fb

Πληροφορίες για: Κύπρος

Ένα απο τα πιο όμορφα νησιά που υπάρχουν
Η Κύπρος είναι το διαμάντι της Ανατολικής Μεσογείου. Ένας τόπος με πανάρχαια ιστορία και πολιτισμό και ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και κλίμα. Η Κύπρος είχε τη τύχη και την ατυχία μαζί να στέκεται στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων και για 6000 χρόνια να αποτελεί το αντικείμενο του πόθου για όλους εκείνους ζηλεύουν την ομορφιά της. Προσφέρεται για κάθε είδους ταξίδια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι σίγουρο ότι θα αποζημιώσει τον επισκέπτη με τον καλύτερο τρόπο.

Θα δείς πολλά
Η γενέτειρα, η ακτή, το ιερό, η πέτρα, τα λουτρά της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς. Οι αρχαιότητες της Πάφου, ο κόλπος της Χρυσοχούς, η παρθένα φύση του Ακάμα κα.

Το «σφίξιμο» στα Κατεχόμενα
Οσο όμως κι αν κανείς Ελληνας δεν πηγαίνει στην Κύπρο μόνο για περιήγηση, η φύση και οι ομορφιές του νησιού μπορούν να σε πλανέψουν, ώσπου να δεις ψηλά από το Τρόοδος τα Κατεχόμενα και να αισθανθείς ξανά ένα σφίξιμο στην καρδιά.

Λάρνακα

Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο της Λάρνακας η πρώτη εικόνα που εντυπωσιάζει είναι αυτή της τεράστιας Αλυκής που απλώνεται δίπλα στις πίστες και είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου. Τους χειμωνιάτικους μήνες αγριόκυκνοι και φλαμίνγκο κάνουν εδώ μια στάση πριν συνεχίσουν την κάθοδό τους για τον Νότο. Η Λάρνακα είναι μια όμορφη παραλιακή πόλη με ατμόσφαιρα που θυμίζει έντονα λουτρόπολη του Μεσοπολέμου. Πίσω από τον παραλιακό δρόμο με τους φοίνικες βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, ένα από τα ωραιότερα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, που είναι μαζί με το Μεσαιωνικό Μουσείο και το Μουσείο Πιερίδη τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Πάφος

Πλησιάζοντας στην Πάφο θα συναντήσουμε την «Πέτρα του Ρωμιού», την παραλία που φαίνεται πως πήρε λίγη από την ομορφιά της Αφροδίτης, η οποία σύμφωνα με τον μύθο αναδύθηκε από τα κύματα σ’ αυτό εδώ το σημείο. Η χαρακτηριστική εικόνα της Πάφου είναι το λιμανάκι με τις χρωματιστές ψαρόβαρκες και το μεσαιωνικό φρούριο. Τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν σε επαύλεις ευγενών και αναπαριστούν σκηνές από την ελληνική μυθολογία θεωρούνται από τα ωραιότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Πίσω από την τουριστική πολυκοσμία του παραλιακού δρόμου, η Πάφος είναι μια ήσυχη πόλη με ενδιαφέροντα νεοκλασικά κτίρια όπως το Δημοτικό Μέγαρο και τα κτίρια των Σχολείων.

Λευκωσία

Στη Λευκωσία ζωντανεύει το αριστοκρατικό πρόσωπο της Κύπρου. Μακριά από τα πλήθη των τουριστών που γεμίζουν τα παράλια, η πληγωμένη πολιτεία ζει στους δικούς της ρυθμούς. Η Λεωφόρος Μακαρίου με τα φαρδιά δενδροφυτεμένα πεζοδρόμια, τις τράπεζες και τα πολυκαταστήματα θυμίζει ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Φτάνοντας στην Πλατεία Ελευθερίας θα βρεθείτε μπροστά στα καλοδιατηρημένα βενετσιάνικα τείχη που κρύβουν πίσω τους την παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια και τους πεζόδρομους της Λαϊκής Γειτωνιάς. Ο χωρισμός της πόλης γίνεται πιο έντονος στο εντός των τειχών κομμάτι της, αφού εδώ οι στενοί δρόμοι έχουν γίνει αδιέξοδοι και τα συρματοπλέγματα πληγώνουν το τοπίο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να ξαναζωντανέψει η περιοχή. Τα αποτελέσματα είναι φανερά στην ανατολική πλευρά των τειχών πίσω από την Πύλη Αμμοχώστου. Εκεί τα σπίτια αναπαλαιώνονται και μετατρέπονται συχνά σε καλόγουστα καταστήματα.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Κύπρος

Η Κύπρος, επίσημα Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητη νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου. Συνορεύει θαλάσσια με την Ελλάδα (Καστελόριζο), την Τουρκία, την Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η βόρεια πλευρά της βρίσκεται υπό κατοχή από την Τουρκία από το 1974. Το 1983, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προέβη στην ανακήρυξη της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" (ΤΔΒΚ) η οποία μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Γεωγραφία

Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου, 215 μίλια, και της Κρήτης, νότια των ακτών της Τουρκίας 37 μίλια, δυτικά των Συριακών ακτών 56 μίλια, και βόρεια των ακτών της Αιγύπτου 190 μίλια.
Πρώτοι που φέρονται να ασχολήθηκαν επισταμένως με την γεωγραφία της Κύπρου ήταν οι αρχαίοι Έλληνες: Στράβων (63 π.Χ.-23 μ.Χ.) και Κλαύδιος Πτολεμαίος (127-151 μ.Χ.), οι οποίοι και είναι οι πρώτοι χαρτογράφοι της Κύπρου.
Μορφολογία εδάφους

Από μορφολογική άποψη η Κύπρος μπορεί να υποδιαιρεθεί στις πιο κάτω μορφολογικές περιφέρειες:

  • Το ορεινό σύμπλεγμα Τροόδους.
  • Τη βόρεια οροσειρά.
  • Τη κεντρική πεδιάδα.
  • Τη λοφώδη περιοχή γύρω από το ορεινό σύμπλεγμα Τροόδους.
  • Τις παράκτιες πεδιάδες.
περισσότερα

Με μια ματιά

«Η Κύπρος είναι η αληθινή πατρίδα της Αφροδίτης. Ποτέ δεν είδα νησί με τόση θηλυκότητα, ποτέ δεν ανάπνεψα αέρα τόσο γιομάτο μ’ επικίνδυνες, γλυκύτατες συμβουλές», Νίκος Καζαντζάκης

Χάρτης Ταξιδιού Κύπρος

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια