fb

Πληροφορίες για: Ζανζιβάρη

Σταυροδρόμι πολιτισμών
Το όνομά της προέρχεται από την περσική λέξη zangh που σημαίνει νέγρος και το bar που σημαίνει ακτή, δηλαδή “Ακτή των Νέγρων”. Σταυροδρόμι πολιτισμών, λάφυρο κάθε λογής κατακτητών, από τους σουλτάνους της Αραβίας ως τους Άγγλους αποικιοκράτες, το σμαραγδένιο αυτό νησί του Ινδικού, διατηρεί το δικό του χρώμα και ακολουθεί τη δική του πορεία. Η όλη ατμόσφαιρα αποπνέει έναν αέρα ξεπερασμένης μεγαλοπρέπειας.

Παραμυθένια Ζανζιβάρη
Τα καταπράσινα νερά, η πυκνή άγρια βλάστηση κ ένα πολιτισμικό μωσαϊκό λαών, συνθέτουν την παραμυθένια Ζανζιβάρη. Αφρικάνικος αέρας που αναδίνει μυρωδιές μπαχαρικών από τις γύρω καλλιέργειες...

Ατμόσφαιρα με αέρα ξεπερασμένης μεγαλοπρέπειας
Απολαύστε τα γαλαζοπράσινα νερά και τον καυτό ήλιο του Ινδικού, πιείτε ένα τροπικό κοκτέιλ κάτω από τη σκιά ενός κοκκοφοίνικα. Η εκπληκτική θάλασσα, η χλωρίδα, η πανίδα και οι πανέμορφοι κοραλλιογενείς σχηματισμοί γύρω από τις εξαίσιες παραλίες με τη ψιλή λευκόχρυση άμμο, θα σας εντυπωσιάσουν.

Στόουν Τάουν

Επισκεφθείτε την πρωτεύουσα του νησιού, στη βόρεια ακτή, ένα ανοικτό μουσείο αρχιτεκτονικής, ένα λαβύρινθο από στενά, όλο στροφές δρομάκια, που μοιάζουν να οδηγούν παντού και πουθενά, με τα υγρά κελιά της να στοιχειώνουν από τα φαντάσματα χιλιάδων σκλάβων. Την ιδιαιτερότητα αυτή έχει ήδη αναγνωρίσει η UNESCO, η οποία έχει συμπεριλάβει την παλιά πόλη της Ζανζιβάρης στον κατάλογο με τις τοποθεσίες και τα μνημεία που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το παλάτι του Σουλτάνου, ακριβώς στο μέσο της προκυμαίας, χτίστηκε το 19ο  αιώνα και επονομάστηκε "Σπίτι των Θαυμάτων", επειδή είχε ηλεκτρικό ρεύμα και τον πρώτο ανελκυστήρα στην ανατολική Αφρική. Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, σήμερα έχει ανακαινιστεί και στεγάζει ένα ενδιαφέρον μουσείο. Κάντε μια βόλτα στο παλιό λιμάνι και δείτε τους ψαράδες να παζαρεύουν την ψαριά τους με τους ντόπιους καθώς και θαυμάσια ιστιοφόρα, που χρησιμοποιούνταν κατά μήκος της ακτής Σουαχίλι από τότε που οι Άραβες πρωτοήρθαν από το Ομάν.

 

Παραλίες

Δημοφιλής είναι η κοντινή στην πρωτεύουσα Bububu καθώς και η Νungwi - το γραφικό ψαροχώρι με τους κοραλλιογενείς σκοπέλους και τις λιμνούλες με τα κρυστάλλινα νερά, όπου θα βρείτε τους ψαράδες να ξεψαρίζουν τα δίχτυα τους. Επισκεφθείτε την ήσυχη Kendwa και την ειδυλλιακή παραλία των δυτών Matemwe. Ένα άλλο πανέμορφο εξωτικό μέρος στο νησί είναι το Πάτζε στα νοτιοδυτικά - μια ατέλειωτη παραλία με φοίνικες, η οποία συγκεντρώνει τους πιο περιθωριακούς και ανεξάρτητους επισκέπτες. Το Κιζιμκάζι είναι γνωστό για τα δελφίνια που συχνάζουν στα ανοιχτά της παραλίας.

Εξορμήσεις σε κοντινά νησιά

Επισκεφθείτε νησάκια του αρχιπελάγους, το κοντινό Prison Island, αλλά και άλλα πανέμορφα καταπράσινα με μαγευτικές παραλίες όπως τα μικροσκοπικά Bawi, Chapwani και Mnemba τον τροπικό παράδεισο όπου οι δύτες θα κολυμπήσουν παρέα με μπαρακούντα.Μοναδικό οικοσύστημα επίσης είναι εκείνο του νησιού Chumbe που φιλοξενεί 200 είδη κοραλλιών και 370 είδη ψαριών. Οι τυχεροί εδώ θα κολυμπήσουν με δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες.

Spice Tours

Μια καλή ματιά στην ενδοχώρα του νησιού δίνουν τα λεγόμενα Spice Tours όπου θα ξεναγηθείτε στις φυτείες μπαχαρικών και άλλα αξιοθέατα. Η Ζανζιβάρη υπήρξε για πολλά χρόνια μια από τις ηγέτιδες χώρες στην παραγωγή μπαχαρικών όπως λεμονόχορτο, κάρδαμο, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων προσφέρονται και τοπικά γεύματα που δύσκολα θα βρείτε αλλού! 

Ζήστε την περιπέτεια

Κολύμπι, snorkeling, kite surfing, θαλάσσιο σκι, parasailing, και πολλές άλλες… υγρές περιπέτειες σας περιμένουν σε απόσταση αναπνοής. Οι θάλασσες της Ζανζιβάρης είναι ιδανικές για κάθε είδους δραστηριότητα κάτω και πάνω από την επιφάνεια του νερού. Φορέστε τον εξοπλισμό σας και ετοιμαστείτε για κατάδυση σ’ έναν βυθό γεμάτο κοράλλια, τροπικά ψάρια, αλλά και ναυάγια.

Η μουσική taarab

Δεν θα μπορούσατε να φύγετε από τη Ζανζιβάρη χωρίς να παρακολουθήσετε μια βραδιά με τη μουσική του Αρχιπελάγους, την taarab. Πρόκειται για ένα μείγμα αραβικής, ινδικής και αφρικανικής μουσικής που παιζόταν στα παλάτια του σουλτάνου στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ζανζιβάρη

Η Ζανζιβάρη υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εμπορίας σκλάβων στην Ανατολική Αφρική. Πολύ πριν ανακαλύψουν οι Άγγλοι το εμπόριο των μαύρων, το «εξασκούσαν» οι Άραβες με κέντρο τη Ζανζιβάρη. Επί τουλάχιστον 3 αιώνες εξορμούσαν από εδώ στην αφρικανική ενδοχώρα, έχοντας την ασφάλεια του νησιού, και εκμεταλλευόμενοι τις εμφύλιες έχθρες μίσθωναν φυλές για να αλυσοδένουν τους αντιπάλους τους. Ακόμη υπάρχουν τα υπόγεια κελιά-μπουντρούμια όπου στοιβάζονταν σε τρύπες ύψους 1,50 μέτρου, δύο επί δύο, έως και 40 σκλάβοι αλυσοδεμένοι με σιδεριές, που κρέμονταν από τα ταβάνια. Όσοι επιζούσαν οδηγούνταν εκεί δίπλα, στην πλατεία όπου στεκόταν ένα τεράστιο δέντρο. Μπροστά στο δέντρο ήταν η εξέδρα. Εκεί, σε αυτό το δέντρο γινόταν η αγοραπωλησία.  Εκεί παρήλαυναν οι αγοραστές και οι πράκτορές τους, που αργότερα έγιναν οι Εγγλέζοι και οι Γάλλοι, που πλήρωναν τους Άραβες για να κάνουν τη δουλειά.  Μόνο από το 1830 έως το 1870 πωλήθηκαν περίπου 600.000 Αφρικανοί σκλάβοι μέσω Ζανζιβάρης! Την εποχή εκείνη οι σκλάβοι ήταν ένα πολύ σημαντικό «εξαγώγιμο προϊόν». Προορισμός, η Αραβία, η Περσία και τα εμπορικά κέντρα του Ινδικού Ωκεανού. Κάποιοι πωλιούνταν επίσης στις ευρωπαϊκές αγορές και έφταναν έως την Αμερική για να δουλέψουν στις φυτείες - οι Δυτικοί άρπαζαν ως επί το πλείστον πληθυσμούς από τη Δυτική Αφρική. Αυτά συνέβαιναν εδώ έως το 1870 οπότε οι Αγγλικανοί πάστορες επαναστάτησαν, ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών, έκοψαν το δέντρο και με θεμέλιο τις ρίζες του κάτω από το ιερό έχτισαν τα έτη 1873-79 τον αγγλικανικό καθεδρικό ναό που λειτουργεί έως σήμερα.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ζανζιβάρη

Νησί στην ανατολική ακτή της Αφρικής στον Ινδικό ωκεανό. Η Ζανζιβάρη σήμερα αποτελεί τμήμα της Ενωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας.

Γεωγραφία

Η Ζανζιβάρη είναι ένα από τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Βρίσκεται στην Ακτή σουαχίλι, δίπλα στην Τανγκανίκα (ηπειρωτική Τανζανία).
Το βόρειο άκρο της νήσου Ουνγκούτζα βρίσκεται 5,72 μοίρες νότια, 39,30 μοίρες ανατολικά, με το νοτιότερο σημείο 6,48 μοίρες νότια και 39,51 μοίρες ανατολικά. Το νησί χωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα της Τανζανίας από ένα πορθμό, ο οποίος στο στενότερο σημείο του είναι 36,5 χιλιόμετρα (22,7 μίλια). Το νησί έχει μήκος περίπου 85 χιλιόμετρα (53 μίλια) και πλάτος 39 χιλιόμετρα (24 μίλια), με έκταση τα 1,464 χλμ² (565 τετραγωνικά μίλια). Η Ουνγκούτζα είναι κυρίως χαμηλού υψομέτρου, με το υψηλότερο σημείο του να είναι στα 120 μέτρα (390 πόδια). Η Ουνγκούτζα χαρακτηρίζεται από πανέμορφες αμμώδεις παραλίες με κοραλλιογενείς υφάλους. Οι ύφαλοι είναι πλούσιοι σε θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Το βόρειο άκρο της νήσου Πέμπα βρίσκεται 4,87 μοίρες νότια, 39,68 μοίρες ανατολικά και το νοτιότερο σημείο του βρίσκεται 5,47 μοίρες νότια και 39,72 μοίρες ανατολικά.  Το νησί χωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα της Τανζανίας μέσω ενός πορθμού πλάτους περίπου 56 χιλιόμετρα (35 μίλια). Το νησί έχει μήκος περίπου 67 χιλιόμετρα (42 μίλια) και πλάτος 23 χιλιόμετρα (14 μίλια), με έκταση 985 χλμ² (380 τετραγωνικά μίλια). Η Πέμπα επίσης κείτεται κυρίως χαμηλά, με το υψηλότερο σημείο της να είναι τα 95 μέτρα (312 πόδια).

περισσότερα

Τανζανία

Ανεξάρτητο κράτος της Ανατολικής Αφρικής, που προέκυψε το 1964 από την ένωση σε ομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών, της νησιωτικής Ζανζιβάρης και της ηπειρωτικής Τανγκανίκας (πρώην γερμανικής και αγγλικής αποικίας). Η ονομασία της χώρας προέρχεται από τις πρώτες συλλαβές των ονομασιών των δύο αυτών χωρών και από την κατάληξη "Αζανία", την αρχαία ονομασία της ανατολικής Αφρικής.
Η Τανζανία έχει έκταση 945.087 τ. χλμ. (942.262 της Τανγκανίκας και 2.461 της Ζανζιβάρης). Νησιωτικά εδάφη αποτελούν η Ζανζιβάρη (1.664 τ. χλμ.), η Πέμπα (988 τ. χλμ.) και η Μάφια (520 τ. χλμ.). Η Τανγκανίκα είναι μια από τις μεγάλες αφρικανικές χώρες και καταλαμβάνει το 3,2% του αφρικανικού εδάφους. Είναι 1,2 φορές μεγαλύτερη από ολόκληρη τη χερσόνησο των Βαλκανίων και 7,2 φορές από την έκταση της Ελλάδας. Το 2002 ο πληθυσμός της ήταν 37.187.939.
Η Τανζανία εκτείνεται στην Ανατολική Αφρική και ορίζεται από τις συντεταγμένες: 1° έως 11° 45 ΄ βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 29° 20΄ έως 40° 38΄ ανατολικό γεωγραφικά μήκος. Συνορεύει βόρεια με την Κένυα και την Ουγκάντα (τα σύνορα διέρχονται και τη λίμνη Βικτόρια), δυτικά με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (φυσικό σύνορο των δύο χωρών είναι η λίμνη Τανγκανίκα), βορειοδυτικά με το Μπουρούντι και τη Ρουάντα, νότια με τη Μοζαμβίκη, νοτιοδυτικά με τη Ζάμπια και το Μαλάουι (τα σύνορα διαπερνούν τη λίμνης Νιάσσα), ενώ ανατολικά βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό.

