Σήμερα θα απολαύσουμε μια ημέρα αφιερωμένη στην πανέμορφη Κρακοβία. Θα εξερευνήσουμε με τον αρχηγό μας γωνιές της που δεν μας έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Θα σας δείξουμε ομορφιές της που έχουμε ανακαλύψει στα πολύχρονα ταξίδια μας στην Πολωνία.
Το πρώτο οχυρό στην περιοχή ανεγέρθηκε στον λόφο Βάβελ την εποχή του πρώιμου μεσαίωνα, και σταδιακά η πόλη απλώθηκε στην κοιλάδα του Βιστούλα. Από το 1038 έως το 1569 υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας. Περιπλανηθείτε στην Παλιά Πόλη της Κρακοβίας, με την πλούσια αρχιτεκτονική, ως επί το πλείστον αναγεννησιακή, με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρα της Κρακοβίας έχουν να δείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων. Η περιήγησή μας θα μας φέρει στο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα της Βάβελ, δίπλα στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, ιστορικό αξιοθέατο που θεωρείται εθνικό ορόσημο για τους Πολωνούς. Τα σημαντικότερα τμήματα του αρχιτεκτονικού αυτού συμπλέγματος είναι το βασιλικό κάστρο και ο Καθεδρικός Ναός της Κρακοβίας (η βασιλική των αγίων Στανισλάβος και Βάκλαβ). Μερικά από τα παλαιότερα πέτρινα κτίρια της Βάβελ, όπως η ροτόντα της Παρθένου Μαρίας, χρονολογούνται από το 960. Υπάρχουν επίσης και ξύλινες κατασκευές οι οποίες χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα.
Φυσικά ολόκληρη η Κρακοβία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη αυτή είναι πόλος έλξης για τους συντηρητές μνημείων που φθάνουν από όλο τον κόσμο για την αναπαλαίωση και συντήρηση των πολυάριθμων αναγεννησιακού και νεοκλασικού ρυθμού οικοδομημάτων της. Η συντήρηση πραγματοποιείται σε κάθε κτίριο με επιστημονική ακρίβεια και μεγάλες δαπάνες, που αναλαμβάνει το πολωνικό κράτος μαζί με την UNESCO.
Στη συνέχεια στο στόχαστρο μας ο λόφος Βάβελ και η γοτθικού ρυθμού μητρόπολη, όπου γινόταν η στέψη και ο ενταφιασμός των Πολωνών Βασιλέων. Θα συνεχίσουμε προς την κεντρική πλατεία Ρίνεκ Γκλόβνι, τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, όπου θα δούμε τον πύργο του Δημαρχείου, την παλιά υφασματαγορά Σουτσένιτσε και τα κτίρια των παλιών πανεπιστημίων όπου φοίτησε ο Νικόλαος Κοπέρνικος. Σε όλη τη διαδρομή θα περάσουμε από πολλά ενδιαφέροντα κτίρια, στοές, γραφικά καφέ και μαγαζάκια. Ακολουθούν τα τείχη Μπάρμπικαν και η παλιά εβραϊκή συνοικία Κάζιμιρτζ, που αποτέλεσε το σκηνικό για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Η λίστα του Σίντλερ».
Στη συνέχεια αναχωρούμε για το φαντασμαγορικό αλατωρυχείο της Βιελίτσκα που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης! Η εξόρυξη του αλατιού άρχισε το 1290 και συνεχιζόταν απρόσκοπτα μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα.
Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες, στοές 300 χλμ., που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες. Το 1950, το αλατωρυχείο μετατράπηκε σε μουσείο.
Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και γίνεται συνοδεία ξεναγού, σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. πεζή. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυχείο είναι το μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο και σε βάθος 130 μέτρων. Επί σειρά ετών, οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν σήμερα τις αίθουσες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο είναι το Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα, ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα.
Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 - 1927) και για την ολοκλήρωσή της χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. Όλα τα αντικείμενα μέσα στον ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από αλάτι. Επίσης ξεχωρίζει και το έξοχο μπαρόκ Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, που καθαγιάστηκε το 1698.
Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος Άγιο Αντώνιο, προστάτη των μεταλλωρύχων. Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα σε ολόκληρο το αλατωρυχείο είναι ο σκαλιστός Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Άλλα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και πολλών διασημοτήτων.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην Κρακοβία όπου και θα διανυκτερεύσουμε.