fb

Οι γιοι της λίμνης

Με έκταση 158 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος μικρότερο από 3 μέτρα, η λίμνη Ίνλε στο κεντρικό Μιανμάρ είναι γεμάτη από υδρόβιους υάκινθους, που καθορίζουν την ζωή των Ίντάα ("Γιοι της Λίμνης").
Οι οικισμοί τους έχουν χτιστεί πάνω σε λωρίδες "γης" που σχηματίζονται από τη ροή του ποταμού Νάου Τσόνγκ και τις ρίζες, τα φύλλα και τους μίσχους των υάκινθων. Αυτή η πρόσμειξη λάσπης και υδρόβιων φυτών χρειάζεται περίπου 50 χρόνια για να δώσει ένα στρώμα πάχους ενός μέτρου. Το φαινόμενο αυτό το εκμεταλλεύεται το επίσημο κράτος και πουλάει μια λωρίδα 2 x 100 μέτρων αντί 100 περίπου δολαρίων. 
Οι Ίντάα, όμως, αντί να αγοράζουν από το κράτος, δημιουργούν μόνοι τους πλωτά χωράφια, αντιγράφοντας την ίδια τη φυσική διαδικασία. Χρησιμοποιούν διάφορα υλικά για βάση, τα οποία δένουν και στερεώνουν στο βάθος της λίμνης με καλάμια μπαμπού, παραγεμισμένα με λάσπη. Εντυπωσιακές είναι επίσης και οι ψαρόβαρκες των Ιντάα, που μεταφέρουν την καλαμένια κωνική παγίδα ψαρέματος, δικής τους επινόησης.
"Η ζωή μας είναι η λίμνη" λένε χαρακτηριστικά οι Ίντάα. Η λίμνη, όμως, αυτή ίσως επιφέρει και το θάνατο του πολιτισμού τους, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, οδηγείται σε φυσική αποξήρανση.