Σήμερα αναχωρούμε από την Κρακοβία με προορισμό μας το φαντασμαγορικό αλατωρυχείο της Βιελίτσκα που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης! Η εξόρυξη του αλατιού άρχισε το 1290 και συνεχιζόταν απρόσκοπτα μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα.
Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες, στοές 300 χλμ., που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες. Το 1950, το αλατωρυχείο μετατράπηκε σε μουσείο.
Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και γίνεται συνοδεία ξεναγού, σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. πεζή. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυχείο είναι το μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο και σε βάθος 130 μέτρων. Επί σειρά ετών, οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν σήμερα τις αίθουσες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο είναι το Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα, ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα.
Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 - 1927) και για την ολοκλήρωσή της χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. Όλα τα αντικείμενα μέσα στον ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από αλάτι. Επίσης ξεχωρίζει και το έξοχο μπαρόκ Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, που καθαγιάστηκε το 1698.
Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος Άγιο Αντώνιο, προστάτη των μεταλλωρύχων. Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα σε ολόκληρο το αλατωρυχείο είναι ο σκαλιστός Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Άλλα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και πολλών διασημοτήτων.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην Κρακοβία όπου και θα διανυκτερεύσουμε.