fb

Πληροφορίες για: Πολωνία

Γενικές πληροφορίες
Η Πολωνία, επίσημα Δημοκρατία της Πολωνίας , είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης που συνορεύει με τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία (συγκεκριμένα με την επαρχία Καλίνινγκραντ, η οποία ανήκει στη Ρωσία). Έχει έκταση 312.679 τ.χλμ. και πληθυσμό 38.485.779 κατοίκους, με βάση στοιχεία για τον Μάρτιο του 2014. Πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι η Βαρσοβία, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Κρακοβία, το Βρότσλαβ, το Πόζναν, το Γκντανσκ και το Λοτζ. Επίσημη γλώσσα είναι η πολωνική και νόμισμα το ζλότι (σημαίνει χρυσός).

Κοιτίδα πολιτισμού
Η Πολωνία συνέβαλε αποφασιστικά στην παγκόσμια κουλτούρα με πολλούς επιστήμονες και συγγραφείς. Τα χρονικά του 10ου αι., καθώς και η θρησκευτική φιλολογία, αποτελούν τα αρχαιότερα στοιχεία στον τομέα αυτό. Η Ακαδημία της Κρακοβίας ανέδειξε έξοχους θεολόγους, μαθηματικούς και αστρονόμους, όπως ο Κοπέρνικος. Όλοι οι συγγραφείς του 15ου αι. έγραψαν στη λατινική. Ο 16ος αι. ωστόσο θεωρείται ο χρυσός αιώνας της πολωνικής φιλολογίας. Συγκεκριμένα μεταξύ 1511 και 1514 εκδόθηκε στην Πολωνία το πρώτο έντυπο βιβλίο και από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής εκείνης, διακρίνουμε τον μεγάλο ποιητή Γιαν Κοχανόφσκι και τους φιλόσοφους Αντζεϊ Φριτς Μοντρζέφσκι και Βαβρζύνιετς Γκοσλίτσκι. Ο 17ος αι., και ιδιαίτερα το δεύτερο μισό αυτού, ήταν περίοδος πολέμων με καταστρεπτικά αποτελέσματα, καθώς διακόπηκε κάθε επαφή με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο εκείνη την περίοδο, σπουδαίο πολιτιστικό έργο άφησαν πίσω τους ο ποιητής Μάτσιεϊ Καζίμιερς Σαρμπιέφσκι και ο αστρονόμος Εβέλιος. Τον 18ο αι. ο Πολωνικός Διαφωτισμός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις τότε εξελίξεις. Το 1773 ιδρύθηκε το πρώτο "Υπουργείο Παιδείας" στην ιστορία, ενώ το 1791, εμφανίστηκε το Πολωνικό Σύνταγμα, το πρώτο στην Ευρώπη και δεύτερο στον Κόσμο. Ο Χούγκο Κοουντάϊ, ήταν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκου Διαφωτισμού. Μετά τη διάλυση του πολωνικού κράτους δεν έσβησε το δημιουργικό πνεύμα, αλλά είχε αντίθετα τρεις ανθηρές περιόδους, με το ρομαντισμό κατά το πρώτο μισό του 19ου αι., το ρεαλισμό κατά το δεύτερο μισό του και την περίοδο της «Νέας Πολωνίας». Ξεχώρισαν λογοτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Χένρικ Σιενκιέβιτς, γνωστός από τα έργα του "Κβό Βάντις" και "Οι Τεύτονες Ιππότες", ο Βλαντύσλαβ Ρέυμοντ, ο Τζόζεφ Κόνραντ και ο εθνικός ποιητής της Πολωνίας, Άνταμ Μιτσκίεβιτς. Στον τομέα των φυσικών επιστημών μία από τις σημαντικές μορφές ήταν η Πολωνέζα Μαρία Κιουρί. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Πολωνίας στον τομέα της κλασικής μουσικής. Ο Φρεντερίκ Σοπέν αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε στην Πολωνία το θέατρο αλλά και η τέχνη του κινηματογράφου, με σημαντικότερους εκπροσώπους τους παγκοσμίως γνωστούς σκηνοθέτες Ρόμαν Πολάνσκι, Κριστόφ Κισλόφσκι, Άντρέι Βάιντα, Γιέρζι Χόφμανν, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Αγκνιέσκα Χόλαντ κ.ά.

Το πιο σύγχρονο μνημείο βαρβαρότητας
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 km δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ .Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Λόγω της τοποθεσίας κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Σιλεσίας, ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε τον Ιούνιο του 1940 να χτιστεί στο Άουσβιτς το μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Η συνολική του έκταση ανερχόταν στα 40 km². Αποτελούνταν από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα. Τα τρία κύρια στρατόπεδα ήταν:
• Άουσβιτς Ι, το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος. Εδώ δολοφονήθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως πολωνοί διανοούμενοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.
• Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Σίντι και Ρομά.
• Άουσβιτς ΙΙΙ (Μόνοβιτς), στρατόπεδο εργασίας.
Συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία. Ως μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ, το Άουσβιτς έγινε σύμβολο για τις μαζικές δολοφονίες των εθνικοσοσιαλιστών και του Ολοκαυτώματος, θύματα του οποίου υπήρξαν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι. Αρνητές του ολοκαυτώματος προσπαθούν να εξαπατήσουν τους αναγνώστες τους επισημαίνοντας την εκδοχή των τεσσάρων εκατομμυρίων, που εμφανιζόταν παλαιότερα κυρίως σε ανατολικοευρωπαίους ιστορικούς, και, υπονοώντας ότι οι αριθμοί, αφού αλλάζουν συνεχώς, είναι προϊόν προπαγάνδας.

Βαρσοβία

Την πολωνική πρωτεύουσα είναι βολικότερο να την εξερευνήσετε ανά περιοχή:

·         Ο Βασιλικός Δρόμος: Ξεχωρίζουν η εκκλησία της Αγίας Άννας, ο ναός των Καρμελιτών, το Προεδρικό Ανάκτορο, η εκκλησία του Σταυρού, το Παλάτι Kazimierz, το ιστορικό ξενοδοχείο Μπρίστολ, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το εντυπωσιακό Πανεπιστήμιο της Πόλης και, στην άκρη της διαδρομής, το Κάστρο της Βαρσοβίας.

·         Η Παλιά Πόλη: Η πρώτη επαφή με την Παλιά Πόλη γίνεται στην πλατεία του Κάστρου, ενώ από την πλατεία ξεκινούν τρία μικρά δρομάκια, τα οποία οδηγούν στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, στην γραφική πλατεία της όπου βρίσκεται το άγαλμα της «Γοργόνας της Βαρσοβίας» και γύρω της χρωματιστά κτίρια, που χτίστηκαν από τους κατοίκους με βάση παλιές φωτογραφίες, μετά την ισοπέδωση ολόκληρης της πόλης από τους Ναζί. Στο καλντερίμι πλάι στην πλατεία βρίσκεται ο Καθεδρικός της Βαρσοβίας, ένα μπαρόκ κτίσμα από κόκκινα τούβλα που μοιάζει με πελώριο εκκλησιαστικό όργανο.

·         Η Νέα Πόλη: Είναι εξίσου γραφική και εξίσου… παλιά με την Παλιά Πόλη. Χτισμένη τον 15ο αιώνα ως ανεξάρτητη πολιτεία, αυτή η συνοικία διαθέτει μια πανέμορφη, ήσυχη πλατεία με δέντρα, εστιατόρια με κούνιες αντί τραπεζιών και τον πάλλευκο ναό του St Kazimierz με τον τιρκουάζ τρούλο να δεσπόζει στην άκρη της.

·         Η Πράγα: Παραμελημένα κτίρια, σοβιετική ατμόσφαιρα και σκοτεινές γωνιές χαρακτηρίζουν την περιοχή. Αν μείνετε πάντως κοντά στο ποτάμι, μπορείτε να εξερευνήσετε τον Ζωολογικό Κήπο της πόλης.

·         Βασιλικά Λουτρά: Σχεδιασμένο τον 17ο αιώνα, το πάρκο έχει συνολική έκταση 760 στρέμματα, στα οποία βρίσκονται διάσπαρτοι θεματικοί κήποι, μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και καλλιτέχνες (ξεχωρίζει το μνημείο του Σοπέν γύρω από το οποίο οργανώνονται εκδηλώσεις), σιντριβάνια και λίμνες, παλάτια, αμφιθέατρα, καφενεδάκια, μονοπάτια και γέφυρες, κάτω από τις οποίες σουλατσάρουν κύκνοι, σκιουράκια και παγόνια. Το τεράστιο πάρκο καταλήγει στην περιοχή του Wilanów, εκεί όπου θα βρείτε το ομώνυμο Βασιλικό Ανάκτορο του 17ου αιώνα, ένα μπαρόκ μεγαθήριο με αριστοκρατικούς κήπους που λειτουργεί ως μουσείο. 

