Η Δημοκρατία της Πολωνίας βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης κατέχοντας μια εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική θέση, γεγονός που συντέλεσε στο σχεδόν διαρκή επανακαθορισμό των συνόρων της, μέχρι και το 1945. Η μεταβατική της θέση μεταξύ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είχε, στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα η Πολωνία άλλοτε να αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της Ευρώπης (16ος αι.) και άλλοτε να εκμηδενίζεται τελείως διαμοιράζοντας τα εδάφη της στους διάφορους κατακτητές της. Σήμερα, μετά από τη σταθεροποίηση των συνόρων της που συντελέστηκε με το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, η Πολωνία καταλαμβάνει έκταση 312.685 τ. χλμ., είναι δηλαδή η όγδοη σε μέγεθος χώρα της Ευρώπης, μετά από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία. Η έκτασή της καλύπτει το 3,2% της συνολικής έκτασης της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ο πληθυσμός της ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2002, σε 38.625.478 κατοίκους, αποτελώντας και από αυτή την άποψη την όγδοη πληθυσμιακά χώρα της Ευρώπης, μετά από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και την Ισπανία.
Η χώρα βρίσκεται στη Βορειοκεντρική Ευρώπη, μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στα βόρεια βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα. Σε σχέση με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν (πριν το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο) τα εδάφη της Πολωνίας εμφανίζουν το φαινόμενο της συνολικής μετατόπισής τους προς τη Δύση. Αυτό οφείλεται στην προσάρτηση από την πρώην ΕΣΣΔ 179.000 τ. χλμ. στα ανατολικά σύνορα της χώρας και στην προσάρτηση από την Πολωνία εδαφών που ανήκαν στη Γερμανία (103.777 τ. χλμ.) στα δυτικά της σύνορα. Η συνολική επικράτεια όμως της Πολωνίας, σε σχέση με την προπολεμική (388.600 τ. χλμ.) εμφάνισε σαφή μείωση.
Στο βορρά η χώρα, σε μήκος 524 χλμ., βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα. Δυτικά τα σύνορά της με τη Γερμανία διαγράφονται από τη φυσική οριογραμμή των ποταμών Όντερ-Νάισε, σε μήκος 462 χλμ. Νοτιοδυτικά συνορεύει με την Τσεχία σε μήκος 786 χλμ., ενώ στα νότια με τη Σλοβακία σε μήκος 518 χλμ. Στα νοτιοανατολικά συνορεύει με την Ουκρανία σε μήκος 526 χλμ., ανατολικά με τη Λευκορωσία σε μήκος 408 χλμ. Βορειότερα και ανατολικά συνορεύει με τη Λιθουανία σε μήκος 102 χλμ. και τη Ρωσία, μέσω της περιοχής Καλίνινγκραντ ή Κένιγκσμπεργκ, σε μήκος 210 χλμ.
Γεωγραφία
Η συνολική έκταση της Πολωνίας, από γεωμορφολογική άποψη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πεδινή. Το ανάγλυφο της χώρας παρουσιάζεται ομαλό, με τις πεδιάδες να καταλαμβάνουν το 90% της συνολικής έκτασης και το 75% του εδάφους να έχει υψόμετρο μικρότερο των 200 μέτρων. Οι πεδιάδες αυτές αποτελούν τμήμα της Βόρειας Ευρωπαϊκής πεδιάδας, η οποία εκτείνεται δυτικά στο έδαφος της Γερμανίας και ανατολικά στη μεγάλη Ουκρανική και Ρωσική πεδιάδα. Ο γεωλογικός σχηματισμός των εδαφών αυτών ανάγεται στον Παλαιοζωικό αιώνα, γεγονός που τα εντάσσει στην ευρύτερη έκταση της Μεσευρώπης, το τμήμα εκείνο της Ευρωπαϊκής ηπείρου που σχηματίστηκε από την Ερκύνια πτύχωση του Παλαιοζωικού αιώνα. Η διαμόρφωση του σημερινού πεδινού τμήματος οφείλεται όμως σε περισσότερο πρόσφατες γεωλογικές διεργασίες και κυρίως στη δράση των τελευταίων παγετώνων του Καινοζωικού αιώνα (κατά τα τελευταία 20-30.000 χρόνια). Έτσι σήμερα οι εκτάσεις των πολωνικών βαθυπέδων καλύπτονται από πρόσφατες γεωλογικές αποθέσεις που επέφερε η ροή των παγετώνων και των υδάτινων ρευμάτων που δημιούργησε το λιώσιμό τους.
Πέρα από τις μεγάλες πεδινές εκτάσεις, μπορούν να διακριθούν και άλλες μικρότερες γεωμορφολογικές ζώνες, οι οποίες σε παράλληλη διάταξη διατρέχουν τη χώρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Έτσι διαμορφώνονται πέντε συνολικά φυσιογραφικές περιοχές στις οποίες χωρίζεται η Πολωνία: 1) Η Παράκτια Βαλτική Ζώνη. 2) Η Περιοχή των Λιμνών ή Βαλτική Ράχη. 3) Η Πολωνική Πεδιάδα. 4) Τα Κεντρικά Οροπέδια. 5) Η Νότια Ορεινή Ζώνη των Καρπαθίων και των Σουδητικών Ορέων.