Η Ανταρκτική ή Ανταρκτίδα, η έκτη ήπειρος της γης και είναι η περιοχή γύρω από το Νότιο Πόλο και η έκτασή της είναι περίπου 14 εκατ. τετρ. χλμ. Ανακαλύφθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1820 από τον Αμερικανό Ναθάνιελ Πάλμερ. Για τη διαμόρφωσή της και ειδικά των ακτών της, λίγα πράγματα είναι γνωστά. Πιστεύεται ότι στο μακρινό παρελθόν, ήταν προέκταση της αμερικανικής ηπείρου, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες μελετώντας τα νησιά της.
Περιτριγυρίζεται από το Νότιο Παγωμένο Ωκεανό και λίγα νησιά, όπως λόγου χάρη το νησί Ρος. Ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στο κέντρο ενός οροπεδίου ύψους 2.000 μ. περίπου, που περιβάλλεται από πολύ ψηλά κι απότομα βουνά.
Η θερμοκρασία της (- 91° Κελσίου το 1957) είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία της Αρκτικής, η περιοχή σκεπάζεται από πάγους και έχει 6 μήνες ημέρα και 6 μήνες νύκτα.
Μια ομάδα από τα νησιά που την περιτριγυρίζουν χωρίζονται από την κυρίως ήπειρο με τον πορθμό Μπάνσφιλντ. Άλλα νησιά είναι τα ηφαιστειογενή Μπάλλενυ, τελείως ακατοίκητα, που κυρίως είναι ορεινοί όγκοι, οι νησίδες Μάκερι κ.ά. Υπάρχουν άλλα δυο νησιά στη θάλασσα Ρος, που έχουν τα ονόματα των δύο εξερευνητών Ρος και Σκωτ. Στο Ρος υπάρχει το ενεργό ηφαίστειο Έρεβος ύψους 4.000 μ. Έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν όλη η ήπειρος βρίσκεται σ' ένα απέραντο υψίπεδο ύψους 2.000 μ.
Η μεγαλύτερη γνωστή οροσειρά εκτείνεται από το βόρειο ακρωτήριο περνά τη Γη της Βικτωρίας και χάνεται στα Ν.Α. Έχει μήκος 1.800 χλμ. και οι ψηλότερες κορυφές της στα 4.500 μ. είναι τα όρη Ντισκόβερυ και Μέλμπουρν. Μια δεύτερη οροσειρά είναι της Βασίλισσας Μωντ.
Το 1947 ανακαλύφτηκε στην Ανατολική Ανταρκτική από αεροπλάνο μια απέραντη περιοχή χωρίς πάγους, η όαση Μπώνγκερ. Αυτή περιβάλλεται από βράχους και έχει τρεις μεγάλες λίμνες και είκοσι μικρότερες με γλυκό νερό.
Σοβιετική αποστολή με τον καθηγητή Λιάλωφ εξερεύνησε το 1957 την όαση και βρήκε ότι έχει μήκος 60 χλμ. και πλάτος 20 χλμ.
Για το κλίμα της είναι γνωστό ότι η θερμοκρασία στις ακτές κατεβαίνει στους - 60° Κελσίου. Η χειμερινή περίοδος είναι από Απρίλιο έως Νοέμβριο. Η βροχή σχεδόν είναι άγνωστη, αλλά οι χιονοθύελλες και οι ισχυροί άνεμοι πολύ συχνοί και βοηθούν στο σχηματσμό σταθερού πάγου στις ακτές και παράλληλα απομακρύνουν τα παγόβουνα.
Για το φυτικό και ζωικό της βασίλειο ακόμη και για την εκεί ανθρώπινη παρουσία λίγα πράγματα υπάρχουν. Τα φυτά είναι μόνο βρύα και λειχήνες. Φυσικά απολιθώματα δείχνουν, όμως ότι στο παρελθόν υπήρχε εκεί τροπική βλάστηση. Υπάρχει μεγάλος αριθμός από πιγκουίνους, φώκιες, φάλαινες, θαλάσσια πουλιά και άπτερα έντομα. Όσο για τους ανθρώπους υπάρχουν μόνο μερικοί φαλαινοθηρικοί σταθμοί, αν και πιστεύεται ότι η ήπειρος μπορεί να γίνει κατοικήσιμη.
Όσον αφορά όμως τον πλούτο των θαλασσών της και τον ορυκτό πλούτο είναι τεράστιος. Όσο για μέταλλα έχει πλούσια κοιτάσματα από γαιάνθρακες, σίδερο, νικέλιο, χαλκό κ.ά.
Η εξερεύνηση της ήταν δυσκολότερη από αυτήν της Αρκτικής ζώνης, εκεί το κρύο είναι πάρα πολύ δυνατό και το έδαφος ανώμαλο.
Πρώτος εξερευνητής της ήταν ο Γάλλος Υβ Ζοζέφ Καργκελόν το 1771 και ακολούθησαν ο Άγγλος Τζαίημς Κουκ το 1773, ο Ρώσος Μπελλινγκχάουζεν το 1820 και ο Άγγλος Μπίσκοτ το 1832 που την ονόμασε Γη Έντερμπυ. Στη συνέχεια ο Γάλλος Ντ' Υβρίλ το 1840, ο Αμερικανός Ουίλκες το 1838, ο Άγγλος Ρος το1840, οι Ουέντελ Μπίσκε και Μπάλεν το 1892, οι Φ.Α. Κουκ και Άμουνδσεν το 1895, ο Άγγλος Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ το 1910 και πάρα πολλοί άλλοι.
'Πρώτος στο νότιο πόλο της γης έφτασε ο Άμουνδσεν το 1911'.
Από τότε η εξερεύνηση συνεχίζεται, διάφορες χώρες έχουν χωρίσει την Ανταρκτική σε μέρη και στέλνουν εκεί επιστήμονες.
Η 7η ήπειρος
Σ αυτόν τον στενόχωρα πυκνοκατοικημένο πλανήτη υπάρχει μια ήπειρος, όπου ο αέρας είναι πεντακάθαρος και ο καλοκαιριάτικος ήλιος λάμπει πιο πολύ απ, ό,τι στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Δεν είναι όμως και ο Κήπος της Εδέμ διότι λέγεται Ανταρκτική και είναι η πιο κρύα, η πιο ξηρή, η πιο ανεμοδαρμένη, η πιο δυσπρόσιτη και η πιο έρημη περιοχή Γης
Παρέα με τους πιγκουίνους
Οι πιγκουίνοι κατά κύριο λόγο ζουν σε μέρη όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, ειδικά τα είδη της Ανταρκτικής και των γύρω νησιών. Μπορείς όμως να τους πλησιάσεις χωρίς να απομακρύνονται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι πιγκουίνοι δεν αγχώνονται όταν τους πλησιάζει άνθρωπος. Στα παγωμένα βάθη της Ανταρκτικής οι πιγκουίνοι τραγουδούν και χορεύουν.
Φαινομενικά ανιαρή, αλλά...
Είναι πιο κρύα και από την κορυφή του Έβερεστ. Είναι πιο ξηρή και από τη Σαχάρα. Είναι βυθισμένη στο σκοτάδι οκτώ μήνες τον χρόνο. Είναι βυθισμένη στη σιωπή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εν τούτοις, η έβδομη ήπειρος, η Ανταρκτική, είναι ικανή να μαγέψει κάθε λογής επισκέπτη με τις κρυφές ομορφίες της και τα ατελείωτα ταξίδια στις παγωμένες θάλασσές της
Είναι το νοτιότερο σημείο της γης, οι συνθήκες που επικρατούν αντίξοες, γιαυτό και αποτελεί ένα από τα λιγότερο, αν όχι το λιγότερο, προσβάσημο μέρος του πλανήτη.Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με το Βόρειο Πόλο, που δεν είναι παρά ένα φύλλο πάγου που επιπλέει στην επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού, ο γεωγραφικός Νότιος Πόλος βρίσκεται σε στέρεο έδαφος. Οι επισκέπτες του είναι κυρίως ερευνητές και μολονότι παλαιότερα αποτελούσε απατηλό όνειρο μία εξόρμηση σε αυτό το μέρος, πλέον παρέχει τεχνολογικές δυνατότητες που το καθιστούν εύκολο να διαικπεραιωθεί. Οι περισσότερες ερευτνητικές αποστόλες τελούνται το διάστημα Νοεμβρίου-Ιανουρίαου, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της Ανταρκτικής.
Τα νησιά Σέτλαντ αποτελούν μέρος της Βρετανικής επικράτειας στην Ανταρκτική. Δεν υπάρχει μόνιμη κατοίκηση στα νησιά αυτά εκτός από το προσωπικό που εργάζεται στους ερευνητικούς σταθμούς. Το κλίμα δεν είναι τόσο βάρυ όπως συνηθίζεται και η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ -10 ° C και + 5 ° C. Εάν δεν είστε μέρος μιας ερευνητικής ομάδας, ο ευκολότερος τρόπος για να επισκεφθείτε τα νησιά είναι με το κρουαζιερόπλοιο. Κρουαζιέρες σε αυτό το τμήμα της Ανταρκτικής συνήθως ξεκινούν από την Ουσουάια.
Η Ανταρκτική Χερσόνησο είναι η περιοχή που επισκέπτονται περισσότερο οι άνθρωποι στην Ανταρκτική. Στην πραγματικότητα, είναι μια γεωλογική προέκταση της οροσειράς των Άνδεων και υποστηρίζεται από τη Χιλή, την Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται μόνο με σκάφος. Υπάρχουν πολλά νησιά διάσπαρτα κατά μήκος της δυτικής πλευράς της χερσονήσου, πολλά από τα οποία καταλαμβάνονται από επιστημονικές βάσεις. Στην περιοχή ζουν πολλά είδη ζώων και φυσικά τις «Μασκότ» της Ανταρκτικής που δεν είναι άλλοι από τους πιγκουίνους. Ο τουρισμός στην Ανταρκτική είναι αυστηρά ρυθμιζόμενος όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων αυτών ζώων. Η Συνθήκη της Ανταρκτικής παρέχει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση του τουριστικών επιπτώσεων.
Η Θάλασσα Ρός είναι μια περιοχή της Ανταρκτικής που βρίσκεται νότια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Καλύπτεται κυρίως με πάγο, ενώ κάποιος μπορεί να θαυμάσει τον μεγάλο αριθμό πιγκουίνων και φώκαιων που ζουν στην περιοχη. Το ταξίδι στην θάλασσα Ρός γίνονται με σκάφοι που σπάνε τον πάγο ή με αεροπλάνο. Επιπλέον οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου στο όρος Έρεβος, ενώ οι λάτρες της αναρήχησης μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο όρος Κιρκπάτρικ.
Πληροφορίες για τις Χώρες
Ανταρκτική
Με μια ματιά
Ένας τόπος που σπάνια αγγίζεται από τον άνθρωπο τούτη η παγωμένη γη έχει πανέμορφα τοπία, που διακόπτονται μόνο από μια χούφτα επιστημονικές βάσεις και έναν «μόνιμο» πληθυσμό μερικών χιλιάδων επιστημόνων. Οι επισκέπτες στην Ανταρκτική γενικά πρέπει να περάσουν αγριεμένες θάλασσες πάνω σε παγοθραυστικά, αλλά όσοι το κάνουν, ανταμείβονται με ένα παραμυθένιο σκηνικό και σημαντική πανίδα άγριας ζωής, με γνωστότερους τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους.