Η Τσεχία, είναι κράτος της Κεντρικής Ευρώπης, που αποτελείται από τις ιστορικές περιοχές Βοημία, Μοραβία και Σιλεσία. Συνορεύει προς Δ και Β με τη Γερμανία, προς Α. με τηνΣλοβακία, προς Β. με την Πολωνία και προς Ν. με την Αυστρία. Διαχωρίστηκε από την Σλοβακία την 1η Ιανουαρίου 1993, με δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι αποφάσισαν τον ειρηνικό χωρισμό της περιοχής σε δύο κράτη. Έχει έκταση 30.450 τετ. χλμ. και πληθυσμό 10.300.000 κ. (απογραφή 1991). Πρωτεύουσα η Πράγα (1.212.000 κ.)
Πόλεις
Πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι η Πράγα με 1.212.000 κατ., με σημαντικά και ποικίλα ιστορικά οικοδομήματα, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Είναι επίσης σημαντική εμπορική και βιομηχανική πόλη, κέντρο συγκοινωνιών, εκτύπωσης και έκδοσης βιβλίων κλπ. Άλλες πόλεις είναι: η Μπρυν (ή Μπρνο), αρχαία πόλη, κέντρο εριουργίας και βιομηχανίας βάμβακος, μηχανημάτων, δερμάτων, των όπλων Μπρεν, οινοπνευματωδών ποτών κλπ. Η Ολμντς, έδρα πανεπιστημίου και βιομηχανική πόλη. Η Κόζιτσε, με βιομηχανία καπνού, οίνου και υφαντουργεία. Η Λίμπερετς με βιομηχανίες βαμβακιού, μετάλλων, τροφίμων κλπ. Η Κάρλοβι Βάρι, στην κοιλάδα του ποταμού Όρε με τις ονομαστές ιαματικές πηγές της κ.ά.
Γεωγραφία
Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι ορεινό. Μπορούμε να χωρίσουμε τη χώρα σε 3 γεωγραφικά τμήματα. Προς Δ. βρίσκεται η Βοημία, που είναι ένα εκτεταμένο υψίπεδο, διαρρέεται από τον ποταμό Έλβα και έχει τα Σουδητικά όρη, Μεταλλοφόρα όρη, το Βοημικό Δρυμό και τα Υψώματα της Μοραβίας. Στο κέντρο βρίσκεται η Μοραβία, που είναι μια μεγάλη λωρίδα κατά το πλείστο λοφώδης και διασχίζεται από πολλές οροσειρές με διεύθυνση από ΒΑ. προς ΝΔ. Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι η οροσειρά Βοημίας - Μοραβίας στα δυτικά σύνορά της. Προς Α. το υψίπεδο της Μοραβίας μεταπίπτει στην περιοχή των Καρπαθίων ορέων, που αρχίζουν από το Δούναβη και καταλήγουν στα Πολωνικά Καρπάθια. Προς τα Β. της Μοραβίας βρίσκεται η Σιλεσία, της οποίας το έδαφος είναι περιορισμένης έκτασης, αλλά έχει σημαντική οικονομική σημασία, γιατί περιέχει πλούσια ανθρακοφόρα κοιτάσματα.