Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Βιέννη. Άφιξη και άμεση αναχώρηση οδικώς από την αυστριακή πρωτεύουσα με προορισμό μας την Τσεχία.
Πρώτος σταθμός στη διαδρομή μας η πόλη Μπρνο, την οποία θα γνωρίσουμε μέσα από ξενάγηση. Παρόλο που το Μπρνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας μετά την Πράγα, μόλις φτάνει κανείς εδώ συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ πιο ανθρώπινη και αυθεντική πόλη, χωρίς τα πλήθη τουριστών που συρρέουν στην πρωτεύουσα. Επιπλέον, χάρη στη μεγάλη φοιτητική του κοινότητα, το Μπρνο έχει μια ζωντανή, νεανική ενέργεια που είναι μοναδική από μόνη της.
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι η κρύπτη των μοναχών Καπουτσίνων στο κέντρο του Μπρνο, τόπος ταφής των μοναχών που έφτασαν εδώ τον 17ο αιώνα. Επίσης, μετά το Παρίσι, το Μπρνο φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο οστεοφυλάκιο στην Ευρώπη που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Ιακώβου και αποτελεί τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης πάνω από 50.000 ανθρώπων!
Ο… υπόγειος κόσμος του Μπρνο κρύβει ένα ακόμα «διαμαντάκι». Είναι ο λαβύρινθος κάτω από την υπαίθρια λαχαναγορά στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε βάθος 8 μέτρων απλώνεται ένα δίκτυο υπόγειων διαδρόμων και δωματίων που αποκαλύπτει την ιστορία του Μπρνο και χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Εδώ μπορεί κανείς να δει κελάρια που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση τροφίμων, μπύρας και την ωρίμανση κρασιού, ένα παλιό εργαστήριο αλχημιστών αλλά και το… «κλουβί των τρελών» όπου κλείδωναν τους ψυχικά άρρωστους για να τους «θεραπεύσουν από τα δαιμόνια».
Γνωρίζατε ότι το Μπρνο είναι το μόνο μέρος όπου το μεσημέρι έρχεται… μία ώρα νωρίτερα; Η ιστορία έχει ως εξής: κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, όταν το Μπρνο βρισκόταν υπό σουηδική πολιορκία, ένας Σουηδός στρατηγός έκανε συμφωνία με τους πολίτες. Αν οι Σουηδοί δεν κατάφερναν να κατακτήσουν το Μπρνο μέχρι το μεσημέρι (στις 12:00 ακριβώς), θα τα παρατούσαν και θα έφευγαν. Έτσι, οι πανούργοι ντόπιοι γύρισαν πίσω τα ρολόγια και έσωσαν την πόλη! Σε ανάμνηση αυτής της νίκης, το αστρονομικό ρολόι σε σχήμα σφαίρας ανεγέρθηκε κοντά στην πλατεία Ελευθερίας. Κάθε μέρα στις 11 π.μ., απελευθερώνει μια μπίλια μέσα από ένα από τα τέσσερα ανοίγματά του. Οι επισκέπτες παίρνουν θέση από νωρίς για να πιάσουν την μπίλια, ένα όμορφο αναμνηστικό από το Μπρνο!
Συνεχίζουμε για τον τελικό μας προορισμό για σήμερα, το Όλομουτς, την 6η μεγαλύτερη πόλη της Τσεχικής Δημοκρατίας, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μοράβα και μαζί με το Μπρνο αποτελεί το ιστορικό, πολιτικό, θρησκευτικό και μορφωτικό κέντρο της Μοραβίας.
Άφιξη και ξενάγηση στο Όλομουτς για να γνωρίσουμε την πόλη που είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, τη θρησκευτική της κληρονομιά και τα… πολλά σιντριβάνια της.
Ξεκινάμε από την Κάτω Πλατεία για να δούμε την μπαρόκ στήλη με το άγαλμα της Παναγίας. Είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της μεγάλης πανώλης που έπληξε το Όλομουτς το 1713-1715.
Στη συνέχεια θα δούμε τη Στήλη της Αγίας Τριάδας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μπαρόκ αριστούργημα που φέρει 18 γλυπτά αγίων και 12 ανάγλυφες προτομές των Αποστόλων και στο εσωτερικό της «κρύβει» ένα μικρό εκκλησάκι.
Στην Άνω Πλατεία της πόλης δεσπόζει ο πύργος του Δημαρχείου ύψους 75 μέτρων, ο οποίος προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρο το Όλομουτς. Ακριβώς δίπλα στέκει το αστρονομικό ρολόι, το οποίο είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτό που απεικονίζει την Ιππασία των Βασιλέων και την εργατική τάξη στο κάτω μέρος. Στο καντράν εμφανίζονται τα γενέθλια του Λένιν και του Στάλιν, καθώς και η Διεθνής Ημέρα του Εργάτη. Καθημερινά στις 12:00 το ρολόι «ζωντανεύει» και προσφέρει μια 7λεπτη παράσταση με μικρές κινούμενες φιγούρες βγαλμένες από το σοσιαλιστικό παρελθόν του Όλομουτς.
Σε μια ήσυχη γωνιά της πόλης βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βεντσέσλαου με τους εντυπωσιακούς νεογοτθικούς πύργους που είναι οι υψηλότεροι στη Μοραβία και οι δεύτεροι υψηλότεροι στην Τσεχική Δημοκρατία. Αρχικά ο καθεδρικός χτίστηκε ως ρομανική βασιλική το 1141, αλλά υπέστη αρκετές τροποποιήσεις και ανακαινίσεις, ιδίως μετά από πυρκαγιά που υπέστη το 1265. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον καθεδρικό έχει επισκεφθεί τόσο η Μητέρα Τερέζα όσο και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ.
Μετά το τέλος της περιήγησής μας στο Όλομουτς θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση και διανυκτέρευση.