Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε πανοραμική περιήγηση στη Μαδρίτη, την πόλη που είναι όχι απλώς ένα ζωντανό μουσείο αλλά και ζωντανό αισθητικό πανεπιστήμιο, όσον αφορά την αρχιτεκτονική!
Σε αυτή την πρώτη βόλτα μας καταλαβαίνουμε πως ενώ διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές, η Μαδρίτη έχει διατηρήσει την όψη και την αισθητική πολλών από τις ιστορικές γειτονιές και οδούς. Τα βασικά αξιοθέατά της είναι το Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης, το Βασιλικό Θέατρο με την αποκατεστημένη Λυρική Σκηνή του 1850, το απίθανο πάρκο Μπουέν Ρετίρο το οποίο ιδρύθηκε το 1631, το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης το οποίο περιέχει ιστορικά αρχεία της Ισπανίας, μεγάλος αριθμός εθνικών μουσείων και φυσικά… το Χρυσό Τρίγωνο της Τέχνης, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της λεωφόρου Πασέο δελ Πράδο και περιλαμβάνει τρία τεράστιας και παγκόσμιας σημασίας μουσεία τέχνης: το Πράδο, το μοντέρνας τέχνης Βασίλισσα Σοφία και το Thyssen-Bornemisza το οποίο συμπληρώνει τις ελλείψεις των δύο προηγούμενων.
Πέρα από τα μουσεία, η Πλάθα ντε Θιμπέλες με το παλάτι και το σιντριβάνι της είναι το σύμβολο της πόλης. Άλλα αξιοθέατα της μεγαλειώδους Μαδρίτης είναι ο καθεδρικός ναός Λα Αλμουδένα, οι εκκλησίες του Αγίου Ισιδώρου και του Αγίου Φραγκίσκου καθώς και η πλατεία Πλάθα Μαγιόρ. Και ο πιο διάσημος εμπορικός δρόμος είναι η Γκραν Βία που σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα ως μία μεγάλη εμπορική οδός, κατά τα παρισινά πρότυπα, με καταστήματα και θέατρα. Ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος με αναγεννησιακά κτίρια διαφόρων αρχιτεκτονικών στυλ της εποχής όπως βιεννέζικη αρ νουβό, ο ισπανικός εκλεκτικισμός, η αρ ντεκό κ.ά.
Σειρά έχει το περίφημο ιστορικό Μουσείο του Πράδο (η είσοδος δεν περιλαμβάνεται). Το μουσείο χτίστηκε τον 18ο αιώνα, ιδρύθηκε το 1818 και κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, με μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Όταν ο Ναπολέων κατέλαβε τη Μαδρίτη το 1808 χρησιμοποίησε το κτίριο του μουσείου για τις ανάγκες του ιππικού και του πυροβολικού του. Όσο για τη λέξη prado, σημαίνει λιβάδι.
Το μουσείο κατά την ίδρυσή του στέγασε αρχικά τη βασιλική συλλογή τέχνης, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε μικρό, οπότε και επεκτάθηκε το 1918. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, κατόπιν σύστασης της Κοινωνίας των Εθνών, 353 πίνακες μαζί με άλλα έργα τέχνης μεταφέρθηκαν στη Βαλένθια. Αργότερα κατέληξαν στη Γενεύη, από όπου επέστρεψαν με νυχτερινά τρένα μέσω γαλλικού εδάφους, μόλις ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αν και το Πράδο ιδρύθηκε ως μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή αίγλη του, είναι γύρω στους 8.600. Πρόκειται για έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, κ.ά. Στις αίθουσές του εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο των πινάκων που κατέχει, έτσι λοιπόν τα εκθέματα εναλλάσσονται.
Το πιο γνωστό έργο στο Μουσείο Πράδο είναι το Λας Μενίνας του Βελάθκεθ. Ο Βελάθκεθ όχι μόνο παραχώρησε στο μουσείο τα εκπληκτικά έργα του, αλλά δραστηριοποιήθηκε ενεργά και στο να συγκεντρώσει έργα των σημαντικότερων Ιταλών καλλιτεχνών της εποχής του. Επίσης η περίφημη Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο εκτέθηκε στο Πράδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας της Ισπανίας, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, όπου διαμορφώθηκε ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθεί ο τεράστιος πίνακας. Σημαντικό τμήμα των πινάκων του Μουσείου Πράδο ανήκουν στη λεγόμενη Χρυσή Περίοδο της Ισπανίας (15ος - 17ος αιώνας).
Η ξενάγηση στο Πράδο γίνεται από τον τοπικό μας ελληνόφωνο ξεναγό και κοστίζει €20. Το ποσό περιλαμβάνει την είσοδο στο Πράδο, την άδεια ξενάγησης ως γκρουπ και το κόστος του ελληνόφωνου ξεναγού. Το ποσό καταβάλλεται επί τόπου στον αρχηγό μας.
Μετά το πέρας της επίσκεψης στο Πράδο θα απολαύσουμε μια περιπατητική βόλτα στο πανέμορφο ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης. Οι βόλτες σε αυτή την περιοχή ξεκινούν από την Πουέρτα ντελ Σολ και διακλαδώνονται προς κάθε κατεύθυνση. Εμείς θα κατευθυνθούμε προς την Πλάθα Μαγιόρ, τη διασημότερη περίκλειστη πλατεία της Μαδρίτης, με τα αιωνόβια κτίρια και το πλακόστρωτο που έχει κατά καιρούς λειτουργήσει σαν αρένα ταυρομάχων και χώρος εκτελέσεων. Σήμερα εκεί υπάρχουν παντού υπαίθρια καφέ και, στη διαδρομή, χιλιάδες μικρομάγαζα. Ανάμεσά τους, με λίγο κόπο, θα διακρίνουμε μερικά μικρά αξιοθέατα, όπως το άγαλμα της αρκούδας με τη φραουλιά και το κτίριο του Ταχυδρομείου του 19ου αιώνα.
Θα πάμε επίσης στην Πλάθα ντε Εσπάνια, με το άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συγγραφέα του Δον Κιχώτη. Μπορούμε επίσης να επισκεφτούμε το Βασιλικό Ανάκτορο των Βουρβόνων, την παλαιά κατοικία της βασιλικής οικογένειας με τα 2.800 δωμάτια. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο νεοκλασικό κτίριο του 18ου αιώνα, όπου έζησε και δημιούργησε ο Γκόγια ως ζωγράφος του παλατιού.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.