωγραφία

Η χώρα έχει σχήμα τετραπλεύρου, με εξαίρεση μια στενή λωρίδα γης η οποία εκτείνεται προς τα ανατολικά κατά μήκος των βόρειων συνόρων της με τη Ζάμπια και είναι γνωστή με την ονομασία Καπρίβι. Από μορφολογική άποψη το ανάγλυφο της χώρας μπορεί να διακριθεί σε τρεις μεγάλες φυσιογραφικές περιοχές: την έρημο Καλαχάρι, κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της χώρας, το κεντρικό οροπέδιο και την έρημο Ναμίμπ, κατά μήκος των δυτικών ακτών της χώρας στον Ατλαντικό. Η έρημος Καλαχάρι είναι μια τεράστια αμμώδης περιοχή που απλώνεται σε μια αρκετά υψηλή λεκάνη, η οποία αποτελεί τμήμα του μεγάλου αφρικανικού οροπεδίου. Προχωρώντας προς τα δυτικά, η λεκάνη βαθμιαία ανυψώνεται σχηματίζοντας το Κεντρικό Οροπέδιο, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος της χώρας, με κατεύθυνση από βορρά προς νότο και το υψόμετρό του κυμαίνεται από 975 έως 2.000 μ. Σε ορισμένα σημεία το υψόμετρο ξεπερνά τα 2.000 μ., όπως η κορυφή του όρους Μπράντμπεργκ στα δυτικά, που φτάνει τα 2.579 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας. Νοτιότερα δύο κορυφές των υψιπέδων Χόμας φτάνουν τα 2.483 μ. και 2.351 μ. αντίστοιχα, ενώ στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας υψώνεται το όρος Κάρασμπουργκ (2.202 μ.). Στα δυτικά το Κεντρικό Οροπέδιο κατέρχεται απότομα σχηματίζοντας τον Μεγάλο Κρημνό, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Αφρικής. Τα υψώματα βαθμιαία παίρνουν τη μορφή βραχωδών επιπέδων που δυτικότερα παραχωρούν τη θέση τους στην έρημο Ναμίμπ, η οποία εκτείνεται επί 1.600 χλμ. κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού και το πλάτος της προς το εσωτερικό της χώρας κυμαίνεται από 100 έως 160 χλμ. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι πανύψηλοι αμμόλοφοι, οι οποίοι είναι οι ψηλότεροι στον κόσμο και φτάνουν τα 300 μ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Ένα προορισμός-σταθμός στη γνωριμία μας με τη φύση και το αυθεντικό Αφρικανικό στοιχείο.

Στην Ναμίμπια, πάμε με το Versus Travel!

Χάρτης Ταξιδιού Ναμίμπια

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια