Συγκέντρωση με την ταξιδιωτική μας ομάδα στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πόλη Λαχόρη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, με πληθυσμό πάνω από 8 εκατομμύρια.
Ένα σπάνιο ταξίδι σε μια χώρα με ιδιαίτερες απαιτήσεις, που μας αποκαλύπτεται μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και επιλεγμένες διαδρομές. Το Πακιστάν δεν είναι από τους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, για μια σειρά από λόγους που δεν είναι καθαρά ταξιδιωτικοί, ωστόσο ένα ταξίδι στη βόρεια πλευρά του θα αποτελέσει πραγματικά μια εμπειρία ζωής. Τα τοπία σ’ αυτή την ορεινή περιοχή είναι εξωπραγματικά, τα μνημεία που επισκεπτόμαστε χρονολογούνται σε αρκετούς αιώνες, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η επαφή μας με τη φημισμένη φυλή των Καλάς, την οποία και γνωρίζουμε από κοντά μαζί με τη μεγάλη γιορτή τους, το Φεστιβάλ Τζόσι, το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χώρας.
1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑΧΟΡΗ (ΠΑΚΙΣΤΑΝ)
Συγκέντρωση με την ταξιδιωτική μας ομάδα στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πόλη Λαχόρη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, με πληθυσμό πάνω από 8 εκατομμύρια.
2η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ ΛΑΧΟΡΗ: Κήποι Σαλιμάρ και Γουαγκάχ
Άφιξη το πρωί στη Λαχόρη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, όπου θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ξεκουραστούμε.
Η Λαχόρη (Lahore), η οποία ονομάζεται και Πόλη των Κήπων, αποτέλεσε πρωτεύουσα δύο δυναστειών, Μογγόλων και Σιχ, ενώ έπαιξε σημαίνοντα ρόλο και κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας του Παντζάμπ.
Το απόγευμα, μετά το γεύμα μας σε τοπικό εστιατόριο, θα πάμε για την πρώτη μας γνωριμία με αυτή την ιστορική πόλη. Πρώτος μας σταθμός οι ξακουστοί Κήποι Σαλιμάρ (Shalimar), που κατασκευάστηκαν το 1647 από τον αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι το απόλυτο μέρος για όποιον θέλει να περάσει μερικές ώρες χαλάρωσης και ηρεμίας, καθώς κατασκευάστηκαν με σκοπό να δημιουργηθεί η αίσθηση μιας επίγειας αρμονίας, στην οποία οι άνθρωποι συνυπάρχουν σε τέλεια αρμονία με όλα τα στοιχεία της φύσης.
Λίγο πριν δύση του ηλίου θα βρεθούμε στα σύνορα με την Ινδία, στην περιοχή Γουαγκάχ (Wagah), για να απολαύσουμε την εντυπωσιακή τελετή υποστολής των σημαιών από τους πανύψηλους άνδρες με τις χαρακτηριστικές, μεγαλόπρεπες στολές τους που γίνεται ταυτόχρονα και στις δυο χώρες από το 1959, ενώ συνήθως κόσμος είναι μαζεμένος και στις δυο πλευρές φωνάζοντας πατριωτικά συνθήματα.
Επιστροφή στη Λαχόρη. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και διανυκτέρευση.
3η ημέρα: ΛΑΧΟΡΗ: Ξενάγηση στη πόλη
Αφού απολαύσουμε το πρωινό μας, η μέρα είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στη Λαχόρη. Η πόλη διαθέτει μια αξιοσημείωτη συλλογή πολλών ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων.
Η ξενάγησή μας θα ξεκινήσει από το Μουσείο της Λαχόρης, το οποίο ιδρύθηκε από τους Βρετανούς το 1864-1865, και περιλαμβάνει μια εκτενή συλλογή με αντικείμενα από τις δυο μεγάλες δυναστείες που βασίλευσαν στη περιοχή, απομεινάρια του πολιτισμού της Κοιλάδας του Ινδού, καθώς και έργα τέχνης τύπου Gandhara, ενός στιλ που συνδυάζει την ερχαιοελληνική τέχνη με τον Βουδισμό. Σειρά έχει το Τζαμί Μπαντσάχι, το οποίο παραγγέλθηκε από τον αυτοκράτορα Aurangzeb το 1671 και η κατασκευή του κράτησε δυο χρόνια, μέχρι το 1673, ενώ θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στον κόσμο! Έπειτα, επισκεπτόμαστε το οχυρό της Λαχόρης, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Μογγόλο αυτοκράτορα Ακμπάρ την περίοδο 1556-1605 πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου οχυρού και πλέον αποτελεί μνημείο της UNESCO.
Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το Τζαμί Ουαζίρ Κχαν που χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον σεΐχη Alim-ud-Din Ansari, και έπειτα το διάσημο Σάχι Χαμάμ, το βασιλικό λουτρό που ανακαινίστηκε πρόσφατα και μάλιστα βραβεύτηκε για την εξαιρετική αποκατάσταση. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για ολιγόωρη ξεκούραση και μετά θα πάμε για ψώνια στη διάσημη αγορά Anarkali η οποία πήρε το όνομά της από ένα όμορφο κορίτσι που χόρευε τραβώντας έτσι τη προσοχή του πρίγκιπα Σαλίμ, ενός από τους γιούς του Μογγόλου αυτοκράτορα Ακμπάρ. Τέλος, θα μεταφερθούμε μέχρι τον δρόμο Φορτ, γνωστό για τα εστιατόριά του, για ένα πλούσιο δείπνο με παραδοσιακά φαγητά.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
4η ημέρα: ΛΑΧΟΡΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ ΡΟΧΤΑΣ – ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ
Νωρίς το πρωί αποχωρούμε από τη Λαχόρη και μέσω του μεγάλου αυτοκινητόδρομου Grand Trunk κατευθυνόμαστε προς το Φρούριο Ρόχτας (Rohtas), που βρίσκεται κοντά στη πόλη Τζελούμ, γύρω στα 220 χλμ απόσταση. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το κάστρο αυτό χτίστηκε το 1540 από τον Αφγανό βασιλιά Σερ Σαχ Σούρι, η περίμετρός του φτάνει τα πέντε χιλιόμετρα και ο αρχικός του σκοπός ήταν να αντιμετωπίσει τις τοπικές φυλές του Ποτοχάρ, που είχαν επαναστατήσει εναντίον της δυναστείας των Σούρ. Το εντυπωσιακό είναι πως το συγκεκριμένο φρούριο δεν καταστράφηκε ποτέ στη μακραίωνη ιστορία του. Διαθέτει 68 προμαχώνες και 12 πύλες, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 30.000 κόσμο. Η θέα από το φρούριο είναι πραγματικά μοναδική.
Μετά το γεύμα μας σε τοπικό εστιατόριο, συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, μια πόλη που σχεδιάστηκε από τον διάσημο Έλληνα πολεοδόμο και αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δοξιάδη στις αρχές του 1960. Η Ισλαμαμπάντ είναι γνωστή για την πληθώρα των πάρκων της αλλά και των δασών, μεταξύ των οποίων ο Εθνικός Δρυμός Μαργκάλα Χιλς, αλλά και το Εθνικό Πάρκο Σακαρπάριαν.
Άφιξη στη πόλη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.
5η ημέρα: ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ – ΑΡΧΑΙΑ ΤΑΞΙΛΑ – ΜΠΕΣΑΜ
Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε οδικώς για το συναρπαστικό οδοιπορικό μας στο Βόρειο Πακιστάν με πρώτο προορισμό το Μπεσάμ, βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Καθοδόν θα κάνουμε μία στάση για περιήγηση στα Τάξιλα (Taxila), την αρχαία πόλη στην κοιλάδα του Ινδού, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα Τάξιλα αναφέρονται ήδη στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Ινδία, ενώ στους επόμενους αιώνες υπήρξαν ένας αληθινός παράδεισος για τους βουδιστές. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980, τα ερείπια της αρχαίας πολιτείας είναι γεμάτα από αρχαιοελληνικά ευρήματα, βουδιστικές μονές και στούπες, με την ιστορία της να εκτείνεται σε μια διάρκεια χιλίων ετών. Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο, θα επισκεφτούμε επίσης το μουσείο της Τάξιλα, τα ερείπια της πόλης Bhir Mound, τη στούπα Dharmarajika, καθώς και τα ερείπια της αρχαίας Ελληνοβακτριανής πόλης Sirkap. Το μουσείο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1918-1928 σε Βικτωριανό στιλ και διαθέτει πάνω από 4.000 εκθέματα.
Ακολουθεί γεύμα στα Τάξιλα και μετά ξεκινάμε και πάλι τη πορεία μας μέσα από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους του βόρειου Πακιστάν, όπως ο αυτοκινητόδρομος Καρακορούμ, ένα θαύμα της σύγχρονης μηχανικής. Επόμενη στάση μας η φυλετική πόλη Τακότ, στις όχθες του Ινδού ποταμού, και συνεχίζουμε για το Μπεσάμ (Besham), αφού πρώτα δούμε στο δρόμο μας το μνημείο που χτίστηκε στη μνήμη των εργατών που έχασαν τη ζωή τους κατά της διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.
Άφιξη στη Μπεσάμ, μεταφορά και τακτοποίηση στο κατάλυμά μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
6η ημέρα: ΜΠΕΣΑΜ – ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΟΧΙΣΤΑΝ – ΓΚΙΛΤΖΙΤ
Συνεχίζουμε σήμερα ακόμη βορειότερα κατευθυνόμενοι στο Γκιλτζίτ (Gilgit), σημαντικό σταθμό στο Δρόμο του Μεταξιού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οδική διαδρομή του ταξιδιού μας, στον Δρόμο του Καρακορούμ, της πιο ενδιαφέρουσας οροσειράς του κόσμου, με τις ψηλότερες κορυφές και τους περισσότερους παγετώνες, εκτός των πολικών περιοχών. Θα ταξιδέψουμε κατά μήκος του θρυλικού Ινδού ποταμού, διαμέσου της Κοιλάδας του Κοχιστάν (Kohistan), και καθ’ οδόν θα δούμε τις βραχογραφίες στο Σατιάλ (Shatial) και το χωριό Θαλπάν (Thalpan). Σύντομη στάση για γεύμα στο Chilas, γνωστό για την ομώνυμες βραχογραφίες που είναι διάσπαρτες στη περιοχή. Περίπου 70 χιλιόμετρα πριν το Γκιλτζίτ θα σταματήσουμε σε ένα σημείο πραγματικά μοναδικό, όσο και προνομιακό: πρόκειται για το μοναδικό μέρος από όπου μπορούμε να ατενίσουμε ταυτόχρονα τα Ιμαλάια, το Καρακορούμ (Karakorum) και το Χιντουκούς (Hindukush)! Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα δούμε και την εντυπωσιακή συμβολή των ποταμών Ινδού (Indus River) και Γκιλτζίτ (Gilgit River)!
Κατόπιν συνεχίζουμε για το Γκιλτζίτ (Gilgit). Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
7η ημέρα: ΓΚΙΛΤΖΙΤ – ΝΤΟΥΪΚΕΡ (ΧΟΥΝΖΑ)
Μετά το πρωινό μας θα επισκεφτούμε το Kargah Buddha, ένα δημιούργημα του 7ου αιώνα, λαξευμένο σε απότομο βράχο, μικρογραφία των περίφημων γλυπτών του Αφγανιστάν που καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν. Στο μέρος αυτό υπήρχε μοναστήρι και 3 στούπες, καθώς εδώ έκαναν στάση οι πιστοί που πήγαιναν από τη Κίνα στα μοναστήρια της κοιλάδας Σουάτ. Έπειτα, θα πάμε στο παζάρι της Γκιλτζίτ, και αργότερα στο κήπο Chinar Bagh, όπου βρίσκεται το μνημείο για όσους πολέμησαν για την ανεξαρτησία. Σειρά έχει μια από τις μεγαλύτερες κρεμαστές γέφυρες οχημάτων της Ασίας, μήκους 182 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων.
Στη συνέχεια διαμέσου του αυτοκινητόδρομου του Καρακορούμ, κατευθυνόμαστε με προορισμό μας τη Χούνζα (Hunza), την πανέμορφη ορεινή κοιλάδα στην περιοχή Γκιλτζίτ-Μπαλτιστάν, στο ακραίο βόρειο τμήμα του Πακιστάν που συνορεύει με τον διάδρομο Wakhan του Αφγανιστάν και την περιοχή Σινζιανγκ της Κίνας. Στη διαδρομή θα κάνουμε μία σύντομη στάση στη κορυφή Ρακαπόσι (7.778 μ.) για να απολαύσουμε τη θέα. Συνεχίζουμε για τη Χούνζα, όπου με την άφιξή μας θα μεταβούμε για τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας κοντά στο σημείο Ντούικερ (Duiker), όπου και θα απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα σε υψόμετρο περίπου 2.950 μέτρων. Δείπνο και διανυκτέρευση.
8η ημέρα: ΝΤΟΥΪΚΕΡ – ΚΑΡΙΜΑΜΠΑΝΤ (ΧΟΥΝΖΑ): Ξενάγηση στη πόλη
Πρωινή αναχώρηση για μια επίσκεψη στα κάστρα Αλτίτ (Altit Fort) και Μπαλτίτ (Baltit Fort), που μετρούν 900 και 800 χρόνια ζωής αντίστοιχα, και πρόσφατα έχουν αναστηλωθεί από το Ίδρυμα του Αγά Χαν (Agha Khan Foundation), πνευματικού ηγέτη των Ισμαηλιτών που έχουν την έδρα τους στην πεδιάδα της Χούνζα.
Το Αλτίτ ήταν τόπος κατοικίας των ηγετών της Χούνζα με τον τίτλο Μιρ, ενώ ένας εκ των πύργων του, ο πύργος Σικάρι είναι ηλικίας περίπου 1100 ετών, που το κάνει το παλαιότερο μνημείο της περιοχής. Εκεί θα δούμε και ντόπιες γυναίκες οι οποίες κατασκευάζουν έπιπλα με ξύλο στο τοπικό εργαστήριο. Παραπλεύρως του κάστρου υπάρχει και ένας πολύ όμορφος κήπος. Έπειτα θα συνεχίσουμε για το Μπαλτίτ, το οποίο υπήρξε προπύργιο της δυναστείας Ayasho, και σήμερα έχει ανακαινισθεί σε ένα υπέροχο και πολυβραβευμένο μουσείο.
Γεύμα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στο Καριμαμπάντ. Έπειτα θα περπατήσουμε στην τουριστική αγορά της πόλης, και θα απολαύσουμε καφέ και ντόπια γλυκίσματα στο διάσημο Café De Hunza.
Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο, διανυκτέρευση.
9η ημέρα: ΚΑΡΙΜΑΜΠΑΝΤ (ΧΟΥΝΖΑ): ΛΙΜΝΗ ΑΤΑΑΜΠΑΝΤ – ΓΚΟΥΛΜΙΤ
Ξεκινάμε σήμερα για μια ολοήμερη εκδρομή που θα μας «συστήσει» τοπία απόκοσμης ομορφιάς και μοναδικά χωριά του λαού Χούνζα, που κατοικεί στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων. Χρησιμοποιούμε ξανά τον αυτοκινητόδρομο του Καρακορούμ με κατεύθυνση προς το Γκουλμίτ, στην περιοχή της Άνω Χούνζα. Κινούμαστε κατά μήκος της νεοδημιουργηθείσας μετά από μια κατολίσθηση το 2019, λίμνης Ατααμπάντ (Attaabad Lake), όπου ανάλογα με τον καιρό θα απολαύσουμε την βαρκάδα μας το πρωί ή το απόγευμα, στην επιστροφή μας. Φτάνοντας στο Γκουλμίτ (Gulmit), ένα φιλήσυχο και γραφικό χωριό που κάποτε αποτελούσε τη χειμερινή πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χούνζα, θα κάνουμε τη βόλτα μας στο χωριό, θα επισκεφθούμε ένα σπίτι που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, και θα δούμε τις ντόπιες γυναίκες να υφαίνουν χαλιά και να δημιουργούν τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα της περιοχής τους.
Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο χωριό Πασσού (Passu), το βορειότερο σημείο της περιήγησής μας στο Βόρειο Πακιστάν, για να απολαύσουμε τους μοναδικούς σχηματισμούς των βουνοκορφών που ξεπερνούν τα 7000 μέτρα ύψος, ενώ θα δούμε και τον εντυπωσιακό παγετώνα Πασσού. Τέλος, θα επισκεφθούμε την περίφημη κρεμαστή γέφυρα Χουσαϊνί (Hussaini), γνωστή και ως «η γέφυρα του Ιντιάνα Τζόουνς».
Επιστροφή στη Καριμαμπάντ για δείπνο και διανυκτέρευση.
10η ημέρα: ΧΟΥΝΖΑ – ΓΚΙΛΤΖΙΤ – ΦΑΝΤΕΡ
Απολαμβάνουμε νωρίς νωρίς το πρωινό μας και αναχωρούμε αμέσως με κατεύθυνση προς τα δυτικά και μέσω Γκιλτζίτ (Gilgit) διασχίζουμε την περικλειόμενη από πανύψηλα βουνά πανέμορφη κοιλάδα Γκιζάρ (Ghizar) που κατοικείται από τους Ισμαηλίτες Barusho. Έπειτα, θα επιβιβαστούμε σε οχήματα 4x4 και θα κατευθυνθούμε σε ένα υπερυψωμένο σημείο απ’ όπου θα απολαύσουμε την καταπληκτική θέα προς τη λίμνη Αζούρε Χάλτι (Azure Khalti).
Συνεχίζουμε για τη πόλη Φαντέρ, όπου και θα διανυκτερεύσουμε σε ένα ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Φαντέρ.
11η ημέρα: ΦΑΝΤΕΡ – ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΑΝΤΟΥΡ – ΜΑΣΤΟΥΖ – ΤΣΙΤΡΑΛ
Πρωινό και μετά αναχώρηση για μια δύσκολη αλλά πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα σε ορισμένα από τα πιο απόκοσμα τοπία που θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να αντικρίσουμε, με πολύχρωμες κοιλάδες, υπέροχα βουνά και χωριουδάκια κυριολεκτικά κρεμασμένα στα βουνά. Θα περάσουμε από το Πέρασμα Σαντούρ (Shandur), την επονομαζόμενη «Στέγη του Κόσμου» σε υψόμετρο 3.719 μέτρων και την πόλη Μαστούζ (Mastuj), μπαίνοντας πιο βαθιά στην κοιλάδα Χιντουκούς (Hindukush). Συνεχίζουμε περνώντας από την οροσειρά Μπούνι Ζομ (Booni Zom 6.542 μ.) και το Τιρίτς Μιρ (Tirich Mir 7.706 μ.), πριν καταλήξουμε στην πόλη Τσιτράλ (Chitral).
Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
12η μέρα: ΤΣΙΤΡΑΛ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΖΟΣΙ – ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΕΤ/ΝΤΡΟΣ
Σήμερα θα έχουμε τη χαρά να συναναστραφούμε με τη φυλή των Καλάς, στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ (Bumburet) όπου και θα εκδράμουμε για να δούμε οικισμούς των Καλάς, θα μιλήσουμε μαζί τους και θα γίνουμε μάρτυρες συναρπαστικών τοπικών εθίμων κατά τη διάρκεια του τοπικού φεστιβάλ.
Είναι οι ημέρες που οι Καλάς γιορτάζουν το φεστιβάλ Τσίλαμ Τζόσι (Chilam Joshi) μία από τις τρεις μεγαλύτερες ετήσιες γιορτές των Καλάς: γιορτάζουν τον ερχομό του Καλοκαιριού. Κάτι όμως εξίσου πολύ ενδιαφέρον είναι πως κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής, οι νέοι της φυλής, αγόρια και κορίτσια, έχουν την ευκαιρία να «διαλέξουν» το ταίρι τους!
Εμείς λοιπόν θα παρακολουθήσουμε τις γιορτές τους με τους κυκλικούς χορούς που τόσο μοιάζουν με αυτούς της Μακεδονίας, και θα θαυμάσουμε τις υπέροχες πολύχρωμες φορεσιές των γυναικών.
Διανυκτέρευση στη Μπουμπουρέτ σε τοπικό ξενώνα, σε περίπτωση όμως δεν βρούμε κατάλυμα, θα διανυκτερεύσουμε στη γειτονική πόλη Ντρος σε ξενοδοχείο.
13η ημέρα: ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΕΤ/ΝΤΡΟΣ – ΣΑΪΝΤΟΥ ΣΑΦΙΡ (ΣΟΥΑΤ)
Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας τα 4x4 και θα κινηθούμε νοτιότερα περνώντας μέσα από τη σήραγγα Lawari, στο ομώνυμο βουνό, κατευθυνόμενοι στην όμορφη αλπική κοιλάδα Σουάτ (Swat), μια περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένη για τους ξένους επισκέπτες. Το καθεστώς αυτό δεν ισχύει πλέον, και μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή, με το έντονο βουδιστικό παρελθόν. Άφιξη στην Σαιντού Σαρίφ, που όνομα της από την αρχαία Βουδιστική εποχή ήταν "Baligram" και είναι η πρωτεύουσα της Σουάτ.
Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, θα επισκεφθούμε το τοπικό παζάρι. Δείπνο και διανυκτέρευση.
14η ημέρα: ΣΑΙΝΤΟΥ ΣΑΡΙΦ (ΣΟΥΑΤ) – ΤΑΧΤ Ι ΜΠΑΧΙ – ΠΕΣΑΒΑΡ
Μετά το πρωινό μας θα επισκεφτούμε το Μουσείο Σουάτ, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1959 και επανασχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποτελώντας πλέον ένα από τα καλύτερα σε ολόκληρη τη χώρα. Θα θαυμάσουμε μια εξαιρετική συλλογή Βουδιστικής τέχνης, καθώς και μια σειρά από εκθέματα εθνολογικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και ευρημάτων της πρωτο-ιστορικής περιόδου.
Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε από την πόλη, με προορισμό μας το Πεσαβάρ. Θα κινηθούμε διαμέσου του περάσματος του Μαλακάντ (Malakand), θα δούμε τη γέφυρα Τσακντάρα (Chakdara) και το οχυρό που φέρει το όνομα του Ουίνστων Τσώρτσιλ (Churchill’s Piquet). Θα επισκεφθούμε επίσης το Βουδιστικό μοναστήρι Ταχτ-Ι-Μπαχί (Takht–i–Bahi) που ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ., ίσως το πιο εντυπωσιακό και σίγουρα το πιο ολοκληρωμένο στο Πακιστάν, ενώ σώζονται πολλά απομεινάρια που μπορούν να μας παρέχουν μια πλήρη εικόνα για την εποχή της λειτουργίας του ως βουδιστική μονή, πριν πολλούς αιώνες, μεταξύ των οποίων τεχνουργήματα σε στιλ Ghandara. Συνεχίζουμε για την πόλη των λουλουδιών, την μαγική πόλη του Πεσαβάρ (Peshawar).
Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
15η ημέρα: ΠΕΣΑΒΑΡ: Ξενάγηση στη πόλη – ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ
Ολόκληρη η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο Πεσαβάρ, την πολύχρωμη, εξωτική αυτή πόλη με τις τόσες εκπλήξεις. Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το Μουσείο του Πεσαβάρ, το οποίο στεγάζεται σε ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο το οποίο ήταν γνωστό ως αίθουσα Βικτώρια, κατασκευάστηκε το 1905 και για πολλά χρόνια οι Βρετανοί αξιωματικοί και στρατιώτες το χρησιμοποιούσαν ως αίθουσα χορού. Σήμερα, περιλαμβάνει μια ανεκτίμητη, μοναδική στον κόσμο, συλλογή Ελληνοβουδιστικής τέχνης Καντάρα. Στη συνέχεια θα περιδιαβούμε στο παλιό τμήμα της πόλης, στις γειτονιές με τα όμορφα παλαιά κτίρια με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική με τους μοναδικούς ξυλόγλυπτους εξώστες. Εκεί θα δούμε μεταξύ άλλων την αγορά κεραμικών, την αγορά πτηνών, την αγορά δημητριακών, το τελευταίο εναπομείναν Τέμενος Μουγκάλ του 17ου αιώνα Μαχαμπάτ Χάν (Mahabat Khan) και τον πύργο του Ρολογιού Κάνινγκαμ (Cunningham Clock tower), o οποίος κατασκευάστηκε προς τιμήν του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ και πήρε το όνομά του από τον σερ Τζορζτ Κάνινγκαμ, πρώην βρετανό κυβερνήτη και πολιτικό της εν λόγω επαρχίας. Τέλος, θα σεργιανίσουμε στο παζάρι Κίσα Κουάνι (Qisa Khwani Bazaar), που από πολλούς αποκαλείται και ως «ο δρόμος των παραμυθάδων», και από άλλους ως «το Πικαντίλι της κεντρικής Ασίας»! Συνεχίζουμε για το Ισλαμαμπάντ.
Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση.
16η ημέρα: ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ: Ξενάγηση στη πόλη & στη δίδυμη πόλη Ραβαλπίντι
Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το Ισλαμαμπάντ και της δίδυμης πόλης, Ραβαλπίντι.
Η γειτονική Ραβαλπίντι έγινε γνωστή το 1883, όταν αποτέλεσε σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού των Βρετανικών στρατευμάτων την περίοδο της ύπαρξης των Βρετανικών Ινδιών, ένα κράτος του Βρετανικού Στέμματος στην ινδική χερσόνησο που διήρκεσε μεταξύ 1858 και 1947.
Η ξενάγησή μας θα ξεκινήσει οδικώς από τη κεντρική αρτηρία που ενώνει αυτές τις δυο μεγάλες πόλεις, η οποία είναι γνωστή ως Murree Road. Τα αρχαία παζάρια χαλκού και χρυσού έρχονται σε μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις σύγχρονες εμπορικές περιοχές του Ισλαμαμπάντ. Αφού εξερευνήσουμε την παλιά πόλη, θα επισκεφτούμε την εκκλησία του Αγίου Παύλου, της οποίας τα θεμέλια μπήκαν το 1908 με σκοπό να εξυπηρετήσει τους άντρες του Σκωτσέζικου Στρατού που υπηρετούσαν στην περιοχή.
Έπειτα συνεχίζουμε με το νεότερο τμήμα της πόλης, η οποία χωρίζεται σε οκτώ ζώνες: διοικητικός τομέας, διπλωματικός θύλακας, οικιστικές, εκπαιδευτικές, βιομηχανικές, εμπορικές και αγροτικές περιοχές, καθώς και περιοχές πρασίνου. Θα ξεκινήσουμε τη βόλτα μας από το πάρκο Σακαρπαριάν, απ’ όπου θα απολαύσουμε μια πανοραμική θέα στη πρωτεύουσα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Μνημείο του Πακιστάν, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική των Μογγόλων και έχει τέσσερις κατασκευές σαν πέταλα που συμβολίζουν τους τέσσερις βασικούς πολιτισμούς της χώρας, ένα μικρό μουσείο που αφηγείται την ιστορία και τη δημιουργία του Πακιστάν, ενώ και τα δυο συνδέονται με μια μικρή πλατεία, γνωστή ως Πλατείας Ελευθερίας. Σειρά έχει το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με μια πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή εκθεμάτων. Τέλος, θα περάσουμε από τη Λεωφόρο Συντάγματος όπου βρίσκονται όλα τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία είναι κατασκευασμένα σε διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ, και θα καταλήξουμε στο σύγχρονο τζαμί Φαιζάλ, το οποίο έχει σχήμα σκηνής Βεδουίνων και χωράει περίπου 100.000 άτομα.
Αργότερα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας για ολιγόωρη ξεκούραση, πριν μεταφερθούμε στο γειτονικό χωριό Σαϊντπούρ όπου θα απολαύσουμε το δείπνο μας. Το πανέμορφο αυτό χωριό βρίσκεται στη καρδιά των καταπράσινων λόφων Margalla, και παλαιότερα ονομαζόταν Fatehpur Baoli.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση..
17η ημέρα: ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάν, για να επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας.
Άφιξη αυθημερόν σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα.
Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.
ΔΩΡΕΑΝ
Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.
Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ, η αποστολή στο Πακιστάν επαναλαμβάνεται!
Ένα σπάνιο ταξίδι σε μια χώρα με ιδιαίτερες απαιτήσεις, που μας αποκαλύπτεται μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και επιλεγμένες διαδρομές. Η επίσκεψη στο φεστιβάλ Τζόσι, ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα του Πακιστάν θα μας μείνει αξέχαστη. Μια καταπληκτική πολιτιστική εμπειρία στις οροσειρές Χιντούκους ανάμεσα στους φιλικούς ανθρώπους και τον πολιτισμό Καλάς που από το 2018 έχει καταχωρηθεί από την UNESCO ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» τον Νοέμβριο του 2018.
Επίσκεψη σε μοναδικά σημεία σπάνιας ομορφιάς, πολύχρωμες κοιλάδες, υπέροχα βουνά, φρούρια και χωριουδάκια κυριολεκτικά κρεμασμένα στα βουνά που σαγηνεύουν όλες τις αισθήσεις ανάμεσά τους η κοιλάδα Χούνζα, και το πιο παλαιότερο μνημείο της περιφέρειας Γκιλζιτ-Μπαλτισταν, και το φρούριο Μπαλτίτ με τη συγκλονιστική θέα της κοιλάδας και του χωριού Καριμαμπάντ, τα ξυλόγλυπτα κτίρια στην παλιά πόλη της Πεσάβαρ, την αρχαιότερη πόλη του Πακιστάν με το ξεχωριστό παζάρι Κίσα Κουάνι (Qisa Khwani Bazaar), που από πολλούς αποκαλείται και ως «ο δρόμος των παραμυθάδων».
Περιλαμβάνονται
Αναχωρήσεις από Κύπρο
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει).
Δεν περιλαμβάνονται
Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.
Αριθμός |
Ημερομηνία Πτήσης |
Διαδρομή |
Ώρα |
Ώρα |
EΚ 210 |
04/05/2025 |
ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΥΜΠΑΙ |
18:05 |
23:35 |
ΕΚ 624 |
05/05/2025 |
ΝΤΟΥΜΠΑΙ – ΛΑΧΩΡΗ |
03:15 |
07:20 |
ΕΚ 615 |
20/05/2025 |
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ – ΝΤΟΥΜΠΑΙ |
03:05 |
05:25 |
ΕΚ 209 |
20/05/2025 |
ΝΤΟΥΜΠΑΙ – ΑΘΗΝΑ |
10:50 |
15:00 |
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας ΔΕΝ φέρει σφραγίδα του Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος στο Πακιστάν.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:
Ξενοδοχείο | Τύπος Δωματίου | Κόστος | Φόροι |
---|---|---|---|
- | Double Room | 3499 € | 750 € |
Twin Room | 3499 € | 750 € | |
Triple Room | 3499 € | 750 € | |
Single Room | 4389 € | 750 € |
Ξενοδοχείο | Τύπος Δωματίου | Κόστος | Φόροι |
---|---|---|---|
- | Double Room | 3719 € | 750 € |
Twin Room | 3719 € | 750 € | |
Triple Room | 3719 € | 750 € | |
Single Room | 4609 € | 750 € |
Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις |
* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. |
* Αναχωρήσεις από Λάρνακα Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές. |
4/5