Γεωγραφία

Η Τανζανία αποτελεί τμήμα του ανατολικού αφρικανικού οροπεδίου, το οποίο εκτείνεται στα ανατολικά της λεκάνης του Κόνγκο, από την οποία χωρίζεται από τις μεγάλες λίμνες Τανγκανίκα, Κίτου, Εδουάρδου και Αλβέρτου (πρόσφατα μετονομάστηκαν σε Μομπούτου Σέσε Σέκο). Στο μέσο του οροπεδίου βρίσκεται η λίμνη Βικτόρια. Η μορφολογία του τανζανικού εδάφους χαρακτηρίζεται από πεδιάδες και υψηλά οροπέδια και διασχίζεται από τη Μεγάλη Αφρικανική Τάφρο, που ξεκινάει από τα βόρεια της λίμνης Μαλάουι και κατευθύνεται δυτικά μέσω του όρους Κιλιμάντζαρο στην Κέκα.
Οι παράκτιες περιοχές είναι χαμηλές με περιορισμένο πλάτος. Όλη σχεδόν η χώρα είναι ένα οροπέδιο με μέσο ύψος 1200 - 1500 μ. Οι πιο σημαντικές οροσειρές της βρίσκονται στα βορειοανατολικά, στα σύνορα με την Κένυα. Εκεί ορθώνεται το εντυπωσιακό Κιλιμάντζαρο, το ψηλότερο βουνό της Αφρικής, ένα ανενεργό ηφαίστειο, με κορυφές την Κίμπο (5.895 μ.) και τη Μαβένσι (5.345 μ.). Νοτιοδυτικά του Κιλιμάντζαρο βρίσκεται το Μερού (4,560 μ.) και δυτικά το Λουλμαλασίν (3.648 μ.), μεταξύ των όρων Τζελάι (2,942 μ.) και Νγκορονγκόρο (3.188 μ.). Νοτιοανατολικά εκτείνεται το όρος Χάνανγκ (3.418 μ.). Ακόμη απαντά η οροσειρά Κιπενγκέρε (2.961 μ.) και Λίβινγκστον (2.521 μ.) και προς τα βορειοανατολικά τα όρη Ουτζούνγκβα (2.137 μ.), Ρουμπέχο (2.356 μ.) και Νικούρου. Τα όρη Μαχάλι (2.373 μ.) και το υψίπεδο Φίπα (κορυφή 2.418 μ.) ολοκληρώνουν τη σειρά των οροσειρών της χώρας.
Το κεντρικό τανζανικό υψίπεδο σταδιακά κατέρχεται μέσα από μια σειρά χαμηλών κλιμακωτών οροπεδίων προς τις ακτές, που συχνά είναι ελώδεις και εμφανίζονται εμφανώς διαμελισμένες προς τις εκβολές των ποταμών.
Γενικά τα εδάφη της χώρας προήλθαν από αποσάθρωση πετρωμάτων και από μεταφερόμενα πετρώματα και υλικά. Στις περιοχές των υψιπέδων και σε εκείνες που υπάρχουν νερά εμφανίζονται εδάφη ηφαιστειακά και σιδηρούχα.
Τα νησιά Ζανζιβάρη και Πέμπα βρίσκονται στις βορειοανατολικές ακτές της ηπειρωτικής Τανζανίας. Ειδικότερα η Ζανζιβάρη είναι ένα επίμηκες νησί με πεδιάδες και λόφους που δεν ξεπερνούν τα 135 μέτρα. Έχει μήκος 80 χλμ. και μέγιστο πλάτος 43 χλμ.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί