fb

Πληροφορίες για: Μπρουνέι

Λίγα λόγια για το Μπρουνέι
Το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, το σουλτανάτο του Μπρουνέι όπως είναι ευρύτερα γνωστό,είναι ο ισλαμικός θύλακας που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό,στη βόρεια ακτή του Βόρνεο, στη θαλάσσια περιοχή της Ν.Α Ασίας. H χλιδή του πετρελαιοπαραγωγού σουλτανάτου με τα μεγαλόπρεπα τζαμιά και τα πλωτά χωριά, μας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς και παραμυθένιους, μια και εδώ έχει αναπτυχθεί μια κοινωνική δομή που μόνο σε παραμύθια μπορούμε να συναντήσουμε. Στο πλούσιο σουλτανάτο φαίνεται να βασιλεύει μια καλά προστατευμένη ηρεμία που ξεκίνησε με τον πρώτο σουλτάνο της δυναστείας. Ιδιαίτερη αδυναμία φαίνεται να έχουν στο χρυσό οι κάτοικοι του Μπρουνέι, αν κρίνει κανείς από τα εκθέματα του Μουσείου (RoyalRegaliaBuilding), με τα βασιλικά προσωπικά αντικείμενα, αλλά και από τους τρούλους που δεσπόζουν στο επιβλητικό τέμενος που κτίσθηκε για την 25η επέτειο της μοναρχίας του Σουλτάνου.

Το πλούσιο σουλτανάτο
Το σουλτανάτο ήταν πάντα πλούσιο. Μπορεί να κατέχουν μόλις 5.765 τ. χλμ από το τεράστιο Βόρνεο, αλλά βρίσκονται σε ένα σημείο που εκτός από κομβικό, καθώς είναι κοντά στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Κίνα και την Ιαπωνία, μοιάζει πραγματικά ευλογημένο. Από το 1932 εμπορεύεται το πετρέλαιό του, ενώ από τον Απρίλιο του 1973 κατάφερε να επεξεργάζεται τα κοιτάσματα, τα οποία πλέον μπορεί να στείλει με πλοία σε κάθε γωνιά της γης. Μέσα στις επιχειρηματικές επιτυχίες της χώρας συγκαταλέγεται και η κοινοπραξία που δημιούργησε με τις εταιρείες Shell και Mitsubishi. Ο πλούτος της χώρας τροφοδοτεί το Κράτος Πρόνοιας και εξασφαλίζει την ευλαβική υπακοή των πολιτών, χαρίζει όμως και τη δυνατότητα στο Σουλτάνο να ζει πραγματικά πέρα από τα όρια της χλιδής. Το παλάτι του είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ονομάζεται «Παλάτι της Γνώσης».

Το κλίμα στο Μπρουνέι
Η χώρα έχει κλίμα τροπικό, με αυξημένη υγρασία και ζέστη. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος παίζουν οι μουσώνες που πνέουν από το δυτικό Ειρηνικό ωκεανό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 27° C και η μέση υγρασία κυμαίνεται σε ποσοστό 67% - 97%.

Μπαντάρ Σερί Μπαγκαουάν

Πρωτεύουσα του σουλτανάτου είναι η Μπαντάρ Σερί Μπαγκαουάν, που είναι και η γενέτειρα του σουλτάνου. Εκεί, στις όχθες μιας τεχνητής λίμνης στην οποία πλέει ένα αντίγραφο του βασιλικού σκάφους, βρίσκεται το ολόλαμπρο τζαμί του Ομάρ Αλί Σαϊφουντιέν, που είναι χτισμένο από λευκό μάρμαρο και φυσικά διαθέτει χρυσούς τρούλους. Τη νύχτα σκάφος και τζαμί φωτίζονται μαγευτικά, ενώ στην απέναντι όχθη της λίμνης η σύγχρονη εποχή έχει τη δική της θέση, με διάφορους «εκπροσώπους» της, όπως τα «KFC». Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα βρίσκεται ένα άλλο τζαμί, ακόμη μεγαλύτερης χλιδής από το προηγούμενο, το οποίο, όπως αναφέρει το γερμανικό «Stern», δεν θα το έλεγε κανείς κιτς, αλλά ούτε και μουσουλμανική Disneyland - απλώς θα το περιέγραφε ως υπερβολικά μεγάλο για ένα τόσο μικρό κράτος. Το τζαμί αυτό διαθέτει ένα χώρο για να προσεύχεται αποκλειστικά ο σουλτάνος, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος που πηγαίνει εκεί για να προσευχηθεί πρέπει να ανέβει είκοσι εννέα σκαλιά αφού ο σουλτάνος είναι ο 29ος στην ιστορία της χώρας του. Πολύ περισσότερα όμως είναι τα σκαλιά που πρέπει να ανέβουν όσοι θέλουν να θαυμάσουν από ψηλά το μοναδικής ομορφιάς εθνικό πάρκο Ούλου-Τέμπουρονγκ αφού τον περιμένουν 1.226 σκαλιά και άλλα 200 μικρότερα!Τέλος, τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψει κανείς το υπερχλιδάτο «Empire Hotel» που ανήκει στον σουλτάνο και η κατασκευή του οποίου κόστισε 2,7 δισ. δολάρια - το «Burj al-Arab» στο Ντουμπάι κόστισε... μόνο 1 δισ. Η ακριβότερη διανυκτέρευση αγγίζει τα 7.000 ευρώ και προσφέρει στους επισκέπτες τα πάντα, εκτός από αλκοόλ. Άξια αναφοράς έχουν επίσης:

