Νεοσύστατο ανεξάρτητο κράτος της Νότιας Ευρώπης στη Βαλκανική χερσόνησο. Έχει έκταση 20.273 τ. χλμ. και πληθυσμό 1.932.917 κατ. (2002). Τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς τον πληθυσμό αποτελεί το μικρότερο κράτος των Βαλκανίων.
Η Σλοβενία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χερσονήσου των Βαλκανίων και το σχήμα της είναι ακανόνιστο. Συνορεύει στα δυτικά με την Ιταλία, στα ανατολικά με την Ουγγαρία, στα νότια με την Κροατία και στα βόρεια με την Αυστρία. Στα νοτιοδυτικά έχει παράλια ελάχιστων χιλιομέτρων στην Αδριατική θάλασσα και συγκεκριμένα στον κλειστό κόλπο της Τεργέστης.
Γεωγραφία
Το έδαφος της Σλοβενίας είναι κατά κύριο λόγο ορεινό και κατάφυτο από δάση και παρά την περιορισμένη έκταση της χώρας εμφανίζει μεγάλες μορφολογικές αντιθέσεις λόγω της παρουσίας πολλών ποτάμιων υδάτων και εύφορων κοιλάδων. Οι τελευταίοι βραχίονες των Άλπεων διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος της Σλοβενίας, στο βορειοδυτικό τμήμα της οποίας υψώνεται μέρος των Ιουλιανών Άλπεων, που απλώνονται μέχρι το νότο σχηματίζοντας άλλα ορεινά συγκροτήματα. Το πιο ψηλό όρος των Ιουλιανών Άλπεων είναι το Τρίγκλαβ, που φτάνει σε ύψος 2.863 μ. και διαμορφώνει τοπία εντυπωσιακής ομορφιάς. Οι νότιες υπώρειες των Ιουλιανών ή Ανατολικών Άλπεων κατέρχονται στην περιοχή της Λουμπλιάνας, από όπου ανέρχεται η οροσειρά των Δειναρικών Άλπεων, που απλώνεται σε μεγάλο μήκος. Στη βόρεια Σλοβενία συναντάται η οροσειρά Καραβάνκεν, γνωστή παλαιότερα ως "όρη των Κροατών", με ψηλότερη την κορυφή Γκρίνταβετς (2.558 μ.), που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Σλοβενία και στην Αυστρία. Πιο νότια και νοτιοανατολικότερα απαντούν τα όρη Κάμνικ. Με διεύθυνση από τη δύση προς την ανατολή εκτείνεται το όρος Προχόριε που φτάνει σε υψόμετρο 1.503 μ. και με τη λοφώδη περιοχή Κόζιακ χωρίζουν τη λεκάνη του Δράβου από τη λεκάνη του Σάβου. Στην κεντρική και βορειοανατολική Σλοβενία συναντούνται τα εύφορα βυθίσματα της Λουμπλιάνα και του Μάριμπορ αντίστοιχα και στο ανατολικό τμήμα απλώνεται μια εκτεταμένη πεδινή έκταση, που διακόπτεται από λόφους και συνδέεται με το Παννονικό Λεκανοπέδιο.