Συνάντηση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Βερολίνο, ίσως την πιο γοητευτική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας: ως προς τον πληθυσμό μάλιστα είναι και η μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ιστορία του το Βερολίνο ήταν πρωτεύουσα του Βρανδεμβούργου, του Βασιλείου της Πρωσίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, του Τρίτου Ράιχ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 με την επανένωση της Γερμανίας έγινε η πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και αντικατέστησε τη Βόννη.
Η εμφάνιση του Βερολίνου σήμερα κυριαρχείται από τον βασικό ρόλο που έχει παίξει στην ιστορία της Γερμανίας τον 20ό αιώνα. Κάθε σχήμα εξουσίας που είχε το Βερολίνο ως έδρα (η Γερμανική Αυτοκρατορία του 1871, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, η Γερμανία των Ναζί, η Ανατολική Γερμανία, και τώρα το ενωμένο Γερμανικό Κράτος) εκπόνησαν φιλόδοξα προγράμματα ανοικοδόμησης, κάθε ένα με τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.
Η πόλη φυσικά καταστράφηκε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πολλά από τα κτίρια που γλύτωσαν τις αεροπορικές επιδρομές κατεδαφίστηκαν κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό τμήμα. Οι περισσότερες κατεδαφίσεις ήταν προϊόν δημοτικών αρχιτεκτονικών προγραμμάτων για την κατασκευή νέων οικοδομικών ή επιχειρηματικών περιοχών, καθώς και οδικών αρτηριών. Στο ανατολικό τμήμα, βρίσκονται ακόμα τεράστια κτιριακά συγκροτήματα που μαρτυρούν τις φιλοδοξίες του Ανατολικού Μπλοκ να κατασκευάσει ολοκληρωμένες οικιστικές περιοχές με συγκεκριμένες αναλογίες καταστημάτων, νηπιαγωγείων και σχολείων. Επίσης στη βόλτα μας θα προσέξουμε πως ο σχεδιασμός των ανθρώπων των φαναριών − σημάτων διάβασης πεζών στα φανάρια οδικής κυκλοφορίας − είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικός στις ανατολικές περιοχές.
Η μοναδική ιστορία της πόλης λοιπόν έχει πραγματικά αφήσει επιλεκτικά ίχνη στην αρχιτεκτονική και τα κτίριά της. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Πύργος τη Τηλεόρασης (Φέρνζετουρμ) στην πλατεία Αλεξάντερπλατς στην πρώην εβραϊκή συνοικία Μίτε. Έχει ύψος 368 μέτρα, κατασκευάστηκε το 1969 και είναι ορατός από τις περισσότερες κεντρικές συνοικίες του Βερολίνου. Επίσης η θέα από το ψηλότερο σημείο του είναι πράγματι εντυπωσιακή!
Εμείς σήμερα θα απολαύσουμε μία πανοραμική ξενάγηση της πόλης, τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό τμήμα της. Το πρώτο πράγμα που θα προσέξουμε σε αυτή την ξενάγηση, είναι ότι τα κτίρια ορόσημα του παρελθόντος, συνδυάζονται αριστοτεχνικά με υπερσύγχρονα κτίρια που φέρουν τις υπογραφές των διασημότερων παγκοσμίως αρχιτεκτόνων της εποχής μας. Όπως για παράδειγμα είναι το θρυλικό Κοινοβούλιο, με τη μνημειώδη προσθήκη του γυάλινου θόλου από τον πολυβραβευμένο βρετανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ. Εκεί δίπλα θα δούμε και την εμβληματική Πύλη του Βραδεμβούργου από την οποία ο Τζον Κένεντι είχε εκφωνήσει τον περίφημο λόγο του με τη φράση «Είμαι Βερολινέζος». Ακολουθεί η διάσημη οδός Ούντερ ντεν Λίντεν (Υπό τα φιλύρας) και το Κόκκινο Δημαρχείο του 19ου αιώνα. Η ονομασία του δημαρχείου έχει να κάνει καθαρά με τα κόκκινα τούβλα στην πρόσοψή του και όχι με το Ανατολικό Μπλοκ. Στην ξενάγησή μας θα δούμε επίσης την ύψους 240 μέτρων Κολόνα της Νίκης στο πάρκο Τιργκάρτεν, η οποία κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα προς τιμήν της νίκης της Πρωσίας στο πόλεμο με τη Δανία. Θα δούμε φυσικά και τα απομεινάρια του τείχους του Βερολίνου, που σήμερα είναι κάτι σαν υπαίθριο μουσείο τέχνης αλλά θα περάσουμε και από το θρυλικό checkpoint Τσάρλι, απ΄όπου προσπαθούσαν να διαφύγουν συχνά με μοιραίο κόστος πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας προς τη Δυτική. Θα δούμε επίσης τη μνημειώδη φωλιά της Γκεστάπο, θα πάμε στην πλατεία Ζαντάρμεν όπου δεσπόζει το πανέμορφο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας, θα περάσουμε από την περιοχή των διπλωματικών αποστολών αλλά και από το Φόρουμ όπου θα δούμε πολύ εμφανή τον συνδυασμό της παλιάς αρχιτεκτονικής του Βερολίνου με τη νεωτεριστική.
Διανυκτέρευση στο Βερολίνο.