4η ημέρα: Πέτρα – Μικρή Πέτρα – Ουάντι Ραμ
Στην Πέτρα οι Ναβαταίοι κατάφεραν το ακατόρθωτο: μετέτρεψαν έναν ερημικό τόπο σε πλούσια μητρόπολη 30.000 κατοίκων. Εντυπωσιακά κτίρια και ναοί, θέατρο και μεγαλοπρεπή ταφικά μνημεία κοσμούν αυτό το φυσικό οχυρό, που φωλιάζει καλά προφυλαγμένο σε ένα λεκανοπέδιο περιστοιχισμένο από βουνά και με μόνη δίοδο πρόσβασης ένα φαράγγι. Κατέχοντας σημαντική θέση στο δρόμο των μπαχαρικών, υπήρξε σταθμός καραβανιών στη διαδρομή τους από τη Δαμασκό προς την Άκαμπα. Η επίσκεψή μας στον εξωπραγματικό αυτό χώρο κυριολεκτικά θα μας συγκλονίσει!!!
Καθώς το φαράγγι μάς οδηγεί στο επιβλητικό Θησαυροφυλάκιο συνειδητοποιούμε πως ό,τι έχουμε ακούσει για το μέρος αυτό ωχριά μπροστά στο προσωπικό βίωμα του καθενός! Θα περπατήσουμε λοιπόν στον δρόμο των προσόψεων, τους Βασιλικούς Τάφους, το θέατρο, τη βασιλική και τον Βυζαντινό καθεδρικό ναό καθώς και στη ρωμαϊκή πλευρά της Πέτρας, με τους κίονες, το τέμενος, τον ναό του φτερωτού λιονταριού και την ναό της Κόρης του Φαραώ.
Συνεχίζουμε για την Al Beidha ή, όπως είναι πιο γνωστή, «Μικρή Πέτρα». Θα μπούμε στην περιοχή μέσω ενός στενού φαραγγιού αποκαλούμενου Siq Al-Barid. Το όνομά του σημαίνει «κρύο» και αναφέρεται στις συνθήκες δροσιάς που επικρατούν εκεί, καθώς οι υψηλοί τοίχοι αποτρέπουν το φως του ήλιου από την είσοδο του φαραγγιού και τη θέρμανσή του. Η Μικρή Πέτρα θεωρείται ένα σημαντικό προάστιο της Πέτρας, για τους εμπορικούς δρόμους στο Βορρά. Όπως και στην Πέτρα, τα κτίρια είναι εντυπωσιακά. Θα δούμε αποθήκες και τάφους, κανάλια νερού και δεξαμενές. Σε κάποια κτίρια μπορείτε να βρείτε τα υπολείμματα των χρωματισμένων νωπογραφιών με πουλιά, σταφύλια και λουλούδια, που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Η Μικρή Πέτρα είναι μια συνέχεια, όχι αμελητέα, της κεντρικής πολιτείας των Ναβαταίων. Ένα ακόμα πανέμορφο φαράγγι με πάμπολες λαξευμένες εισόδους και μνημειακές κατασκευές, με στέρνες, μοναδικές τοιχογραφίες και υπέροχα βραχώδη τοπία. Είναι ένα απαραίτητο πέρασμα και συμπλήρωμα που άλλωστε αποτελεί τμήμα του ίδιου βραχώδους συμπλέγματος της Πέτρας. Κατόπιν θα κατευθυνθούμε στην Έρημο Ουάντι Ραμ. Ο θρίαμβος της φύσης, που σαν ένας σουρεαλιστής γλύπτης έχει δημιουργήσει αυτό το πανόραμα, αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη, όπως μάγεψε και το Λόρενς της Αραβίας. Έτσι ζούσαν απομονωμένοι οι βεδουίνοι σε μεγάλες μαύρες ή καφέ τέντες φτιαγμένες από κατσικίσιο μαλλί. Άφιξη και τακτοποίηση σε ειδικά διαμορφωμένες πολύ ωραίες σκηνές, παραδοσιακό δείπνο και διανυκτέρευση κάτω από τον μαγευτικό έναστρο ουρανό της ερήμου.