·         To Srodmiescie: Έτσι ονομάζεται το σύγχρονο κέντρο της Βαρσοβίας, που απλώνεται γύρω από τον σταθμό Centrum. Στο «σημείο μηδέν» του, ορθώνεται το «Παλάτι των Επιστημών και του Πολιτισμού», ένας ουρανοξύστης 231 μέτρων – το όγδοο ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη – με πολλούς ακόμη χαμηλότερους πυργίσκους γύρω του, σε μια κτιριακή σύνθεση που οι ντόπιοι αποκαλούν «τούρτα». Πρόκειται για κτίσμα-«δώρο» του Στάλιν στην πόλη, που χτίστηκε την δεκαετία του 1950 συνδυάζοντας τον σοβιετικό ρεαλισμό με αρτ ντεκό στοιχεία. Στους επιμέρους χώρους του παλατιού λειτουργούν εκθέσεις, κινηματογράφοι και οργανώνονται φεστιβάλ, ενώ ο 33ος όροφος, που έχει διαμορφωθεί ως viewing terrace, είναι επισκέψιμος για όσους αναζητούν κάποιο σημείο με συγκλονιστική θέα, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος.  Γύρω από το Παλάτι των Επιστημών, θα βρείτε μεγάλα εμπορικά κέντρα με όλα τα γνωστά καταστήματα, ενώ πίσω από τις τεράστιες – αλά Βερολίνο – λεωφόρους, κρύβονται «εκπλήξεις.

·         Αν σας μείνει χρόνος από τις εξερευνήσεις στην πόλη το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τα πολλά μουσεία της πρωτεύουσα.

Κρακοβία

Η Κρακοβία, το αιώνιο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της χώρας, ταυτίζεται με την ίδια την ιστορία της Πολωνίας. Το πρώτο οχυρό κτίστηκε στο λόφο Βάβελ. Η πόλη απλώθηκε στην κοιλάδα του Βιστούλα και κτίστηκαν Πανεπιστήμια και εκκλησίες, αντικατοπτρίζοντας τον πλούτο των μεσαιωνικών βασιλείων. Η Κρακοβία αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο έλξης για τους συντηρητές μνημείων που φθάνουν από όλο τον κόσμο για την αναπαλαίωση και συντήρηση των πολυάριθμων αναγεννησιακού και νεοκλασικού ρυθμού οικοδομημάτων της, που γίνεται σε κάθε κτίριο με επιστημονική ακρίβεια και μεγάλες δαπάνες, τις οποίες έχει αναλάβει το Πολωνικό κράτος μαζί με την UNESCO. Ο λόφος Βάβελ, η γοτθικού ρυθμού μητρόπολη, όπου γινόταν η στέψη και ο ενταφιασμός των Πολωνών Βασιλέων, ο πύργος του Δημαρχείου, η παλαιά υφασματαγορά Σουτσένιτσε, η μεγάλη πλατεία Ρύνεκ Γκλόβνυ καθώς και η παλιά εβραϊκή συνοικία Κάζιμιρτζ που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας "Η λίστα του Σίντλερ", είναι μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης.

Γκντανσκ

Η ιστορία της πόλης ξεκινά τον 9ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από αναρίθμητες μάχες μεταξύ Γερμανών και Σλάβων. Μεγάλο εμπορικό κέντρο και είσοδος της Βαλτικής θάλασσας, το Γκντανσκ κίνησε κατά καιρούς το ενδιαφέρον Ρώσων και Σκανδιναβών, αλλά αυτοί που επικράτησαν ήταν οι Γερμανοί. Τελικά, το 1945, η πόλη πέρασε οριστικά στα χέρια των Πολωνών, αλλά καταστράφηκε κατά την υποχώρηση των Γερμανών. Τη δεκαετία του 1980 το Γκντανσκ ξανάγινε γνωστό λόγω του κινήματος "Αλληλεγγύη" και των μεγάλων απεργιών με πρωταγωνιστή τον Λεχ Βαλέσα, του μετέπειτα προέδρου της χώρας (1990-1995). Δίκαια η πόλη ονομάζεται το "Μαργαριτάρι της Βαλτικής", λόγω του αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού της πλούτου. Επισκεφθείτε την πανέμορφη παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια και τις γραφικές εκκλησίες. Δείτε μεταξύ άλλων τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του 14ου αιώνα, το βασιλικό παρεκκλήσι, τη βασιλική οδό με τα σπίτια των ευγενών, το μέγαρο της αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου, το παλιό Δημαρχείο και τις πύλες της παλιάς πόλης που βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Μοτλάβα. Η παλιά πόλη κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη. Χτισμένη στις όχθες ενός καναλιού, μοιάζει σαν να μην έχει αλλάξει τετρακόσια χρόνια τώρα. Πολυώροφα σπίτια βαμμένα σε παλ χρώματα, κολλημένα το ένα με το άλλο και διακοσμημένα με περίτεχνα ψηφιδωτά και γλυπτά - προσέξτε τις υδρορροές τους που καταλήγουν σε κεφάλια δράκων! Πλακόστρωτα δρομάκια, ιδανικά για περιπάτους. Πλατείες γεμάτες λουλούδια και κομψά αγάλματα - ανάμεσά τους και του Ποσειδώνα, που θεωρείται το σύμβολο της πόλης. Ένας περίπατος στην οδό Ντλούγκα, έναν από τους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης, θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία: χρωματιστά σπίτια που μοιάζουν με θεατρικό σκηνικό και μπροστά τους ένα ποτάμι ανθρώπων που πηγαινοέρχεται και ακούει μουσική (σε κάθε γωνία κι ένας οργανοπαίκτης), χαζεύει πλανόδιους μίμους και μάγους, μασουλάει γευστικότατα πολωνέζικα παγωτά ή τεράστιες βάφλες με σαντιγί και φρούτα του δάσους. 

Τορούν

Αξίζει μια επίσκεψη στην ιστορική πόλη Τορούν, γενέτειρα του αστρονόμου Κοπέρνικου. Η πόλη, που ιδρύθηκε το 1233, είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Βιστούλα και σώζονται ακόμα τα τείχη και υπολείμματα του κάστρου της από την εποχή των Γερμανών Ιπποτών. Μεταφερθείτε στο παλιό ποτάμιο λιμάνι με τα μεγαλοπρεπή κτίρια, τα σκοτεινά κελάρια και τα στενά δρομάκια απ’ όπου αναδύεται πλούσια η ιστορία. Το άγαλμα του Κοπέρνικου και τα αναγεννησιακά κτίσματα που στολίζουν την κεντρική πλατεία θα σας μαγέψουν. 

Αλατωρυχεία της Βιελίτσκα

Τα μοναδικά αλατωρυχεία της Βιελίτσκα, πλέον, έχουν μετατραπεί σε χώρο τέχνης. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα γλυπτά αλλά και την εκκλησία από αλάτι στους υπόγειους χώρους του ορυχείου. Δεν υπάρχει άλλο ισάξιο και τόσο καλοδιατηρημένο αλατωρυχείο στον κόσμο σε ότι αφορά την έκταση, τη γραφικότητα των στοών και τον παλιό εξοπλισμό των ορυχείων. Από το 1978 έχει ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Άουσβιτς

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο μνημείο βαρβαρότητας και ανθρώπινης φρίκης: το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, όπου βρήκαν το θάνατο πάνω από 4.000.000 άνθρωποι, 28 διαφορετικών εθνοτήτων. Επίσκεψη του χώρου με τις γλαφυρές αναπαραστάσεις και περιγραφές της ναζιστικής θηριωδίας. 

Κάστρο Malbork

Το κάστρο στο Malbork της βόρειας Πολωνίας, ιδρύθηκε το 1274 από τους Τεύτονες Ιππότες, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους για να βοηθήσουν κατά των εχθρών της Πολωνίας και να κυβερνήσουν στα δικά τους βόρεια εδάφη της Βαλτικής. Είναι το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο, όσον αφορά στην επιφάνεια που καλύπτει και το μεγαλύτερο κτήριο από τούβλα στην Ευρώπη. Το κάστρο επεκτάθηκε αρκετές φορές για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό Ιπποτών και σήμερα είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της πόλης Malbork.

Αμμόλοφοι Slowinski

Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Πολωνίας και αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Slowinski, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Το πάρκο πήρε το όνομά του από τις ντόπιες φυλές που κάποτε ζούσαν εκεί και ένα υπαίθριο μουσείο στην πόλη της Kluki διαθέτει εκθέματα του πολιτισμού τους. Οι αμμόλοφοι σχηματίζουν κύματα από τον αέρα που μεταφέρει άμμο στην ξηρά και μπορεί να φτάσουν έως και τα 30 μέτρα. Οι μορφές τους αλλάζουν με τον καιρό και είναι γνωστοί ως «κινούμενοι αμμόλοφοι».

Περιοχή λιμνών Μαζουρία

Βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ρέει ο ποταμός Βιστούλας, στα σύνορα με τη Λιθουανία. Στην περιοχή των λιμνών υπάρχουν πάνω από 2.000 λίμνες που συνδέονται με ένα εκτεταμένο σύστημα καναλιών και ποταμών. Είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός περιοχών με λίμνες στην Ευρώπη. Θα βρείτε άφθονα ξενοδοχεία, ξενώνες και κάμπινγκ στα χωριά που περιβάλλουν τις λίμνες και οι επισκέπτες χρησιμοποιούν συχνά τα ποδήλατα για να μετακινηθούν στην περιοχή.

Πολωνία: Aπό το χθες στο σήμερα

Η επίσκεψή μας στην Πολωνία μάς έκανε να καταλάβουμε ότι πρόκειται πραγματικά για μια χώρα που κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Η πρωτεύουσα Βαρσοβία, η οποία ανοικοδομήθηκε ξανά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δύο όψεις. Από τη μια, η Παλιά Πόλη με μια μεσαιωνική αύρα και τον περίφημο «βασιλικό δρόμο» σε γυρίζει πίσω στο χρόνο και από την άλλη, στο καινούργιο τμήμα της πόλης artnouveau κτίρια συνυπάρχουν αρμονικά με τους ουρανοξύστες, ενώ κομψά cafes και μοδάτα εστιατόρια δίνουν την ανανεωμένη αίσθηση μιας σύγχρονης πολιτείας που έχει αφήσει πίσω της τη σοβιετική ατμόσφαιρα. Το σύμβολο της Βαρσοβίας, η εμβληματική γοργόνα, σύμφωνα με το μύθο προστατεύει την πόλη. Ρωτήστε να μάθετε και για άλλους φανταστικούς μύθους... Η κουκλίστικη Κρακοβία, είναι κυριολεκτικά μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι! Γοτθική ατμόσφαιρα, κάστρα, ρομαντικές βόλτες με άμαξα, εξαιρετική αρχιτεκτονική, όμορφα τοπία και κτίρια, ιστορία και αρκετά αξιοθέατα. Η επίσκεψη στο Άουσβιτς και τα αλατωρυχεία, λίγο έξω από την πόλη της Κρακοβίας, ήταν το κάτι άλλο. Μοναδική γαστρονομική εμπειρία ήταν και η επίσκεψη σε ένα από τα πολλά vodkabistro, συνοδεία κατάλληλων μεζέδων. Οι επιλογές σε streetfood πάρα πολλές. Τοπικά τυριά, αλλαντικά και προϊόντα ζύμης, επιπέδου γκουρμέ.

...

περισσότερα

Κρακοβία, η… «πρώτη» Πολωνία

Τα αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν πως η περιοχή της Κρακοβίας, δίπλα στο όρος Wawel και στην όχθη του ποταμού Βιστούλα, κατοικήθηκε ήδη κατά τη διάρκεια της παλαιολιθικής εποχής. Η πρώτη σλαβική κατοίκηση της περιοχής τοποθετείται τον 6ο μ.Χ. αι. με την παρουσία μιας σλαβικής φυλής στους πρόποδες του Wawel ενώ τον 9ο μ.Χ., όταν ο Μεθόδιος κήρυττε στην περιοχή, λέγεται πως οι κάτοικοι στις όχθες του Βιστούλα ήταν υποτελείς σε έναν μυθικό και πανίσχυρο ηγεμόνα, τον θρυλικό Κράκους, στον οποίο αποδίδεται και η ίδρυση της Κρακοβίας. Φαίνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής ήταν από τους πρώτους σλαβικούς πληθυσμούς που οργανώθηκαν σε μια μορφή κράτους, θέτοντας τα θεμέλια της κατοπινής Πολωνίας.  Ήδη το έτος 966 η Κρακοβία αποτελούσε σπουδαίο εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της βορειοανατολικής Ευρώπης, όπως μαρτυρούν γραπτές πηγές της εποχής, ενώ η πόλη υπήρξε μάλιστα η πρώτη εστία του Χριστιανισμού στην Πολωνία, καθώς τον 11ο αι. είχε ήδη επίσκοπο. Το 1038 ο Καζιμίρ Α’ ο Αναστηλωτής διάλεξε την Κρακοβία για έδρα της επικράτειάς του, μετατρέποντάς την στην πρώτη πρωτεύουσα της Πολωνίας, στάτους που διατηρήθηκε έως το 1596, όταν ο Σεγισμούνδος Γ’ Βάσα μετέφερε την πολωνική πρωτεύουσα στη Βαρσοβία. Από το 1333 έως το 1370 ηγεμόνας της Πολωνίας ήταν ο βασιλιάς Καζιμίρ Γ’ ο Μέγας, ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της χώρας. Η βασιλεία του κατέστησε την Κρακοβία σημαντικό εμπορικό, πολιτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο, με κορύφωση την ίδρυση του πανεπιστημίου της Κρακοβίας το 1364. Τέλος, την περίοδο 1386-1572 η εξουσία βρισκόταν στα χέρια του οίκου Ζαγκιελόν, ο πιο σημαντικός οίκος στην ιστορία της Πολωνίας. Ο γάμος μάλιστα της κόρης Λουδοβίκου του Μεγάλου με τον Μεγάλο Δούκα της Λιθουανίας είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της Δημοκρατίας των Δύο Εθνών, Πολωνίας και Λιθουανίας: ο συνασπισμός αυτών των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής κυριαρχούσε σε μια τεράστια έκταση από τη Βαλτική έως τον Καύκασο, με την Κρακοβία να αποτελεί το πολιτικό κέντρο αυτής της μεγάλης δύναμης.

...

περισσότερα

Τόρουν, η πατρίδα του Κοπέρνικου!

Το Τόρουν είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Πολωνίας (Μνημείο της UNESCO) η οποία ιδρύθηκε από το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών. Το 2007 η Παλιά Πόλη προστέθηκε στον κατάλογο των Επτά Θαυμάτων της Πολωνίας. Επίσης το περιοδικό National Geographic κατέταξε την παλιά αγορά της πόλης και το γοτθικό δημαρχείο ως ένα από τα «30 πιο όμορφα μέρη στον κόσμο». Και φυσικά είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου αστρονόμου της ιστορίας, Νικόλαου Κοπέρνικου. Το Τόρουν έχει πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία και φημίζεται για το ότι διατηρεί σχεδόν ακέραια τη μεσαιωνική διάταξη της πόλης και πολλά γοτθικά κτίρια, όλα χτισμένα από τούβλο. Μερικά μόνο από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία του είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίας και του Αγίου Ιακώβου (14ος αιώνας), με μνημειώδεις τοιχογραφίες και γοτθικούς πάγκους. Το Παλιό Δημαρχείο, που άρχισε να χτίζεται το 1274. Η οχύρωση της πόλης η οποία άρχισε τον 13ο αιώνα. Ένα γοτθικό σπίτι του 15ου αιώνα (σήμερα μουσείο), όπου εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Κοπέρνικος. Τα ερείπια του Κάστρου των Τευτόνων Ιπποτών του 13ου αιώνα και πολλά άλλα.

...

περισσότερα

Ο Πικάσο στην Πολωνία

Λίγοι γνωρίζουν ότι το 1948 ο Πάμπλο Πικάσο είχε πάει ένα ταξίδι διάρκειας 2 εβδομάδων στην Πολωνία. Η πρόσκληση του έγινε από την πολωνική κυβέρνηση για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διανόησης στο πανέμορφο Βρότσλαβ. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να έρθουν σε επαφή διάσημες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών και να πιέσουν προς τον πυρηνικό αφοπλισμό των ΗΠΑ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν 600 διανοούμενοι από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων ο βρετανός συγγραφέας ΆλντουςΧάξλεϊ, ο γάλλος ποιητής ΠολΕλιάρ, ο γερμανός θεατρικός συγγραφέας Μπέτολντ Μπρεχτ κ.α.  Όμως ο Πικάσο φοβόταν τα αεροπλάνα και δίσταζε να δεχθεί την πρόσκληση. Επιπλέον δεν είχε διαβατήριο και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Προκειμένου να τον πείσει η πολωνική κυβέρνηση έστειλε ειδική αποστολή στο εξοχικό του όπου βρισκόταν στη Νότια Γαλλία. Μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα επείσθη: όταν η τότε σύζυγός του κάλεσε την παρέα των λουόμενων για το γεύμα, ο Πικάσο απάντησε «Δεν μπορώ να φάω τώρα. Βρίσκομαι στην Πολωνία». Λίγες μέρες μετά κατέφθασε αεροπλάνο της πολεμικής πολωνικής αεροπορίας για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο Βρότσλαβ – τελικά ταξίδεψε χωρίς διαβατήριο. Στο αεροπλάνο διάλεξε θέση δίπλα στο παράθυρο. Πετούσε για πρώτη φορά στη ζωή του και ξεπέρασε τον φόβο του επειδή μαγεύτηκε από το θέαμα των τετραγωνισμένων πολωνικών αγρών που έβλεπε από ψηλά. Όταν τον ρώτησαν μετά την προσγείωση πώς του είχε φανεί η πτήση εκείνος απάντησε: «Σε αυτή την πτήση κατάλαβα τι σημαίνει ο κυβισμός!». Μετά τη λήξη του συνεδρίου στο Βρότσλαβ και ενθουσιασμένος καθώς ήταν με την ομορφιά, τους ανθρώπους και τη σημασία της παραμυθένιας πόλης, ζήτησε να δει τις δύο πρωτεύουσες την Πολωνίας, την Κρακοβία και τη Βαρσοβία. Η Κρακοβία τον άφησε άφωνο με την ομορφιά της αλλά η Βαρσοβία που το 1948 ήταν ολοκληρωτικά γκρεμισμένη και ανοικοδομούνταν πυρετωδώς, τον συγκίνησε. Σε μία από τις βόλτες του ανάμεσα στα χαλάσματα μπήκε σε ένα σπίτι στην Παλιά Πόλη που αναστηλωνόταν, και συγκινημένος από την όμορφη αρχιτεκτονική του, ζωγράφισε σε έναν τοίχο τη Γοργόνα της Βαρσοβίας. Μόνο που η γοργόνα αντί για σπαθί κρατούσε ένα σφυρί. Σε εκείνη την επίσκεψή του ο Πικάσο είχε φέρει μαζί του και δύο κεραμικά του τα οποία δώρισε στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας. Φυσικά αυτά τα κεραμικά αυτά βρίσκονται έκτοτε σε περίοπτη θέση μέσα στο μουσείο. Όταν επέστρεψε από το ταξίδι του στην Πολωνία και ρωτήθηκε για τις εντυπώσεις του η απάντησή του ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη: «Στην Πολωνία πέρασα τις δύο πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής μου!».

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Πολωνία

Η Δημοκρατία της Πολωνίας βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης κατέχοντας μια εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική θέση, γεγονός που συντέλεσε στο σχεδόν διαρκή επανακαθορισμό των συνόρων της, μέχρι και το 1945. Η μεταβατική της θέση μεταξύ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είχε, στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα η Πολωνία άλλοτε να αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της Ευρώπης (16ος αι.) και άλλοτε να εκμηδενίζεται τελείως διαμοιράζοντας τα εδάφη της στους διάφορους κατακτητές της. Σήμερα, μετά από τη σταθεροποίηση των συνόρων της που συντελέστηκε με το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, η Πολωνία καταλαμβάνει έκταση 312.685 τ. χλμ., είναι δηλαδή η όγδοη σε μέγεθος χώρα της Ευρώπης, μετά από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία. Η έκτασή της καλύπτει το 3,2% της συνολικής έκτασης της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ο πληθυσμός της ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2002, σε 38.625.478 κατοίκους, αποτελώντας και από αυτή την άποψη την όγδοη πληθυσμιακά χώρα της Ευρώπης, μετά από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και την Ισπανία.
Η χώρα βρίσκεται στη Βορειοκεντρική Ευρώπη, μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στα βόρεια βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα. Σε σχέση με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν (πριν το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο) τα εδάφη της Πολωνίας εμφανίζουν το φαινόμενο της συνολικής μετατόπισής τους προς τη Δύση. Αυτό οφείλεται στην προσάρτηση από την πρώην ΕΣΣΔ 179.000 τ. χλμ. στα ανατολικά σύνορα της χώρας και στην προσάρτηση από την Πολωνία εδαφών που ανήκαν στη Γερμανία (103.777 τ. χλμ.) στα δυτικά της σύνορα. Η συνολική επικράτεια όμως της Πολωνίας, σε σχέση με την προπολεμική (388.600 τ. χλμ.) εμφάνισε σαφή μείωση.
Στο βορρά η χώρα, σε μήκος 524 χλμ., βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα. Δυτικά τα σύνορά της με τη Γερμανία διαγράφονται από τη φυσική οριογραμμή των ποταμών Όντερ-Νάισε, σε μήκος 462 χλμ. Νοτιοδυτικά συνορεύει με την Τσεχία σε μήκος 786 χλμ., ενώ στα νότια με τη Σλοβακία σε μήκος 518 χλμ. Στα νοτιοανατολικά συνορεύει με την Ουκρανία σε μήκος 526 χλμ., ανατολικά με τη Λευκορωσία σε μήκος 408 χλμ. Βορειότερα και ανατολικά συνορεύει με τη Λιθουανία σε μήκος 102 χλμ. και τη Ρωσία, μέσω της περιοχής Καλίνινγκραντ ή Κένιγκσμπεργκ, σε μήκος 210 χλμ.

Γεωγραφία

Η συνολική έκταση της Πολωνίας, από γεωμορφολογική άποψη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πεδινή. Το ανάγλυφο της χώρας παρουσιάζεται ομαλό, με τις πεδιάδες να καταλαμβάνουν το 90% της συνολικής έκτασης και το 75% του εδάφους να έχει υψόμετρο μικρότερο των 200 μέτρων. Οι πεδιάδες αυτές αποτελούν τμήμα της Βόρειας Ευρωπαϊκής πεδιάδας, η οποία εκτείνεται δυτικά στο έδαφος της Γερμανίας και ανατολικά στη μεγάλη Ουκρανική και Ρωσική πεδιάδα. Ο γεωλογικός σχηματισμός των εδαφών αυτών ανάγεται στον Παλαιοζωικό αιώνα, γεγονός που τα εντάσσει στην ευρύτερη έκταση της Μεσευρώπης, το τμήμα εκείνο της Ευρωπαϊκής ηπείρου που σχηματίστηκε από την Ερκύνια πτύχωση του Παλαιοζωικού αιώνα. Η διαμόρφωση του σημερινού πεδινού τμήματος οφείλεται όμως σε περισσότερο πρόσφατες γεωλογικές διεργασίες και κυρίως στη δράση των τελευταίων παγετώνων του Καινοζωικού αιώνα (κατά τα τελευταία 20-30.000 χρόνια). Έτσι σήμερα οι εκτάσεις των πολωνικών βαθυπέδων καλύπτονται από πρόσφατες γεωλογικές αποθέσεις που επέφερε η ροή των παγετώνων και των υδάτινων ρευμάτων που δημιούργησε το λιώσιμό τους.
Πέρα από τις μεγάλες πεδινές εκτάσεις, μπορούν να διακριθούν και άλλες μικρότερες γεωμορφολογικές ζώνες, οι οποίες σε παράλληλη διάταξη διατρέχουν τη χώρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Έτσι διαμορφώνονται πέντε συνολικά φυσιογραφικές περιοχές στις οποίες χωρίζεται η Πολωνία: 1) Η Παράκτια Βαλτική Ζώνη. 2) Η Περιοχή των Λιμνών ή Βαλτική Ράχη. 3) Η Πολωνική Πεδιάδα. 4) Τα Κεντρικά Οροπέδια. 5) Η Νότια Ορεινή Ζώνη των Καρπαθίων και των Σουδητικών Ορέων.

περισσότερα

Με μια ματιά

Η Πολωνία με τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, τις όμορφες πόλεις και τις φυσικές ομορφιές, αλλά και την πολυχρωμία πολιτισμών και εικόνων, περιμένει να την εξερευνήσετε!

Χάρτης Ταξιδιού Πολωνία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια