fb

Πληροφορίες για: Τσεχία

Τσέχικη Κορώνα
Η Τσεχία βρίσκεται στη κεντρική Ευρώπη με πρωτεύουσα την ιστορική πόλη της Πράγας και νόμισμα τη Τσέχικη Κορώνα...
Με το που φτάσετε στο αεροδρόμιο κάντε συνάλλαγμα αλλά όχι πολλά λεφτά γιατί η ισοτιμία στο αεροδρόμιο είναι καθαρό κλέψιμο, απλά κάντε να έχετε κορώνες για το εισιτήριο του λεωφορείου προς τη πόλη το οποίο κοστίζει γύρω στις 25 κορώνες.

Το κλίμα
Ως προς το κλίμα ενδεικτικά ο χειμώνας είναι ψυχρότερος από τα άλλα κράτη της κεντρικής Ευρώπης ενώ το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται ως θερμό, το χειμώνα εφοδιαστείτε με ότι πιο ζεστό ρούχο έχετε, ισοθερμικά κτλ.


Η επίσημη γλώσσα
είναι η Τσέχικη ενώ αρκετοί κάτοικοι μιλούν και τα Γερμανικά ενώ τα Αγγλικά είναι ίσως περισσότερο διαδεδομένα στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης αν και δύσκολα θα συνεννοηθείς λόγο του ότι δεν τα γνωρίζουν τόσο καλά.

Καστρούπολη

Η Καστρούπολη, που απλώνεται πάνω στον βράχο της Μάλα Στράνα. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε το εντυπωσιακό κάστρο Χρατσάνι, τον ναό του Αγίου Βίτου και το Παλάτι, το χρυσό δρομάκι των αλχημιστών και το περίφημο Λορέττο. 

Κρουαζιέρα στο Μολδάβα

Απολαύστε μια όμορφη κρουαζιέρα στον ποταμό Μολδάβα, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις ομορφιές της Πράγας εν πλω

 

Κάρλοβυ Βάρυ

Επιβάλλεται μια εκδρομή στην πανέμορφη λουτρόπολη Κάρλοβυ Βάρυ (110 km), στη Δυτική Τσεχία, πασίγνωστη σε όλον τον κόσμο για τις θερμές ιαματικές πηγές της. Θα εντυπωσιαστείτε από το πράσινο της κοιλάδας, τα γάργαρα νερά του μικρού ποταμού Τέπλα και τα υπέροχα κτίρια αναγεννησιακού στυλ. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τη ρώσικη εκκλησία με τους χρυσούς τρούλους και το υπέροχο ξενοδοχείο Πουπ του 17ου αιώνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε έναν απολαυστικό καφέ. Για τους λάτρεις των αγορών, στον κεντρικό δρόμο της λουτρόπολης μπορείτε να βρείτε υπέροχα κρύσταλλα και πορσελάνες.

Πράγα, η πόλη που χορεύει…

Ακόμα κι αν δεν έχεις πάει στην Πράγα, σίγουρα έχεις μία εικόνα της. Έχεις δει σε φωτογραφίες τις χρυσές στέγες της. Έχεις δει τα παράξενα γοτθικά κτήρια με τα τερατόμορφα στολίδια που δεν καταλαβαίνεις αν σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες πριν αιώνες για να τρομοκρατούν τους περαστικούς ή για να χλευάσουν την καταπίεση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επίσης ξέρεις από την Πράγα το Μαύρο Θέατρο, τον Κάφκα, τον Κούντερα. Και βέβαια έχεις ακουστά την Άνοιξη της Πράγας και τη Βελούδινη Επανάσταση… Όλα αυτά δεν είναι λίγα. Όλα αυτά, μαζί με ό,τι πούμε παρακάτω για τη γοητευτική αυτή πρωτεύουσα της Τσεχίας, δείχνουν ότι η Πράγα είναι μία πόλη που ανά τους αιώνες χορεύει με την ιστορία – και μάλιστα διαλέγει μόνη της τα βήματα αυτού του χορού.
Πάμε λοιπόν: τα πρώτα δείγματα ζωής στην ευρύτερη περιοχή ανάγονται στην Παλαιολιθική Εποχή. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω ποταμό Μολδάβα και τοποθετημένη στην κεντρική Βοημία. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Και φυσικά το λαμπρό ιστορικό κέντρο της είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Θρυλείται πως η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και τον σύζυγό της, Πρέμυσλ – ο πρώτος της ομώνυμης δυναστείας. Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα, γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει «υψηλό, ανώτερο κάστρο». Σύντομα, η πόλη έγινε η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η πόλη άνθισε τον 14ο αιώνα, καθώς εξελίχθηκε σε σημαντικότατο εμπορικό κέντρο και προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. Τότε ενισχύθηκε εκεί και το έντονο εβραϊκό στοιχείο που χαρακτηρίζει την Πράγα και την κουλτούρα της. Μνημεία της εποχής αυτής είναι και ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο Χράντσανι, ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και το Πανεπιστήμιο, το παλαιότερο στην κεντρική Ευρώπη.
Το 1526, το Βασίλειο της Βοημίας παραχωρήθηκε στους Αψβούργους και τότε η Πράγα έζησε μια δεύτερη μεγάλη ευημερία ειδικά στα χρόνια του Αυτοκράτορα Ροδόλφου Β’. Ο τελευταίος ζούσε στο Κάστρο και συγκέντρωνε στην αυλή του πλήθος από αστρολόγους, μάγους και άλλες παράξενες φυσιογνωμίες. Έτσι εξηγείται κι αυτή η παράξενη αρχιτεκτονική με τα διακοσμητικά γοτθικά τέρατα στα κτίρια-ορόσημα της πόλης.
Όμως οι κάτοικοι της πόλης δεν φοβούνταν τα τέρατα και είχαν τσαγανό. Αυτό αποδεικνύουν οι δύο Εκπαραθυρώσεις της Πράγας (1419 και 1618) στις οποίες οι προτεστάντες ηγέτες πέταξαν από το παράθυρο του κάστρου τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας! Η δεύτερη Εκπαραθύρωση σήμανε και το ξέσπασμα του περίφημου Τριακονταετούς Πολέμου της Κεντρικής Ευρώπης ο οποίος άρχισε ως θρησκευτικός, κατέληξε πολιτικός για επικράτηση των Μεγάλων Δυνάμεων και έφερε την παρακμή της πόλης. Όχι όμως για πολύ, διότι η Βιομηχανική Επανάσταση την αναζωογόνησε και της ξαναέδωσε την παλιά αίγλη της.
Και μετά τη βιομηχανική ευημερία ήρθε ο 20ος αιώνας που έφερε τους δικούς του πολέμους. Με τον Α’ Παγκόσμιο, διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία και η Πράγα έγινε η πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας – η πρωτεύουσα των γραμμάτων και των τεχνών που ξέρουμε σήμερα. Ο Κάφκα, είναι ένα λαμπρό δείγμα εκείνης της εποχής. Με τον Β΄ Παγκόσμιο, κυριάρχησε το απολυταρχικό καθεστώς που οδήγησε στην περίφημη Άνοιξη της Πράγας, το 1967, στο 4ο Συνέδριο Τσεχοσλοβάκων Συγγραφέων, το οποίο πυροδότησε μια σφοδρή αντίδραση ενάντια στο καθεστώς. Αυτή η Άνοιξη δυστυχώς πνίγηκε τον Αύγουστο του 1968 όταν τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατέπνιξαν την εξέγερση. Όλα αυτά τα διαβάζουμε στην «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» του Μίλαν Κούντερα ή τα βλέπουμε στην πολυβραβευμένη ομώνυμη ταινία. Και φτάνουμε στο 1989, με τη Βελούδινη Επανάσταση στους δρόμους της Πράγας και τη συνακόλουθη κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία. Το 1993, η Πράγα έγινε η πρωτεύουσα της νεοσύστατης Τσεχίας.
Την πολυτάραχη και ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία την αντιλαμβανόμαστε εύκολα στις βόλτες μας μέσα στην πόλη. Στα κτήρια, στα καφέ, στις λεωφόρους, στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, στο κάστρο, στην κουλτούρα των ανθρώπων, στις τέχνες και τα γράμματα, στην καθημερινή ζωή.
Αλλά αν ξεχωρίζαμε ένα ορόσημο, που να δείχνει το ταμπεραμέντο της Πράγας, αυτό είναι το «Κτίριο που Χορεύει». Το σύμπλεγμα δυο πύργων που αναπαριστούν έναν άνδρα και μία γυναίκα που στροβιλίζονται στους ρυθμούς της πόλης. Το υπογράφουν οι σταρ αρχιτέκτονες Βλάντο Μίλουνιτς και Φρανκ Γκέρι… Ο πρώτος είναι Τσεχοκροάτης και ο δεύτερος Αμερικανός βραβευμένος μεταξύ άλλων και με Πρίτσκερ που θεωρείται κάτι σαν το Νομπέλ της Αρχιτεκτονικής. Ο Γκέρι αρχικά έδωσε στο κτίριο την ονομασία «Φρεντ & Τζίντζερ» από το γνωστό χολιγουντιανό δίδυμο. Αργότερα όμως απέσυρε την ονομασία διότι όπως είπε «θα ήταν λάθος να μεταφέρουμε το κιτς της Αμερικής και του Χόλιγουντ σε μία τόσο αυθεντική πόλη σαν την Πράγα!».  Η ιδέα για την κατασκευή του εν λόγω κτηρίου ανήκε στον σπουδαίο πολιτικό Βάτσλαβ Χάβελ τον τελευταίο πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας και πρώτο Πρόεδρο της Τσεχίας, ο οποίος έμενε ακριβώς δίπλα και οραματίστηκε εκεί να χτιστεί μία μεγάλη πινακοθήκη. Ο Χάβελ πέρα από πολιτικός ήταν συγγραφέας, αντικαθεστωτικός και δραματουργός. Πρωτεργάτης στην Άνοιξη της Πράγας και τη Βελούδινη Επανάσταση… Τελικά στο «Κτήριο που Χορεύει» στεγάζονται γραφεία. Και η ιστορία της πόλης ακολουθεί πλέον νέους στροβιλισμούς.