  • η ανοιχτή αγορά
  • το Μουσείο του Μπρουνέι
  • το Κτίριο των Βασιλικών Εμβλημάτων
  • το μουσουλμανικό τέμενος ΤζέιμΑσρΧασανάλΜπολκιάχ, γνωστό και ως Τέμενος Κιαρόνγκ

 

Μπρουνέι
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΣΣΑΛΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΒΑΡΚΑΔΑ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Πραγματοποιήστε ξενάγηση στην πόλη για να δείτε την ανοιχτή αγορά, το Μουσείο του Μπρουνέι, όπου παρουσιάζονται τα ήθη και έθιμα του λαού και μία εκπληκτική συλλογή όπλων και κανονιών, το Κτίριο των Βασιλικών Εμβλημάτων, ένα από τα πιο σημαντικά ισλαμικά μνημεία σε ολόκληρη την περιοχή - το μουσουλμανικό τέμενος, ένα τεράστιο μαρμάρινο οικοδόμημα, που οικοδομήθηκε ως ανάμνηση της 25ης επετείου της ανάρρησης του σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ στο θρόνο - καθώς και το Κάμπονγκ Άγιερ, το μεγαλύτερο πλωτό χωριό στον κόσμο, που οι Ευρωπαίοι αποκαλούν "Βενετία της Ανατολής". Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι ζουν μέσα σε σπίτια που στέκουν πάνω σε πασσάλους στη θάλασσα και στριμώχνονται σ’ έναν λαβύρινθο από ξύλινες διαβάσεις, που συνδέουν τις κατοικίες τους με την αγορά, τα σχολεία, τα τζαμιά, τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα και την πυροσβεστική.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Αργά το βράδυ προτείνουμε περιπλάνηση στη φωταγωγημένη πολιτεία για να θαυμάσετε το τζαμί Τζέιμ Ασρ Χασανάλ Μπολκιάχ με τους 29 θόλους του από χρυσάφι 24 καρατίων, που λάμπουν σαν αστέρια μέσα στη νύχτα, αλλά και στη νυχτερινή αγορά με τις προκλητικές λιχουδιές της τοπικής κουζίνας, όπου οι κάτοικοι αγοράζουν το βραδινό τους.

Μια φωτογραφία στο φωταγωγημένο, κομψό τζαμί του σουλτάνου Ομάρ Αλί Σαϊφουντιέν, που πήρε το όνομά του από τον 28ο σουλτάνο του Μπρουνέι, θα μας θυμίζει για πάντα την ομορφιά της πόλης αυτής.

ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Για όσους όμως θέλουν να παρατείνουν την παραμονή τους στο Σουλτανάτο πέραν των κλασσικών δύο διανυκτερεύσεων, προτείνουμε διαμονή στο Rainforest lodge, που βρίσκεται στο εξαιρετικό δάσος της βροχής Ulu Temburong National Park, όπου θα έχουν δυνατότητες για διάφορες δραστηριότητες στην παρθένα ζούγκλα.

 

Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, το Σουλτανάτο του Μπρουνέι

Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, το Σουλτανάτο του Μπρουνέι, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ο ισλαμικός θύλακας που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Βόρνεο, στη ΝΑ Ασία. Η χλιδή του πετρελαιοπαραγωγού σουλτανάτου του Μπρούνεϊ με τα μεγαλόπρεπα τζαμιά και τα πλωτά χωριά, μας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς και παραμυθένιους, μια και εδώ έχει αναπτυχθεί μια κοινωνική δομή που μόνο σε παραμύθια μπορούμε να συναντήσουμε.
Από τη στιγμή που θα βγούμε από το αεροδρόμιο για να μεταφερθούμε στην πόλη, θα διαπιστώσουμε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Είναι η χλιδή που είναι διάχυτη παντού, τα λόγια του ξεναγού μας για το Σουλτάνο και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το λαό του, τον πλούσιο τρόπο ζωής των κατοίκων του, την πραγματικά δωρεάν υγεία και εκπαίδευση, την έλλειψη φόρων, το μικρότερο χρόνο εργασίας στον κόσμο και όλα εκείνα που στους Δυτικούς φαίνονται σαν από άλλο πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο που ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος για αντιπολίτευση σε αυτό το ονειρεμένο κράτος.

...

περισσότερα

Ο μοντέρνος σουλτάνος

Ο Σουλτάνος δείχνει να είναι ιδιαίτερα μοντέρνος, γοητευτικός και ευφυής, εμφανίζεται ντυμένος με στρατιωτικές στολές, παραδοσιακές φορεσιές αλλά και casual δυτικά ρούχα. Υπήρξε παντρεμένος και με μία αεροσυνοδό, με την οποία όμως χώρισε. Παρ’ ότι έχει το δικαίωμα 4 συζύγων προτιμά να διατηρεί τις θέσεις κενές. Σε όλους τους χώρους - από δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, μαγαζιά και σπίτια μέχρι εστιατόρια και ξενοδοχεία - δεσπόζουν φωτογραφίες του Σουλτάνου και της πρώτης συζύγου του.
Η αντίληψη ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν κάθε είδους διασκέδαση δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως καινούργια στη βασιλική οικογένεια του Μπρουνέι. Ο ίδιος ο σουλτάνος, όταν επρόκειτο να γιορτάσει τα 50ά του γενέθλια, τον Ιούλιο του 1996, ξόδεψε πάνω από 25 εκατ. δολάρια για το πάρτι και έδωσε άλλα 15 εκατ. δολάρια ως αμοιβή στον Μάικλ Τζάκσον για να τραγουδήσει τρία τραγούδια.
Σε μια χώρα λοιπόν όπου είναι κακούργημα να συζητάς για τα έξοδα της κυβέρνησης, ο οικονομικός εφιάλτης έγινε ο πρίγκιπας Τζέφρι, ο μικρός αδελφός του σουλτάνου.
Ο περιβόητος πλέιμποϊ, σύμφωνα με πληροφορίες του υπεύθυνου ασφαλείας της βασιλικής οικογένειας, περιπλανιέται ανά τον κόσμο συνοδευόμενος πάντα από ένα χαρέμι 15 ως 20 γυναικών. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ενδιαφέρον του πρίγκιπα ήταν και εξακολουθεί να είναι η αναζήτηση όμορφων κοριτσιών και η μεταφορά τους στο Μπρουνέι. Έχει μάλιστα οργανώσει ένα διεθνές δίκτυο αναζήτησης κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Όλα τα καλά όμως συνοδεύονται τις περισσότερες φορές με δυσάρεστα γεγονότα. Το κερασάκι της τούρτας όμως ήρθε να το εναποθέσει το περιοδικό "Forbes", το οποίο υποβίβασε τον σουλτάνο στον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο από πρώτο που τον θεωρούσε μέχρι πρόσφατα. "Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες.

...

περισσότερα

Μπρουνέι, το μυστηριώδες σουλτανάτο της Ζούγκλας

Μια άλλη πραγματικότητα - ο απαγορευμένος κοινωνικός παράδεισος
Το μικροσκοπικό Μπρουνέι δεν είναι παρά μια μικρή κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη. Το πλήρες όνομά του είναι: "Negara Brunei Darussalam" και σημαίνει "Μπρουνέι, ο οίκος της Ειρήνης", χαρακτηρισμός που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, μια και οι κάτοικοι του έχουν για λίγα να προβληματιστούν και η λέξη ηρεμία έχει την απόλυτη ερμηνεία της. 
Μια από τις μικρότερες χώρες της Γης, έχει πολλά οικονομικά ρεκόρ να επιδείξει, αλλά και πολλές ιδιομορφίες, καθώς δεν υπάρχει πολιτική ζωή και τα ήθη είναι αυστηρά. 
Οι κάτοικοι του Μπρουνέι είναι ένας πραγματικά φιλήσυχος και ειρηνικός λαός. Πώς να μην είναι άλλωστε όταν δεν υπάρχουν άστεγοι, πεινασμένοι, ζητιάνοι ή άτομα τα οποία να υποφέρουν από την ανυπαρξία παροχών. Όσοι δεν έχουν προσωπική περιουσία ή ιδιοκτησία, τους παρέχονται δωρεάν σπίτια τα οποία μπορούν να εξαγοράσουν σε βάθος χρόνου. Σε άτομα που είναι ιδιαίτερα φτωχά, παρέχονται εκτάσεις με σκοπό την εκμετάλλευση και την εγκατάσταση. Τα παιδιά πηγαίνουν όλα σχολείο και μάλιστα παροτρύνονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Επιπρόσθετα οι αριστούχοι χρηματοδοτούνται για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Η ασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες αυτού του κράτους δεν σταματά εδώ. Σε περίπτωση που νοσήσουν μπορούν να νοσηλευτούν κανονικά και μετά από την αποθεραπεία και την ίαση να αφήσουν στο νοσοκομείο ένα συμβολικό ποσό. Σε περίπτωση που κάποιο νόσημα δεν μπορεί να θεραπευτεί, ο πολίτης μεταβαίνει στο εξωτερικό για θεραπεία και τα έξοδα αναλαμβάνονται από το κράτος, δηλαδή τον ίδιο τον Σουλτάνο. Πρόκειται για έναν κοινωνικό παράδεισο με ανύπαρκτους φόρους. Στις περισσότερες "δύσκολες" εργασίες εργάζονται εργάτες από το εξωτερικό και το σημαντικότερο εργάζονται το λιγότερο χρόνο εβδομαδιαία από οποιοδήποτε άλλο σημείο στον πλανήτη και έχουν τις περισσότερες αργίες στη γη. Ο "οίκος της Ειρήνης" είναι ασφαλής και χωρίς εγκληματικότητα, αλλά και ένα μέρος όπου η δημοκρατία δεν φαίνεται να έχει άμεση προτεραιότητα. Παρά τον μεγάλο πλούτο της χώρας, στην πρωτεύουσα μεγάλος πληθυσμός ζει σε πασσαλόκτιστα σπίτια. Η συγκοινωνία στο "χωριό του νερού" γίνεται μόνο με βάρκες κάθε είδους, μεγέθους και ταχύτητας. Κλασσική διασκέδαση θεωρείται η έξοδος νωρίς για φαγητό, καφέ ή κινηματογράφο στα εμπορικά κέντρα μέσα στην πόλη. Ο πλούτος της χώρας τροφοδοτεί το Κράτος Πρόνοιας και εξασφαλίζει την ευλαβική υπακοή των πολιτών, χαρίζει όμως και τη δυνατότητα στο Σουλτάνο να ζει πραγματικά πέρα από τα όρια της χλιδής. Το παλάτι του είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και ονομάζεται "Παλάτι της Γνώσης". Χτίστηκε μόλις έφυγαν οι Βρετανοί, οπότε και η χώρα επανέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία της και η Αυτού Εξοχότητα την απόλυτη κυριαρχία. Το πολιτικό σύστημα της χώρας αποτελείται από το Σουλτάνο και την Κυβέρνηση, υπάρχουν επίσης εκλεγμένοι εκπρόσωποι των 4 περιφερειών καθώς και του κάθε χωριού που συνθέτει την περιφέρεια. Στην πραγματικότητα, όλες οι αποφάσεις περνούν από τον Σουλτάνο, ο οποίος είναι κέντρο και "θεμέλιος λίθος" της κοινωνίας. Μία φορά το χρόνο το Παλάτι ανοίγει τις πύλες του στους πολίτες και όλοι οι άνδρες μπορούν να χαιρετίσουν διά χειραψίας τον Σουλτάνο και όλες οι γυναίκες τις συζύγους του, ανάμεσα στις οποίες, η πρώτη είναι και η ισχυρότερη. Πέρα από το αλκοόλ (επιτρέπεται να έχετε μαζί σας μια μικρή ποσότητα αλκοόλ για ιδιωτική χρήση), το κάπνισμα είναι άλλη μια συνήθεια που πρέπει να ξεχάσετε, κι αυτό όχι λόγω του Ισλάμ, αλλά χάρη σε μια καμπάνια που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, μέσω της οποίας, ο Σουλτάνος πέτυχε να σταματήσει καπνιστές χρόνων από την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια.

...

περισσότερα

Τι θα κάνουμε στο Μπρουνέι

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΠΑΣΣΑΛΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΒΑΡΚΑΔΑ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ
Πρωτεύουσα του σουλτανάτου είναι η Μπαντάρ Σερί Μπεγκάουαν, που στο παρελθόν ονομαζόταν Πόλη του Μπρουνέι (η ονομασία της άλλαξε στις 3/10/1970). Το πρώτο μέρος του ονόματος της πόλης (Μπαντάρ), προέρχεται από την περσική γλώσσα και σημαίνει "λιμάνι", ενώ το δεύτερο συνθετικό της (Σερί Μπεγκάουαν) προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις Σρι Μπάγκουαν και σημαίνει "ευλογημένο".  Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα γνωρίσουμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Σουλτανάτου του Μπρουνέι. Πρώτος σταθμός μας η ανοιχτή αγορά, όπου οι κάτοικοι κάνουν τις καθημερινές συναλλαγές και τα ψώνια τους. Κι αφού αρχίσουμε να ζούμε στον παλμό της ζωής των κατοίκων, θα γνωρίσουμε την ιστορία και την τέχνη τους στο Μουσείο του Μπρουνέι. Μέσα στο μοντέρνο του κτίριο στεγάζονται θαυμάσιες συλλογές ισλαμικής τέχνης, παρουσιάζονται η παραγωγή και η επεξεργασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που αποτελούν τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές του Σουλτανάτου, ο πλούτος της χλωρίδας του με την τεχνική του διοράματος, αρχαιολογικά ευρήματα και η ιστορία του Μπρουνέι από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, τα ήθη και έθιμα του λαού του και μία εκπληκτική συλλογή όπλων, ανάμεσα στα οποία τα φημισμένα κανόνια του Μπρουνέι. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Κτίριο των Βασιλικών Εμβλημάτων, που άνοιξε τις πύλες του στις 30/9/1992, για να θαυμάσουμε βασιλικά διάσημα, βασιλικές άμαξες, χρυσά και ασημένια όπλα, κοσμήματα, κορώνες του βασιλικού ζεύγους, τον θρόνο που χρησιμοποιεί ο σουλτάνος στις επίσημες τελετές, πολύτιμα δώρα ξένων ηγετών, αλλά και τη ζωή του σημερινού μονάρχη από τη γέννησή του μέχρι σήμερα, καθώς και τη συνταγματική ιστορία και το πολίτευμα της χώρας. Ακολούθως θα επισκεφθούμε ένα από τα πιο σημαντικά ισλαμικά μνημεία σε ολόκληρη την περιοχή: το μουσουλμανικό τέμενος Τζέιμ Ασρ Χασανάλ Μπολκιάχ, γνωστό και ως Τέμενος Κιαρόνγκ, ένα τεράστιο μαρμάρινο οικοδόμημα, που οικοδομήθηκε ως ανάμνηση της 25ης επετείου της ανάρρησης του σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ στον θρόνο και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 14/7/1994. Συνεχίζοντας την περιήγησή μας, θα φθάσουμε στο Κάμπονγκ Άγιερ, το μεγαλύτερο πλωτό χωριό στον κόσμο, που οι Ευρωπαίοι αποκαλούν "Βενετία της Ανατολής". Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι ζουν μέσα σε σπίτια που στέκουν πάνω σε πασσάλους στη θάλασσα και στριμώχνονται σ’ έναν λαβύρινθο από ξύλινες διαβάσεις, που συνδέουν τις κατοικίες τους με την αγορά, τα σχολεία, τα τζαμιά, τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα και την πυροσβεστική. Κι αφού επισκεφθούμε ένα πλωτό σπίτι και πιούμε τσάι με τοπικά γλυκίσματα, θα κάνουμε μια βαρκάδα στο δάσος που περιβάλει την πόλη για να αναζητήσουμε πιθηκάκια και άλλα ζώα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: :
Περιπλάνηση αργά το βράδυ στη φωταγωγημένη πολιτεία για να θαυμάσουμε το τζαμί Τζέιμ Ασρ Χασανάλ Μπολκιάχ με τους 29 θόλους του από χρυσάφι 24 καρατίων που λάμπουν σαν αστέρια μέσα στη νύχτα, αλλά και στη νυχτερινή αγορά με τις προκλητικές λιχουδιές της τοπικής κουζίνας, όπου οι κάτοικοι αγοράζουν το βραδινό τους. Μια φωτογραφία στο φωταγωγημένο, κομψό τζαμί του σουλτάνου Ομάρ Αλί Σαϊφουντιέν, που πήρε το όνομά του από τον 28ο σουλτάνο του Μπρουνέι, θα μας θυμίζει για πάντα την ομορφιά της πόλης αυτής.

 

...

περισσότερα

Ζούγκλα του Βόρνεο: Οι τελευταίες ανακαλύψεις

Το Βόρνεο είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους της Μαλαισίας και συνδυάζει πλούσια, παρθένα βλάστηση με γαλαζοπράσινα νερά. Βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας, στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και ανήκει διοικητικά σε τρεις χώρες, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι.
Το Βόρνεο είναι συνώνυμο της τροπικής ζούγκλας του,με τα δάση βροχής, που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την επιφάνειά του. Συγκεκριμένα η ζούγκλα Κιναμπατάγκανστην Καρδιά του Βόρνεο, είναι ίσως η πιο παρθένα τοποθεσία στον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως η χλωρίδα και η πανίδα της. Μέσα στη ζούγκλα ρέουν ποτάμια και σχηματίζονται λίμνες που δημιουργούν απίστευτα οικοσυστήματα. Εκεί, στην πυκνή, πλούσια βλάστηση ζουν ακόμη οι αρχαίες φυλές. Σε δικούς τους οικισμούς, πρωτόγονους, με τα δικά τους ήθη και έθιμα, και τους δικούς τους κανόνες. Είναι φυλές κυνηγών, ψαράδων, τροφοσυλλεκτών και παλιών πολεμιστών. Σε ορισμένες από αυτές η ανθρωποφαγία (των ηττημένων πολεμικών εχθρών) αποτελούσε μέχρι πρόσφατα μέρος του εθιμικού. Στο σπίτι των ανδρών που υπάρχει σε κάθε οικισμό, κάτι σαν λέσχη που τη διαχείρισή της έχει ο αρχηγός της φυλής, βλέπουμε ακόμη στολισμένα ανθρώπινα κρανία-τρόπαια κάποιας νίκης. Η πιο διάσημη ίσως από αυτές τις φυλές είναι οι Νταγιάκ.
Είναι σαφές πως όποιος πάει στο Βόρνεο και μπει μέσα στη ζούγκλα του θα ζήσει αλησμόνητες εμπειρίες! Θα εξερευνήσει σπήλαια, θα ταξιδέψει σε ποτάμια και λίμνες (όπως το Κέρατο του Βοδιού) με παραδοσιακές πιρόγες,θα περπατήσει στα υπερυψωμένα μονοπάτια των πρώτων φυσιοδιφών ανάμεσα στις φυλλωσιές των πανύψηλων δέντρων, θα κολυμπήσει σε κρυστάλλινα νερά με κάτασπρες αμμουδιές και κοκκοφοίνικες. Και φυσικά, πέρα από τις φυλές θα συναντήσει και τους παγκοσμίως διάσημους Μεγάλους 5 του Βόρνεο: ουρακοτάγκος, πίθηκος με προβοσκίδα, κροκόδειλος, ελέφαντας, ρινόκερος. Πρόκειται για είδη που ζουν μόνο εκεί και κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Ας μην ξεχνάμε πως ο Δαρβίνος είχε περιγράψει τη ζούγκλα του Βόρνεο ως «ένα μεγάλο, οργιώδες θερμοκήπιο που δημιούργησε η φύση για τον εαυτό της»… Για παράδειγμα στην Καρδιά του Βόρνεο ξέρουμε πως ευδοκιμούν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 10.000 είδη ενδημικών φυτών, 10 είδη πρωτευόντων, 350 είδη πτηνών και 150 είδη ερπετών. Μέσα σε αυτή την απίστευτη βιοποικιλότητα πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες της WWFτις οποίες χρηματοδοτούν τα τρία κράτη: Μαλαισία, Μπρουνέι, Ινδονησία. Οι πιο πρόσφατες έρευνες μας συστήνουν τρία νέα είδη πανίδας που αξίζει να γνωρίσουμε. Αυτά είναι:
- Το μακρύτερο έντομο του κόσμου, το Phobaeticuschani, το οποίο μοιάζει με κομμένο ξύλο και έχει μήκος 56,7 εκατοστά με τα πόδια τεντωμένα. Οι επιστήμονες έχουν συλλέξει μόνο έξι δείγματα του είδους και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής τη βιολογία του.
- Ένας ορεσίβιος γυμνοσάλιαγκας με ουρά τρεις φορές μακρύτερη από το σώμα του. Το παράξενο με αυτόν είναι πως όταν το αρσενικό εντοπίσει το θηλυκό, εκτοξεύει κατά πάνω του ανθρακικό ασβέστιο. Φανιστείτε αυτές τις εκτοξεύσεις σαν ερωτικά βέλη, τα οποία περιέχουν μια ορμόνη που προκαλεί σεξουαλική διέγερση στο θηλυκό.
- Ο βάτραχος Barbourulakalimantanensis, μήκους επτά εκατοστών, ο οποίος δεν έχει πνεύμονες και αναπνέει αποκλειστικά από το δέρμα. Αυτή η ιδιαίτερη ανατομία του δίνει επίπεδο, υδροδυναμικό σχήμα, που τον βοηθάει να ζει μέσα στους τροπικούς χείμαρρους.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Μπρουνέι

Ανεξάρτητο κράτος των βορειοανατολικών ακτών του νησιού Βόρνεο. Το Κράτος του Μπρουνέι, Κατοικία της Ειρήνης, όπως ονομάζεται επίσημα, συνορεύει ανατολικά, νότια και δυτικά με τη Μαλαισία, ενώ βόρεια βρέχεται από τη Νότια Κινεζική θάλασσα.
Το Μπρουνέι αποτελείται από δύο εδαφικές περιοχές, μία στα δυτικά και μία στα ανατολικά της χώρας, οι οποίες όμως δε συνδέονται μεταξύ τους. Η συνολική τους έκταση ανέρχεται σε 5.770 τ.χλμ., κατατάσσοντας τη χώρα στην 163η παγκόσμια θέση. Συγκριτικά με άλλες χώρες η έκταση του Μπρουνέι είναι μικρότερη από την έκταση της Κύπρου και του Λιβάνου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2002 ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 350.898 κατοίκους, κατατάσσοντας τη χώρα στην 165η παγκόσμια θέση. Αναλογικά με την έκτασή του το Μπρουνέι έχει μεγάλο πληθυσμό, με αποτέλεσμα η χώρα να χαρακτηρίζεται σχετικά πυκνοκατοικημένη. Η πυκνότητα πληθυσμού φτάνει τους 60,81 κατοίκους ανά τ.χλμ.

Γεωγραφία

Η εδαφική περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας περιλαμβάνει τις κοιλάδες των σημαντικότερων ποταμών της περιοχής (Μπελάιτ, Μπρουνέι και Τούτονγκ), ενώ η περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά περιλαμβάνει την κοιλάδα του ποταμού Τεμπούρονγκ. Γενικά από μορφολογική άποψη το Μπρουνέι είναι μία παράκτια πεδιάδα, με λίγα βουνά στα ανατολικά και μία λοφώδη περιοχή στα δυτικά. Στα δυτικά και βορειοανατολικά υπάρχουν επίσης αρκετοί βάλτοι.
Ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας είναι ο Μπελάιτ, ο οποίος χύνεται στη Νότια Κινεζική θάλασσα. Άλλοι ποταμοί είναι ο Τούτονγκ, ο Μπρουνέι και ο Τεμπούρονγκ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Ατόφιο χρυσάφι, πολύτιμα μάρμαρα και πανάκριβη ξυλεία για τους λάτρεις της χλιδής. Γαλάζιες θάλασσες, γοητευτικά σπήλαια και αδιαπέραστα παρθένα δάση για τους λάτρεις της φυσικής ομορφιάς. Από το παλάτι του σουλτάνου μέχρι τα πλωτά χωριά και από τα ανεξερεύνητα βουνά μέχρι τις ατέλειωτες παραλίες, το σουλτανάτο του Μπρουνέι είναι η χαρά του τουρίστα.

Χάρτης Ταξιδιού Μπρουνέι

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια