fb

Βενετία, στον λαβύρινθο των καναλιών

Είναι χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησιά που χωρίζονται από κανάλια και επικοινωνούν με γέφυρες. Είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Βένετο και βρίσκεται στην ομώνυμη ελώδη λιμνοθάλασσα που απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ των ποταμών Πάδου και Πιάβε. Φημίζεται για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική και τα έργα τέχνης. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα μουσείο.
Το όνομά της προέρχεται από τον λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από τον 10ο αιώνα π.Χ. Υπήρξε πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας αλλά είναι γνωστή και ως «Γαληνοτάτη». Η Δημοκρατία της Βενετίας ήταν πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, ορμητήριο για τις Σταυροφορίες και τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, καθώς και πολύ σημαντικό κέντρο εμπορίου (ιδιαίτερα μεταξιού, σιτηρών, μπαχαρικών) και τέχνης από τον 13ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 17ου. Αυτό κατέστησε τη Βενετία μια πλούσια πόλη σε όλη την ιστορία της. Εδώ άνθησε η Αναγέννηση αλλά γεννήθηκε και ο Βιβάλντι.
Ορόσημο αποτελεί η πλατεία Σαν Μάρκο με τον ομώνυμο καθεδρικό. Εκεί βρίσκεται και το ιστορικό καφέ Florian, που άνοιξε το 1720 και είναι το παλαιότερο στον κόσμο. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και το θρυλικό Παλάτι των Δόγηδων, το οποίο είχε και τμήμα που λειτουργούσε ως φυλακή και χώρος βασανιστηρίων. Στους χώρους υποδοχής του παλατιού δεσπόζουν έργα του Τισιανού και του Τιντορέτο. Η Βενετία τον Σεπτέμβριο γίνεται η πόλη των σταρ, λόγω του μεγάλου κινηματογραφικού φεστιβάλ της. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα στο νησάκι Lido όπου πηγαίνει κανείς με καραβάκι. Στο Lido υπάρχει το ξενοδοχείο Des Bains, στο οποίο έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Θάνατος στη Βενετία» (1971) που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Μαν. Κάθε δύο χρόνια, στην πόλη της Βενετίας και συγκεκριμένα στους Κήπους και στο πρώην ναυπηγείο Αρσενάλε, διοργανώνεται η περίφημη Μπιενάλε. Τότε συγκεντρώνονται στην περιοχή όλοι οι μεγάλοι συλλέκτες του κόσμου και πλήθη φιλότεχνων. Η τέχνη στη Βενετία είναι μια ισχυρή ατραξιόν. Μουσεία υπάρχουν πολλά και περπατώντας μπορείτε να τα βρείτε όλα. Ένα μουσείο που ξεχωρίζει όμως είναι το Γκούγκενχάϊμ, το οποίο στεγάζεται στη βίλα της αμερικανο-εβραίας θρυλικής συλλέκτριας Πέγκι Γκούγκενχαϊμ. Εκεί εκτίθεται η περίφημη συλλογή της με όλους τους σπουδαίους μοντερνιστές – από Πικάσο μέχρι Πόλοκ.