fb

Πληροφορίες για: Βόρεια Αφρική-Μέση Ανατολή

Επίσκεψη στον αρχαίο Αραβικό κόσμο
Με Ιστορία 3000 και πλέον χρόνων, επιρροές από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, ανατολίτικη κουλτούρα που συνυπάρχει αρμονικά με τους ”δυτικούς” ρυθμούς ανάπτυξης και την ανερχόμενη τουριστική βιομηχανία, η χώρες αυτές αποτελεί  τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς –τόσο από πολιτισμικής όσο και από καθαρά ”τουριστικής” άποψης.

Ταξιδέψτε στο όνειρο
Στα ταξίδια σας θα δείτε  παλάτια, τζαμιά, πυραμίδες, μνημεία, θα περιπλανηθείτε στα σουκς, και θα γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής  χώρων που από κάθε άποψη γοητεύουν τον επισκέπτη.

 

Εδώ, δεν κάνει κρύο

Κάντε μια αυθόρμητη απόδραση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Πλούσια πολιτιστική ιστορία, ζεστές θερμοκρασίες καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, πολυτελή ξενοδοχεία και αμμώδεις παραλίες. Ταξιδέψτε στο πολύχρωμο Μαρόκο που συνδυάζει τις μεσογειακές ακρογιαλιές με το ορεινό τοπίο της ερήμου, γνωρίστε τον πλούσιο πολιτισμό και τις λευκές παραλίες της Αιγύπτου, και πολλούς άλλους προορισμούς όπως η Τυνησία, το Άμπου Νταμπι, η Ιορδανία, κλπ.

Μαρόκο

Η πιο πολυαγαπημένη και τραγουδισμένη αυτοκρατορική πόλη! Κτισμένο κοντά σε ένα δάσος από χουρμαδιές, το Μαρακές εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή με την αρχιτεκτονική των κατακόκκινων σπιτιών του και των κόκκινων, ψηλών τειχών του με τις δεκάδες μνημειώδεις πύλες ισπανομαυριτανικής τεχνοτροπίας. Μια πόλη γεμάτη κίνηση και ζωή. Η Μεδίνα, το ιστορικό κέντρο της πόλης, εκτείνεται γύρω από την τεράστια και πολυσύχναστη πλατεία Djemaa el-Fna, όπου θα βρείτε από φρούτα, φαγητά και μπαχαρικά που γεμίζουν τον αέρα με εξωτικά αρώματα, έως μουσικούς, γητευτές φιδιών, ακροβάτες, μαϊμούδες, χορεύτριες της κοιλιάς και… πορτοφολάδες. Αρκεί να πούμε ότι η πλατεία προστατεύεται από την Ουνέσκο σαν θησαυρός πολιτιστικής κληρονομιάς. Γύρω της απλώνονται τα σουκς (παζάρια), που σχηματίζουν έναν πραγματικό λαβύρινθο, με καταστήματα χειροποίητων ειδών - μια ευκαιρία για κοινωνικές επαφές κάθε είδους! Το πιο μαγευτικό στο Μαρακκές, αυτό που το κάνει μοναδικό, είναι ότι συνδυάζει τη γοητεία της ανατολής με την ελιτίστικη ατμόσφαιρα του Παρισιού. Συνδυασμός της φανταστικής κουζίνας και υπέροχης ατμόσφαιρας. Το ταξίδι σας στο Μαρακές είναι σίγουρα μια εμπειρία ζωής!

Τυνησία

H ελληνική μυθολογία έκανε πασίγνωστο αυτό το νησί ως “Νησί των Λωτοφάγων”. Τα μελένια αρωματικά φρούτα μέθυσαν τους ναύτες του Οδυσσέα. Μπορεί το άνθος του λωτού να μην υπάρχει πλέον, όσο και αν το ψάξετε, αλλά η σαγήνη παραμένει. Η Τζέρμπα, το επίπεδο αυτό νησί με τα ασπροβαμμένα σπίτια, που λάμπουν κάτω από τον ήλιο και το γαλανό, ξάστερο ουρανό, μοιάζει με πλωτό κήπο, που αναδύεται μέσα από τη Μεσόγειο. Τόπος καθαρός και παρθένος, αλλά ταυτόχρονα με πολυτελή ξενοδοχεία, ποικιλία θαλάσσιων σπορ και κέντρα θαλασσοθεραπείας. Το πρωί χαρείτε τις πολύβουες αγορές και τα παζάρια (σουκς), αλλά επισκεφθείτε και κάποιο από τα 200 τζαμιά ή τις φάρμες με τους κροκόδειλους και τα ροζ φλαμίνγκο (το χειμώνα). Το μεσημέρι χαλαρώστε στην παραλία με τη λευκή άμμο και τα ζεστά, γαλανά νερά και το δειλινό, θαυμάστε έναν ήλιο πορτοκαλοκόκκινο, με τις φιγούρες των ψαράδων να απλώνουν τα δίχτυα και την ατάραχη θάλασσα να χάνεται στο βάθος του ορίζοντα. Από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες είναι να πάτε βόλτα με πειρατικό πλοίο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε χουρμάδες και χταποδάκι και αγοράστε σφουγγάρια και κεραμικά.

Αίγυπτος

Το κοσμοπολίτικο Σαρμ-Ελ-Σεϊχ, η πόλη- θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας στο άκρο της χερσονήσου του Σινά, προσφέρει παγκοσμίου φήμης καταδύσεις σε θεαματικούς υφάλους, μαγευτικές απότομες κατωφέρειες και ναυάγια που περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Το παλιό ψαροχώρι είναι σήμερα ένα υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο.

Ιορδανία

Η Νεκρά Θάλασσα, στα 410 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, αποτελεί ένα από τα πιο φαντασμαγορικά τοπία του κόσμου. Είναι ιδανικός χώρος ξεκούρασης, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στα πιο οργανωμένα και οικονομικά spa των μεγάλων ξενοδοχείων. Βουτήξτε σε μια λίμνη γεμάτη αλάτι, με 10 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα από οποιαδήποτε θάλασσα, στην οποία είναι αδύνατο να βυθιστείτε! Βγαίνοντας από τη λίμνη θα νιώθετε το σώμα σας πολύ απαλό και μαλακό. Αφεθείτε στα έμπειρα χέρια κάποιων ντόπιων, οι οποίοι θα σας πασαλείψουν από την κορυφή ως τα νύχια με την ευεργετική λάσπη και μείνετε στον ήλιο για ένα θαυμάσιο και αγνό peeling. Απολαύστε τούρκικο χαμάμ ή επισκεφθείτε βιβλικά τοπία, όπως το παλάτι του Ηρώδη, τους καταρράκτες “Flour Cave” και τη σπηλιά του Λωτ - εκεί που η γυναίκα του έγινε στήλη άλατος, τα μαγευτικά μονοπάτια γύρω από τη Νεκρά θάλασσα με τοπία που κόβουν την ανάσα και σπήλαια όπου βρέθηκαν μερικά από τα παλαιότερα βιβλικά κείμενα. Μην ξεχνάτε όμως ότι η Ιορδανία είναι τόπος μαγευτικών μνημείων και φυσικών τοπίων, όπως η Άκαμπα, το παραθαλάσσιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας και η Πέτρα, η ρόδινη πόλη, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, τον οποίο θα επισκεφθείτε έφιπποι μέσα από μια σχισμή βράχου (φαράγγι). Άλλη μια συγκλονιστική εμπειρία στην Ιορδανία είναι η επίσκεψη με τζιπ στην έρημο του Ουάντι Ραμ, την “Κοιλάδα του Φεγγαριού”, με τα βουνά από γρανίτη και πολύχρωμη άμμο – ο τόπος που μάγεψε τον Λόρενς της Αραβίας.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Αλγερία

H Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας (Αραβικά: الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية/Al Jazairia al Dimukratiya al Saabiya) ή Αλγερία (Αραβικά: الجزائر/Al Jazair), είναι μία χώρα στη βόρεια Αφρική. Έχει έκταση 2.381.741 km² και πληθυσμό 34.178.188 κατοίκους (εκτίμηση Ιούλιος 2009). Το όνομα Αλγερία προέρχεται από το όνομα της πόλης του Αλγερίου (Γαλλικό Αλγέρι), το οποίο προέρχεται από την αραβική λέξη (al-gazair), το οποίο σημαίνει τα ΄΄ νησιά΄΄ και αναφέρεται στα τέσσερα νησιά που σταματούν στην ακτή της πόλης μέχρι να γίνουν μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Γεωγραφία

Καθώς είναι μια χώρα τεράστια σε έκταση, η Αλγερία χαρακτηρίζεται από την ποικιλία και την εναλλαγή τοπίων και αναγλύφου. Στα βόρεια βρέχεται από τη Μεσόγειο, ανατολικά συνορεύει με την Τυνησία και τη Λιβύη, νότια με το Νίγηρα, το Μάλι και τη Μαυριτανία και βορειοδυτικά με το Μαρόκο. Πρωτεύουσα είναι το Αλγέρι, αλλες μεγάλες πόλεις το Οράν, η Κωνσταντίνη, η Ανάμπα (πρώην Μπον), το Σετίφ, το Σίντι Μπελ-Αμπές.
Γεωγραφικά χωρίζεται σε 3 περιοχές:
Τη βόρεια Αλγερία ή Τελ, που εκτείνεται μεταξύ της Μεσογείου και της οροσειράς του Άτλαντα.
Τη μέση Αλγερία ή της οροσειράς του Άτλαντα.
Τη νότια ή αλγερινή Σαχάρα.
Η βόρεια Αλγερία έχει αρκετά βουνά, γνωστά με την ονομασία "Όρη της Ακτής". Ανάμεσά τους εκτείνονται εύφορες κοιλάδες και πεδιάδες, που διαρρέονται από πολλούς ποταμούς και χειμάρρους. Η Τελ είναι περιοχή παραγωγής δημητριακών, εσπεριδοειδών, ελιάς, καπνού, βαμβακιού και πολύ πυκνοκατοικημένη. Η μέση Αλγερία είναι σειρά από οροπέδια με απέραντες ερήμους και ασήμαντη βλάστηση. Έχει και πολλές αλμυρές λίμνες. Τα ψηλότερα όρη της περιοχής είναι το Κελία (2510 μ.) και το Καντίντζα (2490 μ.). Η νότια Αλγερία είναι η περιοχή της απέραντης αμμώδους αλλά και πετρώδους ερήμου και κυρίως του ορεινού όγκου του Αχαγκάρ ή Χογκάρ με ψηλότερη κορυφή το όρος Ταχάτ των 3.003 μ. και τα όρη Χογκάρ Ατζέρ, το ανατολικό τμήμα του ορεινού όγκου, με τις περίφημες βραχογραφίες της Παλαιολιθικής και των μετέπειτα εποχών. Υπάρχουν επίσης αρκετές οάσεις στους πολλούς "ουιντιάν", όπως για παράδειγμα η Τουγγούρτ η Τζανέτ, κ.λπ.

περισσότερα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αραβικά: دولة الإمارات العربية المتحدة‎, Dawlat al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttaḥidah) συντετμημένα ΗΑΕ, είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από 7 εμιράτα, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αραβικής χερσονήσου. Τα ΗΑΕ βρέχονται από τον Περσικό κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν, ενώ συνορεύουν με τη Σαουδική Αραβία και το Σουλτανάτο του Ομάν. Έχουν συνολική έκταση 83.600 τετρ.χλμ. και πληθυσμό 4.798.491 κατοίκων (εκτίμηση 2009). Τα επτά εμιράτα που απαρτίζουν την ομοσπονδία είναι τα εξής:

  • Άμπου Ντάμπι
  • Αϊμάν
  • Ντουμπάι
  • Ουμ αλ-Καϊγιάν
  • Ρας αλ-Καϊμά
  • Σάρια (Sarjah)
  • Φουτζέιρα

Πρωτεύουσα και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΑΕ είναι το Άμπου Ντάμπι, πρωτεύουσα και του ομώνυμου εμιράτου, το οποίο αποτελεί και το πολιτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Πριν από το 1971, οπότε και ιδρύθηκε η ομοσπονδία των ΗΑΕ, τα εμιράτα ήταν γνωστά ως πολιτείες της ανακωχής (Trucial States), ως αναφορά σε μία συμφωνία ανακωχής του 19ου αιώνα μεταξύ της Βρετανίας και Αράβων σεΐχηδων της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, η περιοχή των ΗΑΕ ήταν γνωστή και ως Ακτή των Πειρατών κατά τον 18ο αιώνα. Το πολιτικό σύστημα των ΗΑΕ βασίζεται στο πρώτο σύνταγμα της ομοσπονδίας του 1971 και αποτελείται από ένα πλήθος κυβερνητικών δομών, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και ανά εμιράτο. Η επίσημη θρησκεία των ΗΑΕ είναι ο ισλαμισμός και τα Αραβικά η επίσημη γλώσσα. Τα ΗΑΕ κατέχουν τα έκτα σε παγκόσμιο επίπεδο γνωστά αποθέματα πετρελαίου, ενώ έχουν παράλληλα μία από τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες στη Μέση Ανατολή. Σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται στην 36κτη θέση ως προς τα αγοραστικά μεγέθη της οικονομίας τους, ενώ το ανά κεφαλή ΑΕΠ καθορίζεται στα 46.584 δολάρια ΗΠΑ, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Επίσης, τα ΗΑΕ είναι ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Κρατών του Κόλπου, ενώ είναι μέλος της Αραβικής Συνόδου, των Ηνωμένων Εθνών, του Ισλαμικού Συμβουλίου, του ΟΠΕΚ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Γεωγραφία

Τα ΗΑΕ βρίσκονται στη νοτιοδυτική Ασία στην Αραβική χερσόνησο και βρέχονται από τον Περσικό κόλπο και τον κόλπο του Ομάν, ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Σουλτανάτο του Ομάν. Συγκεκριμένα, τα ΗΑΕ εκτείνονται μεταξύ 22°50′ και 26° βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 51° και 56°25′ ανατολικό γεωγραφικό μήκος. Τα σύνορά τους με τη Σαουδική Αραβία έχουν μήκος 530 χλμ. και εκτείνονται δυτικά, νότια και νοτιοανατολικά, ενώ τα σύνορα με το Ομάν, μήκους 430 χλμ., εκτείνονται νοτιοανατολικά και βορειοανατολικά. Η συνοριακή γραμμή με το Κατάρ στην περιοχή Κάουρ αλ Ουνταίντ έχει μήκος περίπου 19 χλμ βορειοδυτικά, αλλά παραμένει ακαθόριστη. Η συνολική έκταση των ΗΑΕ είναι περίπου 77,700 τετρ.χλμ. χωρίς ο προσδιορισμός να είναι ακριβής, καθώς υπάρχουν διενέξεις για την ακριβή χωροθέτηση των συνόρων με όλους τους παραπάνω γείτονες, αλλά και με το Ιράν αναφορικά με την κυριότητα ορισμένων νησίδων στον Περσικό κόλπο. Το μεγαλύτερο εμιράτο των ΗΑΕ, το Άμπου Ντάμπι, καταλαμβάνει το 87% της συνολικής έκτασης, δηλαδή περίπου 67.340 τετρ.χλμ., ενώ το μικρότερο εμιράτο, Αϊμάν, έχει έκταση μόνο 259 τετρ.χλμ. Η ακτογραμμή των ΗΑΕ εκτείνεται για περισσότερα από 650 χλμ. κατά μήκος των βορείων ακτών της Αραβικής χερσονήσου στον Περσικό κόλπο. Το μεγαλύτερο μέρος των ακτών καλύπτεται από αλαταποθέσεις που εισέρχονται βαθιά στην ξηρά, σχηματίζοντας παράλληλα φυσικούς όρμους με μεγαλύτερο αυτόν του Ντουμπάι, αλλά και άλλους, όπως στο Άμπου Ντάμπι και τη Σάρια. Αρκετά νησιά και νησίδες βρίσκονται στην κυριαρχία των ΗΑΕ στις ακτές αλλά και ανοιχτά στον Περσικό κόλπο, ορισμένες από αυτές αποτελούν σημείο διένεξης τόσο με το Ιράν όσο και με το Κατάρ. Αρκετές νησίδες, καθώς και κοραλλιογενείς ύφαλοι και σκόπελοι, αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, παράλληλα με τις ισχυρές παλίρροιες και τις έντονες ανεμοθύελλες. Η ακτογραμμή των ΗΑΕ συνεχίζεται μετά τα στενά του Ορμούζ και στον κόλπο του Ομάν στη χερσόνησο Μουσαντάμ, αν και το άκρο της ανήκει σε θύλακα του Ομάν μέσα στο έδαφος των ΗΑΕ. Νότια και δυτικά του Άμπου Ντάμπι, οι ερημικές εκτάσεις και οι αμμώδεις θίνες εκτείνονται στην περιοχή Ρουμπ αλ-Καλί μέχρι και τη Σαουδική Αραβία, ενώ μέσα στην επικράτεια αυτού του εμιράτου βρίσκονται δύο μεγάλες οάσεις με φυσικούς πόρους για τη διατήρηση μονίμων οικισμών. Η εκτεταμένη όαση Λίβα στα νότια βρίσκεται κοντά στα ακαθόριστα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, ενώ η όαση Αλ-Μπουραϊμί διαμοιράζεται μεταξύ των ΗΑΕ και του Ομάν. Πριν από την απόσυρση των Βρετανών από την περιοχή το 1971, η Βρετανία χάραξε τα εσωτερικά όρια ανάμεσα στα επτά εμιράτα που αποτελούν τα ΗΑΕ, με στόχο να αποφύγει τις εδαφικές διενέξεις που πιθανόν να διακινδύνευαν την ενότητα της ομοσπονδίας. Σε γενικές γραμμές οι ηγεμόνες των εμιράτων αποδέχθηκαν τη συγκεκριμένη Βρετανική επέμβαση, αν και οι διαφορές μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι, και μεταξύ του Ντουμπάι και της Σάρια, δεν επιλύθηκαν παρά μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΑΕ. Τα πλέον περίπλοκα σύνορα βρίσκονται στα όρη Αλ Χαζάρ αλ Γκαρμπί, όπου πέντε από τα εμιράτα κατέχουν περισσότερες από 12 γειτονικούς θύλακες.

περισσότερα

Μαρόκο

Το Μαρόκο είναι μια αραβική, μουσουλμανική χώρα της Βόρειας Αφρικής. Το πολίτευμά του είναι η Συνταγματική Μοναρχία και έχει έκταση 446.550 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 34.859.364, με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2009.[2] Βρίσκεται στην Βορειοδυτική άκρη της Αφρικής και συνορεύει ανατολικά με την Αλγερία και νότια με την Μαυριτανία. Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ στο βορρά από την Μεσόγειο. Στο βόρειο άκρο του βρίσκεται η μια πλευρά από τα στενά του Γιβραλτάρ, σε απόσταση 8 χλμ. από την Ισπανία. Το Μαρόκο διοικεί το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Σαχάρας, που όμως από το 1976 έχει ανακηρυχτεί ανεξάρτητο κράτος και αναγνωρίζεται από 46 κράτη στον κόσμο. Πρωτεύουσα του Μαρόκου είναι το Ραμπάτ. Το Μαρόκο υπάρχει ως κράτος πάνω από 500 χρόνια. Από τη λέξη Marruecos , όπου είναι η ισπανική προφορά του ονόματος της πόλης των <<Μαρακές>> ( για την ακρίβεια Marrakush) , που πιστεύεται ότι προέρχεται από τις λέξεις των Βερβέρων (murt ) ΄΄γη ΄΄ ή mur ΄΄μέρος΄΄ + akush ΄΄ ο Θεός΄΄. Στα Αραβικά Al Maghrib που σημαίνει ΄΄ η πλέον απομακρυσμένη δυτικά΄΄.

Γεωγραφία

Το Μαρόκο διαθέτει τις πλατύτερες πεδιάδες και τα ψηλότερα βουνά από όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι ορεινό με μέσο υψόμετρο 800 μ. Κυριαρχούν δύο μεγάλες οροσειρές: η ερ-Ριφ κατά μήκος των βόρειων ακτών της χώρας, και ο Άτλας, στο κέντρο σχεδόν της χώρας. Οι οροσειρές αυτές έχουν σχετικά μικρή ηλικία, καθώς σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Τριτογενούς (πριν από 65 έως 2,5 εκατομμύρια χρόνια). Η δημιουργία τους οφείλεται στην αφρικανική πλάκα, η οποία κινήθηκε βορειότερα, με αποτέλεσμα να συναντήσει την ευρασιατική και από τη σύγκρουση αυτή να αναγκαστούν τα πετρώματά της να αναπτυχθούν καθ` ύψος. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκαν επίσης οι Άλπεις, τα ιταλικά Απένινα καθώς και οι νότιες οροσειρές της Ισπανίας. Τέλος, στις ίδιες κινήσεις λιθοσφαιρικών πλακών οφείλεται και η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Μαρόκου, κυρίως κοντά στις μεσογειακές ακτές, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη σεισμική αδράνεια στο υπόλοιπο τμήμα της Αφρικής. Μπορούμε να διακρίνουμε το ανάγλυφο της χώρας σε τρεις φυσιογραφικές περιοχές:


α) Την παράκτια ζώνη, κατά μήκος του Ατλαντικού, η οποία αποτελείται από πολλές πεδινές εκτάσεις (Ραρμπ, Φεζ (Φες), Ουτζντά) και οροπέδια. Η περιοχή δέχεται τις περισσότερες βροχές από κάθε άλλο τμήμα της χώρας, γι` αυτό και είναι η περισσότερο πυκνοκατοικημένη.


β) Την ευρύτερη περιοχή της οροσειράς ερ-Ριφ. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατά μήκος των μεσογειακών ακτών, και κυριαρχείται από την οροσειρά ερ-Ριφ και τα υψίπεδα που την περιβάλλουν. Η οροσειρά ερ-Ριφ αποτελεί συνέχεια των οροσειρών της Ιβηρικής χερσονήσου. Έχει συνολικό μήκος 300 χλμ., πλάτος 50 χλμ. και το δυτικό της άκρο στρέφεται με μια ευρεία καμπή προς το νότιο άκρο του πορθμού του Γιβραλτάρ. Έχει μέσο υψόμετρο 1.750 μ., ενώ το ψηλότερο σημείο της φτάνει τα 2.456 μ. (κορυφή Τζέμπελ Τιντιρίν).


γ) Την περιοχή του Άτλαντα, η οποία βρίσκεται στα νότια της οροσειράς ερ-Ριφ. Κυριαρχείται από την οροσειρά του Άτλαντα, η οποία εκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι το ακρωτήριο Μπον της Τυνησίας. Έχει συνολικό μήκος 2.300 χλμ. και καλύπτει έκταση περίπου 400.000 τ. χλμ. στο έδαφος του Μαρόκου και της Αλγερίας και σε μικρότερο βαθμό της Τυνησίας. Αποτελείται κυρίως από σχιστόλιθους και ασβεστόλιθους. Εισχωρεί στο έδαφος του Μαρόκου από τα ΒΑ και ακολουθεί ΝΔ κατεύθυνση. Χωρίζει τη χώρα σε δύο τμήματα: το ανατολικό και το δυτικό, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με τη στενή διάβαση Τάζα, στα βορειοανατολικά. Τα όρη του Άτλαντα κυριαρχούν σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας και είναι διατεταγμένα σε τρεις χωριστές αλυσίδες: τον Μεγάλο ή Υψηλό Άτλαντα, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 740 χλμ. και η κορυφή του όρους του Τζέμπελ Τούμπκαλ (4.165μ.) αποτελεί το ψηλότερο σημείο τη χώρας, τον Μέσο Άτλαντα, ο οποίος βρίσκεται βόρεια του Μεγάλου Άτλαντα και η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 3.290 μ., και τέλος τον Αντιάτλαντα, ο οποίος εκτείνεται νοτιοδυτικά του Μεγάλου Άτλαντα, μέχρι τον Ατλαντικό ωκεανό, και φτάνει σε μέγιστο ύψος τα 2.359 μ. Ανατολικά του Άτλαντα εκτείνονται μια σειρά από οροπέδια και υψίπεδα, τα οποία εισχωρούν στο έδαφος της Αλγερίας. Τα υψίπεδα αυτά σχηματίζονται μεταξύ οροσειρών χαμηλότερου υψομέτρου, όπως οι Σάρο, Μπάνι και Ουαρκζίζ και καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε κορυφές, δέχονται λιγότερες βροχές από ό,τι οι βόρειες πλαγιές της οροσειράς. Τέλος, στα νότια και ανατολικά, εκεί που τελειώνουν οι προεκτάσεις του Άτλαντα, αρχίζουν οι ερημικές εκτάσεις της Σαχάρας, μέρος των οποίων αποτελεί η έρημος Γκιρ.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Ο μαγευτικός αραβικός κόσμος θα σας χαρίσει νύχτες μαγικές και μέρες παραμυθένιες.

Χάρτης Ταξιδιού Βόρεια Αφρική-Μέση Ανατολή