Η Τυνησία, ή κοινώς Τούνεζι, (Αραβικά: تونس), (Τούνις ή και «Ιφρικιγιέ») και επίσημα: Δημοκρατία της Τυνησίας (الجمهرية التونسية), (Αλ Τζούμχουριγι-ατ Τούνισγια) είναι μια χώρα στις μεσογειακές ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι το μικρότερο και πιο ανατολικό από τα κράτη που εκτείνονται κατά μήκος της οροσειράς του Άτλαντα και συνορεύει με την Αλγερία στα δυτικά και τη Λιβύη στα νοτιοανατολικά. Το 40% της χώρας καταλαμβάνει η έρημος Σαχάρα και το υπόλοιπο περιλαμβάνει γόνιμα εδάφη και προσβάσιμες ακτές. Η γεωγραφία της χώρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αρχαίους χρόνους, αρχικά με την Καρχηδόνα, πόλη των Φοινίκων, και αργότερα σαν αφρικανική επαρχία, καθώς αποτελούσε το σιτοβολώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Γεωγραφία
Σε γενικές γραμμές το υψόμετρο των οροσειρών δεν είναι πολύ υψηλό. Η Τυνησία μαζί με την Αλγερία και το Μαρόκο αποτελούν το "Νησί της Δύσης" (Τζεχίρα αλ - Μαγκρέμπ), μια περιοχή της βορειοδυτικής Αφρικής, που επηρεάζεται από την οροσειρά του Άτλαντα. Η πιο σημαντική τυνησιακή οροσειρά, Ντορσάλ, αποτελεί τμήμα του Άτλαντα και εκτείνεται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Το πιο υψηλό βουνό, Τζαμπάλ ας - Σανάμπι βρίσκεται στην ανατολική Τυνησία και φτάνει τα 1544 μ., ενώ το όρος Ζαγκουάν (1295 μ.), εκτείνεται στη βόρεια Τυνησία. Στο κεντρικό τμήμα της χώρας οι οροσειρές έχουν μέσο ύψος 1000 και αποτελούν προεκτάσεις του Άτλαντα της Σαχάρας. Στα βορειοδυτικά οι ορεινές αλυσίδες της Κρουμιρίας δεν ξεπερνούν τα 1000 περίπου μ. και στα βόρεια παράλια απλώνονται σε μέτριο ύψος τα απόκρημνα όρη Μόγκοντ.
Νοτιότερα της οροσειράς Νρορσάλ εκτεταμένες στέπες ύψους 180 ως 455 μ. διασχίζονται από μικρές οροσειρές, που έχουν διεύθυνση από βορρά προς νότο. Κατά μήκος των ανατολικών μεσογειακών ακτών απλώνονται μεγάλες πεδιάδες, όμως η νότια Τυνησία καλύπτεται από ερημικές περιοχές.