fb

Πληροφορίες για: Θιβέτ

Περιγραφή

Το Θιβέτ είναι ορεινή χώρα της κεντρικής Ασίας που αποτελεί το ψηλότερο υψίπεδο της γης και σήμερα ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Είναι χώρα θεοκρατική, μυστικιστική και παράξενη. Σήμερα δε ζει παρά μόνο στη θύμηση των λιγοστών κατοίκων που μπόρεσαν να ξεφύγουν με την εισβολή των Κινέζων και του αρχηγού της του Δαλάι Λάμα, που ζει αυτοεξόριστος στην Ινδία.  Το Θιβέτ (Tibet) είναι οροπέδιο και περιοχή της Κεντρικής Ασίας, πατρίδα των αυτοχθόνων Θιβετιανών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων κατά μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος περιοχή της Γης. Για το λόγο αυτό αναφέρεται κοινά ως «Η Στέγη του Κόσμου».

Επίσης, διεκδικείται και από τη Δημοκρατία της Κίνας. Παραδοσιακά πρωτεύoυσα έχει τη Λάσα. Οι κάτοικοι ομιλούν τη θιβετιανή γλώσσα.

Το Θιβέτ είναι Η κινέζικη κυβέρνηση και η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ διαφωνούν αναφορικά με τον χρόνο κατά τον οποίο το Θιβέτ έγινε τμήμα της Κίνας, καθώς επίσης αν η ενσωμάτωση στην Κίνα είναι νόμιμη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. .

Το 1751 η κυβέρνηση της Μαντζουρίας θεσμοθέτησε τον Δαλάι Λάμα τόσο ως πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, όσο και ως αρχηγό κυβέρνησης (Kashag) με 4 Kalöns σε αυτή. Από τον 17ο αιώνα ως το 1959 ο Δαλάι Λάμα και οι αντιβασιλείς του ασκούσαν πολιτική εξουσία και είχαν τον πρώτο λόγο για τα θρησκευτικά και τα διοικητικά θέματα.
Στη διάρκεια του αγώνα της Βρετανίας και της Ρωσίας για επικράτηση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, βρετανική δύναμη εισέβαλε στο Θιβέτ και κατέλαβε τη Λάσα το 1904.  Μετά την εισβολή Βρετανία και Θιβέτ υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία, γεγονός που έκανε μερικούς Θιβετιανούς ιστορικούς να θεωρούν μέσω αυτού του εγγράφου το απομονωμένο μέρος ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα.

χώρα θεοκρατική, μυστικιστική και παράξενη. Σήμερα δε ζει παρά μόνο στη θύμηση των λιγοστών κατοίκων που μπόρεσαν να ξεφύγουν με την εισβολή των Κινέζων και του αρχηγού της του Δαλάι Λάμα, που ζει αυτοεξόριστος στην Ινδία. 

 

Μετά το θάνατο των Δαλάι-Λάμα πίστευαν πως η ψυχή τους ενσαρκώνεται σ' ένα παιδάκι που γεννιέται σε μικρό διάστημα μετά το θάνατό του. Αυτό το παιδί, οι μοναχοί, οι Λάμας, και το εθνικό συμβούλιο το έπαιρναν από την οικογένειά του, το μόρφωναν και το προετοίμαζαν για να σηκώσει τις βαριές ευθύνες του ηγέτη της χώρας του, του μυστηριακού Θιβέτ. 

Το 1949-1950, έπειτα από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Μάο Τσε Τουνγκ διέταξε την απελευθέρωση του Θιβέτ από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Λαού. Πολλοί Θιβετιανοί εργάτες και άλλοι συνεργάστηκαν με την κινεζική κυβέρνηση. Ωστόσο ξέσπασαν συγκρούσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στη γη και το βουδιστικό θρήσκευμα. Το 1959 ο Δαλάι Λάμα έφυγε στην Ινδία.

Η CIA χρηματοδότησε μυστικό πόλεμο ανταρτών μέχρι που ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Μάο Τσε Τουνγκ το 1969. Οι λιμοί και η βία που ακολούθησε την πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα, ενέτειναν την αντίσταση χωρίς αποτέλεσμα.
Ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα εδώ και πολύ καιρό εγκατέλειψε τα σχέδια για ανεξαρτησία, και επιζητεί γνήσια αυτονομία και σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ. Η κίνηση αυτή θεωρείται μη δημοφιλής για πολλούς εξόριστους Θιβετιανούς.
Τον Μάρτιο του 2008, με αφορμή την επέτειο από τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εισβολή της Κίνας στο Θιβέτ και την προσάρτηση ως αυτόνομης επαρχίας, έλαβαν χώρα εκτεταμένες διαδηλώσεις, που κατεπνίγησαν με απολογισμό 80 και πλέον νεκρούς. 

 

Γεωγραφικά, η UNESCO και η Encyclopædia Britannica θεωρούν το Θιβέτ ως τμήμα της Κεντρικής Ασίας, ενώ διάφορες ακαδημίες στη Νότια Ασία το θεωρούν τμήμα της Νότιας Ασίας.

Πολλά μέρη της περιοχής ενώθηκαν τον 7ο αιώνα από τον Βασιλέα Σονγκτσάν Γκάμπο (Songtsän Gampo). Από τις αρχές του 17ου αιώνα, οι πνευματικοί ηγέτες της περιοχής, γνωστοί ως Δαλάι Λάμα είναι αρχηγοί της κεντρικής θιβετιανής κυβέρνησης (τουλάχιστον ονομαστικά)

Το κλίμα είναι ήπιο, σχετικά με τις τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας των άλλων περιοχών της χώρας.

Η πρωτεύουσα του Θιβέτ  η Λάσα, έχει 325.000 κατοίκους. 

Συνδέεται με την Κίνα με τρεις δρόμους το βορινό, το δρόμο του τσαγιού και το νότιο δρόμο. Πριν μερικά χρόνια τα καραβάνια χρειάζονταν τρεις μήνες για να διανύσουν την απόσταση Λάσα-Ταγκάρ. Η Λάσα διαθέτει αεροδρόμιο, τελειότατο αυτοκινητόδρομο και ραδιοφωνικό σταθμό.