...

περισσότερα

Τσέσκυ Κρούμλοβ, η πόλη του Έγκον Σίλε και των μαιάνδρων

Είναι μια μικρή μεσαιωνική πόλη, μοναδικού ενδιαφέροντος, στη Νότια Βοημία, πολύ κοντά στην Πράγα. Είναι χτισμένη πάνω σε παράξενους φυσικούς μαιάνδρους που σχηματίζει ο ποταμός Μολδάβας και φημίζεται για την ιστορική γοτθική αρχιτεκτονική της και το κάστρο Κρούμλοβ, ένα από τα μεγαλύτερα της Βοημίας. Τα πέτρινα σπίτια της, γύρω από έναν ποτάμιο μαίανδρο, διατηρούν ατόφια τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή μορφή τους και φυσικά η πόλη έχει ανακηρυχθεί μνημείο της UNESCO. Η ονομασία Τσέσκι (Τσεχικό) Κρούμλοβ έχει καθιερωθεί για να διαφοροποιείται από το Μοράβσκι (Μοραβικό) Κρούμλοβ, στη Νοτιοανατολική Τσεχία.
Η πόλη και το κάστρο της χτίστηκαν στα τέλη του 13ου αιώνα σε ένα εμπορικής σημασίας πέρασμα του Μολδάβα. Εξ ου και ο πλούτος της μικρής αυτής πόλης που φαίνεται ξεκάθαρα στην εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τς. Ορόσημο είναι το επιβλητικό κάστρο της, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Τσεχία. Το κτιριακό συγκρότημα του κάστρου περιλαμβάνει τεράστιους κήπους, όπου κατά παράδοση ζουν μικρές αρκούδες, λίμνες, τάφρο και ένα υπέροχο μπαρόκ θέατρο, που χτίστηκε το 1682. Λόγω παλαιότητας εκεί δίνονται μόνο δύο παραστάσεις μπαρόκ όπερας τον χρόνο, υπό το φως των κεριών!
Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Ιστορικό Μουσείο της Βοημίας, το Μουσείο Βασανιστηρίων (γιατί Μεσαίωνας δεν σημαίνει μόνο εντυπωσιακή αρχιτεκτονική…), το μοναστήρι των Μινοριτών του 14ου αιώνα και το παραδοσιακό ζυθοποιείο Έγκενμπεργκ που ακόμα κάνει τις διανομές μπύρας με άλογο και άμαξα. Στο Τσέσκυ Κρούμλοβ επίσης διοργανώνονται δύο σημαντικά ετήσια φεστιβάλ: το μεσαιωνικό και το διεθνές μουσικό.
Η προσωπικότητα όμως που δεσπόζει μοιραία στη γραφική αυτή πόλη είναι ο κορυφαίος αυστριακός ζωγράφος Έγκον Σίλε, ο οποίος θεωρείται ιδιοφυία της αρ νουβώ ζωγραφικής και είναι παγκοσμίως διάσημος για τα όλο ένταση πορτραίτα του – αγαπημένα θέματά του ήταν οι εταίρες των αρχών του 20ού αιώνα. Η μητέρα του καταγόταν από το Τσέσκυ Κρούμλοβ και ο ίδιος το επισκεπτόταν συχνά για διακοπές μεταξύ του 1907 και του 1917. Μάλιστα κάποια στιγμή αποφάσισε να μετακομίσει εκεί από τη Βιέννη για να εργαστεί αλλά δεν τα κατάφερε. Το πνεύμα του ήταν πολύ ανατρεπτικό και μποέμ για τη μικρή συντηρητική πόλη – την απεικόνισε σε μία σειρά έργων υπό τον τίτλο «Νεκρή Πόλη» – κι έτσι αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει άρον άρον, για την κοσμοπολίτικη και πιο καλλιτεχνική Βιέννη. Σήμερα στο Τσέσκυ Κρούμλοβ διατηρείται το πατρικό σπίτι της μητέρας του στο όπου έμενε και ζωγράφιζε ο ίδιος, στην οδό Πλέσιβετς Νο. 343 πάνω στο ποτάμι. Εκεί στεγάζεται πλέον ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του. Ο Σίλε πέθανε το 1918 έναν χρόνο αφότου εγκατέλειψε το Τσέσκυ Κρούμλοβ, από ισπανική γρίπη στη Βιέννη, λίγο προτού κλείσει τα 28 χρόνια του. Σήμερα έργα του εκτίθενται στα μεγαλύτερα μουσεία όλου το κόσμου. Σήμερα έργα του εκτίθενται στα μεγαλύτερα μουσεία όλου το κόσμου.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Τσεχία

Η Τσεχία, είναι κράτος της Κεντρικής Ευρώπης, που αποτελείται από τις ιστορικές περιοχές Βοημία, Μοραβία και Σιλεσία. Συνορεύει προς Δ και Β με τη Γερμανία, προς Α. με τηνΣλοβακία, προς Β. με την Πολωνία και προς Ν. με την Αυστρία. Διαχωρίστηκε από την Σλοβακία την 1η Ιανουαρίου 1993, με δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι αποφάσισαν τον ειρηνικό χωρισμό της περιοχής σε δύο κράτη. Έχει έκταση 30.450 τετ. χλμ. και πληθυσμό 10.300.000 κ. (απογραφή 1991). Πρωτεύουσα η Πράγα (1.212.000 κ.)

Πόλεις

Πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι η Πράγα με 1.212.000 κατ., με σημαντικά και ποικίλα ιστορικά οικοδομήματα, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Είναι επίσης σημαντική εμπορική και βιομηχανική πόλη, κέντρο συγκοινωνιών, εκτύπωσης και έκδοσης βιβλίων κλπ. Άλλες πόλεις είναι: η Μπρυν (ή Μπρνο), αρχαία πόλη, κέντρο εριουργίας και βιομηχανίας βάμβακος, μηχανημάτων, δερμάτων, των όπλων Μπρεν, οινοπνευματωδών ποτών κλπ. Η Ολμντς, έδρα πανεπιστημίου και βιομηχανική πόλη. Η Κόζιτσε, με βιομηχανία καπνού, οίνου και υφαντουργεία. Η Λίμπερετς με βιομηχανίες βαμβακιού, μετάλλων, τροφίμων κλπ. Η Κάρλοβι Βάρι, στην κοιλάδα του ποταμού Όρε με τις ονομαστές ιαματικές πηγές της κ.ά.

 

Γεωγραφία

Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι ορεινό. Μπορούμε να χωρίσουμε τη χώρα σε 3 γεωγραφικά τμήματα. Προς Δ. βρίσκεται η Βοημία, που είναι ένα εκτεταμένο υψίπεδο, διαρρέεται από τον ποταμό Έλβα και έχει τα Σουδητικά όρη, Μεταλλοφόρα όρη, το Βοημικό Δρυμό και τα Υψώματα της Μοραβίας. Στο κέντρο βρίσκεται η Μοραβία, που είναι μια μεγάλη λωρίδα κατά το πλείστο λοφώδης και διασχίζεται από πολλές οροσειρές με διεύθυνση από ΒΑ. προς ΝΔ. Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι η οροσειρά Βοημίας - Μοραβίας στα δυτικά σύνορά της. Προς Α. το υψίπεδο της Μοραβίας μεταπίπτει στην περιοχή των Καρπαθίων ορέων, που αρχίζουν από το Δούναβη και καταλήγουν στα Πολωνικά Καρπάθια. Προς τα Β. της Μοραβίας βρίσκεται η Σιλεσία, της οποίας το έδαφος είναι περιορισμένης έκτασης, αλλά έχει σημαντική οικονομική σημασία, γιατί περιέχει πλούσια ανθρακοφόρα κοιτάσματα.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Εδώ ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε στον 18ο αιώνα, κάστρα σε λίμνες, μπαρόκ παλάτια, αναγεννησιακά σπίτια, γοτθικοί ναοί και πλατείες, αμέτρητα αγάλματα και θαυμαστές γέφυρες, κήποι και σιντριβάνια συνθέτουν σκηνικά βγαλμένα από σελίδες παραμυθιού.

Χάρτης Ταξιδιού Τσεχία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια