fb

Πληροφορίες για: Ζιμπάμπουε

Μία πρώτη γνωριμία
Η Ζιμπάμπουε (παλαιά Ροδεσία) είναι περίκλειστη χώρα στα νότια της Ανατολικής Αφρικής με έκταση 390.580 τ.χλμ. και πληθυσμό (κατατάσσεται 69η ) 15.967.000, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2016. Συνορεύει με τη Νότια Αφρική νότια, τη Μποτσουάνα δυτικά, τη Ζάμπια βορειοδυτικά και τη Μοζαμβίκη ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι η Χαράρε. Επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική.  Την εποχή της αποικιοκρατίας ήταν βρετανική αποικία και ονομαζόταν Νότια Ροδεσία. Έγινε ανεξάρτητη το 1965 ως Ροδεσία και μετονομάστηκε σε Ζιμπάμπουε το 1980. Το όνομα Ζιμπάμπουε σημαίνει «πέτρινο σπίτι» και προέρχεται από τα τεράστια πέτρινα οικοδομήματα, ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, που βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση 7.200 στρεμμάτων, νότια της περιοχής Μασβίγκο.

Η Ξεχωριστή Ζιμπάμπουε
Η χώρα περιβάλλεται από γη, αλλά έχει πολλά και μεγάλα ποτάμια, με γνωστότερο το Ζαμπέζη. Αν είναι πάντως κάτι στο οποίο ξεχωρίζει η Ζιμπάμπουε είναι τα εθνικά της πάρκα που καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις και όπου επιβιώνουν ακόμη πολλά υπό εξαφάνιση ζώα (και άνθρωποι). Είναι επίσης γνωστή για τον αρχαίο οικισμό της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, το μοναδικό που βρέθηκε στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά και για τους καταρράκτες της Βικτορίας που είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο. Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε  είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα μέρος στη χώρα μετά τους καταρράκτες  και είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα της μνημειακής αρχιτεκτονικής στη Νότια Αφρική .

Οι μεγαλύτεροι καταρράκτες του κόσμου
Οι καταρράκτες Βικτόρια είναι οι μεγαλύτεροι καταρράκτες του κόσμου και βρίσκονται μεταξύ Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε . 546 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού πέφτουν ανά λεπτό (κατά την υγρή περίοδο) σε εντυπωσιακά φαράγγια στον ποταμό Ζαμβέζη, σε πλάτος περίπου δύο χιλιομέτρων, σε μια βαθιά χαράδρα πάνω από 100 μέτρων, ενώ το νερό που εκτοξεύεται από τους καταρράκτες, μπορεί να φανεί ακόμη και από 50 χιλιόμετρα μακριά.

Χαράρε

Η Χαράρε είναι πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε  και μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 1.600.000 κατοικών. Είναι το κυριότερο βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της Ζιμπάμπουε. Ιδρύθηκε το 1890 και έως το 1982 η πόλη ονομαζόταν Σόλσμπερυ .Πιο ελκυστική από ό, τι οι περισσότερες αφρικανικές πρωτεύουσες της Νότιας Ευρώπης, η  Χαράρε μπορεί να νοιώθει αδικημένη και όχι άδικα. Είναι μια ασφαλής και χαλαρή πόλη με φαρδιές λεωφόρους πολλά πάρκα και κήπους. Εκτός όμως απο αυτά, η Χαράρε διαθέτει όμορφα μέρη για επίσκεψη  όπως:

  • Το  Δάσος Mukuvisi
  • Το πάρκο με τα λιοντάρια και τα τσιτάχ
  • Τον εθνικό βοτανικό κήπο
  • Την εθνική πινακοθήκη
  • Το πάρκο γλυπτικής Chapungu
  • Το μουσείο της βασίλισσας Βικτωρίας
  • Την Βιβλιοθήκη της Χαράρε
Οι καταρράκτες Βικτώρια

Θα ήταν τεράστια παράλειψη να βρεθείτε στην Αφρική και να μην επισκεφθείτε τους διάσημους καταρράκτες Victoria Falls. Όχι μόνο για τη φήμη που έχουν ως οι μεγαλύτεροι καταρράκτες (μετά από τους καταρράκτες Iguazu της Αργεντινής και Βραζιλίας), αλλά για την ασύγκριτη ομορφιά του μαγευτικού τοπίου. Οι Καταρράκτες αρχικά είχαν ονομαστεί Mosi- oa- Tunya από την τοπική φυλή Tonga, που σημαίνει «Ο καπνός που βροντά». Η ονομασία περιγράφει ακριβώς τον ήχο που δημιουργεί ο τεράστιος Ποταμός Zambezi πέφτοντας από ύψος 108 μέτρων σε ένα στενό φαράγγι πριν το νερό καταλήξει σε ένα μικρότερο ποταμό. Η δύναμη του νερού είναι τόσο ισχυρή που συχνά, κατά τα λεγόμενα των ντόπιων, ιπποπόταμοι και κροκόδειλοι παρασύρονται από αυτό.

Μπουλαβάγιο

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά την πρωτεύουσα Χαράρε, και μέχρι πρόσφατα ήταν η βιομηχανική πρωτεύουσα της. Οι μεγάλες λεωφόροι με τις δεντροστοιχίες κατα μήκος τους, τα πάρκα και η γοητευτική αποικιακή αρχιτεκτονική την καθιστούν άκρως ελκυστική. Είναι επίσης μια δημοφιλής βάση για εκδρομές στα κοντινά ερείπια Khami και το Εθνικό Πάρκο Matobo και ένα ιδανικό σημείο στάσης για το Εθνικό Πάρκο Hwange, στο δρόμο για τους καταρράκτες.

Μασβίγκο

Η περιοχή Μασβίγκο βρίσκεται στο Νοτιοανατολίκο μέρος της χώρας και αποτελεί μια πόλη-σταυροδρόμι. Φαινομενικά φαίνεται να μην προσφέρει πολλά για έναν ταξιδιώτη μέχρι να επισκεφτει την Μεγάλη Ζιμπάμπουε  με τον αρχαιολογικό της θυσαυρό. Εκεί πρόκειται να συναντήσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα μιας αρχαίας πόλης της Νότιας Αφρική,χτισμένης από πέτρα,  που κάποτε υπήρξε  το κέντρο μιας τεράστιας αυτοκρατορίας,γνωστή ως αυτοκρατορία Μονοποτάπα.

Μποτσουάνα, η Ελβετία της Αφρικής

Αραιοκατοικημένη από ανθρώπους, αλλά με έναν ασύλληπτο συνωστισμό άγριων ζώων, παραμυθένιων ψαριών και πτηνών, η Μποτσουάνα βρίσκεται σφιχταγκαλιασμένη γεωγραφικά με τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική. Προτεκτοράτο της Βρετανίας μέχρι το 1885, τραβάει πλέον τον δικό της δρόμο ανάπτυξης, βασισμένη στα διαμάντια και στον τουρισμό, και θεωρείται ως μία από τις πλέον εύπορες χώρες του αφρικανικού κόσμου.
Έχει μέγεθος όσο και η Γαλλία, μόνο που το 85% της χώρας καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Στο υπόλοιπο 15% ζουν ειρηνικά μόλις 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι διαφορετικών φυλών. Αυτό το ειρηνικά έχει πραγματικά τεράστια σημασία για μια αφρικανική δημοκρατία. Τα τύμπανα του πολέμου έχουν πολύ καιρό να ηχήσουν στη χώρα αυτή, γι’ αυτό και πολλοί τη συγκρίνουν με την Ελβετία.
Ένα ταξίδι-σταθμός στη γνωριμία μας με τη φύση και το αυθεντικό αφρικανικό στοιχείο. Ο μεγάλος ποταμός Οκαβάνγκο δεν εκβάλλει στον ωκεανό όπως οι περισσότεροι ποταμοί, αλλά διεισδύει μέσα στην έρημο Καλαχάρι και απλώνεται σε μια τεράστια επίπεδη περιοχή, όπου το νερό του σκορπίζεται σαν ιστός αράχνης προς όλες τις κατευθύνσεις και απορροφάται σιγά σιγά από τη γη, δημιουργώντας μια όαση που λέγεται δέλτα του Οκαβάνγκο.
Η βλάστηση οργιώδης, ενώ μέσα στο δέλτα υπάρχουν δεκάδες νησιά, χωριουδάκια, κανάλια και λίμνες, όπου ζουν ασύλληπτα για τη φαντασία πουλιά, ψάρια και ζώα. Η στάθμη του αυξομειώνεται σε εξαμηνιαίους κύκλους, κάνοντας τα νησιά να εξαφανίζονται κάτω από τα νερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να επανεμφανίζονται τον χειμώνα προκαλώντας την αντίστοιχη μετανάστευση των ζώων. Ας γνωρίσουμε όμως από κοντά το σμαραγδένιο αυτό κόσμημα στο αφρικανικό ανάγλυφο, πραγματικό θαύμα της φύσης.

...

περισσότερα

Καταρράκτες Βικτώρια, «Ο καπνός που βροντά»!

Βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ζάμπια και Ζιμπάμπουε και έχουν δύο ονομασίες. Η πρώτη, η αποικιοκρατική, δόθηκε προς τιμήν της βρετανής βασίλισσας… από τον βρετανό εξερευνητή που τους ανακάλυψε, τον ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον, το 1855. Η δεύτερη, δηλαδή «Ο καπνός που βροντά», είναι η τοπική ονομασία των ιθαγενών φυλών και μάλλον περιγράφει άρτια την εικόνα και τον ήχο αυτού του φυσικού θαύματος.
Οι Καταρράκτες Βικτώρια δημιουργούνται από τον ποταμό Ζαμβέζη και είναι οι μεγαλύτεροι της Γης (1908 μέτρα μήκος). Έχουν μέγιστο ύψος 108 μέτρα και όγκο νερού κατά μέσο όρο 1088 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Το χάσμα στο οποίο πέφτουν ονομάζεται Πρώτο Φαράγγι. Ακολουθούν άλλα επτά με μέγιστο ύψος 120 μέτρα. Πριν από το Πρώτο Φαράγγι στον Ζαμβέζη σχηματίζονται δύο νησιά, εμφανή ακόμα και με πλήρη πλημμύρα: το Μποαρούκα στη δυτική όχθη και το Λίβινγκστον στη μέση. Τα κύρια ρεύματα του καταρράκτη είναι τέσσερα και ονομάζονται: «Καταρράκτες του Διαβόλου» ή «Νερό που Πηδά», «Κύριοι Καταρράκτες» , «Καταρράκτες του Ουράνιου Τόξου» και «Ανατολικός Καταρράκτης». Το ύψος του σύννεφου που σηκώνεται από την πτώση των νερών ανέρχεται στα 400 μέτρα και είναι ορατό από απόσταση 50 χιλιομέτρων.
Στην περιοχή γύρω από τους καταρράκτες, έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή, που φτάνουν μέχρι και τον Χόμο Χάμπιλις. Γύρω στο 1900, η αποικιοκρατική Βρετανική Εταιρεία Νοτίου Αφρικής αγόρασε μεταλλευτικά δικαιώματα στην περιοχή και έτσι εγκαταστάθηκαν εκεί οι πρώτοι Ευρωπαίοι. Το 1905 κατασκευάστηκε η γέφυρα στο Δεύτερο Φαράγγι οπότε οι καταρράκτες απέκτησαν φήμη ως αξιοθέατο και η πόλη Βικτώρια έγινε σύντομα τουριστικό κέντρο. Η κίνηση κόπασε για περίπου 20 χρόνια μεταξύ 1960-80 εξαιτίας του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε και μετά επανήλθε δριμύτερη. Το 1989 οι Καταρράκτες Βικτώρια καταχωρίσθηκαν ως μνημείο της UNESCO.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ζιμπάμπουε

Η Ζιμπάμπουε (παλιά Νότια Ροδεσία) δεν ακολούθησε την τύχη της Ζάμπια, όταν ξέσπασε ο αγώνας για την απελευθέρωση από την αγγλική αποικιοκρατία. Για μεγάλο διάστημα έμεινε υπόδουλη στην Αγγλία. Απέκτησε τυπικά την ανεξαρτησία της το 1965. Η νίκη αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων του ροδεσιανού λαού. Από το 1964 μέχρι το 1965 ήταν αυτοδιοικούμενη αποικία της Αγγλίας.
Το 1980 έγινε κράτος ανεξάρτητο με την ονομασία Ζιμπάμπουε.
Η έκτασή της είναι 389.000 τ. χλμ. κι ο πληθυσμός 10.402.000 κατ. Έχει πρωτεύουσα τη Χαράρε (656.000 κ). Νόμισμά της είναι το δολάριο.
Συνορεύει Β με την Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη, νότια με τη Νότια Αφρική και νοτιοδυτικά και Δυτικά με την Μποτσουάνα
Έχει πλούσια κοιτάσματα χρωμίου, χαλκού, χρυσού, σιδήρου κλπ.
Εϊναι ορεινή χώρα, και παρόλο που είναι στην υποτροπική ζώνη έχει εύκρατο κλίμα.
Στο πανεπιστήμιο της Χαράρε φοιτούν 7000 φοιτητές.

περισσότερα

Με μια ματιά

Η Ζιμπάμπουε  αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και είναι έτοιμη να εκπλήξει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η φυσική μοναδικότητα που αντικατροπτίζεται στους ,πελώριους καταρρακτες της, προκαλέι δέος και θαυμασμό!

Χάρτης Ταξιδιού Ζιμπάμπουε

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια