fb

Πληροφορίες για: Στοκχόλμη

Η Βενετία του βορρά!
Μια πόλη γνωστή για τα Βραβεία Νόμπελ, η όμορφη και γεμάτη χρώματα Στοκχόλμη, υποδέχεται τους επισκέπτες στα νησιά στα οποία απλώνεται, σαν μια δεύτερη Βενετία.

 

 

Η Σκανδιναβική πρωτεύουσα

με τους ήσυχους ρυθμούς, την απόλυτη τάξη και την κοινωνική ευημερία, διατηρεί αλώβητη την αρχοντική της πλευρά, με τα βασιλικά ανάκτορα να δεσπόζουν στο κέντρο της και τη μεσαιωνική της ταυτότητα, αφού ο ιστός της παλιάς πόλης όχι μόνο διατηρείται, αλλά φιλοξενεί και ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής της πόλης.

 

Μια μοντέρνα "νησιωτική" πρωτεύουσα

Υποστηρίζει συνάμα το μοντέρνο χαρακτήρα της στο κέντρο, όπου δεσπόζουν τα σύγχρονα κτίρια, με το περιβόητο σουηδικό design, τις άριστες συγκοινωνίες και υποδομές. Ακούγεται παράδοξο, αλλά η Στοκχόλμη είναι μια νησιωτική πρωτεύουσα, με τα κεντρικά μέρη της πόλης να περιλαμβάνουν δεκατέσσερα νησιά.

Παλάτι της Στοκχόλμης

Το παλάτι της Στοκχόλμης είναι η επίσημη κατοικία της σουηδικής βασιλικής οικογένειας. Τα επίσημα γραφεία της Σουηδικής μοναρχίας βρίσκονται εδώ όπου ο βασιλιάς Καρλ Γκουστάβ, ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός κράτους, γι αυτό και κάποιες αίθουσες του δεν είναι ανοιχτές προς το κοινό. Χτισμένο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το φρούριο του 13ου  αιώνα χρησιμοποιήθηκε από τον Γιάρλ Μπίργκερ για την υπεράσπιση του περάσματος προς τη λίμνη Μάλαρεν. Έπειτα, με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλες πτέρυγες ώσπου τον 16ο αιώνα μετατράπηκε σε αναγεννησιακό παλάτι. Το επιβλητικό παλάτι αποτελείται από 1.430 δωμάτια και είναι παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα βασιλικά παλάτια που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τον αρχικό τους σκοπό.

Χαρακτηριστικά του αποτελούν, η Αίθουσα του Κράτους, το Βασιλικό Παρεκκλήσι, το Θησαυροφυλάκιο της Σουηδίας και το Μουσείο Τρε Κρόνορ. Επίσης μέχρι το 1878 στέγαζε την Εθνική Βιβλιοθήκη. Έξω από το παλάτι, η Βασιλική Φρουρά της Σουηδίας, φρουρεί το παλάτι και τις βασιλικές οικογένειες της χώρας από το 1523. 

 

Μεγάλη Πλατεία

Πρόκειται για μια πλατεία που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης και αποτελεί σημείο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Κατά καιρούς μετατρέπεται σε κεντρικό τόπο κοινωνικών εξελίξεων αφού αποτελεί σημείο έναρξης διαμαρτυριών και διαδηλώσεων. Επιπλέον είναι γνωστή για τις ευρείας κλίμακας εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διεξάγονται εδώ καθώς και την χριστουγεννιάτικη αγορά της. Από αρχιτεκτονικής άποψης η πλατεία δεν διαθέτει την κομψότητα αντίστοιχων τόπων άλλων ευρωπαϊκών πόλεων διότι δημιουργήθηκε σταδιακά όταν κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα η ανάγκη για περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους αλλά και η ανάγκη δημιουργίας νέων οικιών για τον αυξανόμενο πληθυσμό οδήγησε στην ανέγερση μιας πυκνής σειράς κτιρίων περιμετρικά της πλατείας. Χαρακτηριστικό είναι το πηγάδι που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και σχεδιάστηκε από τον Erik Palmstedt.

Βασιλικό δραματικό θέατρο

Το βασιλικό δραματικό θέατρο αποτελεί την κοιτίδα του "σουηδικού δράματος" που κατά πολλούς θεωρείται διαφορετικό θεατρικό είδος που η ιστορία του ανάγεται στα 1788. Το σημερινό κτίριο του θεάτρου χτίστηκε το 1908 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Fredrik Lilljekvist, οι καλλιτέχνες Carl Milles και Carl Larson προσέθεσαν μία εικαστική παρέμβαση και για τον εξαίσιο εσωτερικό διάκοσμο υπεύθυνος είναι ο Prince Eugen. Η δραματική σχολή που στεγάζεται και λειτουργεί στο θέατρο εκπαίδευσε πολλούς ηθοποιούς αλλά και σκηνοθέτες που αργότερα μεγαλούργησαν σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μερικοί από αυτούς είναι ο Alf Sjoberg, η Creta Garbo, η Ingrid Bergman και πολλοί άλλοι. Από το 1967 η σχολή λειτουργεί σαν ξεχωριστό ίδρυμα και συνεχίζει ακατάπαυστα το επιτυχημένο έργο της. Στις μέρες μας διαθέτει οχτώ σκηνές και καθημερινά φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις καλύπτοντας τα γούστα των απαιτητικότερων φίλων του θεάτρου. Μάλιστα θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά θέατρα σε παγκόσμιο επίπεδο με περισσότερες από 1000 παραστάσεις ετησίως. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ακόμα και αν δεν είστε γνώστης της σουηδικής γλώσσας εάν το επιδιώξετε σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε μία αγγλόφωνη παράσταση.

Σουηδια- Δημαρχείο Στοκχόλμης

Τα βραβεία Νόμπελ, ίσως τα πιο βαρύτιμα στον κόσμο, θεσμοθετήθηκαν το 1895 από τον Σουηδό εφευρέτη της πολεμικής βιομηχανίας, Άλφρεντ Νόμπελ και με εξαίρεση το βραβείο για την Ειρήνη, απονέμονται κάθε χρόνο, από το 1901, στο δημαρχείο της Στοκχόλμης στις 10 Δεκεμβρίου, κάθε χρόνο – στην επέτειο θανάτου του Νόμπελ.  Την τελετή ακολουθεί ένα πλούσιο δείπνο στην μπλε αίθουσα του δημαρχείου της Στοκχόλμης, όπου η βασιλική οικογένεια της χώρας είναι οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Το μεγαλοπρεπές δημαρχείο της πόλης, χτισμένο πάνω στο νησάκι Kungsholmen, κατασκευάστηκε από το 1911 έως το 1923 με πάνω από οκτώ εκατομμύρια κόκκινα τούβλα και εγκαινιάστηκε στις 23 Ιουνίου 1923, ακριβώς 400 χρόνια μετά την άφιξη στην πόλη του Γουσταύου του 1ου απελευθερωτή της Σουηδίας από την Ένωση των τριών Σκανδιναβικών χωρών. Η διάσημη Μπλε Αίθουσα, φιλοξενεί το μεγαλύτερο όργανο στην Σκανδιναβία με 10.270 ηχητικούς σωλήνες, ενώ η Χρυσή Αίθουσα εντυπωσιάζει με τα λαμπερά ψηφιδωτά που αναπαριστούν πρόσωπα και γεγονότα από τη Σουηδική ιστορία.  Το Δημαρχείο και ο πύργος του είναι επισκέψιμα μόνο με οργανωμένες ξεναγήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες περιλαμβάνουν και κάθοδο από τα σκαλιά που κατεβαίνουν επίσημα οι νικητές των βραβείων Νόμπελ. Το πάρκο γύρω από το δημαρχείο είναι διακοσμημένο με εντυπωσιακά αγάλματα βασιλιάδων και άλλων ιστορικών προσώπων.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Σουηδία

Χώρα της βόρειας Ευρώπης στο ανατολικό τμήμα τη Σκανδιναβικής χερσονήσου. Ορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 55°20΄ ως 69°4΄ βόρειο πλάτος και 10°20΄ ως 24°10` ανατολικό μήκος. Παρουσιάζει μακρόστενο σχήμα με κατεύθυνση από βορρά προς νότο μήκους 1.575 χλμ. (το μέγιστο) και από ανατολή προς δύση μήκους των σουηδικών ακτών εκτείνεται σε 2.390 χλμ. Με έκταση 449.964 τ. χλμ., από τα οποία 8% του εδάφους (39.036 τ. χλμ.) είναι εσωτερικά ύδατα, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης μετά την Ευρωπαϊκή Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Κατέχει το 4,6 περίπου του συνόλου της ευρωπαϊκής έκτασης και το 13,9% του εδάφους της Ενωμένης Ευρώπης των 15 είναι κατά 3,4 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.
Ο πληθυσμός της Σουηδίας σύμφωνα με εκτίμηση του 2002 ανέρχεται στους 8.876.744 κατοίκους, από τους οποίους πάνω από 8.500 είναι Λάπωνες. Πρωτεύουσά της είναι η Στοκχόλμη με 674.452 κατοίκους.
Η Σουηδία συνορεύει δυτικά και βορειοδυτικά και σε μήκος 1.619 χλμ. με τη Νορβηγία και βορειανατολικά, σε μήκος 586 χλμ. με τη Φιλανδία. Βρέχεται ανατολικά από τα νερά του Βοθνικού κόλπου, που τη χωρίζει από τη Φιλανδία, και νοτιοανατολικά από τη Βαλτική θάλασσα. Νοτιοδυτικά η Σουηδία βρέχεται από τα θαλάσσια στενά του Σκάγερακ και του Κάτεγκατ (πορθμοί της Βαλτικής θάλασσας) που τη χωρίζουν από τη Δανία. Στη Σουηδία επίσης περιλαμβάνονται τα μεγάλα νησιά Όλαντ και Γκότλαντ, που βρίσκονται απέναντι από τις νοτιοανατολικές ακτές της Βαλτικής θάλασσας και ένα πλήθος παράκτιων νησιών μικρής έκτασης.

Γεωγραφία

Το έδαφος της Σουηδίας παρουσιάζει έντονα τα σημάδια των παγετώνων, των διαβρώσεων που τους ακολούθησαν και της καθίζησης. Αποτελέσματα της καθίζησης του εδάφους είναι οι πολυάριθμες λίμνες και τα πολλά νησάκια κοντά στις ακτές της Βαλτικής. Από πλευράς μορφολογίας το σουηδικό έδαφος έχει σχετικά χαμηλό μέσο ύψος και μόνον το 20% του συνολικού εδάφους ξεπερνά τα 400 μέτρα και το 30% βρίσκεται σε ύψος κάτω των 100 μέτρων. Ειδικότερα το φυσιογραφικό ανάγλυφο της χώρας από βορρά προς νότο διακρίνεται σε τέσσερις κύριες περιοχές. Η βόρεια είναι γεμάτη όρη και λίμνες (Νόρλαντ). Η κεντρική περιοχή παρουσιάζει βαθύπεδα (Σβέαλαντ) και χαμηλά υψίπεδα (Σμόλαντ). Η νότια περιοχή έχει μικρές, αλλά γόνιμες πεδιάδες (Σκόνε). Οι περιοχές Σμόλαντ και Σκόνε ανήκουν στην περιοχή Γκέταλαντ. Οι σημαντικότερες οροσειρές της χώρας εντοπίζονται στην περιοχή της Λαπωνίας, ενώ προς τα νότια και νοτιοανατολικά τα υψώματα δεν παρουσιάζουν σημαντικό ύψος.
Η πιο σημαντική οροσειρά των σουηδο-νορβηγικών συνόρων είναι αυτή του Τσέλεν, όμως οι πιο ψηλές οροσειρές βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της βόρειας και κεντρικής Σουηδίας με κορυφές των Κεμπνεκάισε (2.111 μέτρα) και Σάργεκτγιοκο (2.089 μέτρα), που βρίσκεται μέσα σε έναν πολύ όμορφο εθνικό δρυμό. Η οροσειρά προς νότο χαμηλώνει βαθμιαία. Εκεί συναντάμε τις κορυφές Ώρεσκουταν, Χελαγκσφγέλετ και το βουνό Σουλάρνα. Τα βουνά του νότου είναι σημαντικοί πόλοι έλξης για τους τουρίστες της άνοιξης και του καλοκαιριού· επειδή υπάρχουν πολλά κέντρα αθλητισμού και ειδικότερα σκι.
Τα ορεινά συγκροτήματα προς τα ανατολικά διαρρέονται από σημαντικά ποτάμια, που ρέουν διαμέσου στενών λιμνών μεγάλου μήκους. Τα βουνά που αποτελούν τα ορεινά συγκροτήματα, διακόπτονται συχνά από βαθιές κοιλάδες.
Οι μεγαλύτερες πεδιάδες της Σουηδίας βρίσκονται στη νότια και παράκτια περιοχή της χώρας. Το έδαφος αυτών των πεδιάδων, λόγω των πρόσφατων θαλάσσιων αποθέσεων είναι γόνιμο και το υπέδαφός τους είναι πλούσιο σε πετρώματα νεότερων γεωλογικών περιόδων.
Η Σουηδία έχει βραχώδη ακτογραμμή, πολυάριθμα και κάποιες φορές δασωμένα παράκτια νησιά στρογγυλού σχήματος, από τις διαβρώσεις των παγετώνων. Βραχώδεις ακτές συναντώνται και στα ανατολικά και στα δυτικά κυρίως γύρω από τη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ. Ορισμένες σουηδικές ακτές είναι αμμώδεις. Το νησί Γκότλαντ είναι σχηματισμένο από ασβεστολιθικά πετρώματα.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

H Στοκχόλμη είναι μία από τις πιο όμορφες, ζωντανές και κοσμοπολίτικες πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Χάρτης Ταξιδιού Στοκχόλμη

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια