fb

Πληροφορίες για: Αυστραλία

Περιγραφή

Η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο (γεωγραφικά), η μόνη που καταλαμβάνει μία ολόκληρη ήπειρο, και η μεγαλύτερη στην Αυστραλασία. Στα νοτιοανατολικά της βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, στα βόρειά της η Ινδονησία, η Παπούα-Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ. Το όνομα Αυστραλία προέρχεται από τη λατινική φράση terra australis incognita ("άγνωστη νότια γη"). Η έκτασή της είναι 7.686.850 km² και ο πληθυσμός της είναι 21.262.641 (εκτίμηση 2009) (19.872.600 στην απογραφή του 2003]). Πρωτεύουσα είναι η Καμπέρα, με 280.000 κατοίκους. Οι κάτοικοι της Αυστραλίας ομιλούν την αγγλική γλώσσα ενώ συνυπάρχουν και οι γλώσσες των ιθαγενών που μοιάζουν μεταξύ τους και διαιρούνται σε δυο μεγάλες ομάδες, την ομάδα του νότου και την ομάδα του βορρά. Νόμισμα της χώρας είναι το δολάριο Αυστραλίας. Ονομάστηκε αρχικά από τη Λατινική γλώσσα σαν terra incognita australis - "άγνωστη νότια γη" λόγω του ότι πίστευαν ότι δεν έχει χαρτογραφηθεί όλη . Ο εξερευνητής Flinders Ματθαίος (1774-1814), ο οποίος πρώτος έπλευσε γύρω από όλη την Αυστραλία και χαρτογράφησε τις ακτές της Αυστραλίας, χρησιμοποίησε τον όρο "Αυστραλία"

Πολύ πριν ανακαλυφθεί η Αυστραλία, ο Πτολεμαίος φαντάζεται την ύπαρξη χώρας που να βρίσκεται "επί τη κατεψυγμένη ζώνη της αντιοικουμένης" την οποία ο Μερκάτορας σημείωσε στο χάρτη μετά τις βεβαιώσεις του Μαγγελάνου και του Ρέτες που την είχαν διακρίνει από μακριά. Για πρώτη φορά τη γνώρισαν Ολλανδοί το 1605 και το 1770 ήταν γνωστή η περίμετρός της. Το 1605 οι Ολλανδοί ξεκίνησαν από την Ιάβα, για να διαπιστώσουν αν η Νέα Γουινέα ήταν νησί ή μέρος μιας άλλης άγνωστης ηπείρου. Έτσι βρήκαν τα βόρεια παράλια της Αυστραλίας. Αργότερα, ξεκινώντας από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανακάλυψαν και κατέλαβαν τα δυτικά παράλιά της. Το 1642 ο Ολλανδός Άβελ Γιάντζων Τάσμαν διαπίστωσε την αυτοτέλεια της Αυστραλίας και ανακάλυψε την Τασμανία. Το έργο του συμπλήρωσε ο Τζαίημς Κουκ, που ξεκινώντας από τη νότια Αμερική ανακάλυψε τον πορθμό μεταξύ των δύο νησιών της Νέας Ζηλανδίας και εξερεύνησε τα ανατολικά παράλια της Αυστραλίας, την οποία κατάκτησε εκ μέρους της Αγγλίας και ονόμασε Νέα Νότια Ουαλία. Μετά από 18 χρόνια, το 1788, οι Άγγλοι, θέλοντας να δώσουν αγγλικό χαρακτήρα στην Αυστραλία, έστειλαν σαν αποίκους 778 εγκληματίες και τους εγκατέστησαν στη θέση του σημερινού Σίδνεϊ. Από τότε υπήρχε τακτική κυβέρνηση που συμπλήρωσε την κατάκτηση της χώρας και επιχείρησε πολλές φορές να εξερευνήσει συστηματικά το εσωτερικό. Στις διάφορες αυτές απόπειρες, που άρχισαν από το 1813 και γίνονταν συστηματικά μέχρι το 1862, ανακαλύφθηκαν τα διάφορα τμήματα της χώρας και προστέθηκαν στις άλλες αποικίες. Νεότερες έρευνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα και συντελούν στην αύξηση της εκμετάλλευσης της περιοχής, ιδιαίτερα από γεωργικής άποψης.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ

500 π.Χ. Οι Αβοριγίνες φτάνουν στην Αυστραλία από την Ασία. 1605 μ.Χ. Ο Ολλανδός εξερευνητής Βίλεμ Γιάνστσον είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που εντοπίζει την Αυστραλία.
1770 Ο Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ κατακτά την Ανατολική Αυστραλία για λογαριασμό της Βρετανίας και τη μετονομάζει σε Νέα Νότια Ουαλία.
1787 Η Βρετανία στέλνει τον πρώτο στόλο στον Κόλπο Μπότανυ για να ιδρύσει την πρώτη αποικία καταδίκων.
1803-1859 Ίδρυση των αποικιών της Τασμανίας (Γη του Βαν Ντίεμεν), της Δυτικής Αυστραλίας, της Νότιας Αυστραλίας, της Βικτο)ρίας και του Κουίνσλαντ.
1851-1880 Ανακαλύπτεται χρυσός στη Βικτωρία, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Δυτική Αυστραλία.
1901 Η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας ανακηρύσσεται ανεξάρτητη βρετανική επικράτεια.
1902 Η Αυστραλία δίνει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1910 Για πρώτη φορά το Εργατικό Κόμμα ηγείται της κυβέρνησης.Αυστραλιανά στρατεύματα πολεμούν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Χιλιάδες Αυστραλοί στρατιώτες σκοτώνονται στην αποτυχημένη απόβαση της Καλλίπολης, το 1915. Αυστραλιανά στρατεύματα πολεμούν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1949-1972 Το Φιλελεύθερο Κόμμα και το Κόμμα της Χώρας συνασπίζονται και αναλαμβάνουν την εξουσία.
1972 Το Εργατικό Κόμμα ανακτά την εξουσία.
1975 Ο γενικός κυβερνήτης Σερ Τζον Κερ αποπέμπεται.
Ο πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος, Γουίτλαμ, στην προσπάθεια του να προκαλέσει γενικές εκλογές και να σταματατήσει τις συνταγματικές αμφισβητήσεις, συγκρούεται με τη Γερουσία.
1993 Η κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδια μετατροπής της Αυστραλίας σε δημοκρατία.
1998 Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολιτειακό καθεστώς της Αυστραλίας προγραμματίζεται για το 1999.

Διακυβέρνηση

Το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας αποτελείται από δύο σώματα, την ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, που αριθμεί 150 μέλη και τη Γερουσία με 76 μέλη. Οι εκλογές για την Βουλή των Αντιπροσώπων διενεργούνται κάθε τρία χρόνια. Στη Γερουσία οι εκλογές διενεργούνται κάθε έξι χρόνια με αναλογικό σύστημα και το 1/2 των μελών του σώματος ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. 12 μέλη αναλογούν σε κάθε μία από τις έξι πολιτείες, ενώ οι δύο περιοχές της πρωτεύουσας Καμπέρα και της Βόρειας Αυστραλίας εκπροσωπούνται από δύο Γερουσιαστές η κάθε μία. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Το ισχύον Σύνταγμα ψηφίστηκε στις 9 Ιουλίου του 1900 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 1901. Η Αυστραλία είναι μία δημοκρατική χώρα, μέρος της Κοινοπολιτείας των Εθνών (Βρετανική Κοινοπολιτεία) και αναγνωρίζει ως ανώτατο άρχοντα τον εκάστοτε βρετανό μονάρχη, ο οποίος-α αντιπροσωπεύεται από έναν Γενικό Κυβερνήτη, που διορίζεται από την κυβέρνηση ή το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Στις 6 Νοεμβρίου 1999 διενεργήθηκε δημοψήφισμα με το ερώτημα να γίνει ή όχι η Αυστραλία Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι Αυστραλοί αρνήθηκαν την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και με ποσοστό 55% περίπου αποφάσισαν τη συνέχεια του ισχύοντος πολιτειακού καθεστώτος.

Η Αυστραλία ήταν στα αρχαία γεωλογικά χρόνια κομμάτι μιας μεγάλης ξηράς που κάλυπτε όλο το νότιο ημισφαίριο. Δεν διαθέτει σπουδαία βουνά. Οι Αυστραλιανές Άλπεις έχουν σήμερα διαβρωθεί τόσο, ώστε ούτε οι σιδηροδρομικές γραμμές δυσκολεύονται να περάσουν από τα παράλια στο εσωτερικό. Τα ψηλότερα βουνά είναι η Τάουνσενδ και η Κόσιουσκο, που βρίσκονται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας και η Βόγογκ, στην πολιτεία Βικτόρια. Σε μεγάλη έκταση το έδαφος κλίνει προς τα μέσα κι έτσι εμποδίζεται η διαφυγή των νερών προς τη θάλασσα. Το πιο χαμηλό σημείο αυτής της κοίλης Αυστραλίας περιλαμβάνει τη λίμνη Έυρ, που βρίσκεται 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Γενικά οι λίμνες της Αυστραλίας είναι πολλές, αλλά δεν έχουν όλες πάντα νερό. Το νερό των λιμνών είναι αλμυρό και έτσι δεν είναι χρήσιμα τα εδάφη τους, για να αποξηρανθούν. Οι σπουδαιότερες, εκτός από την Έυρ, είναι η λίμνη Αμαντέους, η Γκάιντνερ και η λίμνη Τόρρενς, όλες τους ενδοροϊκές αλμυρές λίμνες. Ο σπουδαιότερος ποταμός της Αυστραλίας είναι ο Μάρεϊ που εκβάλλει στον Ινδικό ωκεανό. Είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος ποταμός, γιατί έχει πάντοτε νερό και γιατί μαζί με τους παραποτάμους καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου. Άλλος, μικρότερης σημασίας, ποταμός είναι ο Κούπερ που εκβάλλει στη λίμνη Έυρ.

Το κλίμα της Αυστραλίας είναι διαφορετικό από μέρος σε μέρος. Γενικά, αν και σημειώνονται πολλές βροχές, συχνά φυσούν ξηροί άνεμοι που συντελούν στην έλλειψη βροχών για πολλά χρόνια. Σ' αυτές τις περιόδους ξηρασίας τα εδάφη ερημώνονται εντελώς. Το κλίμα της Αυστραλίας είναι πολύ υγιεινό και δεν ευνοεί τις επιδημικές αρρώστιες, όπως τη φυματίωση, ευνοεί όμως τη διάρροια, τη δυσεντερία και την ελονοσία. Η χώρα ανακοίνωσε το Δεκέμβριο του 2008 ότι ως το έτος 2020 θα έχει μειώσει κατά τουλάχιστον 5% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 2000.

Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αυστραλίας ανήκουν στην αυστραλιανή φυλή που θεωρείται αυτόχθων και υπάρχει μόνο εκεί. Στις μέρες μας ελάχιστοι κάτοικοι ανήκουν σ' αυτήν τη φυλή (το 2001 υπήρχαν 366.436). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2009,στην Αυστραλία κατοικούν 21.262.641 άτομα. Αν εξαιρεθούν οι αυτόχθονες Αβορίγινες οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι μετανάστες άποικοι και οι απόγονοι τους , που ανήκουν φυλετικά κυρίως σε διάφορους πληθυσμούς της Ευρώπης. Οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί και οι Έλληνες είναι από τις κυριότερες εθνότητες Ευρωπαίων πολιτών της Αυστραλίας. Οι Έλληνες καθώς και οι ελληνικής καταγωγής Αυστραλοί είναι επίσημα περίπου 475.000 (109.988 γεννημένοι στην Ελλάδα και 365.147 γεννημένοι στην Αυστραλία), σύμφωνα με την απογραφή του 2006 . Άλλες σημαντικές πληθυσμιακά εθνότητες της Αυστραλίας είναι οι Κινέζοι, οι Ινδοί καθώς και άλλοι λαοί της Ασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2010, το προσδόκιμο ζωής στους άνδρες είναι 79,33 χρόνια, στις γυναίκες 84,25 χρόνια και στο σύνολο του πληθυσμού τα 81,72 χρόνια.

Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά.