Είναι το μεγαλύτερο νησί της γης που ανήκει στη Δανία, με έκταση 2.176.000 τετρ. χλμ. από τα οποία μόνο τα 431.000 είναι ελεύθερα από τους πάγους για ορισμένη εποχή του χρόνου. Το υπόλοιπο νησί καλύπτεται από αιώνιους πάγους. Ο πληθυσμός της φτάνει τις 57.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Νουούκ (πρώην Γκοντχώμπ) με 14.500 κατοίκους.
Πολιτικά η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία και αντιπροσωπεύεται στο κοινοβούλιό της. Το νησί έχει σχήμα μακρόστενο και βρίσκεται πιο κοντά στην αμερικανική ήπειρο. Στα νότια και στα δυτικά παράλιά της φτάνει ένα ζεστό θαλάσσιο ρεύμα, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι πιο ήπιο. Το χειμώνα στις περιοχές αυτές η μέση θερμοκρασία είναι - 7° C, ενώ στα βόρεια τμήματα του νησιού η μέση θερμοκρασία είναι 23° C και ακόμη περισσότερο.
Ανακαλύφθηκε από τους Βίκινγκς στα 900 περίπου μ.Χ. και ονομάστηκε Γροιλανδία, που σημαίνει πράσινο νησί. Αργότερα μετοίκησαν στο νησί διάφοροι Σκανδιναβοί και ίδρυσαν δύο αποικίες. Μέχρι το 1888 ήταν γνωστά μόνο τα παράλια και μόνο εκείνη τη χρονιά ο Νάνσεν επιχείρησε ένα ταξίδι στο εσωτερικό και έφτασε σε βάθος, από την ακτή, 550 περίπου χιλιόμετρα.
Τελικά εξερευνήθηκε ολόκληρο, το 1912, από το γνωστό εξερευνητή Ρασμούσσεν. Το νησί κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Εσκιμώους, που είναι συγκεντρωμένοι κυρίως σε χωριά που δεν ξεπερνούν τους 500-600 κατοίκους το καθένα. Από τα πιο γνωστό χωριό είναι η Θούλη, στην οποία έχει εγκατασταθεί μια από τις μεγαλύτερες βάσεις ραντάρ των Αμερικανών.
Η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι το ψάρεμα και το κυνήγι, ιδιαίτερα της φάλαινας και της φώκιας και σε μικρότερη έκταση της πολικής αρκούδας. Αναπτυγμένη είναι επίσης και η κτηνοτροφία, που περιλαμβάνει κυρίως εκτροφή ταράνδων και πολικών αλεπούδων που είναι περιζήτητες για τη γούνα τους. Τελευταία έγινε προσπάθεια εγκλιματισμού αγελάδων, χωρίς όμως να σημειωθούν και μεγάλα αποτελέσματα.
Γεωγραφία
Η χλωρίδα, περιορισμένη στη νοτιοδυτική παραλιακή ζώνη, αποτελείται από βρύα, λειχήνες, ιτιές και άλλα νανώδη φυτά. Η πανίδα της Γροιλανδίας περιλαμβάνει ταράνδους, πολικές αρκούδες, αρκτικές αλεπούδες, λύκοι, ερμίνες, μοσχοβόες, πολικοί λαγοί, πολλά υδρόβια αποδημητικά πουλιά και θαλάσσια κήτη (φάλαινες, φώκιες).