fb

Πληροφορίες για: Τόνγκα

Το Βασίλειο του νησιού Tonga
Το τελευταίο βασίλειο του Ειρηνικού και το μοναδικό που δεν αποικήθηκε ποτέ από τους δυτικούς, ένα σύνολο 170 νησιών που συγκεντρώνονται σε 4 αρχιπελάγη: Ninas, Ha’apai, Vava’u και Tongatapu - το κύριο νησί με πρωτεύουσα τη Nuku’alofa, όπου βρίσκεται και το διεθνές αεροδρόμιο. Σ’ αυτό το μαγικό βασίλειο υπάρχει μια ατμόσφαιρα υπερρεαλιστική, μακριά από τα μεγάλα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και τις τουριστικές υποδομές που προσφέρουν την απόλυτη άνεση.

Ένας παρθένος προορισμός
Λόγω του γεγονότος ότι δεν είχε επαφές με άλλους πολιτισμούς, η χώρα έμεινε πίσω, όσον αφορά στα πολυτελή ξενοδοχεία. Τα υπάρχοντα ξενοδοχεία είναι πολύ απλά. Οι επισκέπτες της Τόνγκα δεν έρχονται αποκλειστικά και μόνο για παραλίες και θαλάσσια ζωή, αλλά και για να γνωρίσουν την αρχαία πολυνησιακή κουλτούρα.

Tongatapu

Το κυριότερο νησί Tongatapu δεν διαθέτει παραλίες, αλλά παρ’ όλα αυτά συνιστούμε μια διανυκτέρευση για να κάνετε αγορές ειδών λαϊκής τέχνης, να επισκεφθείτε τις blow holes και να συνεχίσετε έπειτα για τα άλλα νησιά. Η πρωτεύουσα Nuku’alofa προσφέρει τέλειες δυνατότητες για αγορές και αποτελεί ιδανικό σημείο αναχώρησης για εκδρομές στο εσωτερικό του νησιού προς εξερεύνηση του αρχαίου πολυνησιακού πολιτισμού. Οι αεροπορικές συνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι τόσο συχνές και οι εσωτερικές πτήσεις ανάμεσα στα νησιά δεν είναι ούτε καθημερινές ούτε και τις περισσότερες φορές τηρούνται οι μέρες και οι ώρες.

Αitutaki

Είναι ειρωνεία ότι στην αναζήτησή του για τον παράδεισο ο Κάπταιν Κουκ, ενώ πήγε σε πολλά νησιά, δεν πήγε στο Aitutaki, ούτε και στην ομάδα των νησιών που πήρε αργότερα το όνομά του. Το Aitutaki ανακαλύφθηκε αργότερα (το 1789) από τον καπετάνιο William Bligh, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η γνωστή ανταρσία στο πλοίο του Η.Μ.S Bounty. Σήμερα η μόνη ανταρσία που μπορεί να βρείτε είναι από αυτούς που αρνιούνται να επιστρέψουν στo Rarotonga, καθώς μοιάζει πολύβουo σε σύγκριση με αυτό το ήσυχο νησί, που θα σας αφήσει άφωνους. Ανήκει στα νότια νησιά Κουκ και βρίσκεται 225χλμ βόρεια του Rarotonga. Εκπληκτικό από εδάφους, το Aitukaki είναι εξίσου εντυπωσιακό από τον αέρα, με τον 45χλμ προστατευτικό του ύφαλο σαν ένα τυρκουάζ χαλί που απλώνεται στη λουλακί χρώματος θάλασσα. Ένα δαχτυλίδι από ατέλειωτες παραλίες, σχηματισμένο από κατάλευκη άμμο και καλυμμένο με κοκοφοίνικες, αρτόδεντρα και αρωματικούς θάμνους που περικλείει μια ήρεμη, γαλάζια και πεντακάθαρη λιμνοθάλασσα. Τα κύματα σκάνε μακριά, πάνω στους εξωτερικούς κοραλλιογενείς υφάλους, αφήνοντας στο εσωτερικό μόνο ένα υποθαλάσσιο κήπο, με πάνω από 400 είδη ψαριών και μαλακίων. Το Aitutaki περιβάλλεται από μια από τις ωραιότερες λιμνοθάλασσες ολόκληρου του Ειρηνικού και διαθέτει εκπληκτικές κάτασπρες παραλίες στα 12 νησάκια του. Παραμονή στο Aitutaki σημαίνει βόλτες με βάρκα, εκδρομές στο κοραλλιογενές φράγμα, περιπάτους στο “βουνό” Maungapu (124 μ.). Είναι επίσης εφικτός ο γύρος ολόκληρου του νησιού (7 χλμ.) με ποδήλατο. Το περιδέραιο του υφάλου είναι 21 μικροσκοπικά motus (μικρά νησιά) και οι άδειες παραλίες τους, που αποτελούν τέλειους προορισμούς για πικ νικ, ηλιοθεραπεία και βουτιές με μάσκα στα εκπληκτικά καθαρά νερά.

Κιριμπάτι

Οι αιώνες που πέρασαν είχαν ελάχιστες επιπτώσεις στα νησιά του Κιριμπάτι, όπου οι άνθρωποι τρέφονται ακόμα με καρύδες και θαλασσινά. Η χώρα έχει συνολική έκταση 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα (310 τετραγωνικά μίλια), αλλά είναι πραγματικά απίστευτο πως οι 33 ατόλες και τα νησιά της βρίσκονται σε απόσταση 3.5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (1.350.000 τετραγωνικά μίλια) ωκεανού.

Στην πραγματικότητα, το Κιριμπάτι είναι η μόνη χώρα στον κόσμο εντός των τεσσάρων ημισφαιρίων, διασχίζοντας τον ισημερινό, ενώ παράλληλα εκτείνεται στα ανατολικά και δυτικά ημισφαίρια. Το επίπεδο της θάλασσας όμως ανεβαίνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οπότε ο ωκεανός δεν θα αργήσει να σκεπάσει τα πάντα έως το τέλος του αιώνα...

Το Κιριμπάτι έχει κατοικηθεί από Μικρονησίους που μιλάνε την ίδια διάλεκτο, ήδη από το 3000 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι αφίξεις από τη Σαμόα, την Τόνγκα και τα Φίτζι έχουν επηρεάσει κατά κόρον το πολιτιστικό σκηνικό.

Η επιμειξία είχε την τάση να κατευνάζει τις πολιτισμικές διαφορές και να οδηγεί σε σημαντικό βαθμό πολιτιστικής ομοιογενοποίησης. Μέσα σε αυτά τα νησιά αναπτύχθηκε μια Μικρονησιακή κουλτούρα σε συνδυασμό με στοιχεία από τις Πολυνησιακές και Μεληνισιακές κοινωνίες. Eπισκέψεις των ευρωπαϊκών πλοίων σημειώθηκαν τον 17ο και 18ο αιώνα, καθώς αυτά τα πλοία επιχειρούσαν την περιπλάνηση του κόσμου ή αναζητούσαν διαδρομές ιστιοπλοΐας από το νότο έως το βόρειο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Το Κιριμπάτι έγινε ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1979 και σήμερα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας Εθνών, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έγινε πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών το 1999.

Ο πληθυσμός είναι λίγο πάνω από 130.000, από τους οποίους 2/3 ζουν στην ατόλη Ταράουα. Στην ουσία πρόκειται για μία από τις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, με ελάχιστους φυσικούς πόρους. Οι εμπορικά βιώσιμες αποθέσεις φωσφορικών αλάτων εξαντλούνταν κατά τη στιγμή της ανεξαρτησίας, και σήμερα η ψύχα ινδικής καρύδας και τα ψάρια αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των εξαγωγών. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το Κιριμπάτι κερδίζει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του από το εξωτερικό (άδειες αλιείας, αναπτυξιακή βοήθεια και εμβάσματα εργαζομένων).

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Τόνγκα

Aνεξάρτητο νησιωτικό κράτος στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό, που ονομάζονται επίσης και Νησιά των Φίλων, ονομασία που τους δόθηκε από τον εξερευνητή Τζέιμς Κουκ, επειδή οι κάτοικοί του τον υποδέχτηκαν φιλικά. Το κράτος αποτελείται από 169 μεγάλα και μικρά νησιά συνολικής έκτασης 779,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τα οποία κατοικούνται μόνιμα μόνο τα 36. Ο πληθυσμός της χώρας είναι 106.137 (2002).
Τα νησιά βρίσκονται 2.000 μίλια βορειοανατολικά της πόλης Σίδνεϊ της Αυστραλίας και 400 μίλια ανατολικά των Φίτζι. Εκτείνονται σε μήκος 500 μιλίων, σχηματίζοντας δύο παράλληλες σειρές με διεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Τα νησιά διακρίνονται σε τρεις κύριες ομάδες: στα βόρεια η ομάδα Βαβάου, στο κέντρο η Χααπάι και στα νότια η Τονγκατάπου.

Γεωγραφία

Τα νησιά με βορειοανατολική διεύθυνση, έχουν κοραλλιογενή προέλευση με γενικά χαμηλό ανάγλυφο. Τα νησιά με νοτιοδυτική διεύθυνση είναι ηφαιστειογενή, ορεινά και απόκρημνα και είναι όλα ακατοίκητα. Υπάρχουν και κάποια άλλα νησιά στα νότια και στα βόρεια, που είναι απομονωμένα. Υπάρχουν τέσσερα ενεργά ηφαίστεια με σημαντικότερα το Κάο (1031 μ.) και το Τοφούα (374 μ.).

περισσότερα

Με μια ματιά

Προορισμός για τους λίγους και τους καλούς. Για αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν μόνη τους εξωτικά τοπία στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Χάρτης Ταξιδιού Τόνγκα

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια