Περιγραφή
Η Ινδονησία είναι νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, που απαρτίζεται από περίπου 18.000 νησιά. Με πληθυσμό 237.641.326 κατοίκους, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, και έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων. Πρωτεύουσα είναι η Τζακάρτα, παλαιότερα γνωστή ως Μπατάβια. Η Ινδονησία συνορεύει με την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Μαλαισία. Άλλες γειτονικές χώρες περιλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, την Αυστραλία, και την ινδική επικράτεια του Ανταμάν και Νικομπάρ. Η Ινδονησία είναι ιδρυτικό μέλος της ASEAN και μέλος του G-20 των μεγάλων οικονομιών. Η ινδονησιακή οικονομία είναι η δέκατη έγδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όσον αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ και η δέκατη πέμπτη μεγαλύτερη από την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο και Αντιπρόεδρος ο Γιουσούφ Καλά από τις 20 Οκτωβρίου του 2004. Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος ήταν μια σημαντική περιοχή του εμπορίου τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα, όταν o Srivijaya και αργότερα o Majapahit έκαναν εμπόριο με την Κίνα και την Ινδία. Οι τοπικοί αρχόντες απορρόφησαν σταδιακά τις ξένες πολιτιστικά, θρησκευτικά και πολιτικά πρότυπα από τους πρώτους αιώνες μ.Χ., και ο ινδουιστικά και ο βουδιστικά βασίλεια άκμασαν. Η ιστορία της Ινδονησίας έχει επηρεαστεί από τις ξένες δυνάμεις που τις προσέλκυσαν οι φυσικοί πόροι της. οι μουσουλμάνοι έμποροι έφεραν το Ισλάμ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πολέμησαν η μία την άλλη για το μονοπώλιο του εμπορίου των μπαχαρικών στα νησιά Μολούκες κατά τη διάρκεια της Εποχής των Ανακαλύψεων. Μετά από τρεις και μισούς αιώνες ολλανδικής αποικιοκρατίας, η Ινδονησία εξασφάλισε την ανεξαρτησία της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία της Ινδονησίας έκτοτε είναι ταραγμένη, με προκλήσεις που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές, τη διαφθορά, αποσχιστικές τάσεις, μια διαδικασία εκδημοκρατισμού, και περίοδοι της ταχείας οικονομικής αλλαγής. Το σημερινό έθνος της Ινδονησίας είναι ενιαίο με προεδρική δημοκρατία που αποτελείται από τριάντα τρεις επαρχίες.
Το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, ειδικότερα το νησί Ιάβα, κατοικήθηκε από τον Homo erectus περίπου 500.000 χρόνια πριν. Η περιοχή ήταν σημαντική εμπορική αρτηρία για την Κίνα κι έτσι άνθισε το εμπόριο μπαχαρικών. Στην περιοχή επίσης υπήρχαν θρησκευτικές και πολιτιστικές επιρροές του Ινδουισμού και του Βουδισμού και κατά το Μεσαίωνα, τα νησιά πέρασαν υπό την επιρροή του Ισλάμ. Στις αρχές του 17ου αιώνα, η παραγωγή μπαχαρικών και η γεωγραφική της θέση την κατέστησαν μήλον της έριδος ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Νικητές στον ανταγωνισμό βγήκαν οι Ολλανδοί μέσω της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Όταν αυτή χρεοκόπησε την Πρωτοχρονιά του 1800, τα εδάφη της ανακηρύχθηκαν επίσημα ολλανδική αποικία. Από τις αρχές του 20ού αιώνα σε πολλά νησιά εκδηλώνονταν εξεγέρσεις ενάντια στις ξένες αρχές. Έπειτα από ένα σύντομο διάστημα κατοχής από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ινδονήσιοι κήρυξαν την ανεξαρτησία της χώρας το 1945. Μετά από τετραετείς συγκρούσεις (Ινδονησιακή Επανάσταση) με τους Ολλανδούς, οι οποίοι προσπάθησαν να επανακάμψουν στην περιοχή μετά τον Πόλεμο, πέτυχαν την αναγνώριση του κράτους τους ως ενιαίου και ανεξάρτητου (1949).
Η χώρα είναι δημοκρατία, με προεδρικό σύστημα. Έπειτα από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του προέδρου Σουχάρτο το 1998, ύστερα από λαϊκές κινητοποιήσεις, έγιναν σημαντικές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις. Με τέσσερις αναθεωρήσεις του Συντάγματος του 1945 (το 1998, 1999, 2000 και του 2001) καθορίστηκε η διάκριση των εξουσιών σε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική. Αρχηγός του Κράτους και διοικητής του στρατού, και επίσης υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος διορίζει το υπουργικό συμβούλιο και τα μέλη του δεν απαιτείται να είναι εκλεγμένοι βουλευτές. Οι πρώτες προεδρικές εκλογές κατά τις οποίες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εξελέγησαν άμεσα από το λαό διενεργήθηκαν το 2004. Ο πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει μόνο δύο συνεχείς πενταετείς θητείες. Σημερινός πρόεδρος, από τις 20 Οκτωβρίου του 2004, είναι ο Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο από το Δημοκρατικό Κόμμα και αντιπρόεδρος ο Γιουσούφ Καλά, από το κόμμα Γκολκάρ.
Προεδρικές εκλογές 2009
Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 8 Ιουλίου του 2009 (ο πρώτος γύρος). Αποτέλεσμα των εκλογών είναι η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου για το διάστημα 2009-2014. Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν στο διάστημα 27 και 29 Ιουλίου. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την 1η και στις 12 Αυγούστου. Αν οι εκλογές οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, εκείνος θα διεξαχθεί στις 8 Σεπτεμβρίου και το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 8 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα ορκιστούν στις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με μια γρήγορη καταμέτρηση των ψήφων, ευρύ προβάδισμα παρουσίασε ο πρόεδρος Γιουντχιγιόνο.
Η Ινδονησία αποτελείται από 17.508 νησιά διασκορπισμένα βόρεια και νότια του ισημερινού, εκ των οποίων τα 6.000 είναι κατοικημένα. Τα πέντε μεγαλύτερα νησιά είναι η Ιάβα, η Σουμάτρα, το Καλιμαντάν (το τμήμα του Βόρνεο που ανήκει στην Ινδονησία), η Νέα Γουινέα (τμήμα της ανήκει στην Παπούα Νέα Γουινέα), και η Κελέβη. Η Ινδονησία συνορεύει με τη Μαλαισία στα νησιά Βόρνεο και Σεμπατίκ, με την Παπούα - Νέα Γουινέα στο νησί Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ στο νησί Τιμόρ. Συνορεύει επίσης με τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες στα βόρεια. Στο νότο, βρίσκονται τα υδάτινα σύνορα με την Αυστραλία. Η πρωτεύουσα Τζακάρτα, που βρίσκεται στη νήσο Ιάβα, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ακολουθούμενη από την Σουραμπάγια, την Μπαντούν, την Μεντάν και τη Σεμαράνγκ. Η Ινδονησία είναι η 16η μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως με έκταση 1.919.440 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι 134 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, γεγονός που την κατατάσσει 79η στον κόσμο, παρόλο που το πιο πολυπληθές νησί του κόσμου, η Ιάβα έχει πληθυσμιακή πυκνότητα 940 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Υψηλότερο βουνό είναι το Πουντζάκ Τζάια στην Παπούα με μέγιστο ύψος 4.884 μέτρων, ενώ μεγαλύτερη λίμνη η Τόμπα στην Σουμάτρα με έκταση 1.145 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, πολλά από τα οποία είναι πλωτά, βρίσκονται στο Καλιμαντάν. Η θέση της Ινδονησίας στα σημεία όπου ενώνονται η Ευρασιατική, η Αυστραλιανή και η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού δικαιολογεί την ύπαρξη πολλών ηφαιστείων και τη συχνή σεισμική δραστηριότητα. Στην Ινδονησία υπάρχουν τουλάχιστον 150 ενεργά ηφαίστεια ανάμεσα στα οποία το Κρακατόα και το Ταμπόρα. Η έκρηξη του υπερηφαιστείου Τόμπα 70.000 σχεδόν χρόνια πριν ήταν μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία και μία καταστροφή με παγκόσμιες επιπτώσεις. Πρόσφατες καταστροφές εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας αποτελεί το Τσουνάμι του 2004 που σκότωσε 167.736 άτομα στη βόρεια Σουμάτρα, και ο σεισμός στη Γιογκιακάρτα το 2006. Οι σεισμοί όμως, έχουν επιδράσει και θετικά καθώς η ηφαιστειακή τέφρα επιδρά στην γονιμότητα των εδαφών, ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν ιστορικά στη διατήρηση της υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας στο Μπαλί και την Ιάβα.
Το κλίμα της Ινδονησίας είναι τροπικό με δύο εποχές: την υγρή εποχή των μουσώνων (Νοέμβριος-Μάρτιος) και την ξηρή εποχή (Ιούνιος-Οκτώβριος). Η μέση ετήσια βροχόπτωση ποικίλλει από 1.780 μέχρι 3.175 χιλιοστά, ενώ στις ορεινές περιοχές φτάνει τα 6.100 χιλιοστά. Η υγρασία είναι γενικά υψηλή και κυμαίνεται γύρω στο 80%. Οι θερμοκρασίες μεταβάλλονται ελάχιστα κατά τη διάρκεια του έτους. Το μέσο ημερήσιο εύρος της θερμοκρασίας στην πρωτεύουσα Τζακάρτα είναι 26-30 °C.
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού υπολογίστηκε το 2009 στα 70,76 χρόνια (68,26 για τους άνδρες και 73,38 για τις γυναίκες).
Τον Απρίλιο του 2009, η ΕΕ διατήρησε τη χώρα στον κατάλογο με τους αερομεταφορείς που απαγορεύεται να εκτελούν πτήσεις προς τα 27 κράτη μέλη, για λόγους ασφαλείας.
H οδήγηση γίνεται στα αριστερά.
Πληροφορίες
Ινδονησία Βόρνεο +6 ώρες
Ινδονησία Νέα Γουϊνέα +7 ώρες
Ινδονησία Τζακάρτα +5 ώρες
Ρουπία (IDR)
Voltage: 230 V
Frequency: 50 Hz
Power sockets: type C / F