fb

Πληροφορίες για: Κεφαλονιά

Λίγα λόγια για εισαγωγή
Η Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης. Το νησί έχει έκταση περίπου 734,014 τ.χλμ.[1] και σε αυτό κατοικούν περίπου 35.801 κάτοικοι. Μεγάλο μέρος της έκτασης του καταλαμβάνει η οροσειρά Αίνος χαρακτηρισμένη ως Εθνικός δρυμός[2] με σημαντικότερες κορυφές τις Μέγας Σωρός (1.628μ.), Αγία Δυνατή (1.131μ.), Ευμορφία (1.043μ.) και Κόκκινη Ράχη (1.078μ.) Οι σημαντικότερες πεδιάδες είναι αυτές της Κραναίας, της χερσονήσου Παλικής, του Αρακλείου και της Σάμης.

Φυσικός πλούτος
Ένα πραγματικά κατάφυτο νησί που περιτριγυρίζεται από τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου Πελάγους, η Κεφαλονιά είναι το νησί του μυστηρίου και των παράξενων φαινομένων. Εδώ το νερό της θάλασσας εξαφανίζεται κάτω από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα του νησιού, στις αποκαλούμενες Καταβόθρες, και καταλήγει στο ατμοσφαιρικό σπήλαιο της Μελισσάνης όπου το νερό της λίμνης δημιουργεί τιρκουάζ αντανακλάσεις στα τοιχώματα του σπηλαίου. Υπάρχουν κατσίκες με χρυσά δόντια, χελώνες καρέτα- καρέτα που χαιρετούν τους τουρίστες στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου στο Αργοστόλι και το βουνό Αίνος είναι μαύρο αντί για πράσινο!

Μοναδικές παραλίες
Οι περισσότερες παραλίες είναι άθικτες και προσφέρουν μαγευτικά τοπία και ήρεμη ατμόσφαιρα. Το σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς είναι η παραλία του Μύρτου, όμως υπάρχουν και άλλες παραλίες που ξεχωρίζουν, όπως η Αντίσαμος στη Σάμη, όπου γυρίστηκε το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, η παραλία Ξι στο Ληξούρι, όπου η κοκκινωπή άμμος λειτουργεί σαν ένα φυσικό σπα με άργιλο και οι πολυσύχναστες παραλίες στη Σκάλα και στον Πλατύ Γιαλό- Μακρύ Γιαλό, για εσάς που προτιμάτε τις ξαπλώστρες και άλλες υπηρεσίες.

 

Αργοστόλι

Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς. Προστατευμένο μέσα σε ένα φυσικό λιμάνι, απλώνεται πανέμορφο σε χαμηλούς λόφους γεμάτους από βλάστηση που φτάνει ως τη θάλασσα. Στην άκρη του κόλπου δίπλα στο Αργοστόλι, υπάρχει η λιμνοθάλασσα του Κούταβου, με την οργιώδη βλάστηση και το δάσος από πανύψηλους ευκάλυπτους. Το Αργοστόλι είναι μια σύγχρονη τουριστική πόλη που προσφέρει στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις. Εδώ θα βρείτε πολλά αξιοθέατα, μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, καθώς συγκοινωνίες για ολόκληρη τη Κεφαλονιά. Στο "Λιθόστρωτο" που είναι ένας θαυμάσιος μαρμαροστρωμένος πεζόδρομος στη καρδιά της πόλης, χτυπάει ο σφυγμός της σύχρονης αγοράς. Εδώ θα κάνετε τα ψώνια σας και ενδιάμεσα θα απολαύσετε τον καφέ η το ποτό σας, σε ένα από τα πολλά καφέ που υπάρχουν.

Ληξούρι

Το Ληξούρι είναι η πόλη που θάθελε να είναι χαλίφης στη θέση του Χαλίφη (Αργοστόλι) και το λέμε αυτό κάνοντας λίγο χιούμορ για την προαίωνια έχθρα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κεφαλονιάς. Έχει περάσει στο μύθο η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες για το ποια από τις δύο θα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Στη σημερινή εποχή βέβαια, υπάρχουν νέοι άνθρωποι και νέα μυαλά που έχουν αναλάβει να φέρουν τη σύμπνοια και τη συνεργασία. Έτσι η αντιπαλότητα ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα έχει μείνει ανεκδοτολογική. Το Ληξούρι είναι μια σύγχρονη μοντέρνα πόλη καθώς ξαναχτίστηκε από την αρχή μετά τους σεισμούς του 1953. Η ρυμοτομία και η αρχιτεκτονική του θυμίζει μια παλιότερη ελλάδα χωρίς τις κιτς τουριστικές υπερβολές. Στην γύρω περιοχή θα συναντήσετε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Κεφαλονιάς. Οι τουριστικές υποδομές είναι πολύ καλές και το Ληξούρι που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το Αργοστόλι, προσφέρει στον επισκέπτη όλα εκείνα που ζητάει για να περάσει αξέχαστες διακοπές. Το Ληξούρι είναι η πατρίδα και του μεγάλου μας σατυρικού ποιητή Ανδρεά Λασκαράτου, που το άγαλμά του στη παραλία έχει γυρισμένη τη πλάτη στο Αργοστόλι, όπως θέλει να αναφέρει η παράδοση.

Σάμη

Η Σάμη είναι το βασικό λιμάνι της Κεφαλονιάς και η πόλη που θα πρωτοαντίκρυσετε αν ταξιδέψετε στο νησί ακτοπλοικά. Η ευρύτερη περιοχή της Σάμης είναι από τα πιο όμορφα κομμάτια της Κεφαλονιάς. Ένας καταπράσινος εύφορος τόπος, με πανέμορφες παραλίες και οικισμούς. Στην περιοχή της Σάμης υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρύματα, αλλά και σπήλαια που προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικής ομορφιάς γεωλογικά φαινόμενα. Οι τουριστικές υποδομές της Σάμης, το λιμάνι, αλλά και τα πολλά αξιοθέατα, την έχουν αναδείξει σε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς στη Κεφαλονιά.

Φισκάρδο

Το Φισκάρδο είναι ο βορειότερος οικισμός της Κεφαλονιάς. Εδώ μπορείτε να έρθετε ακτοπλοικά από τη Λευκάδα, την Ιθάκη ή από τον Αστακό και να ξεκινήσετε με αυτό το τρόπο την περιήγησή σας στη Κεφαλονιά. Το Φισκάρδο είχε την τύχη να μην ισοπεδωθεί όπως η υπόλοιπη Κεφαλονιά στους σεισμούς του 1953 και έτσι θα δείτε παλιά διατηρητέα αρχοντικά που συντηρούν ανέπαφη την αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού. Το Φισκάρδο σύμφωνα με τη παράδοση πήρε το όνομα του από τον πειρατή Γυισκάρδο που το κατέλαβε τον 11ο αιώνα. Τους μετέπειτα αιώνες γνώρισε σημαντική αναπτυξη χάρη στους Ενετούς και λιμάνι του. Σήμερα το Φισκάρδο είναι ένας κοσμοπολίτικος τουριστικός προορισμός που προσφέρει όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη καθώς και μαρίνα με τα απαραίτητα για το σκάφος σας.

Άσσος

Η Άσσος ένας από τους πιο όμορφους και γραφικούς οικισμούς της Κεφαλονιάς, ανήκει στο δήμο Ερίσου. Χαρακτηριστική είναι η χερσόνησος της Άσσου με τις απόκρυμνες πλαγιές, που ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λουρίδα στεριάς. Αυτό την έκανε ιδανική για άμυνα ενάντια στις επιθέσεις. Έτσι στο τέλος του 15ου αιώνα οι Βενετσιάνοι έχτισαν ένα κάστρο που μπορείτε να το δείτε και σήμερα. Το κάστρο της Άσσου είχε σημαντική στρατιωτική σημασία. Μαζί με το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, ήταν τα δύο σημαντικότερα οχυρά της Κεφαλονιάς και έκανε την Άσσο πρωτεύουσα της βόρειας πλευράς του νησιού. Η μεγάλη απόσταση από το υπόλοιπο νησί, έκανε δύσκολη τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού κέντρου στην Άσσο. Στους επόμενους αιώνες που το διοικητικό κέντρο μεταφέρθηκε στο Αργοστόλι, το κάστρο της Άσσου αλλά και αυτό του Αγίου Γεωργίου, που υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού, παρήκμασαν. Για κάποιες δεκαετίες το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε από το σύγχρονο ελληνικό κράτος ως φυλακή. Σήμερα θυμίζει στον επισκέπτη παλιά μεγαλεία. Από τα ερείπια του μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα του Ιόνιου.

Πόρος

Ο Πόρος, το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι της Κεφαλονιάς, βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, πνιγμένος στο πράσινο με δέντρα που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. Εκτός από τη γραφικότητα και το φυσικές του ομορφιές ο Πόρος έχει εξελιχθεί στο τρίτο εναλλακτικό λιμάνι που εξυπηρετεί τις μεγάλες συγκοινωνιακές ανάγκες της Κεφαλονιάς. Βολεύει πάρα πολύ για το ταξίδι σας στο νησί, αν ο προορισμός σας είναι η ευρύτερη περιοχή της Σκάλας που είναι η περιοχή της Κεφαλονιάς με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Αγία Ευφημία

Την Αγία Ευφημία θα την συναντήσετε στο δρόμο σας καθώς ταξιδεύετε οδικώς από τη Σάμη για τη πασίγνωστη παραλία του Μύρτου. Πανέμορφες μικρές παραλίες, και παραδοσιακά χωριουδάκια περιτριγυρίζουν αυτό τον όμορφο οικισμό-λιμάνι της Κεφαλονιάς. Την Αγία Ευφημία μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως έδρα για την εξερεύνηση της βόρειας Κεφαλονιάς καθώς διαθέτει άριστες τουριστικές υποδομές και μαρίνα.

Σκάλα

Η Σκάλα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς και είναι ένα σχετικά καινούργιο χωριό καθώς χίστηκε μετά τον ισχυρό σεισμό του 1953 και αφού το παλαιότερο χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς.Κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών που έρχονται να απολαύσουν τη μεγάλη αμμουδερή παραλία του χωριού, με τα κρυστάλλινα νερά. Απέχει 35χλμ. περίπου από το Αργοστόλι και 12 χλμ. από τον Πόρο. Στη Σκάλα λειτουργούν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που παρέχουν στους επισκέπτες τους άνετη διαμονή σ’ ένα ήρεμο περιβάλλον.Η περιοχή παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό θα δείτε τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα και πολύ κοντά στη Σκάλα βρίσκονται επίσης τα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίλας όπου διασώζεται ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό δάπεδο.

Σβορωνάτα

Τα Σβορωνάτα είναι ένα ήσυχο χωριό στη νοτιοδυτική Κεφαλονιά, 9 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και πολύ κοντά στο θέρετρο της Λάσσης. Παρόλο που είναι γνωστό για την κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο, είναι γαλήνιο και γραφικό, ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Πήρε το όνομά του από το συνταγματάρχη Σβορώνο, ο οποίος πολέμησε στη Μακεδονία το 1912. Είναι από τα λίγα χωριά στην Κεφαλονιά όπου μπορείτε να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική έτσι ακριβώς όπως ήταν πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Η περιοχή είναι αρκετά επίπεδη, ιδανική για μεγάλες βόλτες στους φιδωτούς και στενούς δρόμους. Κάντε μια βόλτα νωρίς το βραδάκι και απολαύστε τους πολύχρωμους κήπους με τις όμορφες μυρωδιές από όλων των ειδών τα λουλούδια. Στα Σβορωνάτα έχει σημειωθεί τουριστική ανάπτυξη, ωστόσο το μέρος έχει διατηρήσει τη δόξα του παρελθόντος και την παραδοσιακή του ταυτότητα. Έτσι, θα συναντήσετε στοιχεία της παλιάς τέχνης των ντόπιων σιδεράδων. Το χωριό βρίσκεται στο καλύτερο σημείο, αν θέλετε να εξερευνήσετε το υπόλοιπο νησί, αφού είναι αρκετά κεντρικό. Παρόλ' αυτά δεν υπάρχει μεγάλη αγορά στα Σβορωνάτα και η νυχτερινή ζωή είναι πολύ περιορισμένη. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό βέβαια, αφού το Αργοστόλι είναι μόλις είκοσι λεπτά με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι καθημερινά με αφετηρία την πρωτεύουσα και πηγαίνουν και στα γειτονικά χωριά. Στα Σβορωνάτα, υπάρχουν μερικά μίνι μάρκετ για να εξυπηρετήσετε τις βασικές σας ανάγκες καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες στην προκυμαία, οι οποίες σερβίρουν υπέροχα θαλασσινά. Για νυχτερινή διασκέδαση, προτείνουμε να κατευθυνθείτε προς τη Λάσση ή το Αργοστόλι, όπου υπάρχουν πολλά κλαμπ και μπαρ. Παρά τις περιορισμένες υποδομές, τα Σβορωνάτα προσφέρουν πολλές επιλογές καταλυμάτων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών καινούριων θέρετρων. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία με πισίνες και beach bar για πιο πολυτελείς διακοπές, διαμερίσματα με αυτόνομη κουζίνα και studio για όσους προτιμούν οικονομικότερες λύσεις, μόλις μερικά μέτρα από την παραλία. Οι κοντινότερες παραλίες είναι οι Άμμες, ο Αϊ- Χέλης και η Άβυθος. Οι περισσότερες από αυτές είναι αμμουδερές παραλίες με αρκετά ρηχά νερά, ιδανικές για οικογένειες. Εκτός από την Άβυθο που χάνει σιγά σιγά την άμμο της και κάποια σημεία της έχουν καλυφθεί από μεγάλες πέτρες και βότσαλα, οι υπόλοιπες παραλίες έχουν απαλή, χρυσαφένια άμμο. Υπάρχουν οι βασικές υποδομές, όπως μικρές καντίνες, μερικές ξαπλώστρες και ομπρέλες στην Άβυθο και στις Άμμες, ενώ ο Αϊ- Χέλης είναι μικρότερη παραλία, σε έναν απομονωμένο όρμο, ιδανικό για θαλάσσια σπορ και beach volley. Δίπλα στον Αϊ-Χέλη βρίσκονται τα λεγόμενα χωράφια του χρυσού, λόγω του χρυσού που βρήκαν εκεί μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κάποιοι ντόπιοι και έγιναν πλούσιοι. Αν θέλετε να εξερευνήσετε την περιοχή στα Σβορωνάτα, αξίζει να επισκεφθείτε το βράχο του Λόρδου Μπάιρον στα Λακήθρα. Είναι ένας μέρος όπου ο Λόρδος Μπάιρον πήγαινε συνήθως προς αναζήτηση έμπνευσης για τα ποιήματά του, λόγω του γαλήνιου τοπίου και της εκπληκτικής θέας του Ιονίου Πελάγους και της Ζακύνθου. Στο γειτονικό χωριό της Ντομάτας, υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσι με εντυπωσιακή είσοδο και χρυσό τέμπλο. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Πέμπτος έχει θαφτεί εκεί. Στην εκκλησία στα Σβορωνάτα, η οποία είναι η μεγαλύτερη στο νησί, μπορείτε να θαυμάσετε όμορφες τοιχογραφίες. Τα Σβορωνάτα συνδυάζουν την τουριστική ανάπτυξη με την παράδοση, την κίνηση του αεροδρομίου με ήρεμες διακοπές και όμορφες παραλίες με πολυσύχναστες γειτονικές πόλεις. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς για τέλειες διακοπές στην Ελλάδα;

Μπαχρέιν, ο «κήπος της Εδέμ» των αρχαίων Σουμερίων

Τρία νησιά με συνολική έκταση περίπου 770 τ.χλμ., δηλαδή όσο η Κεφαλονιά. Κι όμως το Μπαχρέιν είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, χάρη φυσικά στο άφθονο πετρέλαιο και στα… πετροδόλαρα που αυτό φέρνει στη χώρα!
Η χώρα βρίσκεται εκεί όπου άκμασε η αρχαία αυτοκρατορία των Ντιλμούν, στο κέντρο του σύγχρονου Περσικού Κόλπου, με πλούσια Ιστορία και πλούσιο παρόν.
Το Μπαχρέιν διαθέτει σήμερα το δικό του Γκραν Πρι της Φόρμουλα-1, αλλά δε μένει εκεί. Επενδύει σε μια αναπτυσσόμενη σκηνή τέχνης και φαγητού, με μια πληθώρα δραστηριοτήτων και χώρων πολιτισμού που χαρίζουν μια διαφορετική χροιά στη χώρα σε σχέση με άλλα κράτη της αραβικής χερσονήσου.
Το κράτος είναι πολύ πλούσιο, με την αυτοπεποίθηση που αυτό του εξασφαλίζει, και τα χαρακτηριστικά ενός πλούσιου έθνους του Κόλπου. Παράλληλα ωστόσο, διατηρεί έναν πολυεπίπεδο και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, που το καθιστά ελκυστικό ως προορισμό και σε μη Άραβες ή μουσουλμάνους. Αυτό θα το διαπιστώσουμε και εμείς στις μέρες της διαμονής μας στη χώρα…

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ελλάδα

Η Ελλάς είναι κράτος στο νότιο άκρο της Βαλκανικής ή χερσονήσου του Αίμου και αποτελεί επίσης τη νοτιοανατολική άκρη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, συνορεύοντας προς Βορρά με την Αλβανία, τη FYROM ή ΠΓΔM, τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Βουλγαρία και προς Ανατολάς με την Τουρκία.

Γεωγραφία

Γεωλογική διαμόρφωση
Ο σημερινός ελληνικός χώρος διαμορφώθηκε ύστερα από σειρές γεωλογικών ανατροπών, ηπειρογενετικών και ορογενετικών κινήσεων της Πλειόκαινης εποχής. Τα γεωλογικά αυτά φαινόμενα, στην περιοχή της προϊστορικής "Αιγηίδος", προκάλεσαν κατακερματισμό και καταποντισμό διάφορων τμημάτων ξηράς, ενώ αλλού ανάδυση άλλων τμημάτων ξηράς από τη θάλασσα. Προηγουμένως, κατά την Ολιγόκαινη εποχή, με την αλπική πτύχωση σχηματίστηκαν με προέκταση των "Δειναρίδων" οροσειρών οι "Ελληνίδες" οροσειρές, οι οποίες σκέπασαν τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη. Έτσι, η χώρα διαμορφώθηκε κυρίως σε ορεινή, με μέγιστο κατακόρυφο και οριζόντιο διαμελισμό και με πολλά ρήγματα (Κορινθιακός κόλπος, κοιλάδα Σπερχειού, Μαλιακός κόλπος, στενό Ευρίπου, ρήγμα Ιονίου πελάγους κ.λ.π.). Παράλληλα δημιουργήθηκαν πολυάριθμα νησιά, πολλά από τα οποία είναι ηφαιστειογενή, σκορπισμένα σε μια θαλάσσια περιοχή γεμάτη από υποβρύχιες τάφρους, φρέατα και βυθίσματα. Η γεωλογική διαμόρφωση δεν έχει ακόμα εντελώς οριστικοποιηθεί και γι` αυτό η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, αν και η ηφαιστειακή δράση έχει ουσιαστικά ατονήσει και ελάχιστα είναι σήμερα τα ενεργά ηφαίστεια (Σαντορίνη, Νίσυρος).

Όρη
Το ελληνικό ανάγλυφο έχει γενικά ως κύριο χαρακτηριστικό τη συσσώρευση πολλών ορεινών όγκων. Τα 3/5 της χώρας καλύπτονται από βουνά, με ψηλότερο τον Όλυμπο (2.904 μ.) (βλέπε πίνακα βουνών).

Πεδιάδες
Η Ελλάδα είναι ορεινή κυρίως χώρα, γι` αυτό και δεν έχει παρά λίγες και μέτριες σε έκταση πεδιάδες. Μόνο το 1/5 της ξηράς αποτελείται από πεδιάδες, που περιβάλλονται συνήθως από φραγμό ψηλών βουνών ή περιορίζονται από τη θάλασσα. Η μεγαλύτερη πεδινή έκταση της Ελλάδας βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία και απαρτίζεται από τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, των Γιαννιτσών και της Κατερίνης, οι οποίες όμως αποτελούν ουσιαστικά ενιαίο σύνολο, με έκταση 2.616 τ.χλμ. (βλέπε πίνακα πεδιάδων). Από τις υπόλοιπες πεδιάδες της Κοζάνης-Καϊλαρίων και της Φλώρινας είναι υψίπεδα, που βρίσκονται σε ύψος 620-650 μ., του Δομοκού σε ύψος 300μ., των Φαρσάλων και Τρικάλων-Καρδίτσας με υψόμετρο 120μ., ενώ όλες οι άλλες βρίσκονται σε υψόμετρο κάτω από 100μ.

Ποταμοί
Οι ποταμοί της Ελλάδας είναι μικροί, ακολουθούν τη διεύθυνση των κοιλάδων και χύνονται στις ελληνικές θάλασσες. Γενικά αβαθείς και ορμητικοί, κανένας τους δεν είναι πλωτός και μόνο σε ορισμένα σημεία του Έβρου και του Λουδία μπορούν να κυκλοφορήσουν λέμβοι. Οι ελληνικοί ποταμοί μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες λάσπης και έτσι σχηματίζουν συχνά προσχώσεις και δέλτα στις εκβολές τους. Τα νερά τους όμως από το 1952 άρχισαν να χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στον Αχελώο, στον Αλιάκμονα κ.ά. Επίσης αρδεύουν τις γύρω απ` αυτούς πεδινές εκτάσεις και καθιστούν γόνιμο το έδαφός τους. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί που διαρρέουν την Ελλάδα είναι ο Έβρος και ο Αξιός. Και οι δύο όμως πηγάζουν έξω από την ελληνική επικράτεια, ο Έβρος από τη Βουλγαρία και ο Αξιός από τα Σκόπια (FYROM). Το μήκος τους μέσα στην Ελλάδα είναι περιορισμένο. Από τους ποταμούς που πηγάζουν μέσα στον ελληνικό χώρο ο μεγαλύτερος είναι ο Αλιάκμονας, που διασχίζει τη Δυτική Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο (βλέπε πίνακα ποταμών).

Λίμνες
Οι ελληνικές λίμνες είναι λίγες και μικρές, εκτός από τη Μεγάλη Πρέσπα, η οποία όμως δε βρίσκεται ολόκληρη μέσα στην ελληνική επικράτεια, καθώς μέρος της ανήκει στην Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η στάθμη των νερών τους δεν είναι σταθερή λόγω των υπόγειων ροών, ενώ πολλές δεν είναι πλωτές σε μεγάλη έκταση. Σε πολλές από αυτές λειτουργούν ιχθυοτροφεία, στα οποία εκτρέφονται κυρίως χέλια και πέστροφες. Οι περισσότερες και μεγαλύτερες βρίσκονται στη Μακεδονία, ενώ υπάρχουν και ορισμένες λιμνοθάλασσες (Αγουλινίτσας, Μεσολογγίου). Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σοβαρά αποστραγγιστικά έργα στις ελληνικές λίμνες, δύο μάλιστα από αυτές, των Γιαννιτσών και η Κωπαΐδα, έχουν αποξηρανθεί και μεταβλήθηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. (βλέπε πίνακα λιμνών).

Θάλασσες
Η Ελλάδα βρέχεται από τρία πελάγη της Ανατολικής Μεσογείου: το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό, σπουδαιότερο από τα οποία είναι το Αιγαίο, γιατί αποτελεί το δρόμο που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με τη Μεσόγειο, καθώς και την Ευρώπη με τη Μικρά Ασία, ενώ είναι διάσπαρτο από μικρά και μεγάλα νησιά. Το Κρητικό πέλαγος, καθώς και το Θρακικό και το Μυρτώο, αποτελούν τμήματα του Αιγαίου.
Το Ιόνιο πέλαγος είναι πιο ομαλό από το Αιγαίο. Τα λίγα νησιά του έχουν διάταξη παράλληλη προς τη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το βάθος του πελάγους μέχρι τα νησιά αυτά μόλις που ξεπερνά τα 200 μ. Πέρα όμως από τα νησιά ανοίγεται απότομη και εκτεταμένη υφαλολεκάνη με βάθη που διαρκώς αυξάνονται.
Παραθέτουμε τα μέγιστα βάθη των θαλασσών της Ελλάδας:
α) Φρέαρ Οινουσών: το μέγιστο βάθος 5.090 μ. σημειώνεται σε απόσταση 68 μιλίων νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου. Το βάθος αυτό είναι το μέγιστο της Ελληνικής Τάφρου και της Μεσογείου.
β) Τάφρος Καρπάθου: Μέγιστα βάθη 3.048 μ. και 2.532 μ. νοτιοδυτικά της βορειότερης άκρης της νήσου Καρπάθου. Είναι υφαλοχαράδρα με κατεύθυνση προς τη βορειοανατολική άκρη Σίδερο της Κρήτης και από εκεί προς το μεταξύ της Κρήτης και Θήρας διάστημα. Το μέγιστο βάθος 3.048 μ. βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων νοτιοανατολικά της άκρης Σίδερο της Κρήτης, ενώ το βάθος των 2.532μ. βρίσκεται σε απόσταση 13 μιλίων βόρεια της νήσου Κάσου.
γ) Τάφρος Βόρειου Αιγαίου. Εκτείνεται μεταξύ Βόρειων Σποράδων και Χαλκιδικής, με μέγιστο βάθος 1.950 μ., 4 μίλια βορειοανατολικά της Σκοπέλου.
δ) Λεκάνη Ρόδου: Βρίσκεται ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ρόδου και το μέγιστο βάθος 4.452 μ. σημειώνεται σε απόσταση 49 μιλίων ανατολικά της Ρόδου.

Ακτογραφία
Οι ελληνικές ακτές σχηματίζουν μεγάλο αριθμό χερσονήσων και κόλπων.
α) Χερσόνησοι. Κυριότερη χερσόνησος είναι η Χαλκιδική στο Αιγαίο πέλαγος. Αυτή διαιρείται σε τρεις μικρότερες χερσονήσους: του Αγίου Όρους ή Άθωνος (αρχ. Ακτή), της Κασσάνδρας (αρχ. Παλλήνη) και της Λόγγου (αρχ. Σιθωνία). Η Πελοπόννησος ουσιαστικά είναι και αυτή χερσόνησος, γιατί συνδέεται με τον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας με τον Ισθμό της Κορίνθου.
β) Κόλποι. Πολυάριθμοι και βαθείς κόλποι σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών. Κυριότεροι από αυτούς κατά σειρά από τα ανατολικά όρια της χώρας (Θράκη) είναι ο κόλπος της Αλεξανδρούπολης (Δεδέ Αγάτς), κόλπος που σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου, ο κόλπος της Καβάλας, ο Στρυμονικός (Κόλπος Ορφανού) ανάμεσα στη Χαλκιδική και την Ανατολική Μακεδονία, ο κόλπος του Αγίου Όρους (αρχ. Σιγγιτικός) και της Κασσάνδρας (αρχ. Τορωναίος), ανάμεσα στις χερσονήσους της Χαλκιδικής, ο Θερμαϊκός ανάμεσα στη Χαλκιδική και στην Κεντρική Μακεδονία, στον οποίο εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Γαλλικός και Λουδίας, ο Παγασητικός, απέναντι από τη Βόρεια Εύβοια, ο Ευβοϊκός, ανάμεσα στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα, ο Μαλλιακός, στο μυχό του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, ο Σαρωνικός μεταξύ Στερεάς και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, ο Κορινθιακός, που αποτελεί θαλάσσια διαχωριστική ζώνη μεταξύ Στερεάς και Πελοποννήσου και επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος με τον πορθμό του Ρίου (ελάχιστο πλάτος 1.850μ.) και με το Αιγαίο με τη διώρυγα της Κορίνθου, που ανοίχτηκε το 1893. Η νότια ακτή του Κορινθιακού κόλπου είναι ομαλή, η βόρεια όμως σχηματίζει τρεις μικρότερους κόλπους, της Ιτέας, των Αντικύρων και των Αιγοσθένων.
Η Πελοπόννησος από ανατολικά προς δυτικά επίσης σχηματίζει τους εξής κόλπους: τον Αργολικό, το Λακωνικό, το Μεσσηνιακό, τον Κυπαρισσιακό και τον Πατραϊκό.
Στη Δυτική ηπειρωτική Ελλάδα κυριότερος κόλπος είναι ο Αμβρακικός, ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Στερεά. Συνδέεται με το Ιόνιο πέλαγος διαμέσου του πορθμού της Πρέβεζας, που έχει ελάχιστο πλάτος 400μ.
Στην Κρήτη σχηματίζονται τρεις μεγάλοι κόλποι, της Σούδας, του Μιραμπέλλου και της Μεσσαράς. Στη Λέσβο σχηματίζεται ο κόλπος της Καλλονής, στην Κεφαλονιά του Αργοστολίου και στη Ζάκυνθο ο ομώνυμος κόλπος.
Στους κόλπους αυτούς πρέπει να προστεθούν ορισμένα φυσικά λιμάνια και όρμοι, όπως του Πειραιά, του Βαθέος Σάμου, της Μήλου, του Μούδρου και της Πύλου.
γ) Λιμάνια. Από άποψη εμπορικής κίνησης, αλλά και συγκοινωνιακής, τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας είναι i. Του Πειραιά: Είναι ευρύτατο και βαθύ και έχει κατάλληλη είσοδο, ώστε εύκολα να προσορμίζουν σ` αυτό κάθε είδους πλοία, χωρίς να επηρεάζονται από θαλασσοταραχές. Αποτελεί συγχρόνως συγκοινωνιακό κόμβο με πολλά λιμάνια της Ευρώπης και άλλων ηπείρων. ii. Της Θεσσαλονίκης: Είναι το μεγαλύτερο της Βαλκανικής και εξυπηρετεί τις θαλάσσιες συγκοινωνίες πολλών βαλκανικών χωρών, καθώς αποτελεί τη μοναδική έξοδό τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας είναι του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Σύρου, της Ελευσίνας, της Καλαμάτας, της Μυτιλήνης, της Καβάλας, της Πρέβεζας κλπ.
δ) Ακρωτήρια. Τα μεγαλύτερα ακρωτήρια είναι το Ρίο, ο Ακρίτας, το Ταίναρο και ο Μαλέας στην Πελοπόννησο, το Άκτιο απέναντι από την Πρέβεζα, το Σούνιο στην Αττική, το Αρτεμίσιο και ο Καφηρέας στην Εύβοια, το Τρίκερι στη Θεσσαλία και ο Άθως στη Χαλκιδική.
ε) Πορθμοί, διώρυγες κ.τ.λ. Οι σημαντικότεροι πορθμοί και διώρυγες είναι οι εξής: ο πορθμός του Ευρίπου με ελάχιστο πλάτος 40 μ., το Στενό του Ρίου-Αντιρρίου με ελάχιστο πλάτος 1.920 μ., η διώρυγα της Λευκάδας με ελάχιστο πλάτος 20 μ. και μήκος 3,4 μίλια, η διώρυγα της Κορίνθου με ελάχιστο πλάτος 21 μ. και μήκος 6,3 χλμ., ο δίαυλος Ηγουμενίτσας με ελάχιστο πλάτος 70 μ. και μήκος 920 μ., ο δίαυλος της Πρέβεζας με ελάχιστο πλάτος 60 μ. και μήκος 2.650 χλμ., ο δίαυλος Ναυστάθμου Σαλαμίνας με ελάχιστο πλάτος 240 μ. και μήκος 1.020 μ. και ο δίαυλος Πόρου Μεγάρων με ελάχιστο πλάτος 200 μ. και μήκος 2.400 μ.

Θαλάσσια ρεύματα
Μεγάλα θαλάσσια ρεύματα δεν παρουσιάζουν οι ελληνικές θάλασσες. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής: α) Το ψυχρό ρεύμα του Εύξεινου Πόντου, που προχωρεί κατά μήκος των ανατολικών ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας και εξαφανίζεται στο νότιο Αιγαίο. Από το ρεύμα αυτό επηρεάζεται το κλίμα των ακτών προς το ψυχρότερο και ξηρότερο. β) Το θερμό ρεύμα της Μεσογείου, που διακλαδίζεται προς το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος και καθιστά το κλίμα της Νότιας Ελλάδας θερμό και υγρό.

Νησιά
Πολλά νησιά, μεγάλα, μέτρια, μικρά, καθώς και ερημονήσια και βραχονησίδες περιβάλλουν την Ελλάδα. Η συνολική τους επιφάνεια είναι 25.484 τ.χλμ. Το μήκος των ακτών κατανέμεται ως εξής: Ηπειρωτική Ελλάδα 2.699,3 χλμ., Πελοπόννησος 1.378,7 χλμ., Νησιά 10.943 χλμ. Το συνολικό μήκος ακτών είναι 15.021 χλμ.
Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί είναι η Κρήτη, που έχει έκταση 8.336 τ.χλμ., όση δηλ. περίπου και η Θράκη.

Θερμές πηγές
Αφθονούν στην Ελλάδα οι θερμές ιαματικές πηγές. Οι σπουδαιότερες απ` αυτές είναι: α) Στη Μακεδονία: των Ελευθερών, της Καβάλας (οξυανθρακικές, αλκαλικές), του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (αλκαλικές, ραδιενεργές), της Νιγρίτας Σερρών (αλκαλικές, ραδιενεργές), του Σέδες Θεσσαλονίκης (θειούχες), του Βελβενδού Κοζάνης (θειούχες), του Σιδηρόκαστρου Σερρών (αλκαλικές, δισανθρακικές), του Ξυνού Νερού Φλώρινας (οξυανθρακικές, αλκαλικές). β) Στη Θράκη: της Σαμοθράκης (θειούχες). γ) Στην Ήπειρο: των Καβασίλων Ιωαννίνων (θειούχες), του Βρωμονερίου Κόνιτσας (θειούχες). δ) Στη Στερεά Ελλάδα: της Βουλιαγμένης Αττικής (χλωρονατριούχες, θειούχες, οξυανθρακικές), της Υπάτης (θειούχες), του Πλατύστομου Φθιώτιδας (οξυανθρακικές, αλκαλικές, σιδηρούχες, θειούχες), των Καμένων Βούρλων Λοκρίδας (ραδιενεργές), της Αιδηψού Εύβοιας (οξυανθρακικές θερμές αλιπηγές), της Αίγινας (αλκαλικές), των Θερμοπυλών Φθιώτιδας (θειούχες) κ.λ.π. ε) Στη Θεσσαλία: του Τσάγεζι (σιδηρούχες, οξυανθρακικές), της Δρανίτσας (θειούχες), του Σμοκόβου Καρδίτσας (αλκαλικές). στ) Στην Πελοπόννησο: των Μεθάνων (οξυανθρακικές, θειούχες), του Λουτρακίου Κορινθίας (αλκαλικές), της Κυλλήνης Ηλείας (θειούχες), του Καϊάφα Ολυμπίας (θειούχες) κ.ά. ζ) Στην Κρήτη: της Λέντας Ηρακλείου (αλκαλικές). η) Στα νησιά του Αιγαίου: της Θερμής Λέσβου (αλκαλικές, θειούχες, σιδηρούχες), του Πολυχνίτου Λέσβου (αλκαλικές), της Κεράμου Χίου (θειούχες, αλκαλικές), της Κουρνού Λήμνου (θειούχες). θ) Στις Κυκλάδες: της Κύθνου (θερμές, σιδηρούχες και ιωδοβρομιούχες αλιπηγές), της Σάριζας Άνδρου (οξυανθρακικές, χλωρονατριούχες).
Οι θερμότερες απ` αυτές είναι του Πολυχνίτου Λέσβου (87° C). Της Αιδηψού κυμαίνονται μεταξύ 65°C-78° C. Οι πιο ραδιενεργές είναι των Καμένων Βούρλων.

Χλωρίδα
Χαρακτηριστικά μεσογειακή χώρα η Ελλάδα, είναι πλούσια σε αειθαλή και σκληρόφυλλα δέντρα και θάμνους και σε αρωματικά φυτά. Το σύνολο του φυτικού κόσμου της ανέρχεται σε 4.045 είδη, από τα οποία κυριαρχούν η ελιά, η λεύκα, ο πλάτανος, το κυπαρίσσι, η συκιά, η δάφνη, το πεύκο, το έλατο, η δρυς, η καστανιά, τα εσπεριδοειδή, η άμπελος, η χαρουπιά κ.ά. Πολυάριθμα είναι τα είδη των λουλουδιών, από τα οποία τα περισσότερα καλλωπιστικά, ανθοκομικά και καρποφόρα έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες, όπως ο λωτός (Ν Ασία), η αροκάρια (Νήσοι Νόρφολκ), το γιασεμί (Μαλαισία), η ορτανσία (Κίνα), ο υάκινθος (Κεντρική Αμερική), ο βασιλικός, η μαντζουράνα κ.ά. Τέλος στη χώρα φύονται πάνω από 1.200 συνολικά ενδημικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και το Άγιο Όρος.

Πανίδα
Ο ζωικός κόσμος της Ελλάδας έχει μεσογειακό χαρακτήρα, με πολυπληθέστερα τα παραθαλάσσια και θαλάσσια ζώα. Έχουν καταμετρηθεί 50 είδη θηλαστικών, 362 πτηνών, 300 είδη ψαριών και πολλά άλλα θαλάσσια είδη και ερπετά. Γενικά έχουν καταγραφεί 1.500 είδη ζώων.
Η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει περιορίσει πολύ την άγρια πανίδα: τα άγρια ζώα, όπως ο λύκος, η αρκούδα, το αγριογούρουνο, το ελάφι, το αγριοκάτσικο και το τσακάλι, είναι σπάνια σήμερα. Από τα ήμερα συνήθη είναι τα πρόβατα, τα ιπποειδή, τα βοοειδή, οι κατσίκες και διάφορα άλλα κατοικίδια.
Τα πτηνά είναι κυρίως αποδημητικά (χελιδόνια, αγριόπαπιες, ερωδιοί, πελαργοί, ορτύκια, τρυγόνια κ.α.). Υπάρχουν όμως και ενδημικά αρπακτικά (γύπας, αετός, γεράκι, κουκουβάγια) και αλεκτοροειδή. Ιδιαίτερα αφθονούν τα είδη των ερπετών.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί