fb

Πληροφορίες για: Κέρκυρα

Σύντομη περιγραφή
Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της ακτές πλησιάζουν αρκετά (περ. 2 χιλιόμετρα) τις ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας. Έχει σχήμα μακρόστενο, πλατύτερο στο βόρειο τμήμα της, ενώ στενεύει προς το νότο. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού (αγγλ Corfu), κατά παραφθορά του βυζαντινού της ονόματος Κορυφώ, από τις δύο κορυφές που φαίνονται, καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Υψηλότερες κορυφές είναι αυτή του Παντοκράτορας (η αρχαία Ιστώνη, 914 μ.) και το Στραβοσκιάδι (849 μ.).

Πλήθος αξιοθέατων
Η πόλη της Κέρκυρας, πληθυσμού 28.185 κατοίκων, με έντονα ενετικά και αγγλο-γαλλικά στοιχεία, προσφέρει σπουδαία αξιοθέατα όπως το Ποντικονήσι, το Κανόνι και το Μον Ρεπό, και αξιόλογα κτίρια: η Αγγλική Αρμοστεία, τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το μέγαρο Καποδίστρια, το μητροπολιτικό μέγαρο, το σημερινό Δημαρχείο, το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας. Εξίσου σημαντικό αξιοθέατο, στην περιφέρεια της πόλης, αποτελεί το Αχίλλειο, το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων, το άφθαρτο σκήνωμα του οποίου αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες ετησίως Στις ακτές της Κέρκυρας συναντώνται δεκάδες παραλίες με ψιλή άμμο (Άη Γόρδης, Γλυφάδα, Σιδάρι, Αχαράβη, Παλαιοκαστρίτσα) ενώ στην ενδοχώρα υπάρχουν χωριά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Τα έθιμα της Κέρκυρας
Η Κέρκυρα φημίζεται για τη μουσική της παράδοση, από τις «καντάδες» μέχρι την περίφημη «Φιλαρμονική», η οποία συνοδεύει τη λιτανεία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου, η κερκυραϊκή παράδοση θέλει τους κατοίκους της Παλιάς πόλης να ρίχνουν στάμνες με νερό από τα μπαλκόνια γεγονός που συμβολίζει την «πρώτη ανάσταση» του Χριστού. Η πόλη είναι γνωστή και για το Καρναβάλι της, που συνοδεύεται από παρελάσεις με παραδοσιακές στολές. Τέλος, η Κερκυραϊκή κουζίνα φημίζεται για την «παστιτσάδα», το «σοφρίτο», το «μπουρδέτο», τις «μάντολες» και το «παστέλι». Ανάμεσα στα προϊόντα τοπικής παραγωγής είναι το περγαμόντο (για γλυκά κουταλιού και λικέρ), η γραβιέρα και το βούτυρο Κέρκυρας, το λάδι ελιάς και η ρίγανη.

Η Πόλη της Κέρκυρας

Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα του Νησιού και η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ιόνιου. Είναι κτισμένη στην ανατολική παραλία νησιού πάνω σε μία χερσόνησο, που διαιρεί την πόλη σε δύο τμήματα. Η Κέρκυρα έχει πληθυσμό 31.359 κατοίκους Το νέο τμήμα της πόλης χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες πλατείες της τις μεγάλες λεωφόρους και τα σύγχρονα κτίρια. Το παλιό τμήμα Κέρκυρας είναι από τα πιο γραφικά μέρη στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά παλιά καλντερίμια τα γνωστά σε όλους και χιλιοτραγουδισμένα, Καντούνια της Κέρκυρας. Αυτή είναι η παραδοσιακή Κέρκυρα με το εντελώς ξεχωριστό στύλ της μεσαιωνικής πολιτείας. Το επόμενο χαρακτηριστικό της Κέρκυρας είναι ο έντονος τουρισμός. Η Κέρκυρα είναι πανέμορφη με καταπράσινο τοπίο, υπέροχες παραλίες, φιλόξενους κατοίκους και αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό για κάθε είδους διάκοπες. Το νησί από μορφολογική άποψη είναι ημιορεινό και αυτό συντελεί στη δημιουργία φυσικών κόλπων που με τη σειρά τους δημιουργούν υπέροχες παραλίες. Σχεδόν όλη η Κέρκυρα καλύπτεπται από υψώματα που τα σημαντικότερα είναι ο Παντοκράτορας, το Στραβοσκιάδι και η Τσούκα.

Μπενίτσες

Οι Μπενίτσες είναι ένα μικρό χαριτωμένο ψαροχώρι που βρίσκεται μόλις 12 χλμ νοτιοδυτικά του κέντρου της Κέρκυρας. Οι Μπενίτσες Κέρκυρας προσφέρουν τον απόλυτο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, παλιού και νέου, μοντέρνου και παραδοσιακού. Η παραλία του χωριού, η οποία διαθέτει κρυστάλλινα νερά και ένα μείγμα άμμου και χαλικιού, έχει βραβευτεί με «Γαλάζια Σημαία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και μία μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια σπορ. Η εξοχή ολόγυρα διαθέτει ένα δίκτυο από μονοπάτια και μικρά δρομάκια ιδανικά για περπάτημα, τρέξιμο και ποδηλασία, για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την μαγεία της φύσης του Ιονίου. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες στις Μπενίτσες θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο, είτε έχετε διάθεση για παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα, πίτσα, μακαρόνια, ακόμα και Κινέζικο, ενώ η χαμηλών τόνων αλλά ευχάριστη νυχτερινή ζωή επικεντρώνεται γύρω από τα πολλά μπαρ. Οι ντόπιοι είναι φιλικοί και φιλόξενοι και θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τις διακοπές στις Μπενίτσες Κέρκυρας στο έπακρο.

Κανόνι

Το περίφημο Κανόνι βρίσκεται στα νότια της χερσονήσου Παλαιόπολης. Ονομάστηκε Κανόνι όταν εγκαταστάθηκε εκεί η μονάδα του γαλλικού πυροβολικού το 1798. Ένα από τα κανόνια της πυροβολαρχίας βρίσκεται ακόμη στο τουριστικό περίπτερο. Μπροστά από το Κανόνι είναι η Μονή Βλαχερνών, που συνδέεται με τη στεριά με μια αποβάθρα τσιμέντου και χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Από εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Ποντικονήσι. Σύμφωνα με το μύθο, αυτό ήταν το πλοίο των Φαιάκων που αφού μετέφεραν τονΟδυσσέα στην Ιθάκη, το πλοίο τους απολιθωθηκε. Ένας άλλος μύθος ισχυρίζεται ότι αυτός είναιο βράχος όπου ο Οδυσσέας συνετρίβη εξαιτίας της καταιγίδας. Στο Ποντικονήσι βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι του Παντοκράτωρα. Η εντυπωσιακή θέα από το Κανόνι ενέπνευσε τον Γερμανό ζωγράφο Becklin να ζωγραφήση «Το Νησί των Νεκρών». Αυτή η τοποθεσία είναι το πιο όμορφο μέρος του νησιού και ειναι ο τόπος περιπάτου που προτιμούν οι κάτοικοι του νησιού.

Παλαιοκαστρίτσα

Η Παλαιοκαστρίτσα, μία από τις δημοφιλείς και εντυπωσιακές περιοχές της Κέρκυρας, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Οι πολυάριθμες παραλίες της Παλαιοκαστρίτσας είναι οργανωμένες και είναι ιδανικές για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Όλες οι ακτές αποτελούνται είτε από βότσαλα είτε από ένα μείγμα βότσαλου και άμμου. Η κύρια παραλία της περιοχής, ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία από την Ε.Ε. και διαθέτει ναυαγοσώστη, αποδυτήρια και ντουζιέρες. Αξίζει να επισκεφτείτε με βάρκα όλες τις παραλίες της περιοχής αλλά και τις διάσημες σπηλιές της Παλαιοκαστρίτσας. Για τους πιο περιπετειώδεις, υπάρχουν και μαθήματα και εξοπλισμό καταδύσεων και ψαροντούφεκου. Η Παλαιοκαστρίτσα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αρκετά παραδοσιακά χωριά, που θα σας δώσουν την ευκαιρία να εξερευνήσετε την Κέρκυρα και τις παραδόσεις της. Επίσης, δύο από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής: το Αγγελόκαστρο και η Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Μάλιστα η Παλαιοκαστρίτσα πήρε το όνομα της από το «παλαιό κάστρο» Αγγελόκαστρο.Η περιοχή αυτή είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να περπατήσουν και να ανακαλύψουν κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές του νησιού. Κατά μήκος της περιοχής υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από μαγαζιά και σούπερ μάρκετ που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Υπάρχει επίσης πολύ ποικιλία στο θέμα του φαγητού, από φθηνά παραδοσιακά ταβερνάκια σε κομψά αλλά ακριβά εστιατόρια. Για όσους αναζητούν κάποια νυχτερινή διασκέδαση, η περιοχή θα σας προσφέρει ότι επιθυμείτε, από ρομαντικά ήσυχα μπαρ δίπλα στην θάλασσα, ως και κλαμπ για χορό μέχρι πρωίας.

Γλυφάδα

Η Γλυφάδα στην Κέρκυρα είναι ένα τουριστικό θέρετρο που μπορεί να προσφέρει ιδανικές διακοπές για όλους! Η ζωή εδώ είναι ζωντανή χωρίς να είναι χαοτική, η περιοχή είναι δημοφιλής χωρίς να χάνει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, ενώ οι διακοπές σας θα είναι γεμάτες αλλά και ήρεμες. Τα ζεστά τυρκουάζ νερά και η χρυσή άμμος της παραλίας της Γλυφάδας αποτελούν το τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε με την οικογένεια σας ή και μόνοι. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι η πιο όμορφη παραλία της Κέρκυρας και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Φεύγοντας από την παραλία μπορείτε να επισκεφτείτε το γήπεδο του γκολφ στην πεδιάδα Ρόπα, το οποίο είναι ανοιχτό τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Αν προτιμάτε το περπάτημα, η φύση γύρω από την Γλυφάδα Κέρκυρας είναι μαγευτική, με τις πλαγιές, τους γκρεμούς και τα έλατα παντού. Παρακολουθώντας τους αργούς ρυθμούς των κατοίκων της Γλυφάδας Κέρκυρας θα αισθανθείτε σαν να ταξιδέψατε πίσω στον χρόνο, σε μία πιο απλή εποχή. Επιλέξτε μία από τις οικογενειακές ταβέρνες της περιοχής και απολαύστε το παραδοσιακό φαγητό. Κάντε μία βόλτα στα μικρά μαγαζάκια, και ίσως και να πιάσετε κουβεντούλα με τους φιλικούς μαγαζάτορες. Ή απλά απολαύστε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα με ένα ποτήρι ούζο ανά χείρας. Η νυχτερινή διασκέδαση της Κέρκυρας πολλές φορές μπορεί να είναι υπερβολικά θορυβώδης για κάποιους, όμως στην Γλυφάδα αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και κάποια μικρά μπαρ, όμως αν ψάχνετε για ένα ξέφρενο βράδυ καλύτερα να επισκεφτείτε το γειτονικό χωριό του Πέλεκα που διαθέτει πιο ζωντανή νυχτερινή ζωή.

Άγιος Γόρδιος

Αν ψάχνετε κάπου χαλαρωτικά και όμορφα να κάνετε τις διακοπές σας,τότε ο Άγιος Γόρδιος Κέρκυρας, στο δυτικό άκρο του νησιού, είναι το ιδανικό μέρος για σας. Ο Άγιος Γόρδιος είναι πολύ δ­ημοφιλής προορισμός για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια αλλά και κατασκηνωτές. Το μικρό χωριό του Αγίου Γόρδιου Κέρκυρας είναι περικυκλωμένο από κατάφυτες πλαγιές που οδηγούν σε μία μεγάλη αμμώδη παραλία με κρυστάλλινα νερά. Η ανάπτυξη της περιοχής έγινε με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ο παραδοσιακός της χαρακτήρας. Φυσικά, στο χωριό μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, διαμερίσματα, εστιατόρια, μπαρ, μαγαζιά, σούπερ-μάρκετ και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες. Η διαδρομή προς τον Άγιο Γόρδιο Κέρκυρας είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές στο νησί και σε απόσταση μόλις 3 χλμ από τον Άγιο Γόρδιο, βρίσκονται 3 παραδοσιακά ελληνικά χωριά (Κάτω Γαρούνα, Πεντάτι και Σιναράδες) τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε με τα πόδια και να βγάλετε φανταστικές φωτογραφίες. Κάθε χωριό έχει κάτι να προσφέρει στους επισκέπτες τους και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να τα δείτε όλα.

Δασσιά

Η Δασσιά Κέρκυρας βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, μόλις 15 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το όνομα Δασσιά αναφέρεται στα πυκνά δάση που περικυκλώνουν την περιοχή, που μέχρι και σήμερα αποτελούν κύριο της χαρακτηριστικό. Η Δασσιά Κέρκυρας είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο που είναι ιδανικό για νέους ανθρώπους που αποζητούν ένα μέρος που να συνδυάζει την όμορφη ατμόσφαιρα με την διασκέδαση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας απολαύστε την καυτή αμμουδιά, κολυμπήστε στην ήρεμη θάλασσα, ανακαλύψτε τους μυστικούς κολπίσκους της περιοχής και αφήστε τον ήλιο να ζεστάνει το κορμί και την ψυχή σας. Η παραλία της Δασσιάς είναι διάσημη για τα θαλάσσια σπορ και ενδείκνυται ιδιαιτέρως για windsurfing. Η νυχτερινή διασκέδαση στην Δασσιά είναι χαλαρή αλλά ενδιαφέρουσα. Δεν υπάρχουν κλαμπ, αλλά θα βρείτε δύο πολύ ζωντανά μπαρ όπου μπορείτε να χορέψετε ως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ υπάρχουν και αρκετά όμορφα beachμπαρ. Τέλος, Η Δασσιά Κέρκυρας θα σας εκπλήξει ευχάριστα με τις επιλογές φαγητού που διαθέτει. Θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία εστιατορίων που προσφέρουν από παραδοσιακές Κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ, ως Ιταλικό και Ινδικό φαγητό, ενώ φυσικά υπάρχουν και πολλές ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα φθηνό και ευχάριστο γεύμα.

Κερκυραϊκό Πάσχα – το έθιμο Μπότηδες

Εντυπωσιακό και θορυβώδες, το Πάσχα στην Κέρκυρα φέρνει στο νου όλων το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο στην καρδιά της όμορφης πόλης. Η φύση είναι ντυμένη στα πράσινα, με τις ευωδιές των λουλουδιών, και η πόλη να ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός.
Το έθιμο Μπότηδες στη Σπιανάδα στην Κέρκυρα είναι ένας συνδυασμός Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Στις 6 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, μια εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική Επτανησιακού ρυθμού, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση.
Στις 9 το πρωί στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα ξεκινά η λιτανεία του Αγίου που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό. Το παράδοξο εδώ είναι ότι γίνεται ταυτόχρονα και η περιφορά του Επιταφίου, αντίθετα από όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Η περιφορά του επιταφίου το Μ. Σάββατο καθιερώθηκε ουσιαστικά τα χρόνια της Ενετοκρατίας, καθώς οι Ενετοί απαγόρευαν τις λιτανείες και τον Επιτάφιο μέσα στην πόλη.
Η περίφημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας συνοδεύει την περιφορά – ίσως έχετε ακούσει ότι η Κέρκυρα έχει μια από τις πιο καλά οργανωμένες και «μελωδικές» Φιλαρμονικές και πραγματικά η μουσική τους είναι υπέροχη. Κατά παράδοση παίζουν συγκεκριμένες μουσικές το Μεγάλο Σάββατο: τη Marcia Funebre (επιτάφιος πορεία) από την Hρωική του Beethoven, το Calde Lacrime του Michelli.
Λίγες ώρες αργότερα, ο θρήνος δίνει τη θέση του στη… φασαρία, καθώς κόσμος μαζεύεται στη Σπιανάδα και στο Λιστόν – και όπου μπορεί – για να απολαύσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Πάσχα στη χώρα μας, τους μπότηδες.
ΟΙ ΜΠΟΤΗΔΕΣ
Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.
Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου ο χριστιανισμός και το Δωδεκάθεο αλληλομπλέκονται, οι θεωρίες έχουν τις αναφορές τους στις δυο αυτές θρησκείες.
Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.
Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. Κάποιοι θα σας πουν σίγουρα στην Κέρκυρα ότι όποια και να είναι η αλήθεια, οι Κερκυραίοι αρέσκονται να ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σημαίνοντας και τη λήξη του χειμερινού λήθαργου και την αναγέννηση της Φύσης.
Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των Μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο – οι ντόπιοι θα σας πουν ότι θα σας φέρει καλή τύχη.
Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνη μουσική αυτή τη φορά – το εμβατήριο “Μη φοβάστε Γραικοί” κυριαρχεί στον αέρα.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ελλάδα

Η Ελλάς είναι κράτος στο νότιο άκρο της Βαλκανικής ή χερσονήσου του Αίμου και αποτελεί επίσης τη νοτιοανατολική άκρη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, συνορεύοντας προς Βορρά με την Αλβανία, τη FYROM ή ΠΓΔM, τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Βουλγαρία και προς Ανατολάς με την Τουρκία.

Γεωγραφία

Γεωλογική διαμόρφωση
Ο σημερινός ελληνικός χώρος διαμορφώθηκε ύστερα από σειρές γεωλογικών ανατροπών, ηπειρογενετικών και ορογενετικών κινήσεων της Πλειόκαινης εποχής. Τα γεωλογικά αυτά φαινόμενα, στην περιοχή της προϊστορικής "Αιγηίδος", προκάλεσαν κατακερματισμό και καταποντισμό διάφορων τμημάτων ξηράς, ενώ αλλού ανάδυση άλλων τμημάτων ξηράς από τη θάλασσα. Προηγουμένως, κατά την Ολιγόκαινη εποχή, με την αλπική πτύχωση σχηματίστηκαν με προέκταση των "Δειναρίδων" οροσειρών οι "Ελληνίδες" οροσειρές, οι οποίες σκέπασαν τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη. Έτσι, η χώρα διαμορφώθηκε κυρίως σε ορεινή, με μέγιστο κατακόρυφο και οριζόντιο διαμελισμό και με πολλά ρήγματα (Κορινθιακός κόλπος, κοιλάδα Σπερχειού, Μαλιακός κόλπος, στενό Ευρίπου, ρήγμα Ιονίου πελάγους κ.λ.π.). Παράλληλα δημιουργήθηκαν πολυάριθμα νησιά, πολλά από τα οποία είναι ηφαιστειογενή, σκορπισμένα σε μια θαλάσσια περιοχή γεμάτη από υποβρύχιες τάφρους, φρέατα και βυθίσματα. Η γεωλογική διαμόρφωση δεν έχει ακόμα εντελώς οριστικοποιηθεί και γι` αυτό η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, αν και η ηφαιστειακή δράση έχει ουσιαστικά ατονήσει και ελάχιστα είναι σήμερα τα ενεργά ηφαίστεια (Σαντορίνη, Νίσυρος).

Όρη
Το ελληνικό ανάγλυφο έχει γενικά ως κύριο χαρακτηριστικό τη συσσώρευση πολλών ορεινών όγκων. Τα 3/5 της χώρας καλύπτονται από βουνά, με ψηλότερο τον Όλυμπο (2.904 μ.) (βλέπε πίνακα βουνών).

Πεδιάδες
Η Ελλάδα είναι ορεινή κυρίως χώρα, γι` αυτό και δεν έχει παρά λίγες και μέτριες σε έκταση πεδιάδες. Μόνο το 1/5 της ξηράς αποτελείται από πεδιάδες, που περιβάλλονται συνήθως από φραγμό ψηλών βουνών ή περιορίζονται από τη θάλασσα. Η μεγαλύτερη πεδινή έκταση της Ελλάδας βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία και απαρτίζεται από τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, των Γιαννιτσών και της Κατερίνης, οι οποίες όμως αποτελούν ουσιαστικά ενιαίο σύνολο, με έκταση 2.616 τ.χλμ. (βλέπε πίνακα πεδιάδων). Από τις υπόλοιπες πεδιάδες της Κοζάνης-Καϊλαρίων και της Φλώρινας είναι υψίπεδα, που βρίσκονται σε ύψος 620-650 μ., του Δομοκού σε ύψος 300μ., των Φαρσάλων και Τρικάλων-Καρδίτσας με υψόμετρο 120μ., ενώ όλες οι άλλες βρίσκονται σε υψόμετρο κάτω από 100μ.

Ποταμοί
Οι ποταμοί της Ελλάδας είναι μικροί, ακολουθούν τη διεύθυνση των κοιλάδων και χύνονται στις ελληνικές θάλασσες. Γενικά αβαθείς και ορμητικοί, κανένας τους δεν είναι πλωτός και μόνο σε ορισμένα σημεία του Έβρου και του Λουδία μπορούν να κυκλοφορήσουν λέμβοι. Οι ελληνικοί ποταμοί μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες λάσπης και έτσι σχηματίζουν συχνά προσχώσεις και δέλτα στις εκβολές τους. Τα νερά τους όμως από το 1952 άρχισαν να χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στον Αχελώο, στον Αλιάκμονα κ.ά. Επίσης αρδεύουν τις γύρω απ` αυτούς πεδινές εκτάσεις και καθιστούν γόνιμο το έδαφός τους. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί που διαρρέουν την Ελλάδα είναι ο Έβρος και ο Αξιός. Και οι δύο όμως πηγάζουν έξω από την ελληνική επικράτεια, ο Έβρος από τη Βουλγαρία και ο Αξιός από τα Σκόπια (FYROM). Το μήκος τους μέσα στην Ελλάδα είναι περιορισμένο. Από τους ποταμούς που πηγάζουν μέσα στον ελληνικό χώρο ο μεγαλύτερος είναι ο Αλιάκμονας, που διασχίζει τη Δυτική Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο (βλέπε πίνακα ποταμών).

Λίμνες
Οι ελληνικές λίμνες είναι λίγες και μικρές, εκτός από τη Μεγάλη Πρέσπα, η οποία όμως δε βρίσκεται ολόκληρη μέσα στην ελληνική επικράτεια, καθώς μέρος της ανήκει στην Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η στάθμη των νερών τους δεν είναι σταθερή λόγω των υπόγειων ροών, ενώ πολλές δεν είναι πλωτές σε μεγάλη έκταση. Σε πολλές από αυτές λειτουργούν ιχθυοτροφεία, στα οποία εκτρέφονται κυρίως χέλια και πέστροφες. Οι περισσότερες και μεγαλύτερες βρίσκονται στη Μακεδονία, ενώ υπάρχουν και ορισμένες λιμνοθάλασσες (Αγουλινίτσας, Μεσολογγίου). Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σοβαρά αποστραγγιστικά έργα στις ελληνικές λίμνες, δύο μάλιστα από αυτές, των Γιαννιτσών και η Κωπαΐδα, έχουν αποξηρανθεί και μεταβλήθηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. (βλέπε πίνακα λιμνών).

Θάλασσες
Η Ελλάδα βρέχεται από τρία πελάγη της Ανατολικής Μεσογείου: το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό, σπουδαιότερο από τα οποία είναι το Αιγαίο, γιατί αποτελεί το δρόμο που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με τη Μεσόγειο, καθώς και την Ευρώπη με τη Μικρά Ασία, ενώ είναι διάσπαρτο από μικρά και μεγάλα νησιά. Το Κρητικό πέλαγος, καθώς και το Θρακικό και το Μυρτώο, αποτελούν τμήματα του Αιγαίου.
Το Ιόνιο πέλαγος είναι πιο ομαλό από το Αιγαίο. Τα λίγα νησιά του έχουν διάταξη παράλληλη προς τη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το βάθος του πελάγους μέχρι τα νησιά αυτά μόλις που ξεπερνά τα 200 μ. Πέρα όμως από τα νησιά ανοίγεται απότομη και εκτεταμένη υφαλολεκάνη με βάθη που διαρκώς αυξάνονται.
Παραθέτουμε τα μέγιστα βάθη των θαλασσών της Ελλάδας:
α) Φρέαρ Οινουσών: το μέγιστο βάθος 5.090 μ. σημειώνεται σε απόσταση 68 μιλίων νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου. Το βάθος αυτό είναι το μέγιστο της Ελληνικής Τάφρου και της Μεσογείου.
β) Τάφρος Καρπάθου: Μέγιστα βάθη 3.048 μ. και 2.532 μ. νοτιοδυτικά της βορειότερης άκρης της νήσου Καρπάθου. Είναι υφαλοχαράδρα με κατεύθυνση προς τη βορειοανατολική άκρη Σίδερο της Κρήτης και από εκεί προς το μεταξύ της Κρήτης και Θήρας διάστημα. Το μέγιστο βάθος 3.048 μ. βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων νοτιοανατολικά της άκρης Σίδερο της Κρήτης, ενώ το βάθος των 2.532μ. βρίσκεται σε απόσταση 13 μιλίων βόρεια της νήσου Κάσου.
γ) Τάφρος Βόρειου Αιγαίου. Εκτείνεται μεταξύ Βόρειων Σποράδων και Χαλκιδικής, με μέγιστο βάθος 1.950 μ., 4 μίλια βορειοανατολικά της Σκοπέλου.
δ) Λεκάνη Ρόδου: Βρίσκεται ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ρόδου και το μέγιστο βάθος 4.452 μ. σημειώνεται σε απόσταση 49 μιλίων ανατολικά της Ρόδου.

Ακτογραφία
Οι ελληνικές ακτές σχηματίζουν μεγάλο αριθμό χερσονήσων και κόλπων.
α) Χερσόνησοι. Κυριότερη χερσόνησος είναι η Χαλκιδική στο Αιγαίο πέλαγος. Αυτή διαιρείται σε τρεις μικρότερες χερσονήσους: του Αγίου Όρους ή Άθωνος (αρχ. Ακτή), της Κασσάνδρας (αρχ. Παλλήνη) και της Λόγγου (αρχ. Σιθωνία). Η Πελοπόννησος ουσιαστικά είναι και αυτή χερσόνησος, γιατί συνδέεται με τον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας με τον Ισθμό της Κορίνθου.
β) Κόλποι. Πολυάριθμοι και βαθείς κόλποι σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών. Κυριότεροι από αυτούς κατά σειρά από τα ανατολικά όρια της χώρας (Θράκη) είναι ο κόλπος της Αλεξανδρούπολης (Δεδέ Αγάτς), κόλπος που σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου, ο κόλπος της Καβάλας, ο Στρυμονικός (Κόλπος Ορφανού) ανάμεσα στη Χαλκιδική και την Ανατολική Μακεδονία, ο κόλπος του Αγίου Όρους (αρχ. Σιγγιτικός) και της Κασσάνδρας (αρχ. Τορωναίος), ανάμεσα στις χερσονήσους της Χαλκιδικής, ο Θερμαϊκός ανάμεσα στη Χαλκιδική και στην Κεντρική Μακεδονία, στον οποίο εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Γαλλικός και Λουδίας, ο Παγασητικός, απέναντι από τη Βόρεια Εύβοια, ο Ευβοϊκός, ανάμεσα στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα, ο Μαλλιακός, στο μυχό του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, ο Σαρωνικός μεταξύ Στερεάς και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, ο Κορινθιακός, που αποτελεί θαλάσσια διαχωριστική ζώνη μεταξύ Στερεάς και Πελοποννήσου και επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος με τον πορθμό του Ρίου (ελάχιστο πλάτος 1.850μ.) και με το Αιγαίο με τη διώρυγα της Κορίνθου, που ανοίχτηκε το 1893. Η νότια ακτή του Κορινθιακού κόλπου είναι ομαλή, η βόρεια όμως σχηματίζει τρεις μικρότερους κόλπους, της Ιτέας, των Αντικύρων και των Αιγοσθένων.
Η Πελοπόννησος από ανατολικά προς δυτικά επίσης σχηματίζει τους εξής κόλπους: τον Αργολικό, το Λακωνικό, το Μεσσηνιακό, τον Κυπαρισσιακό και τον Πατραϊκό.
Στη Δυτική ηπειρωτική Ελλάδα κυριότερος κόλπος είναι ο Αμβρακικός, ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Στερεά. Συνδέεται με το Ιόνιο πέλαγος διαμέσου του πορθμού της Πρέβεζας, που έχει ελάχιστο πλάτος 400μ.
Στην Κρήτη σχηματίζονται τρεις μεγάλοι κόλποι, της Σούδας, του Μιραμπέλλου και της Μεσσαράς. Στη Λέσβο σχηματίζεται ο κόλπος της Καλλονής, στην Κεφαλονιά του Αργοστολίου και στη Ζάκυνθο ο ομώνυμος κόλπος.
Στους κόλπους αυτούς πρέπει να προστεθούν ορισμένα φυσικά λιμάνια και όρμοι, όπως του Πειραιά, του Βαθέος Σάμου, της Μήλου, του Μούδρου και της Πύλου.
γ) Λιμάνια. Από άποψη εμπορικής κίνησης, αλλά και συγκοινωνιακής, τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας είναι i. Του Πειραιά: Είναι ευρύτατο και βαθύ και έχει κατάλληλη είσοδο, ώστε εύκολα να προσορμίζουν σ` αυτό κάθε είδους πλοία, χωρίς να επηρεάζονται από θαλασσοταραχές. Αποτελεί συγχρόνως συγκοινωνιακό κόμβο με πολλά λιμάνια της Ευρώπης και άλλων ηπείρων. ii. Της Θεσσαλονίκης: Είναι το μεγαλύτερο της Βαλκανικής και εξυπηρετεί τις θαλάσσιες συγκοινωνίες πολλών βαλκανικών χωρών, καθώς αποτελεί τη μοναδική έξοδό τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας είναι του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Σύρου, της Ελευσίνας, της Καλαμάτας, της Μυτιλήνης, της Καβάλας, της Πρέβεζας κλπ.
δ) Ακρωτήρια. Τα μεγαλύτερα ακρωτήρια είναι το Ρίο, ο Ακρίτας, το Ταίναρο και ο Μαλέας στην Πελοπόννησο, το Άκτιο απέναντι από την Πρέβεζα, το Σούνιο στην Αττική, το Αρτεμίσιο και ο Καφηρέας στην Εύβοια, το Τρίκερι στη Θεσσαλία και ο Άθως στη Χαλκιδική.
ε) Πορθμοί, διώρυγες κ.τ.λ. Οι σημαντικότεροι πορθμοί και διώρυγες είναι οι εξής: ο πορθμός του Ευρίπου με ελάχιστο πλάτος 40 μ., το Στενό του Ρίου-Αντιρρίου με ελάχιστο πλάτος 1.920 μ., η διώρυγα της Λευκάδας με ελάχιστο πλάτος 20 μ. και μήκος 3,4 μίλια, η διώρυγα της Κορίνθου με ελάχιστο πλάτος 21 μ. και μήκος 6,3 χλμ., ο δίαυλος Ηγουμενίτσας με ελάχιστο πλάτος 70 μ. και μήκος 920 μ., ο δίαυλος της Πρέβεζας με ελάχιστο πλάτος 60 μ. και μήκος 2.650 χλμ., ο δίαυλος Ναυστάθμου Σαλαμίνας με ελάχιστο πλάτος 240 μ. και μήκος 1.020 μ. και ο δίαυλος Πόρου Μεγάρων με ελάχιστο πλάτος 200 μ. και μήκος 2.400 μ.

Θαλάσσια ρεύματα
Μεγάλα θαλάσσια ρεύματα δεν παρουσιάζουν οι ελληνικές θάλασσες. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής: α) Το ψυχρό ρεύμα του Εύξεινου Πόντου, που προχωρεί κατά μήκος των ανατολικών ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας και εξαφανίζεται στο νότιο Αιγαίο. Από το ρεύμα αυτό επηρεάζεται το κλίμα των ακτών προς το ψυχρότερο και ξηρότερο. β) Το θερμό ρεύμα της Μεσογείου, που διακλαδίζεται προς το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος και καθιστά το κλίμα της Νότιας Ελλάδας θερμό και υγρό.

Νησιά
Πολλά νησιά, μεγάλα, μέτρια, μικρά, καθώς και ερημονήσια και βραχονησίδες περιβάλλουν την Ελλάδα. Η συνολική τους επιφάνεια είναι 25.484 τ.χλμ. Το μήκος των ακτών κατανέμεται ως εξής: Ηπειρωτική Ελλάδα 2.699,3 χλμ., Πελοπόννησος 1.378,7 χλμ., Νησιά 10.943 χλμ. Το συνολικό μήκος ακτών είναι 15.021 χλμ.
Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί είναι η Κρήτη, που έχει έκταση 8.336 τ.χλμ., όση δηλ. περίπου και η Θράκη.

Θερμές πηγές
Αφθονούν στην Ελλάδα οι θερμές ιαματικές πηγές. Οι σπουδαιότερες απ` αυτές είναι: α) Στη Μακεδονία: των Ελευθερών, της Καβάλας (οξυανθρακικές, αλκαλικές), του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (αλκαλικές, ραδιενεργές), της Νιγρίτας Σερρών (αλκαλικές, ραδιενεργές), του Σέδες Θεσσαλονίκης (θειούχες), του Βελβενδού Κοζάνης (θειούχες), του Σιδηρόκαστρου Σερρών (αλκαλικές, δισανθρακικές), του Ξυνού Νερού Φλώρινας (οξυανθρακικές, αλκαλικές). β) Στη Θράκη: της Σαμοθράκης (θειούχες). γ) Στην Ήπειρο: των Καβασίλων Ιωαννίνων (θειούχες), του Βρωμονερίου Κόνιτσας (θειούχες). δ) Στη Στερεά Ελλάδα: της Βουλιαγμένης Αττικής (χλωρονατριούχες, θειούχες, οξυανθρακικές), της Υπάτης (θειούχες), του Πλατύστομου Φθιώτιδας (οξυανθρακικές, αλκαλικές, σιδηρούχες, θειούχες), των Καμένων Βούρλων Λοκρίδας (ραδιενεργές), της Αιδηψού Εύβοιας (οξυανθρακικές θερμές αλιπηγές), της Αίγινας (αλκαλικές), των Θερμοπυλών Φθιώτιδας (θειούχες) κ.λ.π. ε) Στη Θεσσαλία: του Τσάγεζι (σιδηρούχες, οξυανθρακικές), της Δρανίτσας (θειούχες), του Σμοκόβου Καρδίτσας (αλκαλικές). στ) Στην Πελοπόννησο: των Μεθάνων (οξυανθρακικές, θειούχες), του Λουτρακίου Κορινθίας (αλκαλικές), της Κυλλήνης Ηλείας (θειούχες), του Καϊάφα Ολυμπίας (θειούχες) κ.ά. ζ) Στην Κρήτη: της Λέντας Ηρακλείου (αλκαλικές). η) Στα νησιά του Αιγαίου: της Θερμής Λέσβου (αλκαλικές, θειούχες, σιδηρούχες), του Πολυχνίτου Λέσβου (αλκαλικές), της Κεράμου Χίου (θειούχες, αλκαλικές), της Κουρνού Λήμνου (θειούχες). θ) Στις Κυκλάδες: της Κύθνου (θερμές, σιδηρούχες και ιωδοβρομιούχες αλιπηγές), της Σάριζας Άνδρου (οξυανθρακικές, χλωρονατριούχες).
Οι θερμότερες απ` αυτές είναι του Πολυχνίτου Λέσβου (87° C). Της Αιδηψού κυμαίνονται μεταξύ 65°C-78° C. Οι πιο ραδιενεργές είναι των Καμένων Βούρλων.

Χλωρίδα
Χαρακτηριστικά μεσογειακή χώρα η Ελλάδα, είναι πλούσια σε αειθαλή και σκληρόφυλλα δέντρα και θάμνους και σε αρωματικά φυτά. Το σύνολο του φυτικού κόσμου της ανέρχεται σε 4.045 είδη, από τα οποία κυριαρχούν η ελιά, η λεύκα, ο πλάτανος, το κυπαρίσσι, η συκιά, η δάφνη, το πεύκο, το έλατο, η δρυς, η καστανιά, τα εσπεριδοειδή, η άμπελος, η χαρουπιά κ.ά. Πολυάριθμα είναι τα είδη των λουλουδιών, από τα οποία τα περισσότερα καλλωπιστικά, ανθοκομικά και καρποφόρα έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες, όπως ο λωτός (Ν Ασία), η αροκάρια (Νήσοι Νόρφολκ), το γιασεμί (Μαλαισία), η ορτανσία (Κίνα), ο υάκινθος (Κεντρική Αμερική), ο βασιλικός, η μαντζουράνα κ.ά. Τέλος στη χώρα φύονται πάνω από 1.200 συνολικά ενδημικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και το Άγιο Όρος.

Πανίδα
Ο ζωικός κόσμος της Ελλάδας έχει μεσογειακό χαρακτήρα, με πολυπληθέστερα τα παραθαλάσσια και θαλάσσια ζώα. Έχουν καταμετρηθεί 50 είδη θηλαστικών, 362 πτηνών, 300 είδη ψαριών και πολλά άλλα θαλάσσια είδη και ερπετά. Γενικά έχουν καταγραφεί 1.500 είδη ζώων.
Η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει περιορίσει πολύ την άγρια πανίδα: τα άγρια ζώα, όπως ο λύκος, η αρκούδα, το αγριογούρουνο, το ελάφι, το αγριοκάτσικο και το τσακάλι, είναι σπάνια σήμερα. Από τα ήμερα συνήθη είναι τα πρόβατα, τα ιπποειδή, τα βοοειδή, οι κατσίκες και διάφορα άλλα κατοικίδια.
Τα πτηνά είναι κυρίως αποδημητικά (χελιδόνια, αγριόπαπιες, ερωδιοί, πελαργοί, ορτύκια, τρυγόνια κ.α.). Υπάρχουν όμως και ενδημικά αρπακτικά (γύπας, αετός, γεράκι, κουκουβάγια) και αλεκτοροειδή. Ιδιαίτερα αφθονούν τα είδη των ερπετών.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Η Κέρκυρα, είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά νησιά και ιδανικός προορισμός για τις διακοπές σας. Εκτός από την πανέμορφη πρωτεύουσα του, το νησί της  Κέρκυρας προσφέρει όμορφες παραλίες και μαγευτικά μέρη κρυμμένα από τα πλούσια δάση της.

Χάρτης Ταξιδιού Κέρκυρα