fb

Πληροφορίες για: Καμερούν

Οι Μπαάκα ή Πυγμαίοι
ήταν πιθανότατα οι πρώτοι κάτοικοι του Καμερούν. Έπειτα, το 16ο αιώνα, ήρθαν οι Πορτογάλοι. Και μερικούς αιώνες αργότερα, οι Φουλάνι -ένας Μουσουλμανικός λαός- κατέκτησαν το βόρειο Καμερούν. Σήμερα, το 40% των κατοίκων δηλώνουν Χριστιανοί, το 20% είναι Μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 40% ανήκουν σε παραδοσιακές αφρικανικές θρησκείες.

Έθιμο και ενότητα το φαγητό με τα χέρια
Μερικές φορές, μια παρέα φίλων τρώει από το ίδιο πιάτο - ενίοτε με τα χέρια. Στο Καμερούν, αυτό το έθιμο είναι ισχυρό σημάδι ενότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί για να ξαναφέρει κοντά ανθρώπους που η φιλία τους είχε εξασθενήσει για τον άλφα ή βήτα λόγο. Κατά μία έννοια, ένα γεύμα που τρώγεται από κοινού είναι ένας τρόπος για να πεις: «Τώρα έχουμε ειρήνη»

Ως άλλος «Ξένιος Δίας»
Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών είναι ονομαστοί για τη φιλοξενία τους. Χαιρετούν τους επισκέπτες, τους προσκαλούν στο σπίτι τους και τους φιλεύουν νερό και φαγητό.

Μπαντζούν

 

Στο Μπαντζούν, βρίσκεται η ωραιότερη βασιλική κατοικία των Μπαμιλεκέ. Κτισμένο στις αρχές του αιώνα, εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπεια και τα εξαιρετικά ξυλόγλυπτα του.

Μπαφου Μπαφουσάμ

Το Μπαφου Μπαφουσάμ, οφείλει τον πλούτο του στον καφέ που καλλιεργείται στην περιοχή. Οι Μπαμιλεκέ χωρίζονται σε πολλά βασίλεια, περίπου 80 στον αριθμό, αλλά έχουν τους ίδιους προγόνους, άρα μοιράζονται την ίδια ιστορία, πολιτισμό και γλώσσες. Μετανάστευσαν στο δυτικό Καμερούν από τον βορρά στις αρχές του 17ου αιώνα και ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες με πολυάριθμα σουλτανάτα, με τους αρχηγούς του κάθε σουλτανάτου να βρίσκονται στην κορφή της μουσουλμανικής ιεραρχίας και να έχουν στην κυριαρχία τους το σύνολο των εδαφών της κάθε φυλής.  

Γιαουντέ

Γιαουντέ

Πρωτεύουσα του Καμερούν, την Γιαουντέ. Η πόλη ιδρύθηκε το 1888 από Γερμανούς αποικιοκράτες δίπλα σε ένα μικρό χωριό της φυλής Γιαουντέ. Κτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων, είναι η πρωτεύουσα του Καμερούν από την εποχή της Γαλλικής αποικιοκρατίας, εκτός από το διάστημα 1940-46 που η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στη Ντουάλα

Εδώ χτυπά η καρδιά της γνήσιας Αφρικής!

Σήμερα που η γνώση και η πληροφορία διαδίδονται με απίστευτες ταχύτητες, είναι η σωστή στιγμή να αφουγκραστούμε την ψυχή αυτής της χώρας, που ακόμη δεν μπόρεσε να οργανωθεί σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και άρα να αλλοτριωθεί...
Τοποθετημένο στη δυτική μασχάλη της μαύρης ηπείρου, και με το ένα πλευρό να λούζεται από τον Ατλαντικό, το Καμερούν οφείλει το όνομά του στους Πορτογάλους εξερευνητές που πρώτοι κατέπλευσαν εδώ το 1472 και ονόμασαν την περιοχή Ρίο Ντος Καμαρόες, δηλαδή ποταμό των γαρίδων…
Όσοι έχουν «εξερευνήσει» τη χώρα λένε ότι κλείνει μέσα της σε μικρογραφία όλη την Αφρική, καθώς συγκεντρώνει ένα ισχυρό δείγμα από όλους τους θησαυρούς της: αδιαπέραστα τροπικά δάση, βουνά που λούζονται από καταρράκτες ή φλέγονται από ενεργά ηφαίστεια, ατέλειωτες παραλίες, άγρια ζώα, ψάρια και πουλιά, φυτείες κακάο, καφέ και ελαιοφοίνικα, εξωτικά δέντρα και φυτά στολισμένα με καρπούς ακαταμάχητης γλύκας και βέβαια ένα συναρπαστικό ανθρώπινο μωσαϊκό από 250 φυλές που ζουν και λειτουργούν όπως εκατοντάδες χρόνια πριν.
Θα πλησιάσουμε από κοντά κάποιες φυλές Πυγμαίων μέσα στο τροπικό δάσος, κυρίως όμως θα έρθουμε σε επαφή με όλο αυτό το πολύβουο σκηνικό. Θα θαυμάσουμε γυναίκες γαζέλες που περπατούν με χάρη στα χωράφια με τα μωρά στην πλάτη, κουβαλώντας τα πάντα στα χέρια τους. Για την ακρίβεια, σε αυτήν τη χώρα όλοι κουβαλούν κάτι στα χέρια τους.
Επίσης όλοι μιλούν Αγγλικά και Γαλλικά, έχουν μεγάλη χαρά στη ζωή τους, γελούν, χορεύουν και τρώνε σαν να μην υπάρχει αύριο! Κι όμως, το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επίσης εδώ καταλαβαίνεις ότι η γραφειοκρατία, το λάδωμα, η απουσία σήμανσης στους δρόμους και το κυκλοφοριακό χάος δεν αποτελούν προνόμιο ελληνικό...
Να, λοιπόν, ένα ταξίδι που αν αποφασίσεις να το διανύσεις μόνος σου μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα αρκετή ταλαιπωρία. Με τη φροντίδα του Versus, όμως, γίνεται μια ήπια εξερευνητική περιπέτεια που μόνο ρίγη ταξιδιωτικής συγκίνησης μπορεί να προκαλέσει.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Καμερούν

Το Καμερούν (επίσημα Δημοκρατία του Καμερούν, Γαλλικά: République du Cameroun) είναι κράτος της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Συνορεύει με τη Νιγηρία στα δυτικά, το Τσαντ στα βορειοανατολικά, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στα ανατολικά και την Ισημερινή Γουινέα, τη Γκαμπόν και τη Δημοκρατία του Κονγκό στα νότια. Στα δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει έκταση 475.440 km² και πληθυσμό 18.879.301 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2009. Το Καμερούν χαρακτηρίζεται από μεγάλη μορφολογική αλλά και πολιτισμική ποικιλότητα. Στην επικράτειά του υπάρχουν παραλίες, έρημοι, βουνά, τροπικά δάση και σαβάνες και ζουν πάνω από 200 διαφορετικές εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες. Πρωτεύουσα είναι η Γιαουντέ και μεγαλύτερη πόλη η Ντουάλα. Επίσημες γλώσσες είναι τα Γαλλικά και τα Αγγλικά.

Γεωγραφία

Το Καμερούν έχει έκταση 475.442 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι η 53η χώρα στον κόσμο σε έκταση. Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και ειδικότερα από τον Όρμο του Μπόνι που είναι τμήμα του Κόλπου της Γουινέας. Στην ταξιδιωτική λογοτεχνία συχνά ονομάζεται «Αφρική σε μικρογραφία» καθώς περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τα πολλά διαφορετικά φυσικά τοπία όλης της ηπείρου: ακτές, ερήμους, βουνά, τροπικά δάση και σαβάνες. Συνορεύει με τη Νιγηρία στα δυτικά, το Τσαντ στα βορειοανατολικά, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στα ανατολικά και την Ισημερινή Γουινέα, τη Γκαμπόν και τη Δημοκρατία του Κονγκό στα νότια. Το Καμερούν διαιρείται σε πέντε μείζονες γεωγραφικές ζώνες με διακριτά χαρακτηριστικά φυσικής μορφολογίας, κλίματος και βλάστησης. Μια παράκτια πεδινή ζώνη εκτείνεται προς το εσωτερικό της χώρας σε βάθος 15 με 150 χιλιομέτρων και έχει μέσο υψόμετρο 90 μέτρων. Αυτή η ζώνη έχει κλίμα ζεστό και υγρό, με μια πολύ σύντομη ξηρή περίοδο, καταλαμβάνεται από πυκνά δάση και δέχεται βροχόπτωση από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ένα τμήμα αυτής της περιοχής ανήκει στο ευρύτερο οικοσύστημα των Παράκτιων δασών Κρος-Σανάγκα-Μπιόκο (Cross-Sanaga-Bioko). Μετά την παράκτια ζώνη προς το εσωτερικό της χώρας εκτείνονται τα Υψίπεδα του Νότιου Καμερούν με μέσο υψόμετρο 650 μέτρων. Καταλαμβάνονται από ισημερινά τροπικά δάση με εναλλαγή υγρής και ξηρής περιόδου, που τα καθιστούν λιγότερο υγρά απ' αυτά της ακτής. Αυτή τη περιοχή είναι τμήμα του οικοσυστήματος των Παράκτιων Δασών Ισημερινού Ατλαντικού. Μια ακανόνιστη σειρά από βουνά, λόφους και οροπέδια, γνωστή ως Οροσειρά του Καμερούν, εκτείνεται από το Όρος Καμερούν κοντά στην ακτή, ένα ενεργό ηφαίστειο όπου βρίσκεται το υψηλότερο σημείο της χώρας στα 4.095 μέτρα, μέχρι σχεδόν τη λίμνη Τσαντ στο βορειότερο άκρο της χώρας. Αυτή η περιοχή απολαμβάνει ένα ήπιο κλίμα, ειδικά στα δυτικά υψίπεδα, παρόλο που η βροχόπτωση είναι υψηλή. Τα εδάφη της είναι από τα πιο γόνιμα του Καμερούν, ιδίως γύρω από το ηφαιστειακό Όρος Καμερούν. Στην περιοχή βρίσκονται ηφαιστειογενείς λίμνες. Από μία απ' αυτές, τη λίμνη Νιός, αναδύθηκε στις 21 Αυγούστου 1986 μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που προκάλεσε το θάνατο μεταξύ 1.700 και 2.000 ανθρώπων.  Ακόμα πιο βόρεια, ανάμεσα στο οροπέδιο Ανταμάουα και τη λίμνη Τσαντ εκτείνεται μια πεδινή περιοχή με μέσο υψόμετρο από 300 ως 350 μέτρα. Καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και σαβάνες. Είναι μια άγονη περιοχή με χαμηλή βροχόπτωση και υψηλή διάμεση θερμοκρασία. Το Καμερούν έχει τέσσερις λεκάνες απορροής. Στο νότο, οι μεγαλύτεροι ποταμοί είναι οι Ntem, Nyong, Sanaga και Wouri. Ρέουν προς τα νοτιοδυτικά ή προς τα δυτικά και εκβάλουν στον Κόλπο της Γουινέας. Οι ποταμοί Dja και Kadéï ρέουν νοτιοανατολικά και καταλήγουν στον ποταμό Κονγκό. Στο βόρειο Καμερούν ο ποταμός Bénoué ρέει βόρεια και δυτικά και εκβάλλει στο Νίγηρα. Ο ποταμός Logone ρέει βόρεια και καταλήγει στη λίμνη Τσαντ, την οποία το Καμερούν μοιράζεται με τρεις γειτονικές χώρες.

περισσότερα

Με μια ματιά

Αν κάποιος αρνηθεί τη φιλοξενία των κατοίκων του Καμερούν, ο οικοδεσπότης θα το εκλάβει ως προσβολή, ενώ αν τη δεχτεί, θα το θεωρήσει τιμή του.

Χάρτης Ταξιδιού Καμερούν

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια