fb

Πληροφορίες για: Σενεγάλη

Σενεγάλη: Η χώρα των μεγάλων αντιθέσεων
Η ιστορία αυτής της μικρής αφρικανικής χώρας αρχίζει τον 8ο αιώνα, όταν η Σενεγάλη αποτελούσε κομμάτι της μεγάλης αυτοκρατορίας της Γκάνα. Στους αιώνες που ακολούθησαν η αυτοκρατορία διαλύθηκε και στις αρχές του 16ου αιώνα εμφανίστηκαν στην περιοχή οι πρώτοι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι, που ήταν φυσικά Πορτογάλοι.


Οι κυριαρχεία των Γάλλων
Τα επόμενα χρόνια η χώρα πέρασε στην κυριαρχία των Βρετανών, των Ολλανδών και των Γάλλων, οι οποίοι και κατάφεραν να κυριαρχήσουν τελικά το 1659.
Ηταν αυτοί που έχτισαν στα τέλη του 19ου αιώνα το Ντακάρ, την πόλη που είναι σήμερα πρωτεύουσα της χώρας.

Αφρικανικές και Γαλλικες Παραδόσεις
Οι Σενεγαλέζοι συμβίωσαν αρμονικά με τους Γάλλους μέχρι το 1960, οπότε και η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της. Αυτό το μείγμα αφρικανικών και γαλλικών παραδόσεων διατηρείται μέχρι σήμερα και είναι αυτό που κάνει τη χώρα ξεχωριστή ανάμεσα στις γειτονικές της αφρικανικής ηπείρου.

Μεγάλο Τζαμί με μιναρέ 67 μέτρων

Η επίσκεψη στο μουσείο IFAN, που θεωρείται από τα καλύτερα της Δυτικής Αφρικής, θα σας μυήσει στις παραδόσεις και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι μάσκες, οι φορεσιές και τα ξυλόγλυπτα, ενώ ξεχωριστή θέση έχουν τα μουσικά όργανα από τη Σενεγάλη, το Μάλι, το Μπενίν, τη Νιγηρία και τη Γουινέα-Μπισάου.

Ντακάρ

Η πρωτεύουσα Ντακάρ θεωρείται από πολλούς «Το Παρίσι της Δυτικής Αφρικής».
Με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αξιοπρεπή ξενοδοχεία και εστιατόρια, όμορφες παραλίες, ενδιαφέροντα ιστορικά και οικολογικά αξιοθέατα.
Ολα αυτά, βέβαια, συνυπάρχουν με φτωχογειτονιές όπου συχνά οι εικόνες των άστεγων και των ζητιάνων σοκάρουν τον επισκέπτη.

Γκορέ

Ένας μικρός παράδεισος με τελείως διαφορετικό ύφος είναι το νησάκι Γκορέ, το οποίο απέχει είκοσι λεπτά με το πλοίο από το λιμάνι του Ντακάρ και μπορεί άνετα να θεωρηθεί προάστιο της σενεγαλέζικης πρωτεύουσας. Η ομώνυμη πόλη είναι μια από τις πιο παλιές και ατμοσφαιρικές της Αφρικής. Υπάρχουν απομεινάρια από τα πρώτα κτίσματα των Πορτογάλων, όμορφα κτίρια που στεγάζουν γραφεία, επαύλεις πλούσιων εμπόρων με θέα στον ωκεανό, μια μεγάλη εκκλησία και τα απαραίτητα φρούρια. Στην άμμο της παραλίας είναι αραδιασμένες μακριές, χρωματιστές βάρκες και οι ψαράδες αδειάζουν εκεί τα δίχτυα τους, ενώ γυναίκες ντυμένες με πολύχρωμα παρεό μεταφέρουν τα ψάρια μέσα σε μεγάλες τσίγκινες λεκάνες.

Σεν Λουί

Βρίσκεται βόρεια του Ντακάρ, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο, είναι χτισμένο πάνω σ' ένα στενόμακρο νησί, τα κτίρια έχουν ευρωπαϊκό στυλ και στο Hotel de la Poste φιλοξενήθηκε ο Σεντ Εξιπερί
Η τρίτη πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Σεν Λουί, η παλιά πρωτεύουσα των Γάλλων που βρίσκεται βόρεια του Ντακάρ, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο. Το Σεν Λουί είναι χτισμένο πάνω σ' ένα στενόμακρο νησί.

Το νησί Γκορέ - Σενεγάλη

Σε απόσταση αναπνοής από το Ντακάρ, το λιλιπούτειο Νησί Γκορέ μοιάζει να πλέει μοναχικά στη θάλασσα. Ένα γραφικό, καθαρό χωριουδάκι πνιγμένο στις μπουκαμβίλιες και στα γιασεμιά, με αποικιακού στιλ διώροφα σπίτια βαμμένα με απαλά χρώματα, ένα στρατιωτικό φρούριο ψηλά σε ένα λόφο, ένας μικρός αμμώδης όρμος, μια παραλία με ψαρόβαρκες και εκατοντάδες λεπτόκορμοι φοίνικες: μια εικόνα που θυμίζει περισσότερο σκηνικό ταινίας παρά κατοικημένη περιοχή. Και, όμως, αυτό το κουκλίστικο τοπίο κρύβει ένα θλιβερό παρελθόν: το νησί ήταν επί αιώνες κέντρο δουλεμπορίου. Από το 15ο έως το 19ο αι. το Γκορέ πέρασε διαδοχικά στην Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Οι εμπορικές εταιρίες των χωρών αυτών έστελναν από εδώ κατά χιλιάδες τους Αφρικανούς σκλάβους στην Αϊτή, την Κούβα, τη Λουιζιάνα και τη Βραζιλία. Στα υπόγεια των σπιτιών του στοιβάζονταν εκατοντάδες μαύροι και περίμεναν επί μήνες τα πλοία που θα τους μετέφεραν στο Νέο Κόσμο της φρίκης και της σκλαβιάς. Έναν όροφο πιο πάνω, οι πλούσιοι δουλέμποροι διοργάνωναν χορούς και δείπνα.

...

περισσότερα

Το Πράσινο Ακρωτήρι, που… δεν είναι ακρωτήρι

Ναι, δεν είναι ακρωτήρι, είναι νησιωτικό σύμπλεγμα στον Αντλαντικό Ωκεανό, στο ύψος της Σενεγάλης, δηλαδή στην Κεντρική Αφρική. Αυτό το παράξενο όνομα του το έδωσαν οι Πορτογάλοι όταν το ανακάλυψαν τον 15ο αιώνα και το «εμπνεύστηκαν» από την απέναντι ομώνυμη χερσόνησο της Σενεγάλης. Η αλήθεια είναι βέβαια πως τα 10 κατοικημένα και τα πολλά ακόμη ακατοίκητα ηφαιστειακά νησάκια που συνθέτουν το σύμπλεγμα είναι ως επί το πλείστον καταπράσινα. Όσο για τα παραδεισένια νερά που βρέχουν τις ακτές τους έχουν αυτή την απόχρωση του πρασινο-τιρκουάζ που αν τη δεις μια φορά, δεν την ξεχνάς ποτέ!
Όμως ο παράδεισος που λέγεται Πράσινο Ακρωτήρι έχει μια κολασμένη ιστορία. Όταν ανακάλυψαν τα νησιά οι Πορτογάλοι το 1456 ήταν ακατοίκητα και χρησιμοποιούνταν μόνο από τους ψαράδες της Σενεγάλης. Εκεί έστησαν λοιπόν την πρώτη αποικία τους στην τροπική ζώνη το 1495. Η τοποθεσία τους είχε σημασία για δύο λόγους: πρώτον από εκεί διακινούνταν το δουλεμπόριο. Δεύτερον, λόγω του τροπικού αλλά και εύκρατου κλίματος τα νησιά χρησιμοποιούνταν ως έδαφος μεταφύτευσης και κλιματικής προσαρμογής των αφρικανικών φυτικών και ζωικών ειδών που εν συνεχεία θα ταξίδευαν στον υπόλοιπο κόσμο… Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εκεί έκανε την πρώτη στάση του ο Κάρολος Δαρβίνος, με το εξερευνητικό καράβι Μπιγκλ – στο Πράσινο Ακρωτήρι δηλαδή μπήκαν τα πρώτα θεμέλια για την περίφημη θεωρία του περί της εξέλιξης των ειδών. Από την άλλη, επειδή το σύμπλεγμα είναι απομονωμένο μέσα στον ωκεανό, πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας είναι ακόμη ενδημικά και αρκετά από αυτά υπό εξαφάνιση…
Το Πράσινο Ακρωτήρι παρέμεινε αποικία της Πορτογαλίας ως το 1951 και τότε μετονομάστηκε σε υπερπόντια επαρχία της ευρωπαϊκής χώρας. Εννοείται πως για πέντε αιώνες λόγω του πλούτου που συγκεντρωνόταν στα νησιά χάρη στο δουλεμπόριο και το εμπόριο των αφρικανικών φυτικών και ζωικών ειδών, καταληστεύτηκε από πειρατές αλλά και μισθοφόρους καταδρομείς που καταδίωκαν τους πειρατές. Και φυσικά οι αφρικανοί κάτοικοι αντιμετωπίζονταν από τους αποίκους σαν δούλοι – ακόμη κι αν δεν ήταν… Μετά από πολλούς αγώνες και γεωπολιτικές περιπέτειες η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε το 1975.
Σήμερα βασικός πλούτος της είναι η παραδεισένια γη και οι παραλίες της. Βεβαίως αποτελεί και έναν φορολογικό παράδεισο για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις…
Η πλειονότητα των κατοίκων των νησιών είναι Κρεολοί. Επίσημη γλώσσα είναι τα πορτογαλικά αλλά εξίσου διαδεδομένα είναι και τα κρεολικά. Η πιο διαδεδομένη θρησκεία είναι ο καθολικισμός. Και το πιο διάσημο εξαγόμενο προϊόν είναι η μελαγχολική ντόπια μουσική, που συνδέεται με τα πορτογαλικά φάδος. Όσο για την πιο διάσημη προσωπικότητα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πράσινο Ακρωτήρι είναι, φυσικά, η Σεζάρια Εβόρα.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Σενεγάλη

Ανεξάρτητο κράτος της δυτικής Αφρικής, στις ακτές του Ατλαντικού ωκεανού, το δυτικότερο κράτος της Αφρικανικής ηπείρου. Η έκτασή του είναι 196.190 τ. χλμ. και ο πληθυσμός του 10.589.571 κάτοικοι (εκτίμηση 2002). Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό, βόρεια συνορεύει με τη Μαυριτανία, ανατολικά με το Μάλι, νότια με τη Γουινέα και τη Γουινέα Μπισάου, ενώ από βόρεια, νότια και ανατολικά περικλείει την Γκάμπια. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ντακάρ.

Γεωγραφία

Η Σενεγάλη, στο μεγαλύτερο τμήμα της, είναι χώρα επίπεδη. Τα υψηλότερα σημεία βρίσκονται στο απώτατο νότιο-ανατολικό άκρο της. Το βόρειο-δυτικό τμήμα της χώρας αποτελεί μέρος του Σαχέλ, της υποσαχαρικής περιοχής, που συνιστά τη μεταβατική ζώνη από το ξερό και ερημικό κλίμα της Σαχάρας προς τις νοτιότερες και πιο υγρές περιοχές. Το φυσικό ανάγλυφο της χώρας μπορεί να διαιρεθεί σε τρεις περιοχές: η πρώτη ορίζεται από το Πράσινο Ακρωτήριο και την περιοχή γύρω από αυτό, που περιλαμβάνει μια σειρά χαμηλών οροπεδίων, η δεύτερη, στο ανατολικό και νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, ορίζεται από τις παρυφές του Υψιπέδου της Γουινέας και του ορεινού όγκου του Φούτα Τζαλόν με υψόμετρο μόλις 500 μέτρων και η τρίτη και μεγαλύτερη σε έκταση δεν είναι παρά μια αβαθής λεκάνη που καταλήγει στον Ατλαντικό.

περισσότερα

Με μια ματιά

Αφρικάνικοι ρυθμοί, γαλλικές παραδόσεις, ακτές που βρέχονται από τα νερά του Ατλαντικού. Στη μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής ο επισκέπτης ανακαλύπτει με άνεση και ασφάλεια τις ομορφιές της μαύρης ηπείρου

Χάρτης Ταξιδιού Σενεγάλη

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια