Ανεξάρτητο κράτος, που ανήκει στη Βρετανική Κοινοπολιτεία από το 1970. Βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, 3.000 χλμ. προς τα ΒΑ. του Σίδνεϊ.
Υπήρξε βρετανική αποικία από το 1874.
Το αρχιπέλαγος των νησιών έχει έκταση 18.272 τετρ. χλμ. και αποτελείται από δύο μεγάλα νησιά (Βίτσι Λέβου 10.497 τετρ. χλμ. και Βάνουα Λέβου 5.534 τετρ. χλμ.) και από εκατοντάδες άλλα μικρά ηφαιστειογενή νησιά.
Οι κυριότερες πηγές πλούτου των κατοίκων είναι η γεωργία (κυριότερα προϊόντα ρύζι, η μανιόκα, γλυκοπατάτες), η ξυλεία και η εξόρυξη χρυσού, αργύρου, μαγγανίου.
Πρωτεύουσα των νησιών είναι η Σούβα (50.000 κάτοικοι) λιμάνι με μεγάλη εμπορική κίνηση.
Το αρχιπέλαγος ανακαλύφτηκε το 1643 από τον Ολλανδό Τάσμαν κι αργότερα έγινε αποικία της Μεγάλης Βρετανίας.
Τα νησιά έχουν 747.000 κατοίκους. Νόμισμα έχουν το δολάριο.
Γεωγραφία
Τα Φίτζι αποτελούνται από 322 νησιά (εκ των οποίων τα 106 κατοικούνται) και 522 μικρότερες νησίδες. Τα δύο κύρια νησιά είναι το Βίτι Λέβου και το Βάνουα Λέβου. Τα νησιά είναι ορεινά, με κορυφές που φτάνουν τα 1.300 μέτρα και καλύπτονται από τροπικά δάση. Η πρωτεύουσα Σούβα βρίσκεται στο νησί Βίτι Λέβου. Επίσης, στο νησί αυτό ζουν και τα τρία τέταρτα του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Νάντι (έδρα διεθνούς αεροδρομίου) και η Λαουτόκα όπου βρίσκονται λιμάνι και μύλος για την άλεση ζάχαρης. Σημαντικότερες πόλεις στο Βάνουα Λέβου είναι η Λαμπάσα και η Σαβουσάβου. Άλλα νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα είναι τα Ταβεούνι και τα Καντάβου (τρίτο και τέταρτο σε μέγεθος νησιά αντίστοιχα), το Σύμπλεγμα Μαμανούκα και το Σύμπλεγμα Γιασάουα, τα οποία είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Επίσης, σημαντικά είναι και τα συμπλέγματα Λομαϊβίτι, έξω από τη Σούβα και τα απομακρυσμένα Λάου και η Ροτούμα, η οποία έχει διοικητικό καθεστώς. Η πλησιέστερη χώρα με την οποία γειτνιάζει είναι η Τόνγκα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συχνά στα νησιά. Στις αρχές του 2009 τα Φίτζι επλήγησαν από τροπική καταιγίδα, που προκάλεσε σφοδρές πλημμύρες, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων και την απόφαση των αρχών να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ο 180ος μεσημβρινός περνάει από το νησί «Taveuni» των Φίτζι με αποτέλεσμα το σημείο αυτό να είναι ταυτόχρονα ένα από τα πιο δυτικά και πιο ανατολικά χερσαία σημεία στην Γη. Τα άλλα χερσαία σημεία με το ίδιο χαρακτηριστικό είναι δύο στην Ρωσία και ένα φυσικά στην Ανταρκτική όπου όλοι οι μεσημβρινοί της Γης συγκλίνουν.
Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας αποκλίνει από αυτό το σημείο για να δώσει την ίδια ώρα σε όλα τα νησιά (UTC+12), καθώς σε άλλη περίπτωση θα υπήρχε μια μέρα διαφορά!