fb

Γάνδη, μια πόλη με κρυφή ζωντάνια

Παλιό λιμάνι, μ ε μεγάλη εμπορική ισχύ στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, εξελίχθηκε τελικά πέρα από κέντρο εμπορίου και σε μια σημαντική Πανεπιστημιούπολη. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη σφύζει από νέους και είναι πολύ ζωντανή, ενώ το τοπίο, το σκηνικό και η αρχιτεκτονική ατμόσφαιρα είναι καθαρά μεσαιωνικά. Κάστρα, πύργοι, γοτθικοί και αναγεννησιακοί ναοί, κανάλια, καλντερίμια, μεσαιωνικά σπίτια και άλλα κτήρια, όλα διατηρούνται τέλεια, γιατί δεν καταστράφηκαν ποτέ από τους πολέμους και γιατί ο δήμος τα φροντίζει με μεγάλη σπουδή. Όλο το ιστορικό κέντρο είναι πεζοδρομημένο, οπότε οι βόλτες είναι ατέλειωτες, χωρίς θορύβους και χωρίς το στρες που προκαλεί μία πόλη στους περιπατητές της. Τα αξιοθέατα είναι πολλά. Βασικά ό,τι συναντάμε στον δρόμο είναι αξιοθέατο. Επίσης υπάρχουν πολλά μουσεία που καλύπτουν όλο το φάσμα της τέχνης που αναπτύχθηκε εκεί. Αλλά ακόμα κι οι ναοί κρύβουν αριστουργήματα: για παράδειγμα με μία βόλτα στον Καθεδρικό της Γάνδης, βλέπει κανείς έναν Ρούμπενς, ένα τρίπτυχο των αδελφών Βαν Αϊκ και έναν Ιερώνυμο Μπος μαζεμένους! Τρία σε ένα…
Εννοείται φυσικά ότι το γκράφιτι απαγορεύεται σε όλα τα κτήρια, αλλά υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και γι αυτό: Στο μικρό δρομάκι Graffiti Street μέσα στο ιστορικό κέντρο επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών του δρόμου. Εκεί έχουν ζωγραφίσει διάσημοι γκράφιτι καλλιτέχνες όπως ο Roa και ο Bué the Warrior.
Κατά τα άλλα, η νεανική, εναλλακτική ζωή γίνεται πολύ έντονη στα κανάλια και στα ποτάμια όπου υπάρχουν κρυμμένα διάφορα στέκια για ποτό, καφέ ή φαγητό. Αλλά και χύμα, στις όχθες – με καφέ, μπύρα ή κάποιο σνακ (συνήθως τηγανητές πατάτες με διάφορες σάλτσες και κάποιο ψαρικό) στο χέρι.
Στη Γάνδη θα τα απολαύσουμε όλα! Και αξίζει, τουλάχιστον να δοκιμάσουμε, όσα περισσότερα μπορούμε!