Χώρα της βόρειας Ευρώπης στο ανατολικό τμήμα τη Σκανδιναβικής χερσονήσου. Ορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 55°20΄ ως 69°4΄ βόρειο πλάτος και 10°20΄ ως 24°10` ανατολικό μήκος. Παρουσιάζει μακρόστενο σχήμα με κατεύθυνση από βορρά προς νότο μήκους 1.575 χλμ. (το μέγιστο) και από ανατολή προς δύση μήκους των σουηδικών ακτών εκτείνεται σε 2.390 χλμ. Με έκταση 449.964 τ. χλμ., από τα οποία 8% του εδάφους (39.036 τ. χλμ.) είναι εσωτερικά ύδατα, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης μετά την Ευρωπαϊκή Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Κατέχει το 4,6 περίπου του συνόλου της ευρωπαϊκής έκτασης και το 13,9% του εδάφους της Ενωμένης Ευρώπης των 15 είναι κατά 3,4 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.
Ο πληθυσμός της Σουηδίας σύμφωνα με εκτίμηση του 2002 ανέρχεται στους 8.876.744 κατοίκους, από τους οποίους πάνω από 8.500 είναι Λάπωνες. Πρωτεύουσά της είναι η Στοκχόλμη με 674.452 κατοίκους.
Η Σουηδία συνορεύει δυτικά και βορειοδυτικά και σε μήκος 1.619 χλμ. με τη Νορβηγία και βορειανατολικά, σε μήκος 586 χλμ. με τη Φιλανδία. Βρέχεται ανατολικά από τα νερά του Βοθνικού κόλπου, που τη χωρίζει από τη Φιλανδία, και νοτιοανατολικά από τη Βαλτική θάλασσα. Νοτιοδυτικά η Σουηδία βρέχεται από τα θαλάσσια στενά του Σκάγερακ και του Κάτεγκατ (πορθμοί της Βαλτικής θάλασσας) που τη χωρίζουν από τη Δανία. Στη Σουηδία επίσης περιλαμβάνονται τα μεγάλα νησιά Όλαντ και Γκότλαντ, που βρίσκονται απέναντι από τις νοτιοανατολικές ακτές της Βαλτικής θάλασσας και ένα πλήθος παράκτιων νησιών μικρής έκτασης.
Γεωγραφία
Το έδαφος της Σουηδίας παρουσιάζει έντονα τα σημάδια των παγετώνων, των διαβρώσεων που τους ακολούθησαν και της καθίζησης. Αποτελέσματα της καθίζησης του εδάφους είναι οι πολυάριθμες λίμνες και τα πολλά νησάκια κοντά στις ακτές της Βαλτικής. Από πλευράς μορφολογίας το σουηδικό έδαφος έχει σχετικά χαμηλό μέσο ύψος και μόνον το 20% του συνολικού εδάφους ξεπερνά τα 400 μέτρα και το 30% βρίσκεται σε ύψος κάτω των 100 μέτρων. Ειδικότερα το φυσιογραφικό ανάγλυφο της χώρας από βορρά προς νότο διακρίνεται σε τέσσερις κύριες περιοχές. Η βόρεια είναι γεμάτη όρη και λίμνες (Νόρλαντ). Η κεντρική περιοχή παρουσιάζει βαθύπεδα (Σβέαλαντ) και χαμηλά υψίπεδα (Σμόλαντ). Η νότια περιοχή έχει μικρές, αλλά γόνιμες πεδιάδες (Σκόνε). Οι περιοχές Σμόλαντ και Σκόνε ανήκουν στην περιοχή Γκέταλαντ. Οι σημαντικότερες οροσειρές της χώρας εντοπίζονται στην περιοχή της Λαπωνίας, ενώ προς τα νότια και νοτιοανατολικά τα υψώματα δεν παρουσιάζουν σημαντικό ύψος.
Η πιο σημαντική οροσειρά των σουηδο-νορβηγικών συνόρων είναι αυτή του Τσέλεν, όμως οι πιο ψηλές οροσειρές βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της βόρειας και κεντρικής Σουηδίας με κορυφές των Κεμπνεκάισε (2.111 μέτρα) και Σάργεκτγιοκο (2.089 μέτρα), που βρίσκεται μέσα σε έναν πολύ όμορφο εθνικό δρυμό. Η οροσειρά προς νότο χαμηλώνει βαθμιαία. Εκεί συναντάμε τις κορυφές Ώρεσκουταν, Χελαγκσφγέλετ και το βουνό Σουλάρνα. Τα βουνά του νότου είναι σημαντικοί πόλοι έλξης για τους τουρίστες της άνοιξης και του καλοκαιριού· επειδή υπάρχουν πολλά κέντρα αθλητισμού και ειδικότερα σκι.
Τα ορεινά συγκροτήματα προς τα ανατολικά διαρρέονται από σημαντικά ποτάμια, που ρέουν διαμέσου στενών λιμνών μεγάλου μήκους. Τα βουνά που αποτελούν τα ορεινά συγκροτήματα, διακόπτονται συχνά από βαθιές κοιλάδες.
Οι μεγαλύτερες πεδιάδες της Σουηδίας βρίσκονται στη νότια και παράκτια περιοχή της χώρας. Το έδαφος αυτών των πεδιάδων, λόγω των πρόσφατων θαλάσσιων αποθέσεων είναι γόνιμο και το υπέδαφός τους είναι πλούσιο σε πετρώματα νεότερων γεωλογικών περιόδων.
Η Σουηδία έχει βραχώδη ακτογραμμή, πολυάριθμα και κάποιες φορές δασωμένα παράκτια νησιά στρογγυλού σχήματος, από τις διαβρώσεις των παγετώνων. Βραχώδεις ακτές συναντώνται και στα ανατολικά και στα δυτικά κυρίως γύρω από τη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ. Ορισμένες σουηδικές ακτές είναι αμμώδεις. Το νησί Γκότλαντ είναι σχηματισμένο από ασβεστολιθικά πετρώματα.