fb

Ζαγοροχώρια - Ο παράδεισος της Ηπείρου | 25.10.2024

Διάρκεια: 4 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 535€

Ταυτότητα ταξιδιού

Ένα εναλλακτικό οδοιπορικό Versus για να δούμε κρυφές ομορφιές της Ηπείρου με τη λεπτομέρεια που πρέπει. Εξερευνούμε άγνωστα σημεία και μυστικά μονοπάτια στα celebrity Zαγοροχώρια, ενώ κάνουμε «σαφάρι» γεφυριών! Περνάμε από ειδυλλιακές διαδρομές και καρτποσταλικά χωριά, χτισμένα πάνω σε λόφους, με εντυπωσιακά αρχοντικά, καθώς παραδινόμαστε στην ονειρική ησυχία του δάσους, στην αυθεντική φυσική ομορφιά και το παραδοσιακό χρώμα, που μοιάζει να παραμένει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου. Θέα που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις, πυκνή βλάστηση και συγκλονιστικές εικόνες που δημιουργούνται καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται πάνω σε πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Η απεραντοσύνη της φύσης και η πνευματικότητα, συνδιαλέγονται με τρόπο μοναδικό, καθώς μάς αποκαλύπτουν το μεγαλείο τους...

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ξεκινάμε ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο για να ανακαλύψουμε το αρχαιότερο μαντείο στην Ελλάδα που ήταν αφιερωμένο στον Δία! Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο, μια τοποθεσία που από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι στην ιστορία της Ελλάδας. Σειρά έχει το καρτποσταλικό Μονοδένδρι, στο κεντρικό Ζαγόρι, ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση μας.

Εξερευνούμε το Μεγάλο Πάπιγκο, το χωριό-σταρ του δυτικού Ζαγορίου, αλλά και το αδερφάκι του, Μικρό Πάπιγκο, φωλιασμένο στους πρόποδες της Αστράκας, σε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό σκηνικό! Κάνουμε αμέτρητες βόλτες στην «καρδιά» της γραφικής Αρίστης, γύρω από την κεντρική πλατεία της με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, ενώ απολαμβάνουμε την όμορφη θέα προς τις βουνοκορφές.

Συνεχίζουμε για να ανακαλύψουμε κρυμμένους θησαυρούς στα Κάτω Πεδινά και την Βίτσα, μέχρι να φτάσουμε στη Μονή της Αγίας Παρασκευής, στο Μονοδένδρι, για να χορτάσουμε αγνάντι από ψηλά στο φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο του κόσµου! Ανακαλύπτουμε τα κουκλίστικα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, Καπέσοβο, Βραδέτο, Δίλοφο, ενώ συνεχίζουμε για τον Γυφτόκαμπο στην ορεινή τοποθεσία της Τύμφης, όπου θα δούμε την μοναδική Σαρακατσάνικη Στάνη.

Ακολουθεί το χωριό Νεγάδες, ένα από τα πιο ξακουστά αρχοντοχώρια του Ζαγορίου, ενώ στο δρόμο μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι επισκεπτόμαστε το φημισμένο γεφύρι του Κόκκορη! Συνεχίζουμε για το χωριό Κήποι - το οποίο είναι ξακουστό για τους πανέμορφους κήπους του - στο κεντρικό Ζαγόρι, εκεί όπου συναντιούνται τα όρη Μιτσικέλι και Τύμφη της βόρειας Πίνδου.

Τέλος, αναχωρούμε για την ρομαντική πόλη των Ιωαννίνων και μεταξύ άλλων, κάνουμε στάση στη λίμνη Παμβώτιδα, που έγινε ξακουστή με τον θρύλο της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά!

Μόνο Στο Versus

Πρόκειται για μια εκδρομή που επικεντρώνεται αποκλειστικά στα Ζαγοροχώρια. Αντιμετωπίζεται το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι σαν οντότητα την οποία και εξερευνούμε.   Το ταξίδι αυτό είναι διαφορετικό από άλλα ταξίδια που επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια και λόγω της διαμονής του. Δεν διαμένουμε σε οικονομική πόλη ορμητήριο αλλά μέσα στα Ζαγοροχώρια σε παραδοσιακό ξενώνα. Έτσι δεν χάνουμε τον χρόνο μας για πήγαινε έλα με αποτέλεσμα να κερδίζουμε χρόνο για απόλαυση.

Ένα χορταστικό εξερευνητικό ταξίδι με τη λεπτομέρεια που του αξίζει. Όλη μας η εμπειρία αποκρυσταλλώνεται σε αυτό το οδοιπορικό, καθώς εξερευνούμε το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι, μέσα από celebrity χωριά «πασπαλισμένα» με χρυσόσκονη, αλλά και μέσα από low profile, σχεδόν απάτητα χωριά. Ανακαλύπτουμε κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά μονοπάτια, επισκεπτόμαστε απόκοσμες μονές και εντυπωσιακά γεφύρια, ενώ επιχειρούμε σπάνια ξενάγηση στον ακατοίκητο Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων, ο οποίος είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του ανοιχτό λαογραφικό μουσείο. Αποκορύφωμα αποτελεί η εξαιρετικά σπάνια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, με το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο. Τα Ζαγοροχώρια έχουν όλα όσα αγαπάμε στην Ήπειρο, και κάτι παραπάνω: άπλετο χρόνο που κυλά αργά. Και μας τον χαρίζουν απλόχερα, για να τα ανακαλύψουμε...

 

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

  • Διαμονή στον εξαιρετικό εικαστικό ξενώνα - ξενοδοχείο Gioraldi 4* στα Άνω Πεδινά.
  •   Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης
  • Ανακαλύπτουμε το δημοφιλές Δυτικό Ζαγόρι: Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, την Αρίστη, τα Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και το χωριό Βίκος.
  • Eπίσκεψη στη Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου από το παρατηρητήριο στη θέση Οξιά, θα απολαύσουμε θέα που «κόβει την ανάσα» πάνω από το μεγαλειώδες χάος της χαράδρας του Βίκου (ρεκόρ Guinness 1997)!
  • Ατελείωτη περιηγήση στα πιο όμορφα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, από το αμφιθεατρικά  χτισμένο Καπέσοβο, μέχρι το απόμερο Βραδέτο, το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγορίου!
  • Τραβάμε καρτποσταλικές φωτογραφίες στην περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου. Η «σκάλα» φιδογυρίζει στην πλαγιά με τα 1.100 σκαλοπάτια της, ένα πραγματικό «έργο τέχνης»!
  • Ανακαλύπτουμε τους Κήπους και τις Νεγάδες, δύο ατμοσφαιρικά χωριά με φόντο το αυθεντικό ηπειρώτικο τοπίο!
  • Κάνουμε «σαφάρι» γεφυριών, από το περίφημο Καλογερικό με τα τρία τόξα του, το Γεφύρι του Κοντοδήμου, και το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής, το Γεφύρι του Κόκκορη!
  • Επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο, μια τοποθεσία που από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι στην ιστορία της Ελλάδας.
  • Σπάνια επίσκεψη στον Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, όπου αν και ακατοίκητος, είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο λαογραφικό μουσείο.
  • Στάση στη ρομαντική πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα απολαύσουμε βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα, που έγινε ξακουστή με τον θρύλο της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά!

Ημέρα 1η: Αθήνα – Aρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης – Καλπάκι - Πολεμικό Μουσείο – Άνω Πεδινά

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί από Αθήνα και ξεκινάμε το ταξίδι μας στην Ήπειρο με μια σπάνια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης! Η Δωδώνη ήταν διάσημη κατά την αρχαιότητα χάρη στο περίφημο μαντείο της, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Δία και αποτελούσε το αρχαιότερο μαντείο στην Ελλάδα. Με επίκεντρο την Ιερή βελανιδιά, από το θρόισμα των φύλλων της και σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς ήχους δινόντουσαν οι χρησμοί. Στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα χτίστηκε μικρός ναός, ενώ την εποχή της βασιλείας του Πύρρου κατασκευάζονται πολλά κτήρια όπως το βουλευτήριο, το πρυτανείο αλλά και το μεγάλης χωρητικότητας θέατρο. Η περιοχή υπέστη δύο μεγάλες καταστροφές, από τους Αιτωλούς το 219 π.Χ. και από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Το μαντείο συνέχισε τη λειτουργία του, χωρίς όμως ποτέ να ανακτήσει την παλιά του αίγλη. Ένας από τους τελευταίους χρησμούς δόθηκε το 362 μ.Χ. και λίγα χρόνια αργότερα, το μαντείο σταμάτησε να λειτουγεί, ερήμωσε και ξεχάστηκε από τους ανθρώπους, μέχρι να ανακαλυφθεί από αρχαιολογική σκαπάνη στα τέλη του 19ου αιώνα. Θα δούμε το περίφημο αρχαίο θέατρο, την Ιερά Οικία, το κτήριο που περιέκλειε την ιερή βελανιδιά του μαντείου, τους ναούς της Διώνης, της Θέμιδος, του Ηρακλή και της Αφροδίτης, το Βουλευτήριο και το Πρυτανείο, διοικητικά κτήρια της εποχής, το αρχαίο στάδιο και την ακρόπολη της Δωδώνης. Στη συνέχεια, αφού αφουγκραστούμε την ιστορία του τόπου, κατευθυνόμαστε για μια επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο. Η τοποθεσία που βρίσκεται το Μουσείο από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Το Μουσείο ανεγέρθηκε το 1975 και περιλαμβάνει εκθέματα-κειμήλια της Μάχης του Καλπακίου και όχι μόνο. Πρόκειται για έναν τόπο γνωστό από τις ηρωικές μάχες που έγιναν εδώ από την Όγδοη Μεραρχία Πεζικού στην πρώτη φάση του Ελληνοϊταλικού πολέμου κατά το 1940-41, όπου οι ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν να συντρίψουν τις δυνάμεις του Μουσολίνι και να αποτρέψουν την διείσδυση του εχθρού στην Ήπειρο. Γεμάτοι από την πρώτη μας ημέρα, αναχωρούμε για το ξενοδοχείο μας στα Άνω Πεδινά. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η: Άνω Πεδινά - Δυτικό Ζαγόρι (Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο – Αρίστη) – Κεντρικό Ζαγόρι (Βίτσα – Μονοδένδρι – Μονή Αγίας Παρασκευής – Φαράγγι του Βίκου)

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το Δυτικό Ζαγόρι και τα περίφημα Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Οι δύο πέτρινοι οικισμοί βρίσκονται στην σκιά της επιβλητικής Αστράκας (όρος Γκαµήλα) και χαρακτηρίζονται από λιθόστρωτα καλντερίµια. Εντύπωση προκαλούν ο ναός των Ταξιαρχών στο πρώτο και εκείνος του Αγίου Βλασίου µε το εξάγωνο καµπαναριό στην είσοδο του δεύτερου. Κλείνουμε το δυτικό Ζαγόρι με την Αρίστη. Συνεχίζουμε με το κεντρικό Ζαγόρι και τη Βίτσα Ζαγορίου, αλλά και για το φωτογενές Μονοδένδρι, ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής. Το Μονοδένδρι είναι χτισμένο στο βόρειο άκρο του Ζαγορίου στα 1.060 μέτρα, κοντά στον παραπόταμο του Αώου, τον Βοϊδομάτη, και τη μονή της Αγίας Παρασκευής που στέκει εκεί αγέρωχη για πάνω από 600 χρόνια. Απολαμβάνουμε καφέ (έξοδα ατομικά) στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και επισκεπτόμαστε τη Ριζάρειο Σχολή, τη χειροτεχνική σχολή-οικοτροφείο του Ριζαρείου Ιδρύματος που λειτουγεί στο χωριό από το 1979. Η ωραιότερη βόλτα που θα κάνουμε είναι στο καλντερίμι που οδηγεί έπειτα από δέκα λεπτά στη Μονή Αγίας Παρασκευής. Έχοντας κατηφορίσει στο μονοπάτι, βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, πάνω από τη χαράδρα του Βίκου! Η ανάσα κόβεται, καθώς το Φαράγγι του Βίκου - που είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους, πλάτους, ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness - βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας! Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων ενδημικών ειδών. Ο Βοϊδομάτης (γνωστός και ως «ποτάμι του Βίκου») έχει τις πηγές του κάτω από το χωριό Βίκος. Με συνολικό μήκος 15 χλμ. η ονομασία του προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda (=νερό) και mati (=πηγή), και όχι από την καθιερωμένη παρετυμολογία βόιδι δηλ. βόδι και μάτι (μάτι του βοδιού). Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η: Κεντρικό Ζαγόρι (Γυφτόκαμπο, Τσεπέλοβο, Βραδέτο, Καπέσοβο, Δίλοφο)

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί για μια αξέχαστη περιήγηση στα πιο όμορφα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου. Ξεκινώντας με την επίσκεψη στον Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων, όπου αν και ακατοίκητος είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του ανοιχτό λαογραφικό μουσείο. Σε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων δημόσιου δάσους, κατάφυτου από έλατα και πεύκα, που παραχωρήθηκε κατά χρήση στην Αδελφότητα από το Υπουργείο Γεωργίας, κατασκευάστηκε ένα σύμπλεγμα που προσπαθεί να αποδώσει όσο γίνεται πιο πιστά το περιβάλλον της σαρακατσάνικης ζωής. Με κύριο χαρακτηριστικό τη νομαδική κτηνοτροφία από την Πίνδο στις πεδιάδες της Ηπείρου, έχει στηθεί ένας πραγματικά εξαιρετικός υπαίθριος χώρος από κονάκια, μαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τυροκομείο και άλλα. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν, θα συνεχίσουμε για το όμορφο Τσεπέλοβο. Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική είναι παρούσα σε όλες τις κατοικίες, στα μονοπάτια και στις εκκλησίες του χωριού. Ξεχωρίζουν το πολιτιστικό κέντρο, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού. Η εκδρομή μας θα συνεχίσει προς το απόμερο χωριό Βραδέτο, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και θεωρείται το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγορίου! Μέχρι το 1973 μοναδική δίοδος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η περίφημη Σκάλα Βραδέτου, που αναρριχάται στην κόψη του γκρεμού και σύμφωνα με τους ντόπιους έχει μήκος 6 χλμ., ενώ διαθέτει 1605 καλντεριμωτά σκαλοπάτια. Απολαμβάνουμε βόλτα στην καρδιά της φύσης και συνεχίζουμε με το αμφιθεατρικά χτισμένο Καπέσοβο με φόντο πανέμορφα αρχοντικά. Η μέρα μας θα κλείσει με το χωριό Δίλοφο, το μοναδικό ίσως χωριό στο Ζαγόρι που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη τη Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική του. Όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο, γι’ αυτό τον λόγο το χωριό έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, όπου μόνο ανακατασκευάζονται ή αναστηλώνονται παλιά κτήρια. Είναι χτισμένο πάνω σε δύο λόφους και αναπτύσσεται γύρω από την Κεντρική Πλατεία (Μεσοχώρι), από όπου ξεκινούν οι τρεις βασικοί πεζόδρομοι, που οδηγούν στις τρεις συνοικίες, Πάνω Μαχαλάς, Κάτω Μαχαλάς και Πέρα Μαχαλάς. Πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά κυριαρχούν παντού, ανάμεσα στα οποία και η ψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια, ύψους 13,5 μέτρων, το αρχοντικό Μακρόπουλου (Λουμίδη). Ενδιαφέρον έχει και ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε αυτό το πανύψηλο σπίτι. Σύμφωνα με την παράδοση, ο γιος ενός πλούσιου Ζαγορίτη παντρεύτηκε μία κοπέλα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι. Όταν εγκαταστάθηκαν στο σπίτι του γαμπρού στο Δίλοφο, η κοπέλα εξέφρασε έντονη νοσταλγία για το χωριό της. Τότε λοιπόν, ο σύζυγός της έχτισε το πανύψηλο αρχοντικό για να μπορεί η γυναίκα του να αγναντεύει το χωριό της από τα ψηλότερα πατώματά του! Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η: Νεγάδες – Γεφύρι του Κόκκορη & Κοντοδήμου – Κήποι – Ιωάννινα – Επιστροφή Αθήνα

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για ξενάγηση νωρίς στο χωριό Νεγάδες. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά αρχοντοχώρια του Ζαγορίου, στο οποίο συνυπάρχει αρμονικά το στοιχείο της φύσης και του πολιτισμού. Σκουρόχρωμα σπίτια με σκεπές ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, αρχοντικά μιας άλλης εποχής, γεφύρια και βρύσες αναδεικνύουν το μεγαλείο των Νεγάδων. Σειρά έχει το φημισμένο γεφύρι του Κόκκορη, πάνω στον κεντρικό δρόμο για το Ζαγόρι, μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι που πρωτοχτίστηκε το 1750 και έχει μήκος σχεδόν 24 μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Λέγεται γεφύρι του Κόκκορη (ή του Κόκκορου), καθώς ο Κόκκορος από το χωριό Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του. Δίπλα στο γεφύρι στέκει ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος, ενώ από κάτω ρέει ο Βίκος με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του. Δίπλα στο γεφύρι βρίσκεται και μια σπηλιά που λέγεται ότι είχε κρυφτεί ο λήσταρχος Νταβέλης μαζί με άλλους δύο ληστές.Συνεχίζουμε για το χωριό Κήποι, το οποίο όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομά του, είναι ξακουστό για τους ωραίους κήπους του! Βρίσκεται στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου, εκεί όπου συναντιούνται τα όρη Μιτσικέλι και Τύμφη της βόρειας Πίνδου, σε απόσταση 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Το χωριό των περίπου 70 κατοίκων έχει πέτρινες βρύσες και καλντερίμια, ένα ψηλό καμπαναριό με ρολόι στο προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, καθώς και ορισμένα ξακουστά γεφύρια, όπως του Κοντοδήμου στην είσοδο του χωριού, αλλά και το τρίτοξο Καλογερικό του 1748, γνωστό και ως «κινούμενη κάμπια». Στη συνέχεια, αναχωρούμε για μια ειδυλλιακή επίσκεψη στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Κάνουμε στάση για βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα, που έγινε ξακουστή με τον θρύλο της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά, με φόντο το καταπράσινο τοπίο της. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για καφέ ή γεύμα (έξοδα ατομικά) και στη συνέχεια με τις ενδιάμεσες στάσεις και γεμάτοι με υπέροχες εικόνες θα επιστρέψουμε στην Αθήνα.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

  1. Σε περίπτωση κακοκαιρίας (χιονιού ή πάγου ή άλλων επικίνδυνων φαινομένων), ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμη η επίσκεψη σε κάποια σημεία. Σε κάθε περίπτωση οι επισκέψεις θα αντικατασταθούν με εναλλακτικές.
  2. Λόγω των καιρικών συνθηκών, συνιστούμε να έχετε μαζί σας μια μικρή σπαστή ομπρέλα και κατάλληλα παπούτσια βροχής/χιονιού σε περίπτωση βροχόπτωσης/χιονόπτωσης.
  3. Συνιστώνται αθλητικά κλειστά παπούτσια ή μποτάκια, για τις εκδρομές μας.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι  συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 535 € 0 €
Twin Room 535 € 0 €
Triple Room 535 € 0 €
Single Room 715 € 0 €

Περιλαμβάνονται

  • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν κατά τη διάρκεια της εκδρομής.
  • Τρεις διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Gioraldi 4*.
  • Ημιδιατροφή (3 πρωινά και 3 δείπνα).
  • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.  
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φάκελος χαρτιών & πληροφοριών
  • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται

 

  • Η είσοδος σε μουσεία, σπήλαια, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους & σημεία ενδιαφέροντος.
  • Γεύματα που δεν περιγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Ποτά κατά τη διάρκεια των δείπνων. 
  • Φόρος διαμονής.
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.
  • Προσωπικά έξοδα.
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ –

    ΤΕΛΟΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Από την 01/01/2024 με την απόφαση Α. 1217/2023 καταργείται ο «Φόρος διαμονής» και αντικαθίσταται από το «Τέλος Ανθεκτικότητας Κλιματικής Κρίσης» το οποίο θα πρέπει να καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

    Το τέλος διαμορφώνεται για τα ξενοδοχεία ως εξής:

    Μάρτιος – Οκτώβριος

     

    2*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

    3*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

    4*, 7,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

    5*, 10,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

    Νοέμβριος – Φεβρουάριος

    2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

    3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

    4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

    5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

Σημαντικές παρατηρήσεις

  • Με την κράτησή σας χρειάζεται να αποστείλετε φωτοτυπία της ταυτότητάς σας.
  • Με την κράτησή σας, παρακαλώ να δηλώνετε στον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο αν θέλετε διπλό κρεββάτι ή δύο μονά για να μπορεί να ζητηθεί από το ξενοδοχείο (το ζητάμε από το ξενοδοχείο, μπαίνει ως προτεραιότητα και δίνεται κατόπιν διαθεσιμότητας του ιδίου). Το γραφείο ουδεμία ευθύνη φέρει. Επίσης μας ενημερώνετε αν υπάρχει κάποια αλλεργία ή διατροφική συνήθεια ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να γνωρίζουμε για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος πχ κάποιο κινητικό πρόβλημα κλπ. Σε περίπτωση κάποιων ειδικών αιτημάτων στη διατροφή πχ χωρίς λακτόζη, γλουτένη κλπ, δεν είναι σίγουρο ότι το ξενοδοχείο μπορεί να το παρέχει.
  • Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων & τρίκλινων δωματίων, ενημερώνεστε πρώτα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο.
  • Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει ακόμα και κατά την διάρκεια της παραμονής σας, αν κριθεί αναγκαίο.
  • Οι είσοδοι σε σπήλαια, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κλπ δεν περιλαμβάνονται. Επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις ανάλογα την ηλικία κλπ. πληρώνονται ατομικά τοπικά και θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή αποδεικτικά με τα οποία μπορείτε να πάρετε έκπτωση.
  • Οι θέσεις στο πούλμαν εναλλάσσονται.

 

 

Πώς γίνεται η κράτησή σας

Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κ.λπ.).

Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.

Με την κράτησή σας όπως αποστείλετε στο e-mail [email protected] ή προσκομίστε με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία της ταυτότητάς σας και τη σύμβαση ταξιδιού που σας έχει αποσταλλεί από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο, υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.

Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή της ταυτότητάς σας, μιας και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία της.

Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 200€.

Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  

Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή, η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.

Πρόκειται για μια εκδρομή που επικεντρώνεται αποκλειστικά στα Ζαγοροχώρια. Αντιμετωπίζεται το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι σαν οντότητα την οποία και εξερευνούμε.   Το ταξίδι αυτό είναι διαφορετικό από άλλα ταξίδια που επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια και λόγω της διαμονής του. Δεν διαμένουμε σε οικονομική πόλη ορμητήριο αλλά μέσα στα Ζαγοροχώρια σε παραδοσιακό ξενώνα. Έτσι δεν χάνουμε τον χρόνο μας για πήγαινε έλα με αποτέλεσμα να κερδίζουμε χρόνο για απόλαυση.

Ένα χορταστικό εξερευνητικό ταξίδι με τη λεπτομέρεια που του αξίζει. Όλη μας η εμπειρία αποκρυσταλλώνεται σε αυτό το οδοιπορικό, καθώς εξερευνούμε το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι, μέσα από celebrity χωριά «πασπαλισμένα» με χρυσόσκονη, αλλά και μέσα από low profile, σχεδόν απάτητα χωριά. Ανακαλύπτουμε κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά μονοπάτια, επισκεπτόμαστε απόκοσμες μονές και εντυπωσιακά γεφύρια, ενώ επιχειρούμε σπάνια ξενάγηση στον ακατοίκητο Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων, ο οποίος είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του ανοιχτό λαογραφικό μουσείο. Αποκορύφωμα αποτελεί η εξαιρετικά σπάνια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, με το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο. Τα Ζαγοροχώρια έχουν όλα όσα αγαπάμε στην Ήπειρο, και κάτι παραπάνω: άπλετο χρόνο που κυλά αργά. Και μας τον χαρίζουν απλόχερα, για να τα ανακαλύψουμε...

 

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

  • Διαμονή στον εξαιρετικό εικαστικό ξενώνα - ξενοδοχείο Gioraldi 4* στα Άνω Πεδινά.
  •   Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης
  • Ανακαλύπτουμε το δημοφιλές Δυτικό Ζαγόρι: Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, την Αρίστη, τα Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και το χωριό Βίκος.
  • Eπίσκεψη στη Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου από το παρατηρητήριο στη θέση Οξιά, θα απολαύσουμε θέα που «κόβει την ανάσα» πάνω από το μεγαλειώδες χάος της χαράδρας του Βίκου (ρεκόρ Guinness 1997)!
  • Ατελείωτη περιηγήση στα πιο όμορφα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, από το αμφιθεατρικά  χτισμένο Καπέσοβο, μέχρι το απόμερο Βραδέτο, το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγορίου!
  • Τραβάμε καρτποσταλικές φωτογραφίες στην περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου. Η «σκάλα» φιδογυρίζει στην πλαγιά με τα 1.100 σκαλοπάτια της, ένα πραγματικό «έργο τέχνης»!
  • Ανακαλύπτουμε τους Κήπους και τις Νεγάδες, δύο ατμοσφαιρικά χωριά με φόντο το αυθεντικό ηπειρώτικο τοπίο!
  • Κάνουμε «σαφάρι» γεφυριών, από το περίφημο Καλογερικό με τα τρία τόξα του, το Γεφύρι του Κοντοδήμου, και το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής, το Γεφύρι του Κόκκορη!
  • Επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο, μια τοποθεσία που από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι στην ιστορία της Ελλάδας.
  • Σπάνια επίσκεψη στον Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, όπου αν και ακατοίκητος, είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο λαογραφικό μουσείο.
  • Στάση στη ρομαντική πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα απολαύσουμε βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα, που έγινε ξακουστή με τον θρύλο της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά!

Highlights

  • Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα!
  • Θα απολαύσουμε τη φύση και τα καρτποσταλικά τοπία σε Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Αρίστη, Κάτω Πεδινά, Βίτσα και χωριό Βίκος.
  • Επίσκεψη στη Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου και θα απολαύσουμε τη θέα που «κόβει την ανάσα».
  • Εξερεύνηση στα όχι και τόσο φημισμένα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο, το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγορίου με την περίφημη φιδογυριστή γέφυρα.
  • Θα δούμε υπέροχα τοξωτά γεφύρια όπως του Κόκκορη και Κοντοδήμου.
  • Ανακαλύπτουμε τους Κήπους και τις Νεγάδες, δύο ατμοσφαιρικά χωριά με φόντο το αυθεντικό ηπειρώτικο τοπίο!
  • Επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο.
  • Σπάνια επίσκεψη στον Γυφτόκαμπο και στην Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο λαογραφικό μουσείο.

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

  • Διαμονή στον εξαιρετικό εικαστικό ξενώνα Gioraldi 4* 
  • Επίσκεψη σε Δωδώνη, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Αρίστη, Κάτω Πεδινά, Βίτσα, Μονοδένδρι, Βίκο, Τσεπέλοβο, Καπέσοβο, Βραδέτο, Δίλοφο, Κήπους, Καλπάκι, Νεγάδες.
  • θα δούμε τα διάσημα γεφύρια, Καλογερικό, το Γεφύρι του Κοντοδήμου και το Γεφύρι του Κόκκορη!

Περίοδοι

  • Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2024

Αναχωρήσεις

25/10



Bonus Online Κράτησης

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info